Ahoj,
chtěl jsem se zeptat, jak je to s linuxem a viry (asi před půl rokem jsem "konvertoval" z XPček na Arch). Jedine, co jsem našel na strejdovi Googlovi, bylo několik století staré vlákno, kde autor tvrdil, že na linux existuje všehovšudy 5 virů, z toho žádný nepředstavuje větší riziko. Jak je to ve skutečnosti / v současnosti? Co koluje po síti a jak moc to může být nebezpečné? (myslím tím - pokud nepoužívám PC jako root, může takový proces napadnout uživatelský účet a např. zapojit PC do nějakého botnetu bez toho, aby byl odhalen v ~/.bashrc a podobných konfiguračních souborech?) Četl jsem o polymorfických a metamorfických virech - je to aktuální? (polymorfické už jsou prý dost lehce detekovatelné, ale metamorfické se mění celé, dokonce se můžou překompilovat pro jiný OS) A ještě jeden dotaz - jak je to s viry a wine? Nepředpokládám, že by mohly fungovat schované někde v systému, přeci jen využívají slabin windowsů, které ve wine těžko najdou, ale pokud spustím nějaký infikovaný soubor, ve kterém bude např. nějaký červ, je pravděpodobné, že bude schopen přes síť napadnout PC s MS windows?
Díky,
Michal

Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz
Linux a viry
Moderátor: Moderátoři
Linux a viry
640K ought to be enough for anybody...
(Bill Gates, 1981)
(Bill Gates, 1981)
- sudanec
- VIP
- Kontaktovat uživatele:
Re: Linux a viry
Zdravim,
na tuto temu sa tu uz niekolko diskusii viedlo. Odporucam ich vyhladat, ako som skusil, su aj googlitelne.
na tuto temu sa tu uz niekolko diskusii viedlo. Odporucam ich vyhladat, ako som skusil, su aj googlitelne.
Ale ano, něco jsem tu našel, ale většinou jet to, co jsem už věděl. Nic co se týče metamorfických virů nebo kompatibility virů s wine.
(Bill Gates, 1981)
(Bill Gates, 1981)
- sudanec
- VIP
- Kontaktovat uživatele:
wine je v podstate len aplikacia beziaca pod unixami; teda, utok na nu je utokom na aplikaciu a je irelevantny.
S metamorphickymi virmi je to podobne ako s normalnymi - resp. nevidim podstatny dovod, preco by to malo byt ine.
S metamorphickymi virmi je to podobne ako s normalnymi - resp. nevidim podstatny dovod, preco by to malo byt ine.
Tak jsem se přes různá fóra proklikal k velmi zajímavému vláknu: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=72598 . Strucne shrnuto - WINE = "Wine Is Not an Emulator", jde jen o jakousi vrstvu, která překládá některá volání pro windows. Což zodpovídá mou první otázku - infikovaný virus spuštěný ve wine může bez problémů upravovat mé soubory v /home/uzivatel (pokud je ma wine namapovane), dál se šířit po LANce,... , tedy dokud neukončím proces (samozřejmě nemůže samovolně nastartovat, ani při spuštění wine).
Ještě k těm metamorfickým: Někde jsem o tom četl, že jsou viry, co si s sebou táhnou i kompilátor, atd..., aby se mohly přizpůsobit jinému OS. Jen mě zajímalo, jak moc je to v současnosti rozšířené.
Díky za odpověď, Mike
Ještě k těm metamorfickým: Někde jsem o tom četl, že jsou viry, co si s sebou táhnou i kompilátor, atd..., aby se mohly přizpůsobit jinému OS. Jen mě zajímalo, jak moc je to v současnosti rozšířené.
Díky za odpověď, Mike
(Bill Gates, 1981)
(Bill Gates, 1981)
- sudanec
- VIP
- Kontaktovat uživatele:
Bez problemov upravovat subory.. to moze lubovolna vec, ktoru stiahnete a spustite, bez ohladu na to, ktory operacny system je pouzivany. Ide o to, ze subory maju svoje prava - teda nieco spustene pod Vasim uctom moze sahat iba do Vasich suborov a je to na Vase tricko 
Ad metamorphy s kompilatorom pre linux.. nazivo som nic take nikdy nevidel.

Ad metamorphy s kompilatorom pre linux.. nazivo som nic take nikdy nevidel.
OK, děkuju za investovany cas 

(Bill Gates, 1981)
(Bill Gates, 1981)