Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz

BSOD Win 7 (ntoskrnl.exe a hal.dll)

Moderátor: Moderátoři

Pravidla fóra
Jednotlivé thready budou po vyřešení uzamčeny. Stejně tak ty, které budou nečinné déle než 14 dní: http://forum.viry.cz/viewtopic.php?f=12&t=123975 . Děkujeme za pochopení.
Zamčeno
Zpráva
Autor
ManiacLuke
Návštěvník
Návštěvník

BSOD Win 7 (ntoskrnl.exe a hal.dll)

#1 Příspěvek od ManiacLuke »

Zdravím,
mám problém se svým PC:
MB MSI P45 NEO-F
CPU Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q8300 @ 2.50GH
GPU nVidia GeForce GTX 560 Ti
RAM Kingston DDR2 4GB (2x2GB) HyperX 800MHz
HD SAMSUNG HD753LJ 750GB
OS Windows 7 x64

Problém je v tom, že mi nepravidelně vyskakuje BSOD (ntoskrnl.exe a hal.dll). Nevím co je přesně příčinou, protože do BSOD se to dostane jak při zátěži tak i třeba pouze při otevřeném internetovém prohlížeči. Nedávno jsem aktualizoval svou PC sestavu o výše uvedenou Grafickou kartu (předtím jsem měl GK Sapphire HD 4870 512MB GDDR5 PCI-E, ale BSOD se vyskytoval i u této grafické karty sice asi tak 1x-2x za měsíc, kdy to v Blue Screen View vyhazovalo chybu atikmpag.sys.).

Po zmíněné aktualizaci GK se počet chybových hláčení BSOD zvýšil asi na 3x-4x týdně, a proto zde píšu o radu. Dále jsem po výměně GK měl i problém v prohlížeči Mozila Firefox v26, kdy mi při prohlížení internetu sčernala na 3 vteřiny obrazovka a napsalo mi to v dolním pravém rohu že "Ovladač zobrazení přestal pracovat a byl obnoven". Nevím kde byl přesně problém tady v tom, ale aktualizoval jsem BIOS desky, všechny ostatní ovladače přes program SlimDrivers a zatím se toto nezobrazuji, ikdyž mi při spoušetění aplikací sčernává obrazovka na asi 1 vteřinu, kdy se mi na grafu zátěže všech čtyřech jádrech procesoru objeví schod asi do úrovně 80-100%.

Dále jsem provedl test paměti pomocí programu Memtest86+, kdy tento test byl v pořádku a asi za hodinu testování se neobjevila žádná chyba.
Teploty na procesoru jsou v klidu kolem 52C a při záteži kolem 80C a na GPU jsou v klidu teploty 39C a při zátěži jsem jí ještě netestoval.
Dále jsem ještě použil program WinUtilities k vyčištění registrů, defragmentaci registrů a disku.

Tady je odkaz na minudump: http://leteckaposta.cz/564964779

ManiacLuke
Návštěvník
Návštěvník

Re: BSOD Win 7 (ntoskrnl.exe a hal.dll)

#2 Příspěvek od ManiacLuke »

Nikdo mi není schopen poradit?
Dneska zase dva pády do BSOD. Tady je odkaz: http://leteckaposta.cz/988399748
Naposledy upravil(a) ManiacLuke dne 29 pro 2013 18:23, celkem upraveno 1 x.

vyosek
VIP
VIP

#3 Příspěvek od vyosek »

Zdravim :)

:arrow: Vazeny, mlaskave si uvedomte, te nase forum funguje na bazi dobrovolnosti, vsichni jsme tu zdarma a venujeme NAS VOLNY cas na reseni VASICH problemu. Je treba vikend a my chceme byt se svymi rodinami ci si uzivat konicku.

:arrow: Takze si bud pockejte nebo si zaplatte servis, samozrejme za extra vikendovy priplatek. Pokud se Vam to nelibi a nechce se Vam cekat, nikdo Vas tu nedrzi, tlacitko Odhlasit mate vlevo nahore.

:arrow: Dale, nase forum je primarne zamereno na bezpecnost, BSOD tu resi jen par kolegu - takze pockejte, nekoho sem poslu.
"Kdo víno má a nepije,kdo hrozny má a nejí je, kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá, na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl."
Člen Obrázek od 1. února 2011.

ManiacLuke
Návštěvník
Návštěvník

#4 Příspěvek od ManiacLuke »

Omlouvám se, asi jsem příliš nedočkavý. :D Samozřejmě chápu, že je víkend, proto se ještě jednou omlouvám.

