Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz

Nelze nastavit rozlišení na 16:9 monitoru

To, co se nehodí jinam..

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
amelid
Návštěvník
Návštěvník

Nelze nastavit rozlišení na 16:9 monitoru

#1 Příspěvek od amelid »

Zdravím, prosím o radu. Dostal jsem nový monitor 22" Asus VW 225N s rozlišením 1680x1050. Při nastavení rozlišení je toto možno nastavit, ale pak se mi plocha nevejde do monitoru a je protažená do stran a obraz i po doladění mírně rozmazán. Při nastavení rozlišení 1280x1024 se mi na výšku vejde na monitor, ale je opět protáhlá za okraj. Graf karta je SIS 651_661FX_741_760_M661FX_M661MX_M741_M760 (radší jsem to opsal celé), OS: windows XP Home. Pokusil jsem se aktualizovat ovladač graf. karty, ale po stažení ze stránek výrobce a restartu po nainstalování na mě mrklo modré okno s tím, že Windows nelze spustit pro nekonzistence v PCI.... :boxed: Po velkém zápasu se mi podařilo nakonec oživit Win. Děkuji za radu. :dunno:

cernohous13
VIP in memoriam
VIP in memoriam
Kontaktovat uživatele:

Re: Nelze nastavit rozlišení na 16:9 monitoru

#2 Příspěvek od cernohous13 »

1280x720 :???:

máš tam určitě na výběr další kombinace - vyzkoušej a nastav co ti vyhovuje
Doporučení:
V průběhu léčení prováděj nové instalace a odinstalace jen na můj pokyn.
Důkladně prostuduj a proveď celou operaci podle mé odpovědi.
V případě nejasností se zeptej - vysvětlím Obrázek

-------------------------------------------------------------------------------------------------
> Podpora fóra <

amelid
Návštěvník
Návštěvník

#3 Příspěvek od amelid »

To jsem samozřejmě vyzkoušel asi 100x, ale pořád to není ono. Buď je to malé okénko uprostřed monitoru nebo roztažená hrůza s rozmazanými písmeny. :frusty:

PetrTl
Vzorný návštěvník
Vzorný návštěvník

#4 Příspěvek od PetrTl »

Pan rádce mi jistě promine, že mu lezu do zelí bez jeho souhlasu (nedělám to rád a často).

Pro amelida: nejsem si celkem jistý, v jakém stavu máš nastavení grafické karty a možnosti vůbec. Můžeš prosím napsat, jestli jde změnit v nastavení rozlišení na požadovaný údaj 1680x1050? Jestli tě to až tam vůbec pustí? Na tuto přesnou hodnotu?

Pokud ne - nainstaloval jsi do počítače ovladače pro tento monitor? Postup musí být stopro uvedený v manuálu.
Ostatně soudím, že Kartágo musí být zničeno.

amelid
Návštěvník
Návštěvník

#5 Příspěvek od amelid »

Po nastavení rozlišení 1680x1050 se rozlišení opravdu upraví, ale plocha je větší než monitor a lze obraz po ní posouvat. vše je ještě roztažené do stran. V návodu k monitoru je pouze návod k úpravě obrazu (jas, kontrast, barvy atd..) tlačítky na monitoru. Jak jsem psal výše, snažil jsem se nainstalovat ovladače graf. karty, ale neúspěšně.

PetrTl
Vzorný návštěvník
Vzorný návštěvník

#6 Příspěvek od PetrTl »

To je velice zvláštní chování, nějak tomu nechápu. Stáhni si prosím HWInfo http://www.hwinfo.sk/files/hw32_335.zip, rozbal to do libovolného adresáře, spusť hwinfo32.exe, Run, první okno zavři a z hlavního sem postni údaje o základní desce - záložka Motherboard přímo a pak údaje o grafárně - rozklikni záložku Video adapter a pod ní by měla být přímo grafická karta. Chtěl bych znát relevantní údaje, které se zobrazí v pravém okně, tj. model a výrobce, pokud to zobrazí.

