Zdravim, mam takyto problem... ked si cez PC Wizard 2009 pozriem info o processore, vacsinou pise, ze realna rychlost (real Frequency) je okolo 2407MHz a niekedy ukaze 3400 ale to fakt len na chvilku na sekundu na dve a potom s5 na 2407priblizne.. a marketing frequency nieco okolo 3400MHz. Takze tym chapem, ze processor je bud underclocked alebo nevyuziva vsetok vykon (co sa mi zda byt divne pri jednojadrovom processore), + po mesiaci / dvoch po vycisteni ventilatora od prachu Pc vie robit velky hluk ked pustim nieco kde processor potrebuje vela vykonu, a vtedy ked je dost vytazeny ma tak okolo 62-70° , s tym ze niekedy sa zvykne totalne spomalit ze sa mi spomali cely pc a v hre mam 30-50 FPS co obvykle mavam 100 (to spomalenie sa tyka aj windowsu, a to sa deje po tom mesiaci dvoch od cistenia) tak sa pytam, ci by sa nedal pretaktovat na tych 3400MHz lebo niesom si isty ci skutocne fakci na tych 3400 ako by mal... Dam sem este informacie o ostatnom hardwari ak by to bolo potrebne, a este ci sa neposkodi taktovanim a tak, pretoze niesom si isty ci skutocne bezi na tych 3400MHz... vo Windowse normalne PC nehuci, je tichy ale ked si napr. zapnem Warhammer Online tak vie robit dost hluk proste vtedy sa zvysi aj aktivita CPu-Fan-u ktora je na 2500 rpm co som videl najviac... normal je tak 1300 myslim ked neni vytazeny
Video Card : ATI Radeon Sapphire X1650 Series 256MB
Processor : Intel Pentium 4 650 CPU 3.4GHz (Netaktoval sa)
Mainboard : ASUS P5L1394
RAM : SAMSUNG 2GB
Operating System : Windows XP Professional SP3
Tiež mám ASUS rady P5 a P630, takže nie to isté,ale ..... Tieto CPU majú max. teplotu okolo 72st. Podľa mňa je na tom pc zapnutá automatická zmena taktu, takže BIOS (zrejme) si mení frekvenciu podľa nejakej požiadavky. Ja osobne som tieto vymoženosti vypol,vždy mám takt 3GHz, a vypol som aj reguláciu otáčok CPU Q-fan control,namiesto toho mám trošku lepší chladič ako box. (to sa dalo nastavovať aj cez nejaký program,ktorý bol v cd s ovládačmi,a mám pocit že dosť zaťažoval procesor). Samozrejme pri prehriatí ho doska podtaktuje v záujme zachovania života. Ak sa dostáva CPU na max teplotu, treba zrejme zlepšiť prietok vzduchu cez skriňu, skontrolovať nasadenie CPU na chladič, príp podľa toho kto to montoval aj pastu-aj moc je na škodu.... (ak sa používa na max. výkon zrejme aj nad iným chladičom).
To je moja fotka,len vlasov mám o 1 menej.
Vraj som pre ženy príťažlivý. Ale to mi povedia až teraz??!!!
No hej ale, mne to pride také že moj CPU-fan čiže ventilátor sa dosť rýchlo zapráši, a vtedy po mesiaci/dvoch keď je už trochu zaprášený tak menej chladí než by mal a preto potom aj PC hučí a processor sa takto vyťaží... Ako jeden týpek povedal ,,Pentiums 4 are running hot'' Čiže okolo 50-55 stupňov mám normálne a pri vysokom vyťažení teraz 70° čo je ešte pre pentium stále regulárna hodnota... Myslím, že si ho budem musieť zajtra znova vyčistiť a bude mesiac alebo dva kľud... ale zaujíma ma to taktovanie, niesom si istý či ide na tom výkone čo má ísť normálne (3,4GHz) tak preto niekto kto by mi s tým mohol pomocť to zistiť, popr. to dostať na stálych 3,4ghz
To zaprášenie je vec normálna,(záleží od rôznych vecí ktoré ovplyvňujú prúdenie vzduchu miestnosťou,..aj od typu podlahy) ja som volil skriňu ktorá má filtre,takže odprašujem.... nikdy. Ani po 3 rokoch v nej nebolo skoro nič,len raz za mesiac ometiem filtre zvonku... Ak má CPU max. teplotu 72,6, nechcel by som ho prevádzkovať na 70...
