Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz

formátování externího disku

To, co se nehodí jinam..

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Schuey
Návštěvník
Návštěvník

formátování externího disku

#1 Příspěvek od Schuey »

Ahoj,

vím že to sem asi moc nepatří, ale nevím, kde jinde by mi pomohli. :(
Chtěla jsem zálohovat počítač na externí disk, v pohodě se to tam přehrálo, disk jsem odpojila a za 10 minut jsem ho připojila, protože jsem se chtěla na něco podívat a vyskočila mi hláška: "disk E: potřebuje naformátovat".

Stáhla jsem si acronis disk director a ten disk vidí jako prázdnej. Chtěla bych se zeptat, jestli se s tím dá ještě něco dělat, nebo je jedinou možností disk zformátovat?

Předem díky moc za odpověď :)

Rudy
Site Admin
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: formátování externího disku

#2 Příspěvek od Rudy »

Zdravím!

Budete se muset pokusit z diku vytáhnout data pomocí některého záchranného programu: http://www.stahuj.centrum.cz/utility_a_ ... bnova_dat/ . Pokud se to nezdaří, jsou data ztracena.
Dotazy a logy vkládejte pouze do vašich threadů. Soukromé zprávy, icq a e-maily neslouží k řešení vašich problémů.

Podpořte, prosím, naše fórum : https://platba.viry.cz/payment/.

Navštivte: Obrázek

e-mail: rudy(zavináč)forum.viry.cz

Varování:
Před odvirováním PC si udělejte zálohy svých důležitých dat (pošta, kontakty, dokumenty, fotografie, videa, hudba apod.). Virus mimo svých "viditelných" aktivit může poškodit systém!

Po dořešení vašeho problému bude vlákno zamknuto. Stejně tak tehdy, pokud bude nečinné více než 14dnů. Pokud budete chtít vlákno aktivovat, napište mi na mail uvedený výše.

Vrtule
Přítel fóra
Přítel fóra
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Vrtule »

Zdravím,

osobně mám zkušenosti, co se týče obnovy ztracených dat, s programem Recuva. Mám ale zkušenosti i s tím, co jste tady popsala za problém (setkal jsem se s tím asi dvakrát či třikrát). Jednou se mi stalo, že jsem programu musel trochu pomoci, aby data našel a obnovil.

Pokud by se nepodařilo pomocí Recuvy či některého z programů, na které sem dal link Rudy, data obnovit, zkuste sem napsat a uvidíme, zda trcoha případné manuální pomoci těm programům pomůže. Nepamatujete si, jakým souborovým systémem byl ten disk formátován?

Co jsem vypozoroval z mých předchozích zkušeností s tímto problémem, tak dojde k poškození prvních několika sektorů (či možná jen jednoho) disku, na kterém se však nacházejí důležité informace o souborovém systému. Proto se pak systém tváří, že chce dané zařízení znovu naformátovat.

Schuey
Návštěvník
Návštěvník

#4 Příspěvek od Schuey »

Zkoušela jsem tři různé programy + recuvu, ale všechny ten disk vidí jako prázdný.. :(

a vůbec nemám ponětí v jakém souborovém systému to mohlo být..

Khaan

#5 Příspěvek od Khaan »

Ahoj,
tedy samozřejmě zatím neformátovat, jinak o data přijdeš. Zatím na tom disku pořád ty data fyzicky jsou, po rychlém formátu (přepsání sektorů) už by obnova nebyla tak snadná.

(Pravděpodobně to nepůjde, ale můžeš zkusit nejdřív i: Win + R (Spustit), napiš cmd a ENTER (admin. práva) a klasickej chkdsk X: /v /r a potvrdit ENTER, udělá to kompletní checkdisk, X nahradit správným písmenem jednotky. Ono to někdy jde a spustí se kontrola integrity.)

Nejdřív bych určitě zkusil, místo zdlouhavého a někdy neúčinného dolování dat Recuvou či jinými programy, opravit původní strukturu disku. Ten disk se pravděpodobně teď hlásí jako RAW, takže bych zkusil použít program TestDisk pro obnovení původní struktury na disku (ale raději stáhni odsud, z ofic. zdroje, je tam nejnovější verze, případně http://www.bleepingcomputer.com/download/testdisk/, info, návod si pogoogli, doporučuju nastudovat třeba: cz, en, dost informací k tomu je na tom webu téhle výborné opensource utility, možná je návod i tady někde na fóru, nevím, nekoukal jsem se), po obnovení NTFS/FAT32... prostě filesystemu, který tam byl, udělej ihned kontrolu integrity (viz výše), až když to selže/nepůjde, tak doluj, ale TestDisk má v tomhle poměrně vysokou úspěšnost. Použití TestDisku není tak složité, jak se zdá a můžeš si takhle externí disk obnovit prakticky do původního stavu relativně rychle, ale velice dobře si k tomu načti, co je potřeba a přemýšlej, co děláš.

Jak říkal Vrtule výše, většinou je jen chyba v partition table, boot sectoru... a to jde poměrně rychle opravit.

