Moje PC je cca 5 let staré. Před pár dny se mi ale objevil celkem ošklivý problém: při jakékoliv graficky náročnější aplikaci (hry, ale i např. tvorba 3D obrazů) počítač natvrdo zamrzne - a to tak, že se přes obrazovku objeví horizontální nebo šikmé pruhy, popř. jakési trojúhelníky a z celého obrazu stane ošklivý mišmaš. Někdy se to za pár sekund spraví samo (ale pak se to do minuty stane znova), někdy reaguje na alt-tab, ale většinou je to na tvrdý reset. Občas (zřídka) se objeví BSOD a začne memory dump. Mimo graficky náročné aplikace se problém nikdy neobjevuje.
První co mne napadlo je přehřívání a nakopnuté drivery. Systém jsem uvedl do stavu před týdnem, kdy se to ještě nedělo (nepomohlo), drivery jsem reinstaloval a upgradoval (nepomohlo). Graf. kartu jsem prohnal skrze benchmark, který ukázal, že se nepřehřívá, ale pro jistotu jsem jí ještě vyndal a opatrně od-prášil větráček štětečkem. Nepomohlo.
Zdroj (550W) byl sice tehdy kupovaný jako naddimenzovaný a tichý, v současné době je ale už celkem hlučný. Může tento problém být způsobený tím, že zdroj nedodává dostatek energie pro grafickou kartu? Pokud ano, dá se (kromě multimetru, na elektřinu jsem levák) zjistit nějakou aplikací, zda je vše OK? Pokud ne, napadá ještě někoho něco?
Moc děkuji za případné odpovědi.