Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz

Ukládání dat bezpečně

To, co se nehodí jinam..

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jasnenka
Návštěvník
Návštěvník

Ukládání dat bezpečně

#1 Příspěvek od jasnenka »

Ahoj,

poradí mi prosím někdo, jak bych si mohla bezpečně ukládat práci v souborech?
Nyní to mám vše uložené na přenosné krabičce ale mít to stále k noťasu připojené, je docela oprus... :o
Napadlo mě, si práci hodit na flešku ale ta má zase malou kapacitu...
Vím, že existují internetová úložiště ale moc tomu nevěřím, abych pravdu řekla...

Prosím, poradíte mi?
Jasněnka

Rudy
Site Admin
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Ukládání dat bezpečně

#2 Příspěvek od Rudy »

Zdravím!
Flešky zase nejsou tak malé, běžně se vyrábí velikost 32GB. Také si dělám zálohy dat v práci a stačí mi 8GB. Pokud by to bylo opravdu málo, vyrábí se externí USB disky o velikosti až 2TB. Na úložišti na na netu si můžete uložená data zaheslovat, avšak cokoli na netu uložené je prolomitelné. Pokud budete mít data při sobě na přenosném úložišti, je to bezpečnější (tedy pokud si někde nezapomenete např. kabelku, ve které máte flešku, nebo disk :) ).
Dotazy a logy vkládejte pouze do vašich threadů. Soukromé zprávy, icq a e-maily neslouží k řešení vašich problémů.

Podpořte, prosím, naše fórum : https://platba.viry.cz/payment/.

Navštivte: Obrázek

e-mail: rudy(zavináč)forum.viry.cz

Varování:
Před odvirováním PC si udělejte zálohy svých důležitých dat (pošta, kontakty, dokumenty, fotografie, videa, hudba apod.). Virus mimo svých "viditelných" aktivit může poškodit systém!

Po dořešení vašeho problému bude vlákno zamknuto. Stejně tak tehdy, pokud bude nečinné více než 14dnů. Pokud budete chtít vlákno aktivovat, napište mi na mail uvedený výše.

jasnenka
Návštěvník
Návštěvník

#3 Příspěvek od jasnenka »

Děkuji Vám za odpověď. je to fajn, že se tedy dneska už dělají flešky s tak velkou kapacitou. Určitě tedy si asi koupím flešku. Přece jenom je malá, než je externí disk... :)

Ještě jedna otázka...Nemůže se fleška poničit tak, že bych data ztratila?
Jasněnka

Rudy
Site Admin
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Rudy »

jasnenka píše:Nemůže se fleška poničit tak, že bych data ztratila?
Samozřejmě může. Lépe je koupit flešku značkovou (Kingston apod.), než nějakou "Noname". Důležitá data je třeba mít uložena dvojmo (třeba PC + fleška). Je jen malá pravděpodobnost, že se data ztratí najdenou z obou úložišť.
Dotazy a logy vkládejte pouze do vašich threadů. Soukromé zprávy, icq a e-maily neslouží k řešení vašich problémů.

Podpořte, prosím, naše fórum : https://platba.viry.cz/payment/.

Navštivte: Obrázek

e-mail: rudy(zavináč)forum.viry.cz

Varování:
Před odvirováním PC si udělejte zálohy svých důležitých dat (pošta, kontakty, dokumenty, fotografie, videa, hudba apod.). Virus mimo svých "viditelných" aktivit může poškodit systém!

Po dořešení vašeho problému bude vlákno zamknuto. Stejně tak tehdy, pokud bude nečinné více než 14dnů. Pokud budete chtít vlákno aktivovat, napište mi na mail uvedený výše.

vyosek
VIP
VIP

#5 Příspěvek od vyosek »

Zdravim :)

:arrow: Jen dodam co se internetových úložišť týče - v dnešní době jsou již velmi dobře zabezpečena a prolomení hesla k nim si myslím že je velmi velmi těžké...

:arrow: Bohužel většina těchto služeb je omezena množstvím dat (několik GB), poté je úložný prostor dokoupit, ale poplatky nejsou velké.

:arrow: Výhodou je, že k datům máte přístup kdykoliv jste na internetu a flash disk zapomenete

:arrow: Z odzkoušených služeb mohu doporučit
"Kdo víno má a nepije,kdo hrozny má a nejí je, kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá, na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl."
Člen Obrázek od 1. února 2011.

Vrtule
Přítel fóra
Přítel fóra
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Vrtule »

Hlavní myšlenka při zálohování by měla znít: nezálohovat vše na jedno místo. Flashku lze na zálohu krásně použít, navíc je velmi lehká. V poslední době jsem si zvykl nechávat notebook doma, nosit s sebou pouze flashku a v případě potřeby se domů připojovat přes nějakou formu vzdálené plochy.

Flashka se samozřejmě poničit může, to je vlastnost každého hardwarového zařízení. Ale pokud si svá data budete pravidelně ukládat na více míst současně, snížíte pravděpodobnost, že všechna v jednom okamžiku ztratíte, na minimum.

