Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz

Ubuntu Netbook x Windows XP - poškození startu Win XP

Patříte mezi Vzorné návštěvníky? Pak je tato sekce pro vás.

Moderátor: Moderátoři

Pravidla fóra
Jednotlivé thready budou po vyřešení uzamčeny. Stejně tak ty, které budou nečinné déle než 14 dní. Vizte Pravidlo o zamykání témat. Děkujeme za pochopení.
Odpovědět
Zpráva
Autor
boulder
Vzorný návštěvník
Vzorný návštěvník

Ubuntu Netbook x Windows XP - poškození startu Win XP

#1 Příspěvek od boulder »

Dobry den,

porušil jsem zásadu: "když něco funguje, tak se v tom nehrab" a zkusil v netbooku EEEPC 901, kde byly od výrobce nainstalovány Windows XP Home, spustit demo Ubuntu Netbook v.10.4.
Demo Ubuntu mě mile překvapilo a tak jsem potvrdil instalaci s tím, že tento OS bude instalován na připojený externí HDD.
Nyní po zapnutí netbooku už nenabíhá nabídka s výběrem OS, ale příkazový řádek grub rescue, kterému předchází hlášení error: no such device: (+ nějaké GUID)

Po marných pokusech spustit Ubuntu nebo Win XP z flash disku jsem zakoupil externí DVD mechaniku. Nastavením bootování z USB DVD se mi spustilo OS Ubuntu, přes který jsem odstranil instalaci Ubuntu na externím HDD. Windows XP instalované na SSD notebooku ovšem stále nenabíhají. Spustil jsem tedy přes externí DVD instalační DVD s Win XP, které původní instalaci Windows vidí a když zvolím opravu, hodí mě do příkazového řádku c:\windows. Veškeré pokusy o spuštění Win XP z příkazového řádku systémového adresáře selhaly.

Dá se nějak opravit poškození nabídky výběru OS vzniklé po instalaci Ubuntu na externí HDD?

Děkuji za jakoukoliv radu.

Tom alias "co funguje, to zničím"

boulder
Vzorný návštěvník
Vzorný návštěvník

Re: Ubuntu Netbook x Windows XP - poškození startu Win XP

#2 Příspěvek od boulder »

Nalezeno řešení:

Zaveďte systém z instalačního CD Windows a zvolte opravu systému. Bude po vás požadováno heslo Administrátora. Poté se spustí konzole, do které zapište příkaz fixmbr

Zavaděč tímto opraven, Win XP funkční :)

Požadavek lze uzavřít.

Tom

Odpovědět