Máte tady někdo zkušenosti s linuxem?
Chystám se přejít na linux. Na nb mám visty, ale chtěl bych vyzkoušet něco jiného a něco nového se naučit.
Jsem začátečník a neznalec. Jelikož i co se týká znalostí, tak i u win to není nic moc, takže bych volil něco pro začátečníky.
Přemýšlím nad ubuntu. Ten je pro začátečníky jako dělaný a hlavně se mi i 10.04 líbí (protože vypadá jako macOS

-> Jak je na tom ale linux (hlavně ubuntu) s bezpečnosti? Mám o toto trochu větší obavy, jelikož jak platí u win, spousty free softů obsahují viry a jiný malware... proto mu (a jeho programům) moc nedůvěřuji...
-> Dále mám obavy z instalace programů z repozitářů, jelikož nevím jak se dá tomuto důvěřovat... přece jen mi to připomíná něco jak stahuj.cz, kde někdo naháže různé programy a třeba některé klidně můžou obsahovat něco nebezpečného nebo nějaké udaje někam odesílat...
Přece jen způsob na win kde stáhnu prověřený a známý program z oficiálních stránek a popřípadě jej prověřím ještě na virustotalu mi přijde tak trochu bezpečnější...
Ono pokud bych stahoval program z oficiálních repozitářů které udržuje třeba výrobce ubuntu, tak tam bych tomu ještě trochu důvěřoval, jenže tam moc programů není a je potřeba stahovat z repozitářu udržovaných komunitou a tam už tomu nevěřím...
-> Ale hlavně je potřeba antivir, firewall nebo něco jiného? Jak je to s malwarem...
Zatím tedy přemýšlím nad ubuntu (ale mám i trochu obavy z funkčnosti bluetooth a wi-fi na mém notebooku, která mi v live cd nejela). Jde mi hlavně o to, že je easy, má dobrou podporu, plno návodu + cz knihu (kterou už mám přečtenou) a dobře vypadá.
-> Je ubuntu dobrá volba (co se týká kvality, jednoduchosti a hlavně bezpečnosti) nebo by jste volily něco jiného?
Celkem rád mám soft ve kterém se můžu hrabat a plno věcí upravit, nevím jak je na tom linux a jak tam jde toto. Jestli je třeba na každou blbost instalovat program nebo stačí editace nějakých konfiguráku atd. (né že bych to teda zatím moc uměl

Momentálně mě visty na nb celkem štvou, proto bych tam rád teď hodil linux, jelikož použivám notebook většinou stejně na net (opera), přehrávání hudby a filmů a tyto standardní fce. Časem až budou peníze chci stejně upgradovat na win7, takže se uvidí třeba jestli bude linux OK nebo koupím win7.
P.S.: upozorňuji že jej chci na notebook, kde asi budou větší problémy s kompatibilitou.
Díky za jakýkoliv help.