Co se týče internetových úložišť:
Pokud se nejedná o úložiště specializované na určitý typ souborů, vždy si dokážete zajistit slušnou úroveň bezpečnosti sama. Stačí data, která chcete zazálohovat, zabalit do archivu a ten chránit rozumným heslem. Lze použít například program 7zip. Samozřejmě nesmíte spoléhat na internetová úložiště jako na místo, kde ta data vždy budou ležet. Ona mohou zmizet a pochybuju, že se v takovém případě domůžete nějaké pomoci.

Z internetových úložišť jsem přišel na chuť stránce https://mega.co.nz, zvláště proto, že nabízejí 50 GB zadarmo a já potřebuju na zálohy hodně místa. Je pravda, že v tomto případě asi hrozí poněkud větší nebezpečí, že dané úložiště se stane minulostí... Jinak věci typu Dropbox, Google Driver atd. určitě svému účelu poslouží dobře.

Khaan

#7 Příspěvek od Khaan »

Ahoj,
dovolím si oživit po čase téma, přestože jsem na tenhle topic narazil už dřív, tak kvůli větším zkušenostem s MEGA - https://mega.co.nz - odpovídám až teď, vzhledem k tomu, že projekt vznikl v tomto roce, ale téma je myslím stále aktuální, možná ještě aktuálnější po neustálých aférách o slídění různých zahraničních organizací v datech uživatelů v posledních dnech.
Souhlasím s uživatelem Vrtule.
Flashky, externí HDD/SSD pro bezpečné ukládání dat ano (nikdo třetí nemá k datům přístup, což je jediné správné řešení).

Na vlastní různé zálohy jsem dřív byl spíše výjimka - používal jsem vlastní servery, ale ani tam jsem neukládal vše, i tam má přístup někdo jiný (poskytovatel).
U DropBox.com, Google.com/Drive, iCloud.com, SkyDrive.com a podobných naprosto nechápu, jak je možné, že si dovolí poskytovatel probírat se uživateli v datech, ale respektuju, že to takto ještě existuje, přeci jenom jsou to americké firmy, americké právo, americká pravidla... kdo používá jejich služby, přistupuje i na jejich pravidla.

Osobně bych však nikdy do podobných cloudových firem, kde se mi poskytovatel může hrabat volně (= bez rozhodnutí soudu) v datech (nešifrováno) nikdy jakákoliv data nesvěřil, a to nepřechovávám nic nelegálního, nemám ani co skrývat, ale prostě z principu je to špatně, FAIL.

Stačí nějaké PDFko, obrázek, intimnější fotka přítelkyně, video... cokoliv ke kterému se ukáže, že si třeba nějaká společnost později začne nárokovat autorská práva / porušují pravidla společnosti apod. a na základě hashe ten soubor všem z jejich úložiště odstraní, případně jako bonus zabanují účet.... proto jsem moc cloudové služby nevyužíval.

Ale s příchodem průkopnického MEGA v tomto roce, jak zmiňuje Vrtule, je volba jasná, 50 GB zdarma v základu a poskytovatel NEVÍ, co u něj je (data zašifrována + šifrovaný přenos dat https), což by měl být standard všude, bohužel není, což je smutné, přitom je to jediné správné řešení přeci... to už nikoho dneska nenapadne, že by tady měly být zachovány nějaké demokratické principy typu nedotknutelnost přepravovaných zpráv a informací, příčí se mi totalitní metody, je to jakoby Česká pošta rozlepovala každý dopis a pro jistotu je prověřovala, co kdyby v některém byla bomba / anthrax / vyděračský dopis / něco špatného apod. Prostředník to přeci nemá a nesmí vědět, není to jeho starost, je to jen prostředník, data mu nejsou určena.

U MEGA a podobných firem se zálohovaná data šifrují hned u tebe v prohlížeči a poskytovatel primárně neví, co u něj kdo má uložené, takže nehrozí, že by ti mizely soubory.

MEGA už dnes není jediným správným řešením, nicméně byl takovým průkopníkem v tomto. Spadá pod jurisdikci Nového Zélandu (.co.nz), nikoliv pod právo USA (.com).
Tajně doufám, že jednou DropBox.com aj. hráči na trhu taky zavedou kryptování, aby nevěděli, co u nich kdo na serverech má uloženo, protože oni to ani vědět nemají. Download z MEGA na mé 100megabitové lince se limitně blíží teoretickému maximu (12,5 MB/s), což je paráda, upload záleží na mnoha faktorech (browserem počínaje), nicméně je pomalejší právě kvůli šifrování přímo u klienta.
Naposledy upravil(a) Khaan dne 09 srp 2013 01:47, celkem upraveno 2 x.

