Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz

Bezpečnost PC? Jedna velká španělská zem.

To, co se nehodí jinam..

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
aaabc
Návštěvník
Návštěvník

Bezpečnost PC? Jedna velká španělská zem.

#1 Příspěvek od aaabc »

Ahoj, jak název už naznačuje nejsem zrovna žádný expert v týhle oblasti. Abych pravdu řekl PC jsem vždy využíval jen na základní potřeby - internet,filmy,hudba. A jelikož se nejednalo o žádné silné PC, takže každý prázdný mb paměti byl důležitý. Antivir, firewall ani spyware jsem nepoužíval celý roky :mrgreen: . Koneckonců časté formátování vše vyřešilo. Kdybych to měl zpočítat, určitě bych se blížil nějakému novému rekordu :mrgreen: . Stačí že i po letech si pamatuju stále CD klič a nemůžu ho dostat z hlavy. Pro kdejakou havět a viry u mě byla volná cesta jak Němcum do Československa.

To vše je už ale zamnou nyní PC využívám také k práci, internetovému bankovnictví a platbou karty. Proto je bezpečnost na svém místě.

V poslední době studuju vše ohledně tohodle tématu, ale spoustu toho pro mě je nové,neznámé,cizí výrazy, co jak funguje, navíc spoustu podobných programu.

Momentálně využívám Avast (free), Sunbelt Personal Firewall(free), SpywareTerminator.
Avast mám nastavený ve všem na největší prioritu.
Firewall také, nastaven podle návodu.(Ruční povolování,blok reklam,přesměrovaní stránky atd..)
Terminator mám společně s web security a crawler lištou. A také mi u něj běží rezidentní ochrana. Ale někde jsem četl že je zbytečné ji mít zaplou když mám štíty zaplé u Avastu ? Jak poznám když se navzájem připadně vylučuji ? Nebo pokud dvě služby hlídají stejnou oblast,jak se přesně chovají.
U všeho mám samozřejmě nastavené automatické aktualizace. Avast stahuje každou chvíli něco :)
Na scanování využívám SpyBot,Ad-ware a také Terminatora.

Dále jsem narazil na programy jako SecuniaPSI,přes který jsem doplnil u pár programu aktualizace.
Advenced SystemCare,který nabízí spoustu funkcí se mi zalíbil.(Od hledání havěti,přes kontrolu bezpečnosti až po opravu registrů)

Jako internetový prohlížeč využívám Firefox 3.6 verzi. V podstatě Firefox používám od první chvíle kdy vyšel :iefox:
Mám tam pár doplňků na "údajné" nesledování kde se na internetu pohybuju,bloklé reklamy,nastavené mazání cookies apod..
Využívám Windows XP 32-bit SP3. Také nastaveny automatické aktualizace denně.

Na internetu se snažim stahovat z ověřených serveru, ale pokud zrovna člověk stahuje data z free serveru asi nemá jistotu nikdy.

Píšu to proto, že uvítám jákékoliv další možnosti v ochraně, případně uplně jiné programy pro lepší bezpečnost,lepší rozumění si mezi programy a lepší chod a stabilitu PC.

A nadále mám několik otázek, na které rád uvítám odpovědi od Vás, profesionálů :D

1) Protože mám připojení na internet stálé, jak často bych testovat ?

2) Je lepší důkladná pomalá kontrola než několik rychlých ?

3) Měl by se test provádět postupně jeden za druhým, nebo třeba spustit Spyware společně s Antivirem ?
Jaký vliv mají registry a defragmentace na chod PC ?(Jelikož při každém scanu přes SystemCare to najde několik stovek kousku na opravu)

4) Při scanování to často najde soubory Tracking cookies, jak to vyřešit ? Nebo je internet už tak prolezlý,že člověk zkrátka nemůže mít soukromí.

5) U SpywareTerminatora pokud najde kritický objekt který se nachází v system32 jak s nim naložit, je lepší dát do karantény nebo smazat? Případně to vyřešit přes jiný program opravou ?

6) Nacházim se ve společné síti ještě s cirka 15ti uživateli. Měl bych se obávat případného utoku z této strany a vyřešit to nějakým dalším programem ?

