Ahoj,
dovolím si oživit po čase téma, přestože jsem na tenhle topic narazil už dřív, tak kvůli větším zkušenostem s
MEGA -
https://mega.co.nz - odpovídám až teď, vzhledem k tomu, že projekt vznikl v tomto roce, ale téma je myslím stále aktuální, možná
ještě aktuálnější po neustálých aférách o slídění různých zahraničních organizací
v datech uživatelů v posledních dnech.
Souhlasím s uživatelem Vrtule.
Flashky, externí HDD/SSD pro
bezpečné ukládání dat ano (nikdo třetí nemá k datům přístup, což je jediné správné řešení).
Na vlastní různé zálohy jsem dřív byl spíše výjimka - používal jsem vlastní servery, ale ani tam jsem neukládal vše, i tam má přístup někdo jiný (poskytovatel).
U DropBox.com, Google.com/Drive, iCloud.com, SkyDrive.com a podobných naprosto nechápu, jak je možné, že si dovolí poskytovatel probírat se uživateli v datech, ale respektuju, že to takto ještě existuje, přeci jenom jsou to americké firmy, americké právo,
americká pravidla... kdo používá jejich služby, přistupuje i na jejich pravidla.
Osobně bych však nikdy do podobných cloudových firem, kde se mi poskytovatel může hrabat volně (= bez rozhodnutí soudu) v datech (nešifrováno) nikdy jakákoliv data nesvěřil, a to nepřechovávám nic nelegálního, nemám ani co skrývat, ale prostě z principu je to špatně, FAIL.
Stačí nějaké PDFko, obrázek, intimnější fotka přítelkyně, video...
cokoliv ke kterému se ukáže, že si třeba nějaká společnost později začne nárokovat autorská práva / porušují pravidla společnosti apod. a na základě hashe ten soubor všem z jejich úložiště odstraní, případně jako bonus zabanují účet.... proto jsem moc cloudové služby nevyužíval.
Ale s příchodem
průkopnického MEGA v tomto roce, jak zmiňuje Vrtule, je volba jasná, 50 GB zdarma v základu a poskytovatel NEVÍ, co u něj je (data zašifrována + šifrovaný přenos dat https), což by měl být standard všude, bohužel není, což je smutné, přitom je to jediné správné řešení přeci... to už nikoho dneska nenapadne, že by tady měly být zachovány nějaké
demokratické principy typu
nedotknutelnost přepravovaných zpráv a informací, příčí se mi totalitní metody, je to jakoby Česká pošta rozlepovala každý dopis a pro jistotu je prověřovala, co kdyby v některém byla bomba / anthrax / vyděračský dopis / něco špatného apod. Prostředník to přeci nemá a nesmí vědět, není to jeho starost, je to jen prostředník, data mu nejsou určena.
U MEGA a podobných firem se zálohovaná data šifrují hned u tebe v prohlížeči a poskytovatel primárně neví, co u něj kdo má uložené, takže nehrozí, že by ti
mizely soubory.
MEGA už dnes není jediným správným řešením, nicméně byl takovým průkopníkem v tomto. Spadá pod jurisdikci Nového Zélandu (.co.nz), nikoliv pod právo USA (.com).
Tajně doufám, že jednou DropBox.com aj. hráči na trhu taky zavedou kryptování, aby nevěděli, co u nich kdo na serverech má uloženo, protože oni to ani vědět nemají. Download z MEGA na mé 100megabitové lince se limitně blíží teoretickému maximu (12,5 MB/s), což je paráda, upload záleží na mnoha faktorech (browserem počínaje), nicméně je pomalejší právě kvůli šifrování přímo u klienta.