Osobní zkušenost: TestDiskem se mi podařilo snad vždycky kleknutou strukturu nahodit, co pamatuju... držím palce.
(Poznámka na závěr: Jinak jestli máš nějaké standardní obnovovací médium, třeba klasické Hiren's boot CD nebo Trinity Rescue Kit apod., tak tam jsou myslím tyhle základní utility jako GParted nebo TestDisk taky - tedy, taky lze použít případně i z tohohle.)

Vrtule
Přítel fóra
Přítel fóra
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Vrtule »

Použití některého nástroje na opravu disku v režimu zápisu (tzn. v režimu, kdy tento nástroj nejenom zjistí chyby souborového systému, ale také se je pokusí opravit) bych se lehce obával, protože může dojít ke ztrátě dat. Například chkdsk má ve zvyku při opravě některá data přepsat.

Chtěl bych proto dnes večer (dříve jsem na to bohužel neměl moc čas) od vás získat obsah prvních sektorů toho externího disku. Musím na to jen vytvořit malý prográmek, k čemuž se doufám dostanu někdy večer. Z obsahu prvních sektorů disku poznám, zda jsem schopen opravu provést manuálně (a přesně vyřešit problém), nebo zda bude třeba použít nějaký nástroj, co kolega uvedl, a doufat, že vše bude v pořádku..

Schuey
Návštěvník
Návštěvník

#7 Příspěvek od Schuey »

OK, počkám tedy pro jistotu nejdřív na ten prográmek od Vás :) Vůbec s tím nemusíte chvátat, nejsou to data, která bych potřebovala urgentně :)

Pavuk29
VIP in memoriam
VIP in memoriam
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Pavuk29 »

Schuey píše:OK, počkám tedy pro jistotu nejdřív na ten prográmek od Vás :) Vůbec s tím nemusíte chvátat, nejsou to data, která bych potřebovala urgentně :)
To je mile, malokedy vidim takyto uzasny postoj :) Vrtula sa urcite potesi :) Ja si to od Vas cenim, mlada pani.... :) :thumbsup:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
:!: PLS NEPISTE MI SZ, NA ICQ A MAILY S OTAZKAMI, PISTE DO FORA :!: :spam:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
V pripadne akutnych problemov s chodom fora, :207: pripadne s inymi uzivatelmi, :whip: kontaktujte ma na ICQ alebo mailom :31: na pavuk29 zavinac forum.viry.cz. Byvam pri pocitaci casto aj ked nie som online na fore.
http://www.icq.com/people/267560078/
:183: hotline: http://forum.viry.cz/viewtopic.php?f=12&t=116821
:!: pravidla fora: http://forum.viry.cz/viewtopic.php?f=12&t=5601

Vrtule
Přítel fóra
Přítel fóra
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Vrtule »

Díky za trpělivost. Prográmek už vzniká, ale pošlu ho asi až zítra.

Pavuk29
VIP in memoriam
VIP in memoriam
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Pavuk29 »

my pockame, vrtulka :)
:!: PLS NEPISTE MI SZ, NA ICQ A MAILY S OTAZKAMI, PISTE DO FORA :!: :spam:
V pripadne akutnych problemov s chodom fora, :207: pripadne s inymi uzivatelmi, :whip: kontaktujte ma na ICQ alebo mailom :31: na pavuk29 zavinac forum.viry.cz. Byvam pri pocitaci casto aj ked nie som online na fore.
http://www.icq.com/people/267560078/
:183: hotline: http://forum.viry.cz/viewtopic.php?f=12&t=116821
:!: pravidla fora: http://forum.viry.cz/viewtopic.php?f=12&t=5601

Vrtule
Přítel fóra
Přítel fóra
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Vrtule »

Tak, prográmek je hotový a vypadá, že i funguje. Na obrázku níže je vidět jeho grafické rozhraní.

Obrázek

Jediné, co program umí, je načíst zadanou oblast disku (specifikovanou počátkem a délkou) a uložit její obsah do cílového souboru. Po spuštění programu je již oblast nastavena tak, jak ve vašem případě potřebuji (prvních 32 KB disku), takže ji není nutné měnit. Vy musíte jen:
* nastavit písmeno (řádek Písmeno disku) na hodnotu, pod kterou máte připojen váš externí disk. V nabídce jsou na výběr pouze písmena právě připojených diskových jednotek. Pokud nabídku chcete aktualizovat (protože například ten externí disk připojíte až po spuštění programu), tak použijte tlačítko Obnovit.
* nastavit jméno souboru, kam se mají data načtená z disku uložit (položka Cílový soubor). Tlačítkem Procházet... lze zobrazit pomocný dialog, přes který je možné cílový soubor vybrat.
* Klepnout na tlačítko Přečíst, což způsobí, že se prográmek pokusí přečíst zadanou oblast disku a uložit ji do zadaného souboru. O tom, zda se to podařilo, informuje hláškou.

Poznámka: program je nutné spouštět jako správce (tedy na Windows Vista a novějších obvykle přes pravé tlačítko a Spustit jako správce, na Windows XP stačí být přihlášena jako administrátor, což asi standardně jste).

