Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz

Recovery disk - rozdělení disku

Moderátor: Moderátoři

Pravidla fóra
Jednotlivé thready budou po vyřešení uzamčeny. Stejně tak ty, které budou nečinné déle než 14 dní: http://forum.viry.cz/viewtopic.php?f=12&t=123975 . Děkujeme za pochopení.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Forkys
Návštěvník
Návštěvník

Recovery disk - rozdělení disku

#1 Příspěvek od Forkys »

Koupil jsem nová počítač lenovo ideapad z570, tento počítač měl již předinstalovaný operační systém Windows 7 Home Premium. Tento notebook má pevný disk o velikosti 750GB. JE rozdělen na části C: 654GB a D: 29GB. D je používán jako recovery disk a dále jsou na něm všelijaké podprogramy a ovladače. A já bych potřeboval rozdělit ten disk C: na další dva oddíli o velikosti přibližně 100GB a 554GB. Ale pomocí recovery disku se mi to nepodařilo. TAk bych se chtěl zeptat jestli je nějak možné tento disk rozdělit pomocí recovery disku nebo musím sehnat správnou verzi instalačního cd a nainstalovat to znovu s jeho pomocí? Jelikož jsem se s recovery diskem do ted nesetkal rád bych byl za každou radu.
A pokud bych musel použít instalaci pomocí cd bude mi ještě ten recovery disk k něčemu?
Předem děkuji za odpovědi

Budovi
Vzorný návštěvník
Vzorný návštěvník

Re: Recovery disk - rozdělení disku

#2 Příspěvek od Budovi »

Ako sa to "nepodarilo"? Geniálny nástroj, ktorý to vie teoreticky aj bez straty dát je GParted. Lenže ak zmenšíš tu partíciu na 100GB aby si mohol vytvoriť novú, tak prídeš o všetky údaje o ktoré ju ukrátiš. Bolo by fajn uistiť sa, že ten windows je napchatý v tých 100GB so všetkým, ak si ho už nejakú dobu používal veľmi pravdepodobné to nie je. Môžeš tak urobiť nejakým programom ktorý analyzuje rozloženie súborov na disku...

K tomu GParted, je nutné ho vypáliť na bootovateľné CD, býva súčasťou niektorých linux distribúcií. AK používaš HBCD tak aj tam nájdeš vhodné nástroje, nehovorím že musíš použiť zrovna GParted (napr. aj Partition Magic). Samozrejme to zvládne väčšie množstvo aplikácií, ale tieto dve som osobne určite používal. Nezabudni zálohu, stať sa môže čokoľvek a zachraňovať dáta bude obtiažnejšie ako ich zálohovať.

V akom "stave" je vlastne ten notebook teraz?

Ak máš systém funkčný, tak "Štart" - "Spustiť", do poľa napíš compmgmt.msi a potvrď enterom, v ľavej časti vyber "Správa diskov" a urob screen

Forkys
Návštěvník
Návštěvník

#3 Příspěvek od Forkys »

Nevim, jelikož díky tomu, že disk je naformátovanej na nedynamickou složku, tak mi to nefunguje, a nejdou mi ani nainstalovat jiný widle než už tam byla. A pokud chci přejít na dynam. verzi disku tak se to prej nejspíš seype. Tak nějak už mevim co s tím. Fakt musej vymejšlet jednu kravinu za druhou. Budu rád za každou radu. Jelikož jediný co mi počítač dovolí je zmenšit c: na požadovanou velikost ale nemůžu nic udělat s tím zbytkem max ho přidat k disku kde jsou ovladače a recovery system uloženej.

Budovi
Vzorný návštěvník
Vzorný návštěvník

#4 Příspěvek od Budovi »

Urob mi prosím ten screen.

Forkys
Návštěvník
Návštěvník

#5 Příspěvek od Forkys »

tak takhle je uspořádaný.http://leteckaposta.cz/572658806

Budovi
Vzorný návštěvník
Vzorný návštěvník

#6 Příspěvek od Budovi »

:?: Tak toto je dosť komplikované...

Pretože, na disku sú už 3 oddiely a D je v rozšírenom, ak zmenšíš C tak tam ďalší oddiel už aj tak nenapcháš, musel by byť v tej rozšírenej časti (v tom zelenom rámiku).

Takže riešenie je len zmenšiť C, zväčšiť rozšírený oddiel a do neho pridať ďalšiu logickú jednotku.

Ja ti to názorne nakreslím, lenže je to dosť komplikované a rovno sa spýtam, či:
1, máš všetko zálohované?
2, máš DVD s kompletným obrazom disku? (budú minimálne dva až štyri)? (pre obnovu systému do stavu pri kúpe)
Tento obraz disku by sa mal dať vypáliť vstavanou aplikáciou, zvládne to vstavaná aplikácia Recovery Media, niečo ako Médium pre obnovu, neviem nakoľko je to preložené.

bez tohoto by som do toho nejak nešiel...

a pripravím ti názorné riešenie situácie :D

Budovi
Vzorný návštěvník
Vzorný návštěvník

#7 Příspěvek od Budovi »

Dôrazne odporúčam splniť podmienky v predchádzajúcom príspevku, osobne by som robil cez GParted ale nechám výber na Tebe, len si over či softvér vie bezstratovo meniť veľkosti partícií (keby čosi spýtaj sa) a nezabudni si nechať na C rezervu! Môžeš tiež defragmentovať jednotku C pred jej zmenšením...

Obrázek

Odpovědět