Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz

sekanie hier a všetkých 3D aplikácií

To, co se nehodí jinam..

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
MaofKO
Návštěvník
Návštěvník

sekanie hier a všetkých 3D aplikácií

#1 Příspěvek od MaofKO »

Dosť často sa mi stáva, že keď si pustím hocijakú hru (momentálne napr: Mafia II, Stalker, COD4, TDU atď...), tak mi z ničoho nič sekajá. Zdá sa mi že to robí vždy potom, keď pustím firefox a surfujem po internete. Keď si potom pozriem v task manageri proces danej hry, tak má zníženú prioritu, čo spôsobuje tune up utilities, lenže keď tuneup vypnem a prioritu procesu hry dám na normálnu, alebo aj vyššiu ako normálnu, tak sa nič nestane, pomôže iba reštart celého PC, a potom keď hneď tú hru po reštarte spustím, tak ide.

Moja zostava:
CPU AMD Athlon II X2 255, 3,1 GHz (pretaktovaný na 3,4)
RAM: DDR 3 4GB
GPU: Gainward GeForce GT 220, 512 MB (tiež trošku pretaktovaná)

Len doplním, že s GPU som mal už od začiatku problém, a to taký, že mi vo Windowse padal ovládač, po mesiaci som zistil, že karta je v podstate ako keby podtaktovaná, takže som ju pre 2D musel trochu pretaktovať a už to potom nerobilo. Ďalší problém mám taký, že občas, keď si nejaké video napr. z youtube dám na celú obrazovku, tak je kockaté - čiže ako keby nepoužilo žiadny renderer na vyhladenie. A toto isté mi občas robí aj vo videoprehrávačoch, a tam musím potom prepnúť nastavenie na iný renderer (KMplayer - pôvodný renderer - VMR9 renderless, a prepol som ho na overlay mixer). Ale ako hovorím, občas to funguje normálne.

rousini
Vzorný návštěvník
Vzorný návštěvník

Re: sekanie hier a všetkých 3D aplikácií

#2 Příspěvek od rousini »

1. Je po přetaktování PC stabilní (Prime, OCCT, MemTest, smyčka 3DM...)?
2. Nepřehřívá se nějaká komponenta?
3. Jaký význam má TuneUpUtilitis na pozadí? Ten vyčistí reg, defrag HDD... ale na pozadí???
4. Snižování priority Hry je mi záhadou...nicméně CPU nemůže mít problém krmit slabou kartu ani v idle
5. Uveď PSU
6. Povypínej nepotřebné programy, služby a zkus jestli to má vliv

GT220 je hodně slabá VGA, v jakém hraješ rozlišení, jaké nastavuješ detaily? Jak se liší FPS v pasážích, kdy to jede a ve fázi sekání? Zkus nějakou hru nebo raději benchmark projít vícekrát a pozorovat jestli se to objevuje nahodile nebo ve stejné fázii (Fraps/RT/MSIafterburner to dokáží logovat)? Tohle je opravdu nevhodná karta na novější hry (MII, Stalker...).
Aby to nakonec nebylo normální chování, něco jako chtít jezdit s Trabantem LeMans.
Ale to jen domýšlím, ty sám víš jestli to někdy FUNGOVALO...
:offtopic:
Tady jsem našel první recenzi a FPS tam jdou do kytek. Pod 20 FPS to chce pevné nervy.
V nekomerční zóně prosím TYKAT...

MaofKO
Návštěvník
Návštěvník

#3 Příspěvek od MaofKO »