MiliNess
Přítel fóra
Přítel fóra

#5 Příspěvek od MiliNess »

Ve všech případech se jedná o hardwarovou chybu, zachycenou kontrolním mechanismem procesoru - WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR. Zde se jedná o chybu interní sběrnice CPU (pravděpodobně při operaci s Micro operations cache).
1) CPU se přehřívá (Q8300 má max. Tcase pouze 71.4°C)
2) CPU je přetaktovaný
3) Je vadná základní deska (k tomu bych se přikláněl)
4) Je vadný procesor
5) Chyba napájení (to spíše vylučuji, protože se jedná stále o stejný typ chyby)

Prostě je to rozbitý.
Pokud jste s naší pomocí spokojeni, můžete nás podpořit. Informace zde

ManiacLuke
Návštěvník
Návštěvník

#6 Příspěvek od ManiacLuke »

Děkuji za odpověď, ale nedá se nějakým způsobem určit co je teda špatně? (kromě výměny komponentů za jiné). Procesor si myslim, že se asi nepřehřívá jelikož case čistím uvnitř pravidelně od prachu, takže chladiš i ventilátor jsou čistí.

MiliNess
Přítel fóra
Přítel fóra

#7 Příspěvek od MiliNess »

Nedá. Ze zkušenosti ti ale můžu říci, že pokud se procesor nepřehřívá a nedělal jsi nějaká nová nastavení BIOSu, bude nejspíše vadná základní deska. Už má holka taky něco za sebou.
1) Mimo VGA máš v PC nějaké rozšiřující adaptéry v PCI/PCIe slotech?
2) Spusť HeavyLoad a Hardware Monitor. V HeavyLoad spusť zátěžový test, po 10 min udělej screen Hardware Monitoru a hoď ho sem.

ManiacLuke
Návštěvník
Návštěvník

#8 Příspěvek od ManiacLuke »

MiliNess píše:Nedá. Ze zkušenosti ti ale můžu říci, že pokud se procesor nepřehřívá a nedělal jsi nějaká nová nastavení BIOSu, bude nejspíše vadná základní deska. Už má holka taky něco za sebou.
1) Mimo VGA máš v PC nějaké rozšiřující adaptéry v PCI/PCIe slotech?
2) Spusť HeavyLoad a Hardware Monitor. V HeavyLoad spusť zátěžový test, po 10 min udělej screen Hardware Monitoru a hoď ho sem.
1) Na desce mám jenom jeden slot PCI-e a tam mám grafiku a ve slotech PCI nemám žádné jiné zařízení zapojené (v minulosti jsem měl v PCI zapojenou TV kartu)
2) Tady je odkaz na obrázek v lepší kvalitě http://leteckaposta.cz/835621001
Přílohy
HWMonitor.png
HWMonitor.png (325.74 KiB) Zobrazeno 8203 x

MiliNess
Přítel fóra
Přítel fóra

#9 Příspěvek od MiliNess »

Tak tohle je zcela jistě způsobeno přehříváním procesoru. Podívej se na ty teploty, první jádro dosahuje 100°C.
Jestli to trvá delší dobu, může být procesor i poškozený.
Zaměř se tedy na chladič CPU a celkové odvětrání case.

ManiacLuke
Návštěvník
Návštěvník

#10 Příspěvek od ManiacLuke »

Jinak ještě mám jeden takový postřech z provedeného měření kdy teplota na tom prvním jádru strašně kolísala chvilku měla mínusové hodnoty a pak hned skok na 100 stupňů a pořád se to po celou dobu měření opakovalo. Jinak v casu mám jeden větrák který vhání čerstvý vzduch přímo na ventilátor chladiče procesoru a další ventilátor 140X140mm odvádí teplý vzduch s casu. Takže ještě zkusím odstranit starou pastu z chladiče a nanést novou vrstvu ale moc si nemyslím že to pomůže, asi bude vadný ten procesor a nebo deska.

ManiacLuke
Návštěvník
Návštěvník

#11 Příspěvek od ManiacLuke »

Tak jsem na ten procesor dneska nanesl novou vrstvu pasty a teplota šla o 40 stupňů dolů. Tak teď jenom zbývá doufat, že se mi procesor těmi předchozími teplotami nepoškodil. Tady je screen testu. http://leteckaposta.cz/145472668

Takže zatím moc díky a snad to bylo tím. Jinak budu muset měnit hardware :(
Přílohy
HWMonitor2.png
HWMonitor2.png (182.87 KiB) Zobrazeno 8190 x

MiliNess
Přítel fóra
Přítel fóra

#12 Příspěvek od MiliNess »

Tak to je rozhodně lepší. Spíš bych řekl, že byl špatně uchycený chladič. U LGA 775 se to stává.
Myslím, že to bude dobré, procesor něco vydrží...

ManiacLuke
Návštěvník
Návštěvník

#13 Příspěvek od ManiacLuke »

Počítač stále běží bez BSOD. Takže ještě jednou děkuji. Opravdu jsem si nemyslel, že to je jenom přehříváním :oops:

MiliNess
Přítel fóra
Přítel fóra

#14 Příspěvek od MiliNess »

Nemáš zač, rádi jsme pomohli.

vyosek
VIP
VIP

#15 Příspěvek od vyosek »

"Kdo víno má a nepije,kdo hrozny má a nejí je, kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá, na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl."
Člen Obrázek od 1. února 2011.

Zamčeno