EDIT: Soubor s daty někam nahrajte a dejte na něj odkaz. Měl by se vejít do přílohy příspěvku.
Přílohy
DR.zip
Onen prográmek
(646.49 KiB) Staženo 234 x

Schuey
Návštěvník
Návštěvník

#12 Příspěvek od Schuey »

Děkuji za pochvalu :D jsem hrozně ráda, že se mi vůbec někdo pokouší pomoct, a jak rychle to bude, na tom nesejde :)

Podle vašeho skvělého návodu jsem snad všechno zvládla, ale soubor mi nejde přiložit do přílohy. Tak jsem ho nahrála na uložto: http://ulozto.cz/xCwFEPtg/disk :)

Vrtule
Přítel fóra
Přítel fóra
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Vrtule »

Díval jsem se na obsah souboru, co jste sem umístila, a řekl bych, že Bohové jsou nám (a hlavně vám) nakloněni. Disk vypadá formátován souborovým systémem FAT32 s poškozeným prvním sektorem. První sektor je pro tento souborový systém velmi důležitý, protože obsahuje zásadní informace, bez kterých se tento souborový systém neobejde. Naštěstí jednou z dobrých vlastností FAT32 je, že uchovává kopii prvního sektoru právě pro ty případy, že se něco nepovede. Tato kopie vypadá neporušená (nekontroloval jsem to do hloubky, ale zdá se, že údaje v ní dávají smysl), tudíž by mělo stačit tuto záložní kopii prvního sektoru umístit na správné místo (přepsat ten poškozený) a vše by mělo být v pořádku.

Když jsem se s tímto problémem sektal minule, tak po nahrazení prvního sektoru sice na externí disk přistupovat nešlo, ale programy jako Recuva už dokázaly zachránit všechna data (aspoň podle reportu uživatele).

K obnovení obsahu prvního sektoru ze zálohy by měl dobře posloužit prográmek, jehož grafické rozhraní ukazuje následující obrázek.
Obrázek

Postup použití je následující (začátek se dost podobá postupu zveřejněnému o pár příspěvků výše):
* v řádku Písmeno disku vyberte písmeno, pod kterým máte externí disk připojený. Opět jsou v seznamu zobrazena jen písmena právě připojených diskových jednotek. Pro aktualizaci tohoto seznamu slouží tlačítko Obnovit.
* Tlačítkem Test FAT32 se pgorámek pokusí rozhodnout, zda je zadaný disk formátován souborovým systémem FAT32. Algoritmus kontroly není moc důsledný, ale pro naše účely by měl bohatě stačit. Prográmek v podstatě zjistí, zda se na správném místě nachází záložní kopie prvního sektoru disku. Výsledek tohoto hledání je barevně a texstově zobrazen na panelu pod tlačítkem Test FAT32. Žlutá barva znamená, že test ještě nebroběhl, nebo skončil chybou. Zelená barva značí, že zadaný disk je opravdu formátován systémem FAT32 (a tedy že pokus o obnovu je možný), červená barva indikuje, že cílový disk pravděpodobně není formátován systémem FAT32, nebo je tak poškozený, že to prográmek nedokáže rozhodnout. Ve vašem případě by se měla objevit barva zelená.
* Pokud test proběhne úspěšně, mělo by být možné stisknout tlačítko Obnovit ze zálohy, které provede vlastní přepis prvního sektoru jeho záložní kopií. Metodu zápisu ovlivňují dvě zaškrtávací políčka pod panelem zobrazujícím výsledek testu. Nemusíte s nimi nic dělat. Jejich aktuální nastavení instruuje prográmek, aby zápis provedl jednak "slušně" (systém jej vidí a změna se projeví až za určitou dobu, nebo po bezpečném odpojení disku), druhak "neslušně" (změna není ze systému vidět, ale projeví se i tehdy, když disk odpojíte násilně). Úspěch zápisu by měl program signalizovat zobrazením informace o tom, že operace byla úspěšná.

Prográmek asi není nutné spouštět jako správce, alespoň když jsem jej testoval na mé flashce, tak to potřeba nebylo. Na druhou stranu se tím nic moc nezkazí.

Pokud se operace zdaří a obsah na disku stále nebude přístupný, je možné vyzkoušet následující postupy:
* disk odpojit, restartovat počítač a disk znovu připojit,
* disk připojit k počítači, kde ještě nebyl nikdy připojen,
* použít program Recuva či jemu podobné.

Závěrem jen můžu dodat, že doufám, že vše bude fungovat.
Přílohy
FATRescue.zip
Druhý prográmek
(641.6 KiB) Staženo 220 x

Schuey
Návštěvník
Návštěvník

#14 Příspěvek od Schuey »

Odjela jsem domů na víkend a disk nechala v Plzni, takže se omlouvám prográmek vyzkouším nejdříve v pondělí.

Vrtule
Přítel fóra
Přítel fóra
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Vrtule »

Není se za co omlouvat. Data na disku s delším čekáním obvykle problém nemají. A já také ne.

Zamčeno