Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz

HW problém

Moderátoři: Rudy, Moderátoři

Pravidla fóra
Jednotlivé thready budou po vyřešení uzamčeny. Stejně tak ty, které budou nečinné déle než 14 dní. Vizte Pravidlo o zamykání témat. Děkujeme za pochopení.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Davian
Návštěvník
Návštěvník

HW problém

#1 Příspěvek od Davian »

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na jednu věc. Počítačům moc nerozumím, tak snad to nebude příliš hloupý dotaz :)

Moje PC je cca 5 let staré. Před pár dny se mi ale objevil celkem ošklivý problém: při jakékoliv graficky náročnější aplikaci (hry, ale i např. tvorba 3D obrazů) počítač natvrdo zamrzne - a to tak, že se přes obrazovku objeví horizontální nebo šikmé pruhy, popř. jakési trojúhelníky a z celého obrazu stane ošklivý mišmaš. Někdy se to za pár sekund spraví samo (ale pak se to do minuty stane znova), někdy reaguje na alt-tab, ale většinou je to na tvrdý reset. Občas (zřídka) se objeví BSOD a začne memory dump. Mimo graficky náročné aplikace se problém nikdy neobjevuje.

První co mne napadlo je přehřívání a nakopnuté drivery. Systém jsem uvedl do stavu před týdnem, kdy se to ještě nedělo (nepomohlo), drivery jsem reinstaloval a upgradoval (nepomohlo). Graf. kartu jsem prohnal skrze benchmark, který ukázal, že se nepřehřívá, ale pro jistotu jsem jí ještě vyndal a opatrně od-prášil větráček štětečkem. Nepomohlo.

Zdroj (550W) byl sice tehdy kupovaný jako naddimenzovaný a tichý, v současné době je ale už celkem hlučný. Může tento problém být způsobený tím, že zdroj nedodává dostatek energie pro grafickou kartu? Pokud ano, dá se (kromě multimetru, na elektřinu jsem levák) zjistit nějakou aplikací, zda je vše OK? Pokud ne, napadá ještě někoho něco?

Moc děkuji za případné odpovědi.

Rudy
Site Admin
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: HW problém

#2 Příspěvek od Rudy »

Zdravím!
Nejdřív nainstalujte Speedfan: http://www.stahuj.centrum.cz/utility_a_ ... /speedfan/ . Spusťte a za chodu PC kontrolujte teploty komponent. Neměly by trvale překračovat 65°C.
Dotazy a logy vkládejte pouze do vašich threadů. Soukromé zprávy, icq a e-maily neslouží k řešení vašich problémů.

Podpořte, prosím, naše fórum : https://platba.viry.cz/payment/.

Navštivte: Obrázek

e-mail: rudy(zavináč)forum.viry.cz

Varování:
Před odvirováním PC si udělejte zálohy svých důležitých dat (pošta, kontakty, dokumenty, fotografie, videa, hudba apod.). Virus mimo svých "viditelných" aktivit může poškodit systém!

Po dořešení vašeho problému bude vlákno zamknuto. Stejně tak tehdy, pokud bude nečinné více než 14dnů. Pokud budete chtít vlákno aktivovat, napište mi na mail uvedený výše.

Davian
Návštěvník
Návštěvník

#3 Příspěvek od Davian »

Díky za odpověď, teploty se trvale drží na následujících hodnotách:

GPU: 61
System: 50
CPU: 40
AUX: 75-80, ale přeskakuje z 50 až na 125, je to jediná hodnota, která se hýbe.
HD0: 45
Core0: 43
Core1: 41
Core: 61
Ambient: 0

Davian
Návštěvník
Návštěvník

#4 Příspěvek od Davian »

Oprava: Při větší zátěži stoupá teplota GPU na 75 stupňů a Core na 65-68
Oprava 2: Stejná chyba se teď objevila hned po startu i mimo aplikace, všechny ukazatele byly ještě na 40 stupních

Rudy
Site Admin
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Rudy »