Pavuk29
VIP in memoriam
VIP in memoriam
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Pavuk29 »

Ja som Google podstrcil par zaheslovanych rarov s bezcennymi subormi, nech sa maju s cim hrat.
Rozmyslam, ze na nejake nepouzivane/novozalozene konto podhodim nejaky zasifrovany material s pikantnymi nazvami, ze za ako dlho mi zrusia konto, alebo niekto zabucha na dvere :D
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
:!: PLS NEPISTE MI SZ, NA ICQ A MAILY S OTAZKAMI, PISTE DO FORA :!: :spam:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
V pripadne akutnych problemov s chodom fora, :207: pripadne s inymi uzivatelmi, :whip: kontaktujte ma na ICQ alebo mailom :31: na pavuk29 zavinac forum.viry.cz. Byvam pri pocitaci casto aj ked nie som online na fore.
http://www.icq.com/people/267560078/
:183: hotline: http://forum.viry.cz/viewtopic.php?f=12&t=116821
:!: pravidla fora: http://forum.viry.cz/viewtopic.php?f=12&t=5601

Khaan

#9 Příspěvek od Khaan »

Pavuk29 píše:Ja som Google podstrcil par zaheslovanych rarov s bezcennymi subormi, nech sa maju s cim hrat.
Rozmyslam, ze na nejake nepouzivane/novozalozene konto podhodim nejaky zasifrovany material s pikantnymi nazvami, ze za ako dlho mi zrusia konto, alebo niekto zabucha na dvere :D
Pavuk :D Když už, tak ať to má nějaký smysl... zkus to třeba trochu vylepšit. Třeba mě napadá, vem si nějaké volně šiřitelné větší PDFko (nejlépe více různě velkých souborů), třeba s tématem sexuální výchovy mládeže pro ZŠ, třeba něco jako tohle. Pojmenuj zabalené archivy s heslem výstižně children-sex.rar, nebo ještě provokativněji (chráníš si své dílo, učebnici), uploadni k více poskytovatelům, pak dej vždycky echo s případnou reakcí. Nebylo by špatné to otestovat u více poskytovatelů, bohužel si myslím, že se najdou idioti, kteří tohle budou potírat, takže na testy bych osobně raději použil anonymizér/proxy/VPNku/TOR...

Firmy, které toto nějak postihují... to je na přesdržku. Ale bohužel si myslím, že to nemají z vlastní hlavy a jsou k tomu někdy spíš tlačeni zvrácenou politikou vlády (regulátora). Takové firmy, které nechápou, jak mají fungovat a co mají a nemají dělat, tak raději ať nefungují vůbec, když nechápou roli zprostředkovatelů... většina prostředníků rychle dokázala svoji roli pochopit, třeba lékaři a lékařská tajemství, zpovědi a zpovědní tajemství, pošty a listovní tajemství, mobilní operátoři a šifrované GSM, provideři a SSL atp., ale myslím, že se tady dneska stále najde dost firem, které nechápou, že tohle dělat nesmí a že v netotalitních zemích by tohle (= prohrabování se v datech uživatelů) měla dělat policie (s rozhodnutím nezávislého soudu za zády).
Naposledy upravil(a) Khaan dne 09 srp 2013 01:46, celkem upraveno 3 x.

Pavuk29
VIP in memoriam
VIP in memoriam
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Pavuk29 »

Ja sa obavam, ze spiclovanie je v sucasnosti radove niekde inde ako za komunistov. To boli amateri.
Google pomôže hľadať stratené mobily
http://tech.sme.sk/c/6891650/google-pom ... obily.html
:?:
Ten jediny prispevok v diskusii som napisal ja.
Ja osobne nemam doveru k uloziskam na nete, celkove voci vsetkemu, co cez net preslo :D
Jedine ulozisko, voci ktoremu mam aku-taku doveru, je ten USB kluc, co mi asi pred mesiacom hodila vnucka do rybnika :D
:!: PLS NEPISTE MI SZ, NA ICQ A MAILY S OTAZKAMI, PISTE DO FORA :!: :spam:
V pripadne akutnych problemov s chodom fora, :207: pripadne s inymi uzivatelmi, :whip: kontaktujte ma na ICQ alebo mailom :31: na pavuk29 zavinac forum.viry.cz. Byvam pri pocitaci casto aj ked nie som online na fore.
http://www.icq.com/people/267560078/
:183: hotline: http://forum.viry.cz/viewtopic.php?f=12&t=116821
:!: pravidla fora: http://forum.viry.cz/viewtopic.php?f=12&t=5601

Khaan

#11 Příspěvek od Khaan »

Pravda, proto si myslím, že je třeba přemýšlet, co je to za firmu, než někam člověk začne zálohovat osobní/firemní data.

BTW místo starých .rar/.zip archivů, tak raději .7z, nejen, že má lepší kompresi, ale hlavně se tyto archivy obecně pomaleji crackují, se správným softwarem optimalizovaným na vícejádrové CPU plus s CUDOU (i výkon GPU), máš dneska 6znaké heslo u archivů cracknuté přes noc (stačí samozřejmě nepoužívat jednoduchá hesla).

Já se s tím snažím trochu počítat a jiné než odolné flashky nevedu, mám rád tyhle: http://www.czc.cz/search?q-fulltext=Pretec+BulletProof - i když teda nedávno nějakou objevila malá, asi se jí líbilo, jak je to krásně lesklé.

Odpovědět