Pozrite na začiatku keď sa pc štartuje, mal by tam byť aj takt CPU,ak nie tak v Biose určite (Main/system information) Som mimo svojho pc, takže presne to neviem povedať...
Ten takt by sa mal dať nastaviť na 3,4 cez Advanced/CPU frequency/Spread spectrum- teraz je asi voľba auto,dajte na disabled. Strielam naslepo, takže ak neviete čo robíte,radšej niekto kto to ovláda.... Alebo ešte... robil niekto niečo s Biosom? neviem totiž čo by to povedalo na default nastavenie...
Oh okay, a mohli by ste mi to povedať presnejšie, a najlepšie keby to nepoškodí nijak processor lebo je to predsa 1 jadrák... niekto fakt skúsený lebo ja nechcem sám riskovať... no a sú aj ventilátory ktoré majú antiprachový povrch? Pokiaľ hej tak koľko stoja? približne... no a ešte ten výkon by ma zaujímal ako mi funguje, skúsim v najbližšej dobe ho vyťažiť a uvidím som zvedavý či bude mať 2400 alebo 3400 výkon...
Procesor by sa mohol poškodiť asi len tým prehriatím,určite nie tým že bude pracovať na frekvencii na ktorú je určený.... Treba skúsiť vypnúť to spread spectrum v biose, ale ak si nato netrúfate, radšej niekoho zavolať.... Najprv určite preštudovať články: http://www.viry.cz/forum/viewtopic.php?f=11&t=11028
Ventilátor s filtrom asi nebude,skriňa musí mať pred nasávacími otvormi filtre....
A Procesor určite pôjde na tých 3400 MHz,ak ho nič nebude brzdiť. (teda bios,alebo nejaká soft. utilitka.Záleží kto to inštaloval,a uvádzal do činnosti... Takto to nezistíme,asi len kuk nato)
Dnes som si ho vyčistil, aj keĎ tam veľa prachu nebolo, on sa neprehrieva, normalne v kľude má okolo 55.5-56°C a pri plnom výkone tak 70°c čo je ešte pre Pentiumy optimálna teplota... ony toho vydržia dosť, teraz vypadá byť kľudný, ale jednoducho nechápem čím to je, v jednej hre mám 100fps a pri viacerých ľuďoch mi to padá zo 100 až na 70 niekedy... a to mi predtým nikdy nerobil, tak ja neviem čo si mám myslieť.... A to real frequency v tom PC Wizard programe skace, raz ukazuje real frequency 3410.70 MHz a raz 2407MHz a skace si to raz tak raz tak, tak ja fakt neviem... nikdy som nemal problemy s PC... a nemyslim si ze by to bol software problem, ale nevylucujem to... mam ZoneAlarm Firewall, Avast Rezidentnu ochranu, SUPERAntiSpyware aj AdvancedSystem Care...
Ak sa mení frekvencia CPU, tak určite to bude buď tým nastavením BIOSu, alebo niektorým programom. (Pokiaľ sa nato nekukne niekto kto sa v tom vyzná,sa ďalej nepohneme...) V momente keď je pocit že pc nestíha, treba kuk na vyťaženie CPU (napr. cez správcu úloh), ak pôjde naplno, je to tým že daný procesor je už za dobou...
Neviem,ale podľa mňa je 55st v kľude je moc. ja mám okolo 48. Zrejme to bude slabým chladením skrine. (box tiež nie je nič moc,ale čo už...)