OK. Pokud se teploty drží takto, mělo by to být OK. až na teplotu AUX (těžko říci, ze kterého čidla je odebírána). Ověření, zda váš problém způsobuje teplota, je celkem jednoduché. Sejměte boční kryt skříně a chvíli takto PC provozujte. Pokud se neobjeví vá,i popisovaná závafa, pak to s teplotami souvisí. V opačném případě to může být chyba zdroje, nebo gr. karty. Pak by bylo nutné zkontrolovat, zda se někde na deskách nevyskytují nafouklé elektrolytické kondenzátory: http://farm7.static.flickr.com/6084/610 ... b860_o.jpg . Jsou to ty "válečky, obalené izolací s hliníkovým vrcholem", které musí vypadat tak, jako na obrázku v odkazu. Hliníková plocha nesmí být vyboulena. Pokud byste takový našel, bylo by třeba jej vyměnit. Npětí, které dává zdroj, se dočtete zde: http://www.viry.cz/forum/viewtopic.php?f=53&t=109260 . Jeho hlučnost je způsobena větrákem, jehož ložiska po 5 letech provozu asi nebudou už stoprocentní. Pokud ale dává správná napětí, je to pouze "kosmetická" vada. Komplexní info o stavu hardwaru vám dá program Everest: http://www.stahuj.centrum.cz/utility_a_ ... y/everest/ .
Dotazy a logy vkládejte pouze do vašich threadů. Soukromé zprávy, icq a e-maily neslouží k řešení vašich problémů.

Varování:
Před odvirováním PC si udělejte zálohy svých důležitých dat (pošta, kontakty, dokumenty, fotografie, videa, hudba apod.). Virus mimo svých "viditelných" aktivit může poškodit systém!

Po dořešení vašeho problému bude vlákno zamknuto. Stejně tak tehdy, pokud bude nečinné více než 14dnů. Pokud budete chtít vlákno aktivovat, napište mi na mail uvedený výše.

Davian
Návštěvník
Návštěvník

#6 Příspěvek od Davian »

Vygooglil jsem, že AUX je nejspíš nesmyslná hodnota - z 80 na 120 přeskakuje naprosto náhodně. Problém s teplotou nejspíš nesouvisí, protože se vyskytuje i po startu počítače, kdy jsou všechny hodnoty na 40 stupních. Skříň jsem otevřel už včera - bohužel žádná změna. Stáhnul jsem si jiný benchmarkový test, Furmark a nechal ho chvíli běžet na maximální zátěž. Teplota GPU vylezla po cca 2 minutách na 95 stupňů (pak jsem ztratil nervy a vypnul ho), ale tahle chyba se neobjevila.

Teď jsem prohlédnul ty kondenzátory, vypadají v pořádku, ale kdoví, jestli to poznám... s napětím si bohužel neporadím, to je pro mne španělská vesnice, takže počítač poputuje do opravy. Každopádně velice Vám děkuji za rady a tipy :)

Davian
Návštěvník
Návštěvník

#7 Příspěvek od Davian »

Ještě poslední dotaz, pokud by to nevadilo.

Monitor k tomu PC je cca 12 let starý klasický monitor Peacock, který už nepracuje ideálně (mírně rečeno, pořád ujíždí okraje atd). Náhodně jsem zahýbal konektorem monitoru a bum, objevila se chyba. Totéž i na druhý pokus: může něco takového způsobovat starý monitor?

Rudy
Site Admin
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Rudy »

S napětím si poradí program Everest, na nějž jsem vám dal odkaz. Ten ho zobrazuje (alespoň některé údaje). Teoreticky i monitor by mohl ten problém způsobovat, i když prakticky vím, že monitory způsobují hlavně jiné vady (geometrie, vyvážení barev, apod.).

Varování:

Davian
Návštěvník
Návštěvník

#9 Příspěvek od Davian »

Rudy píše:S napětím si poradí program Everest, na nějž jsem vám dal odkaz. Ten ho zobrazuje (alespoň některé údaje). Teoreticky i monitor by mohl ten problém způsobovat, i když prakticky vím, že monitory způsobují hlavně jiné vady (geometrie, vyvážení barev, apod.).
Dobře, každopádně vyzkouším s jiným monitorem. Díky moc za Váš čas :)

Rudy
Site Admin
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Rudy »

Nemáte zač!

Varování:

Zamčeno