http://www.dsl.sk/article.php?article=11220&title=

Moderátor: Moderátoři
No jako modelář vím o bateriích celkem dost.Budovi píše:zaujímalo by ma aký veľký rozsah škôd by mohol mať výbuch (pomerne veľkej) batérie notebooku
Však já vím jak tohle funguje.bufu1 píše:toto nabíjení se používalo u NiCD a NiMh baterii, lipo a liion to ničí, ty se nabíjí CCCV (konstantní proud/konstantní napětí)
Ještě je tam ještě teplotní čidlo plus okruh který hlídá každý článek zvlášť.bufu1 píše:Potom záleží, jakým způsobem mají řešenou další ochranu proti přebití
Nebral jsem to že by jste to nevěděl, za to se omlouvám že jste to tak pochopil,blbě jsem to napsal, psal jsem to jen aby někdo nedostal blbý nápad to tak nabíjet.Roli píše: Však já vím jak tohle funguje.
Ano, to jsem myslel tou další ochranou, i když dosti často teplotní čidlo bývá u prvního okruhu, a druhý už jen hlídá extrémní přebití, vybytí, nabíjecí a vybíjecí proud, a ten většinou ani nijak nekomunikuj a nelze změnit jeho program. Problém by ale mohl nastat, kdyby se využívalo pouze této ochrany po delší dobu.Roli píše: Ještě je tam ještě teplotní čidlo plus okruh který hlídá každý článek zvlášť.
Podstatě bych řekl, že nejde ani tak o přeprogramování, jak začít plně komunikovat s obvodem baterie. Napsat nějaký takový program půjde, jestli se s tím ale někomu bude chtít ztrácet časRoli píše: Ale stejně to už se pohybujeme úplně někde jinde, protože přeprogramovat tohle všechno nebude legrace.
http://www.youtube.com/watch?v=FXrmvuLkSsQ i s napětím a proudem, celkem se držíRoli píše: K tomu videu, nějak neukázal kolik do té baterie pustil.
Ak som dobre videl, ta svina vydrzala vyse osem minut, prud 10 Amperov pri cca 5,4 Voltoch?bufu1 píše: http://www.youtube.com/watch?v=FXrmvuLkSsQ i s napětím a proudem, celkem se drží
Ano, vyděl jste dobře. Problém je, že lipo baterie jsou nevyzpytatelné. Tato to vydržela, jiná může bouchnout při 4,5V další při 6V, některá při 1A jiná při 5A, některé to bude trvat 5s některé 5h. Ještě pro upřesní, takto se chovají baterie v placatém provedením, lépe jsou na tom liion v kulatém provedením, ty většinou jen vytečou ale nezačnou takto hořet ale za určitých okolností taky můžou.Pavuk29 píše: Ak som dobre videl, ta svina vydrzala vyse osem minut, prud 10 Amperov pri cca 5,4 Voltoch?
Já takto dobíjel 1,2V NiCD tužku do vláčku a ta baterka žila hodně dlouho. Dodnes se divým že jsem při mých pokusech nevyhořelyPavuk29 píše:Ja som volakedy nudzovo dobijal (ako maly sopel) gombikove baterie tymi plochymi 4,5 V. Vacsinou som trafil, ale ak som to presvihol, tak pekne napuchla v tom lepsom pripade. V tom horslom plesla ako poplasniak a rozletela sa po izbe
Prosím tě omlouvat se nemusíš já nejsem netikavka a nevykej mibufu1 píše: Nebral jsem to že by jste to nevěděl, za to se omlouvám že jste to tak pochopil,blbě jsem to napsal, psal jsem to jen aby někdo nedostal blbý nápad to tak nabíjet
Přesně tak, NiCd (GP, Sanyo) je podle mě dodnes nepřekonaná chemie, neměla takovou kapacitu na hmotnost jak chemie Li-xxx, ale zato byli úžasně jednoduché. Jak píšeš když se k ním člověk choval slušně, jednou za rok na formoval tak přežily strašně dlouho a s paměťovým efektem se člověk naučil žít a počítat snímRoli píše: Ale ať si říká kdo chce co chce nejlepší baterie byli NiCd od GP.
Vem si kolik oproti nim vydrží NiMh, Li-ion nebo Li-Pol při stejném vytížení (myšleno v časovém úseku)
Ano je pravda že trpěli paměťovím efektem, ale když se k nim člověk choval slušně byli na hoooodně let.