Pentium 4 650 je Prescott, a prescotty su teplé processory, dnes som pozeral, pri bežnej práci vo windowse alebo prezeraní netu, poprípade hraní hier (dnes som ho vyčistil a dnes vobec nehučal, nebol zaťažený) má tak 50-53°C, maximalne mal 70°C pri plnom vyťažení ešte nevyčistený čo je pre Prescott ešte stále prijateľná hodnota, s prehrievaním problém neni, pretože tieto processory majú schopnosť predísť poškodeniu processora tým že sa samy vypnú čiže v tom problém neni, len ja som si neni istý tým, že či skutočne processor beží na 3400MHz (pri boote píše že má 3,4GHz) tak by bolo fajn, ak by mi niekto vedel dať nejaký iný program ako PC Wizard alebo niečo čo mi na 100% presne ukáže na akej frekvencíí momentálne beží PC aby som bol v obraze a potom riešil veci ohľadne BIOS-u (ktoré sa nemožu samozrejme brať na ľahkú váhu) atď...
Nakoniec ani sám neviem skutočne čím to je, reinstall PC a format diskov nepomohol, tak neviem... Inak grafika má najviac tak 82°C čo je inak dosť veľa nie? No každopádne robí to po pár hodinách ale iba v hrách alebo HD videách.. A pri hrách ktoré potrebujú veľa pamäte alebo čoho, keď to začne robiť tak CPU Usage je 95-100% v hrách a vo wine sa trošku zmenší, ale celé to je spomalené a pri prepnutí z hry do winu to robí divný zvuk, ten zvuk ide vlastne zvnutra PC a neviem ani presne z ktorej časti, je to niečo ako ksiii alebo cccc také podobné, a robí to iba keď idem z hry do winu, a keď to robí robí to taký vlastne pasívny iný zvuk pc, neznie ako predtým ale tak nejak divne, a keď to prestane ide to normálne... Neviem čo mám vylúčiť, či je to soft alebo hardware problém, a keď hardware tak vobec neviem v čom je chyba :/ Fakt by som bol rád a vďačný keby niekto skúsený sem napíše a poradil by mi pretože už neviem Čo s tým, tento problém trvá vyše roka-roka a pol... Keď som tento PC dostal po ocovi tak som reinstalloval windows a formatoval, to bolo okolo 10 mesiacov dozadu, vtedy pol roka PC išiel normálne, nerobil toto, aj keď to ocovi predtým robilo.. no a potom PC znovu začal, vyčistil som chladič na processor a prestalo to asi na mesiac-dva, a potom to zase začalo... A processor-chladič mám teraz čistý a aj tak to zvykne robiť, tak neviem či to nejako súvisí, no každopádne je to dosť otravné, pomaly sa na tomto pc nedá nič robiť, ešte si pamätám že raz mi to spravilo aj keď som rar-oval jeden súbor v PC ktorý mal niekolko GB takže ja už neviem.. aj celkovo videá na nete idú pomalšie, tak ja neviem čo s tým robiť, či je to grafikou, procesorom alebo niečim iným, čo poviete?
Edit 12.8.10 --> Vcera som pozrel ci by nebol problem s prachom, nuz, cely PC mam cisty ziadny prach, chladic na grafike cisty, iba grafika je zaprasena ako som si vsimol, tak som ju vymontoval z pc, chcel som z grafiky dat dole chladic lenze tri sroby som dal dole a stvrty nesiel pretoze mal o trosku inu koncovku cize srobovak tam uz nepasol, takze som dokazal utriet iba okraje grafiky, pod chladicom na grafike je dost prachu, predpokladam ze toto moze byt problem grafiky? Pretoze grafika ma teraz 86°C co ATI Catalyst Control center uz v grafe oznacuje uz ako polo-oranzovu farbu... Je mozne ze koli tomu ze grafika ma 86°C Tak nestiha tak rychlo premietat framerate a vsetky veci a z toho sa processor vytazi na tych 95-100% v hre? ale dalsia vec, teraz ako to pisem, ono to zrazu prestalo, pretoze mi to zacalo robit par minut dozadu, a ako som na internete tak to prestalo. Ja neviem v com je vlastne ten problem.. :/