Druhá věc - monitor by měl mít (jako každý jiný, který jsem viděl) možnost automatického nastavení obrazu pro dané rozlišení a frekvenci. Zkus to prosím pohledat v manuálu a odzkoušet to. Já si mezitím zkusím někde najít man ke stažení, abych mohl případně poradit.

Jen pro kontrolu - můžeš zjistit, jaká je frekvence obrazu v tom rozlišení 1680x1050? Buď v OSD monitoru, anebo v nastavení zobrazení woken.

PetrTl
Vzorný návštěvník
Vzorný návštěvník

#7 Příspěvek od PetrTl »

Tak Asus mi něco nabídnul, ale nejsem si jistý, že to je pro tvůj model (je to pro 195xL/202xL/225xL). Jestli by to ale sedělo, měl bys mít pět tlačítek a levé má mít označení S. To, pokud se podrží 2-4 vteřiny, tak by se měl obraz automaticky naladit na nejlepší parametry.
Pak ještě píšou něco k položce Aspect Control v OSD monitoru. Pokud ji tam máš, zkus změnit nastavení, co to udělá.

Momentálně mě v rychlosti nic dalšího nenapadá. Budu čekat na reakci, ale asi až po dvacáté hodině se tu vrátím.
Jo a nějak automaticky předpokládám, že používáš normální analogové připojení přes D-SUB konektor, 15-pinový lichoběžník. Potvrď mi to prosím.
A ještě - podrobnější manuál by měl být na CD, ne jen základní manipulace.

PetrTl
Vzorný návštěvník
Vzorný návštěvník

#8 Příspěvek od PetrTl »

Poprosil bych tě navíc, abychom si ještě vyjasnili některé záležitosti, které pravděpodobně nechápu zatím dokonale:
amelid píše:Po nastavení rozlišení 1680x1050 se rozlišení opravdu upraví, ale plocha je větší než monitor a lze obraz po ní posouvat. vše je ještě roztažené do stran.
Jestli dobře chápu, tak při tomto rozlišení není na obrazovce vidět najednou celá šířka plochy, čili něco z obrazu na bocích chybí, je "za rohem". A přitom na výšku je obraz umístěný a zobrazený korektně? A obraz je přitom naprosto ostrý, hlavně písmo? Nebo např. tenké svislé linky?
Nechápu ale, jak myslíš to posouvání, čím obraz posouváš. Možné vysvětlení je, že to děláš tlačítky na monitoru pro posun obrazu doleva a doprava. Je to tak? Druhá naprosto teoretická možnost by byla, že se sám obraz posune, pokud se zajede s kurzorem (např. myší) ke kraji monitoru. Prosím tě o naprosto jednoznačné popisy, odpovědi.
PetrTl píše:nainstaloval jsi do počítače ovladače pro tento monitor?
Pro jistotu se ptám opět a jednoznačně. Instaloval jsi ovladače pro monitor např. z dodaného CD? O ovladačích grafické karty ses zmiňoval, já se ptám na ovladače monitoru.

No a nakonec, rád bych viděl ten model základní desky, grafické karty z HWInfa a údaj o použité zobrazovací frekvenci při onom rozlišení.

Možná, že se ti bude zdát, že chci mnoho věcí a mnoho zbytečných věcí, ale takový projev problému asi není moc častý. Tak se snažím vydolovat hned ze začátku co nejvíce, aby se to nezdržovalo systémem jedna otázka a jedna odpověď k jednomu údaji za den.

amelid
Návštěvník
Návštěvník

#9 Příspěvek od amelid »

Tak to omrkni:

Zákl deska:
Motherboard Model: MSI MS-7005
Motherboard Chipset: SiS 651 + 962
Motherboard Slots: 3xPCI, 1xAGP v3.5

Graf. karta:
Video Card: SiS 330 Integrated Mirage Graphics Video Ad...