7) Pomůže rozdělení disku společně s dvouma operačníma systémama lepší bezpečnosti. Například pokud obsah budu stahovat vždy na secundární systém.Takže kdyby se něco stalo vždy bude sloužit primarní nebo se viry,havěti šíří lehce z jednoho na druhý ?

To by pro začátek bylo vše,
očekávám plnohodnotnou diskuzi a děkuju za čas strávený čtením a případnýma odpověďma :worship:

motji
VIP
VIP

Re: Bezpečnost PC? Jedna velká španělská zem.

#2 Příspěvek od motji »

Hezké odpoledne :)

Pokusím se odpovědět postupně :)

Terminator mám společně s web security a crawler lištou. A také mi u něj běží rezidentní ochrana. Ale někde jsem četl že je zbytečné ji mít zaplou když mám štíty zaplé u Avastu ? Jak poznám když se navzájem připadně vylučuji ? Nebo pokud dvě služby hlídají stejnou oblast,jak se přesně chovají.
Pokud vím, tam Ti dva si v zájemně nekolidují. NIcméně u Avast5 je určitě rezidentní ochrana dost silná, takže já bych ji u Terminátora klidně vypla. Záleží také, jaký sjte uživatel, jestli vše povolíte, nebo víte co povolit a co zakázat. Mě na slabším počítači brzdil internet.

Advenced SystemCare,který nabízí spoustu funkcí se mi zalíbil.(Od hledání havěti,přes kontrolu bezpečnosti až po opravu registrů)
Ten tu moc nedoporučujeme. Právěže toho v registrech maže tolik, že dříve či později smaže i to, co systém potřebuje a v nejhorším případě to může skončit reinstalem.
Bud si hlídat, co maže, pokud se v tom vyznáte, nebo ho nepoužívat.
Na čištění registrů tu používáme CCleaner, který toho sice tolik nesmaže, ale za to bezpečně.

Na scanování využívám SpyBot,Ad-ware a také Terminatora.
To mi už přijde poněkud paranoidní :) . Spybot už je poněkud za zenitem, ad aware se už možná trošku polepšili, ale dříve to nebylo nic moc. Předpokládám že u těch dvou máte rezidentní štíty vypnuté.
Na občasný sken je výborný mbam nebo SAS, oba mám v podpise.

1) Protože mám připojení na internet stálé, jak často bych testovat ?
Tak to nevím, záleží asi kam chodíte, co stahujete, jak se na internetu chováte :) . Můžete si načasovat antivir, aby skenovat pc každý den, ale myslím že stačí třeba jednou týdně.
To nechám na odbornících :D .
Já dělám jednou za čas důkladnou, rychlou nedělám vůbec :D . Ono se to asi nedá jen tak říct, opravdu to záleží na tom, co na počítači děláte. POkud já budu chodit jen na pár mým oblíbených stránek a to je vše, určitě nebudu kontrolovat pc tak často, jako někdo, kdo celý den brouzdá na netu po různých důvěryhodných i těch méně důvěryhodných stránkách, bude stahovat a podobně.

3
) Měl by se test provádět postupně jeden za druhým, nebo třeba spustit Spyware společně s Antivirem ?
Jaký vliv mají registry a defragmentace na chod PC ?(Jelikož při každém scanu přes SystemCare to najde několik stovek kousku na opravu)
Určitě jeden za druhým, protože se může stát, že když ho chce jeden zabřít do karantény, druhý ho zaregistruje a začnou se o něj prát :D .
O system care jsem Vám už psala -rozhodně bych ho na registry nepoužívala, zničí Vám systém :) .
Defragmentace může zrychlit chod pc.

4) Při scanování to často najde soubory Tracking cookies, jak to vyřešit ? Nebo je internet už tak prolezlý,že člověk zkrátka nemůže mít soukromí.
nastavit si v prohlížeči, aby je nepovoloval, ale máme je všichni :) . Stačí je mazat, třeba CCleanerem.

