Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz

Nejde bootovat ani systém ani recovery disk

Moderátoři: Rudy, Moderátoři

Pravidla fóra
Jednotlivé thready budou po vyřešení uzamčeny. Stejně tak ty, které budou nečinné déle než 14 dní. Vizte Pravidlo o zamykání témat. Děkujeme za pochopení.
Zamčeno
Zpráva
Autor
camel13
Návštěvník
Návštěvník

Nejde bootovat ani systém ani recovery disk

#1 Příspěvek od camel13 »

Zdravím a prosím o pomoc. Mám docela nový ntb Asus. Stalo se to, že po úplném vypnutí a zapnutí nenaběhl systém (Windows 7/64bit) s hlášením - Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot media.... Možnosti nabízené po F8 dělají všechny totéž - dvakrát rychle projede "systém Windows načítá soubory" a vrátí se na stránku "Windows error recovery". Tady bych měl spustit "Launch Startup Repair" ale to udělá totéž. Instalační DVD nemám, neboť je na disku. A v tom je asi problém. Při instalaci jsem vytvořil dva primární disky na systém a data. Když se přes bootovací flashku pomocí partition manageru podívám na disky, vidím na harddisku (fyzicky jediném) 5 partitions:
0 - primary FAT32 / 200 Mb - 34 použito
1 - primary Neformátovné / 128 Mb
2 - primary NTFS / 186 Gb - tam je OS
3 - primary NTFS / 255 Gb - tam mám data
4 - primary NTFS / 24 Gb - tam vidím recovery věci od Asusu.

Dá se to dát nějakou procedurou do pořádku, nebo musím přeinstalovat Windows?

Díky moc za pomoc a jakýkoliv tip co s tím...

MiliNess
Přítel fóra
Přítel fóra

Re: Nejde bootovat ani systém ani recovery disk

#2 Příspěvek od MiliNess »

Pomocí bootrec /fixmbr bych nejprve přepsal zaváděcí kód v MBR.
Pak je otázka, na kterém oddílu se má rozprostírat systémový svazek.
Pokud na 0 - primary FAT32 / 200 Mb - 34, tak je to v pořádku. Pouze bych zkontroloval souborový systém na tomto svazku a zkontroloval, zda je oddíl nastaven jako aktivní. (eventuelně opravil VBR svazku pomocí bootrec /fixboot)
Pokud má ale být systémový svazek na 1 - primary Neformátovné / 128 Mb, pak je svazek poškozen a chybí boot manager a BCD soubor. Pak by byla oprava složitější.
Pomocí nějakého live cd nebo nástrojů z instalačního DVD (či recovery disku) se podívej na obsah toho prvního 200MB svazku, formátovaném ve FAT.
Pokud jste s naší pomocí spokojeni, můžete nás podpořit. Informace zde

camel13
Návštěvník
Návštěvník

Re: Nejde bootovat ani systém ani recovery disk

#3 Příspěvek od camel13 »

Zdravím a děkuju. Zkoušel jsem to celý den, našel jsem několik postupů, ale nic nepomohlo. Dokonce to bylo tak špatný, že ani Windows stažený od servisáka z Asusu nešly nainstalovat. Naštěstí sem si udělal zálohu instalace, kterou Asus nabízel po prvoinstalaci (AI Recovery) a ta si s tím, za cenu komplet smazanýho disku, poradila. A data sem předtím pomocí Spotmouse boot USB mohl překopírovat na externí HD. Takže až na dva ztracený dny vše v pohodě:)

Ale moc by mě zajímalo, jestli to šlo nějak opravit nebo ne. Ani z CZC ani z Asusu mi nebyli schopný pomoct.

Tak díky a mějte se báječně...

Zamčeno