Monitor ač byl originál zabalen a obal neporušen, měl pouze s sebou záruční list a návod v asi 20-ti jazycích o velikosti jedné strany A5, kde se píše pouze o ovládání tlačítek na monitoru (Jas, kontrast, barvy atd.). Žádné CD s ovladači tam nebylo. Tlačítko "S" je tam také a slouží k automatickému doostření obrazu - děje se i automaticky po každé změně rozlišení. Monitor mám připojen k PC, jak píšeš, analogovým kabelem přes D-SUB konektor. Docela dobré zobrazení je při rozlišení 1600x1200, ale pořád je to místy rozostřené a lehce protáhlé do stran. Při delším čtení textu z toho jdou oči šejdrem. :wacko:. Já dělám na PC také jednoduchou grafiku a potřebuji nezkreslený obraz a přesné tvary.
Při rozlišení 1680x1050 je frekvence obrazu 75Hz.
Při tomto rozlišení lze posunout plochu myší tím, že se přiblížím k okraji.
Ovladač ke graf. jsem sice zkoušel, ale jak vidím z hwinfo, očividně na jiný model.
Omlouvám se za pomalost, ale přišel jsem před chvílí z práce.
Díky.

PetrTl
Vzorný návštěvník
Vzorný návštěvník

#10 Příspěvek od PetrTl »

Není proč se omlouvat.
Zkus jednu věc - stáhni frekvenci na 60 Hz, jeslti to něčemu nepomůže. A dej vědět. Já zatím budu přemýšlet, hledat a psát delší odpověď.

PetrTl
Vzorný návštěvník
Vzorný návštěvník

#11 Příspěvek od PetrTl »

Není tam místo toho MS-7005 nějaký výstižnější název? Tyhle číslené moely se špatně hledají.

Třeba MS 651M-L ???

amelid
Návštěvník
Návštěvník

#12 Příspěvek od amelid »

Bohužel tam není nic víc, než co jsem ti napsal. Změna frekvence nepomohla. Zkusím pohledat ještě ovladač na monitor na netu.

PetrTl
Vzorný návštěvník
Vzorný návštěvník

#13 Příspěvek od PetrTl »

Zatím to nevypadá moc nadějně. Podobá se to případu v mojí rodině - integrovaný grafický adaptér nezvládal rozlišení více než 1600 bodů na šířku. Opíšu ti to podrobně v soukromé zprávě za nějakou chvilku. Tady by takový opis byl dost offtopic. Pak sem případně hodím, nebo hodíme společně, nějaký výcuc.

PetrTl
Vzorný návštěvník
Vzorný návštěvník

#14 Příspěvek od PetrTl »

Odpovídám ti veřejně - to vyhazování starých krámů nechám na tobě, na tvém rozhodnutí. Pro mne to ještě neznamená uzavřený problém. To, že tvoje integrovaná grafika může špatně zvládat zobrazení při nějakém rozlišení, je zatím jen nepotvrzený anebo nevyvrácený dojem. Ale řešení se dobrat nemusím, čili můžu to uzavřít i osobním neúspěchem při hledání podstaty problému.

V SZ jsi mi napsal "díky za pomoc". No nepomohl jsem ti, doteďka. Ale obecně můžu odvětit - není zač, od toho tu fungujeme. Pokud bych já anebo někdo kdokoliv jiný něco pozitivního našel, věděl, ať dá sem vědět.

Bylo by možné ještě zkoušet nějaké ovladače grafiky. Našel jsem zmínku o SIS UNIVGA2 drivers. Bohužel teď už se na sis dot com nemůžu připojit, nevím proč, před hodinou to šlo. Ale nevím, jestli máš chuť ještě něco s ovladači podnikat. Zatím přeju dobrou noc.

PetrTl
Vzorný návštěvník
Vzorný návštěvník

#15 Příspěvek od PetrTl »

Zkusil jsem si namodelovat (na úplně jiném hardwaru, ale nějak to informativně vyšlo) tuhle situaci. Podle mne je v tvém případě nutné použít ovladače pro monitor, které dodefinujou režimy monitoru pro grafickou kartu. Bohužel, nebyl jsem schopný na internetu najít ovladače, ani pro tento model, ani pro podobný, Asus je zřejmě zkrátka nenabízí.

Požádal jsem, jestli by někdo z kolegů dokázal poradit. Uvidíme, jestli se někdo ozve.

Odpovědět