5) U SpywareTerminatora pokud najde kritický objekt který se nachází v system32 jak s nim naložit, je lepší dát do karantény nebo smazat? Případně to vyřešit přes jiný program opravou ?
Zjistit si, co je to za soubor - pokud je systémový, tak takový se mění, nemaže. Ale to se Vám může stát občas i u antiviru, takže v případě pochybností se můžete obrátit třeba na naše forum :) .

6) Nacházim se ve společné síti ještě s cirka 15ti uživateli. Měl bych se obávat případného utoku z této strany a vyřešit to nějakým dalším programem ?
Firewall máte, pokud je dobře nastavený, tak bych strach neměla. To už by opravdu musel být hodně cílený utok, a tam by Vám pomohlo pouze odpojit se od netu :D

7) Pomůže rozdělení disku společně s dvouma operačníma systémama lepší bezpečnosti. Například pokud obsah budu stahovat vždy na secundární systém.Takže kdyby se něco stalo vždy bude sloužit primarní nebo se viry,havěti šíří lehce z jednoho na druhý ?
Tak jak která, třeba virut, pokud nebudete opatrný, se na druhý lehce rozšíří. Záleží to také jak budete mít nastaveno sdílení dat a podobně.
Ono se všeobecně doporučuje mít dva oddíly, jeden na systém, druhý na data. Ale mít dva systémy, kdyby se jeden nakazil? To my už vyznívá poněkud paranoidně:D

Ale ono opravdu záleží, co na internetu děláte, pokud stahujete warez a lezete bůhví na jaké stránky, tak Vás nezachrání ani sebelepší antivir :)
Nepoužívejte COMBOFIX bez doporučení rádce, může dojít k poškození systému!
Vždy před odvirováním počítače zazálohujte důležitá data :!:
Chcete podpořit naše forum? Informace zde

Obrázek

K zastižení jsem spíše v noci, mezi 21.-23. hodinou
Pokud máte nějaké dotazy, můžete mi napsat na email Motji(zavináč)forum.viry.cz.

Pavuk29
VIP in memoriam
VIP in memoriam
Kontaktovat uživatele:

Re: Bezpečnost PC? Jedna velká španělská zem.

#3 Příspěvek od Pavuk29 »

motji píše:
To nechám na odbornících :D .
Já dělám jednou za čas důkladnou, rychlou nedělám vůbec :D . Ono se to asi nedá jen tak říct, opravdu to záleží na tom, co na počítači děláte. POkud já budu chodit jen na pár mým oblíbených stránek a to je vše, určitě nebudu kontrolovat pc tak často, jako někdo, kdo celý den brouzdá na netu po různých důvěryhodných i těch méně důvěryhodných stránkách, bude stahovat a podobně.
Aj ked nie som odbornik:
To zalezi velmi individualne od zaobchadzania s pocitacom vseobecne, dalej od zabezpecenia, ceny dat na pc pre uzivatela a jeho paranoje. Ja nepouzivam ani rychlu, ani dokladnu kontrolu, len sporadicky pri podozreni, ze sa nieco deje. Data, ktore maju nejaku cenu, idu kazdy den do zaloh, riskujem maximalne 8-hodinovu namahu. Uz par rokov som na mojich pocitacoch nezaznamenal vaznejsi incident. Leda tak zamerne vyprovokovany, pri testoch.

4Motji: skvela praca.
4aaabc: neviem, ze by tu bol niekto profesionalom, pokial viem, vsetci sme dobrovolnici :)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
:!: PLS NEPISTE MI SZ, NA ICQ A MAILY S OTAZKAMI, PISTE DO FORA :!: :spam:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
V pripadne akutnych problemov s chodom fora, :207: pripadne s inymi uzivatelmi, :whip: kontaktujte ma na ICQ alebo mailom :31: na pavuk29 zavinac forum.viry.cz. Byvam pri pocitaci casto aj ked nie som online na fore.
http://www.icq.com/people/267560078/
:183: hotline: http://forum.viry.cz/viewtopic.php?f=12&t=116821
:!: pravidla fora: http://forum.viry.cz/viewtopic.php?f=12&t=5601

Odpovědět