Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz

hal.dll a následné problémy

Moderátor: Moderátoři

Pravidla fóra
Jednotlivé thready budou po vyřešení uzamčeny. Stejně tak ty, které budou nečinné déle než 14 dní: http://forum.viry.cz/viewtopic.php?f=12&t=123975 . Děkujeme za pochopení.
Odpovědět
Zpráva
Autor
ondrait
Návštěvník
Návštěvník

hal.dll a následné problémy

#1 Příspěvek od ondrait »

Dobrý den, známý mě požádal o radu - při spouštění windows xp professional naskočila obrazovka s hláškou:" Systém Windows nelze spustit. Uvedený soubor je poškozen nebo nebyl nalezen: < Windows root>\system32\hal.dll. Nainstalujte znovu uvedený soubor."

Nabootoval jsem CD s winXP home (professional jsem neměl k dispozici) a následně v konzole pro zotavení postupoval podle návodu http://internet.vprdeli.com/view.php?ci ... 2008020701 .
Po restartu pc windows naběhne ale neočekávaně to na úvodní obrazovce vyžaduje heslo uživatele. To tam předtím nebylo a tudíž nevim jak se přihlásit.

Jak pokud možno bez reinstall windows vypnout požadavek hesla- vrátit pc do původního stavu.

Děkuji

MiliNess
Přítel fóra
Přítel fóra

Re: hal.dll a následné problémy

#2 Příspěvek od MiliNess »

Omlouvám se Naughtymu za vstup.

To ondrait:
Chci vás pouze upozornit, že pokud jste postupoval podle výše zmíněného článku a nevlastníte dost zastaralý stroj, dopustil jste se vcelku velké chyby, která se co nevidět projeví nějakými náhlými restarty PC.
(pokud bude OS vůbec schopný naběhnout)
Na instalačním CD Windows XP totiž existuje několik verzí HAL.DLL, to která je při instalaci instalátorem použita a přejmenována na HAL.DLL záleží na hardwarové platformě stroje, na který je OS instalován.
Instalační CD obsahuje tyto verze HALu:
hal.dll (hal.dl_) pro standardní PC
halacpi.dll (halacpi.dl_) pro PC s podporou ACPI
halapic.dll (halapic.dl_) pro PC s podporou APIC
halaacpi.dll (halaacpi.dl_) pro PC s podporou APIC a ACPI
halmps.dll (halmps.dl_) pro víceprocesorová PC
halmacpi.dll (halmacpi.dl_) pro pro víceprocesorové PC s podporou ACPI
halsp.dll (halsp.dl_) Compaq SystemPro

Pokud tedy třeba budete mít jednoprocesorový stroj s podporou ACPI a řadičem přerušení APIC,
musíte expandovat a přejmenovat na HAL.DLL soubor halaacpi.dl_ . Pokud máte např. dvoujádrový CPU, bude to soubor halmacpi.dl_ .
Já např. píšu z PC s CPU Intel 6600 a na tomto PC je použit halmacpi.dll
(hal.dll->vlastnosti->verze->vnitřní název)

Jestli se nepletu, soubor hal.dl_ je určen pro PC pouze s podporou APM, řadičem přerušení PIC a jedním CPU.
Je to jedna ze dvou vyjímek, při tomto postupu opravy (druhá se týká image souboru jádra ntoskrnl.exe)
Pokud jste s naší pomocí spokojeni, můžete nás podpořit. Informace zde

ondrait
Návštěvník
Návštěvník

#3 Příspěvek od ondrait »

Děkuji za upozornění, počítač se skutečně chová neobvykle i po použití erd50 od Naugtyho (za což mu taky děkuju )a tak jsem nakonec zvolil krajní řešení- reinstal windows. Pro příště si už budu dávat na verze hal.dll pozor.

MiliNess
Přítel fóra
Přítel fóra

#4 Příspěvek od MiliNess »

Ještě malé upozornění na věc, na kterou jsem zcela zapoměl a připoměla mi ji až kolegyně Motji.
Pokud máte instalovaný servicepack, je lepší ten soubor zkopírovat z adresáře C:\WinXP\WINDOWS\ServicePackFiles\i386, kde je novější verze než na instalačním CD. Zbytek je stejný, jako u souboru z instalačního CD, (výběr a přejmenování správného souboru) jen už ho nemusíte expandovat.
Pokud jste s naší pomocí spokojeni, můžete nás podpořit. Informace zde

ondrait
Návštěvník
Návštěvník

#5 Příspěvek od ondrait »

Tak problém vyřešen. Soubor hal.dll jsem nakonec zkopíroval ze složky drivercache do system32 .

Děkuju vám všem za ochotu :)

Odpovědět