Tak pc používam už nejaký ten piatok a nemám rád preinštalovávanie OS(typu format...a ide sa) - nie že by som to nevedel alebo čo (nerobí mi to najmenšie problémy), ale patrím medzi takých ľudí, ktorý radšej dačo opraví, ako by som to mal formátovať. V pohode som používal XP aj 5 rokov (a nespočetne krát dával dohromady) a samozrejme to nevyzeralo tak, že by sa win spúšťal 4 minúty. Tento štýl preferujem aj keď idem dakomu pomôcť s pc. Ale už k veci. Za celý čas čo som takto chodil po užívateľoch a z 80% prípadov odstraňoval víry (väčšinov zdroj problému) tak až teraz som musel formátovať (teda skôr nebol čas a to som si to dokaličil sám, tak to ma byt skôr taký povzdych nad tým, že sa neoplatí podceňovať situáciu).
Takže prišiel som ako sa hovorí "nasucho" teda nič som si zo sebou nevzal, že hádam on bude doma mať inštalačku XP. Echo od usera bolo asi také, že nejde spustiť win. Tak si hovorím OK dáka háveď určite. Prišiel som ku nemu. Klasickým spôsobom neišlo spustiť XP, nefungovala známa konfigurácia, a ani núdzový režim neišiel. Jednoducho to vždy vytuhlo. Keď som sa chcel prihlásiť cez recovery konzolu, tak to rovno rebootovalo pc. Tak som si povedal čo už rovno reinstall(iba reinstall win bez formátu). Ten fungoval, a keď som sa dostal do winu tak hneď na mňa vyblaflo 5 automatic updaterov a zopár errorov, ale systém aspoň nabehol, lenže čo som nezistil, XP je BEZ SP. A tak som na jeho nete stiahol aviru (u mňa najobľúbenejší AV) a že ju teda nainštalujem, aktualizujem a prekontrolujem, avšak avira vyžadovala minimálne SP 1

,tak že čo už stiahnem rovno SP 3. Keď sa doťahal idem ho inštalovať a bum error, že minimálne treba SP 1. Tak čo už stiahnem SP2 ten už fungoval, ale nechcel ísť nainštalovať. Stuhla inštalácia, tak som ju spustil v nudzaku a tam stuhla tiež, ale nedalo mi to a pozrel som sa do procesov a tam dáky predprípravný proces jednoducho umrel(vyťaženie a využitie pamäte konštantné), tak som ho len ukončil a inštalácia v pohode pokračovala. Nainštalovalo sa to, a radšej som to ani do normal XP nespúšťal a v núdzaku som nainštaloval sp3. Následne som tam nahodil aviru a ihneď našla bežiace víry, a tak som tieto samozrejme odstránil a dal kontrolovať celý OS. Počas času pri kontrole som sa pustil do manuálneho odstraňovania pomocou UPM (asi zatiaľ naj nástroj, škoda že teraz dlhšiu dobu vývoj stagnuje) dačo som dal preč ja manuálne, zbytok odstránila avira. Hovorím si paráda (to som tam bol od obeda a už bol večer) a avira chcela reset, aby mohla niektoré odstrániť, tak si hovorím fajn deletol som inštaláciu SP2 a SP 3 (ešte pre istotu aj z disku, kde boli rozbalené a inštalované s parametrom, aby nerobili zálohy súborov) a reštartoval PC. Pustil sa hneď a všetko vyzeralo v pohode, teda žiadne víry (žiadne zbytočné procesy - také somariny vypínam ...) a hovorím si paráda môžem ísť. Odišiel som, a už som pár metrov od domu, a zrazu mi zvoní mobil, že dotyčnému nejde internet. Hovorím si sakra, som net neskúsil či ide, tak sa vrátim pozerám internet neišiel, pozriem sieťové pripojenia a tam pusto ako na púšti. (žiaden adaptér) Hmm sakra.... Otváram správcu HW a pozerám 7 adaptérov a všetky s >!< že nefungujú > deletol som zariadenie hodilo sa naspäť nainštalovalo ale zase chyba a stále nefungovalo. Skúšam spúšťať sieťové služby a nefunguje ani jedna, každá hneď spadla. Núdzový s pracou v sieti >rovnaký výsledok adaptéry nefungujú. Už mi to moc nemyslelo, keďže bola polnoc a SPcka som vymazal a na net som sa nedostal a ísť znova od začiatku reinstall > down SP2,3 a ich install, tak na to nebol čas. Tak som sa naštval sám na seba, že som prišiel na sucho prvý krát, že som bol pred barákom a nevošiel som dnu, aby som si pre istotu zobral dáke veci a celé som to podcenil (dotyčný aj hovoril, že môžem v pohode formát, že nič odtiaľ nepotrebuje) a zabil dotyčnému celý deň. Dotyčný mal čas na druhý deň len popoludní nejaké 4 hodiny, tak som povedal že pôjde formát a install na čisto (radšej už nebudem riskovať to, že nič neporiešim). Takže na druhý deň som problém poriešil a bolo. Čo z toho plynie ? Asi to že víry netreba podceňovať, skontrolovať či ide net aj po tom, čo sa odstránia víry, nemazať ihneď všetko a vziať si zo sebou vždy nejaké veci.
PS: Čo sa týka toho, že by som bol nervák bo čo ,to nie ja radšej dávam týždeň dokopy PC, ako by som ho mal za 4 hod. preinštalovaný načisto. Mňa riešenie problémov baví, lenže niektorý ľudia nemajú toľko času ,teda skôr trpezlivosti.
Ak máte niekto podobné story môžte sa tiež priznať