Ahoj. Potřebuji poradit s kompem od známého. Dostal se mi pod ruce ve stavu, kdy nešel spustit OS (WIN7 Home Premium, 64-bit). Prý: "Včera to ještě šlo..." Klasika. Nejsem sice odborník, ale zkusil jsem mu pomoct. Nejdřív jsem vybral z nabídky "Pokusit se opravit chybu" - to komp nedokázal. Pak jsem se zkusil "Vrátit do bodu, kdy bylo ještě vše OK" - to taky nešlo. Do třetice jsem se to pokusil opravit pomocí instalačního CD, ale takhle nešlo nic jiného, než znovu nainstalovat OS. To se tedy nakonec povedlo, vše se nainstalovalo OK a vytvořilo mi to složku "Windows.old". Dokonce na C: zůstaly i složky s fotkama, QIP atd...
V tuto chvíli mi komp běží dobře, ale při startu mi dává nabídku ze dvou OS - oba WIN7. Ten nově nainstalovaný a ten původní - poškozený.
Taky mám nějak moc složek "Windows" a "Program files" na HDD C: i D: - tak to vypadá, že některé programy mám v "Program files" na C:, některé na D:... Některé tam i tam... I vté složce "Windows.old" je "Program files (x86)...
Rád bych to s vaší pomocí nějak učesal, uspořádal.
Taky bych rád ze systému dostal ten poškozený WIN7.
A ještě otázečka - jaký je rozdíl mezi "Program files" a "Program files (x86)?
Pomůže někdo?

Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz
Mnoho složek "Windows" a "Program files" po reinstalaci OS
Moderátor: Moderátoři
Pravidla fóra
Jednotlivé thready budou po vyřešení uzamčeny. Stejně tak ty, které budou nečinné déle než 14 dní: http://forum.viry.cz/viewtopic.php?f=12&t=123975 . Děkujeme za pochopení.
Jednotlivé thready budou po vyřešení uzamčeny. Stejně tak ty, které budou nečinné déle než 14 dní: http://forum.viry.cz/viewtopic.php?f=12&t=123975 . Děkujeme za pochopení.
Re: Mnoho složek "Windows" a "Program files" po reinstalaci
Do složky Program files se instalují 64bitové aplikace, Program files (x86) se instalují 32bitové.
Nejprve si musíte upřesnit, které složky patří k nové instalaci Windows.
To najdete třeba v registru, v klíči HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion
ProgramFilesDir
ProgramFilesDir (x86)
nebo jednoduše napíšete do řádku s cestou průzkumníka
%windir% nebo %SystemRoot% pro adresář Windows
%programfiles% pro Program Files
%programfiles(x86)% pro Program Files (x86)
Ty ostatní, včetně složky Windows původní instalace můžete vymazat.
Jestli se nepletu, tak budete mít v jednom svazku(např. C:) složky patřící k první instalaci W7, ve svazku D: složky patřící současné instalaci W7 a navíc ve svazku C: složku Windows.old, která pochází z upgradu Windows XP nebo Windows Vista na W7. (slouží k návratu k původnímu staršímu operačnímu systému)
Zřejmě budete potřebovat převzít vlastnictví těchto složek a souborů a nastavit si k nim přístupová práva.
K některým souborům ve složce Windows má totiž přístup pouze účet system nebo TrustedInstaller a nepůjdou vám smazat ani ze správcovského účtu.
http://support.microsoft.com/kb/308421/cs
Na záložce vlastník musíte zatrhnout "nahradit vlastníka v podřízených kontejnerech a objektech".
Stejně tak musíte mít zatrženo "přepsat všechna oprávnění podřízených objektů zděditelnými oprávněními tohoto objektu" na záložce "oprávnění", až si budete nastavovat přístup.
Tím převezmete vlastnictví a následně si nastavíte přístup ke všem souborům a podsložkám.
Položku staré instalace v boot menu odstraníte např. pomocí programu VistaBootPro nebo EasyBCD.
Pokud budete mít např. složku Program Files nové instalace Windows ve svazku d:, nepřesouvejte ji na c:
Taktéž nepřesouvejte složku Windows z D: na C:. Nespustil byste ani nové Windows. (ono vám to při spuštěném systému stejně nepůjde udělat)
Musel byste změnit všechny odkazy na ně v registru, u složky Windows byste navíc musel pozměnit BCD konfigurační soubor.
Nejprve si musíte upřesnit, které složky patří k nové instalaci Windows.
To najdete třeba v registru, v klíči HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion
ProgramFilesDir
ProgramFilesDir (x86)
nebo jednoduše napíšete do řádku s cestou průzkumníka
%windir% nebo %SystemRoot% pro adresář Windows
%programfiles% pro Program Files
%programfiles(x86)% pro Program Files (x86)
Ty ostatní, včetně složky Windows původní instalace můžete vymazat.
Jestli se nepletu, tak budete mít v jednom svazku(např. C:) složky patřící k první instalaci W7, ve svazku D: složky patřící současné instalaci W7 a navíc ve svazku C: složku Windows.old, která pochází z upgradu Windows XP nebo Windows Vista na W7. (slouží k návratu k původnímu staršímu operačnímu systému)
Zřejmě budete potřebovat převzít vlastnictví těchto složek a souborů a nastavit si k nim přístupová práva.
K některým souborům ve složce Windows má totiž přístup pouze účet system nebo TrustedInstaller a nepůjdou vám smazat ani ze správcovského účtu.
http://support.microsoft.com/kb/308421/cs
Na záložce vlastník musíte zatrhnout "nahradit vlastníka v podřízených kontejnerech a objektech".
Stejně tak musíte mít zatrženo "přepsat všechna oprávnění podřízených objektů zděditelnými oprávněními tohoto objektu" na záložce "oprávnění", až si budete nastavovat přístup.
Tím převezmete vlastnictví a následně si nastavíte přístup ke všem souborům a podsložkám.
Položku staré instalace v boot menu odstraníte např. pomocí programu VistaBootPro nebo EasyBCD.
Pokud budete mít např. složku Program Files nové instalace Windows ve svazku d:, nepřesouvejte ji na c:
Taktéž nepřesouvejte složku Windows z D: na C:. Nespustil byste ani nové Windows. (ono vám to při spuštěném systému stejně nepůjde udělat)
Musel byste změnit všechny odkazy na ně v registru, u složky Windows byste navíc musel pozměnit BCD konfigurační soubor.
Pokud jste s naší pomocí spokojeni, můžete nás podpořit. Informace zde
Ahoj.
Díky za pomoc - vše jsem zvládl podle tvého návodu a je to OK
Můžu ještě jednu podotázku?
Jak píšeš, že do složky "Program files" se instalují 64bitové aplikace a do "Program files (x86)" ty 32bitové - to znamená, že i když je v PC WIN7 64bit verze, je možno instalovat a používat i 32bit aplikace? A to systém při instalaci sám rozpozná o kolika bitovou aplikaci se jedná a nabídne tu správnou složku "Program files" nebo to musím udělat já?
Díky za pomoc - vše jsem zvládl podle tvého návodu a je to OK

Můžu ještě jednu podotázku?

Jak píšeš, že do složky "Program files" se instalují 64bitové aplikace a do "Program files (x86)" ty 32bitové - to znamená, že i když je v PC WIN7 64bit verze, je možno instalovat a používat i 32bit aplikace? A to systém při instalaci sám rozpozná o kolika bitovou aplikaci se jedná a nabídne tu správnou složku "Program files" nebo to musím udělat já?
Ano, 32 bitové aplikace můžeš používat. Windows 64bit používá tzv. Wow64, který pro 32bitovky emuluje 32bitové prostředí.
Aplikace si pak připadá, jako by běžela ve 32bitovém operačním systému.
Systém 32bitovku pozná sám a implicitně ji bude instalovat do Program files (x86). Netřeba se starat.
Aplikace si pak připadá, jako by běžela ve 32bitovém operačním systému.
Systém 32bitovku pozná sám a implicitně ji bude instalovat do Program files (x86). Netřeba se starat.
Ještě jednou moc děkuju za pomoc a info. Ahoj
Není zač. Ahoj