1. testy po OC som moc neskúšal, pretože to mám v biose zvolený profil priamo od výrobcu základnej dosky (ASUS M4A77TD PRO), ktorý automaticky nastaví pretaktovanie o 10%. Chcem skúsiť pretaktovať až na 3,8GHz (na internete som našiel presné hodnoty, na ktorých to bolo stabilné aj prešlo celodenným testom na prime95 a i., a dokonca s pôvodným chladičom na CPU), ale zatiaľ niektorým veciam veľmi nerozumiem, tak sa do toho radšej nepúšťam.
2. Neprehrieva sa nič. Akurát, keď som skúšal prime95, tak teplota CPU vyšla až na 60°C a potom som to radšej stopol, a teplota GPU pri OCCT na stabilných 72°C.
3. TuneUp na pozadí mi len upravuje priority tých aplikácií, ktoré práve používam, lenže občas to asi zblbne, a namiesto zvýšenia priority pre hru ju to zníži. Defragmentáciu ani podobné somariny odtiaľ nepoužívam, len toto, volá sa to live optimalization.
4. vysvetlené v bode 3
5. Fortron Saga II 500W, ten som sem nepísal, pretože chyba nebude podľa mňa v ňom
6. Hru som spúšťal aj samotnú (po tom, čo som bol na internete a zavrel okno firefoxu), ostatné veci som vypol, a robilo to aj tak. HW chyba to podľa mňa nebude, keďže po reštarte počítača to funguje, ale keď v ňom niečo robím (mne sa zdá, to s tým internetom), tak tam neičo zblbne a už to nejde.

Ja viem, že je slabá, veď som s ňou aj mal problémy (spomínané padanie driveru). Rozlíšenie som zatiaľ nemal potrebu meniť na menšie, ako 1600x900 a hry mi nesekali, ale samozrejme nešli ani 50FPS (ale tento pc mám od leta, takže som moc nových hier ešte neskúsil, je jasné, že tie by celkom isto neišli na najlepšej grafike). O pasáže v hrách vôbec nejde, môžem si spustiť tú isto pasáž, keď je to zblbnuté, a seká, a po reštarte pc ide perfektne.

To s tým trabantom mi už jeden človek povedal :D bohužial mi pri skladaní pc nevychádzali financie, tak som si dal takúto šunku, na vianoce by som chcel aspoň GTX295

rousini
Vzorný návštěvník
Vzorný návštěvník

#4 Příspěvek od rousini »

Přetaktování utilitou z BIOS bývá naprd, zbytečně to pere Volty, topí... a 10% je o ničem.
Kdyby to přetaktování nebylo stabilní, tak by to padalo namísto záseků. Zdroj je dimenzovaný dostatečně.
Máš nainstalovaný RivaTuner nebo MSI Afterburner? Budeme potřebovat monitorovat takt core/memory ve 3D, abysme zjistili, jestli karta nepadá do 2D, ev. ji trochu podtaktovat. BTW asi nemá přídavné napájení?

Ideální by bylo tvoji kartu zkusit v jiném PC nebo libovolnou nVidii u tebe...
V TaskManageru je VGA rozpoznaná bez ?/!...

MaofKO
Návštěvník
Návštěvník

#5 Příspěvek od MaofKO »

veď práve preto som to chcel dať na 3,8GHz, to by už bolo 20%. RivaTuner mám, ale nepoužívam ho. Prečo podtaktovať? Nestačilo by ju len dať v 3D na defaultné hodnoty? Prídavné napájanie nemá. Kartu mám možnosť skúsiť iba v oveľa slabších zostavách, napr. s jednojadrovým Athlonom 3000+, 768MB RAM, 300W zdroj a podobné :) a inú aspoň trochu výkonovo podobnú kartu tu nemám možnosť skúsiť. najlepšie GF 7600 GS

rousini
Vzorný návštěvník
Vzorný návštěvník

#6 Příspěvek od rousini »

Netušil jsem, že VGA je OC. Jak něco zlobí, tak def. takty jsou základ. I OC CPU, RAM shoď taky. Vůbec se neboj, že by VGA byla brzděná. Některé karty bohužel neustojí ani def... Ta karta je slabá, že ji nakrmí cokoliv. Taky předpokládám PCI-E na 100 (101).
GF 7600GT klidně múžeš zkusit na stávajícím driveru. Zatím nevíme jestli je chyba v kartě nebo systému.

MaofKO
Návštěvník
Návštěvník

#7 Příspěvek od MaofKO »

dal som to teda všetko na default, aj CPU aj GPU, akurát som nastavil napájanie a frekvenciu pamätí. A nebojím sa, že by bola karta brzdená, veď ona sama o sebe je brzda pre takýto systém :D a zatiaľ to ide, spustil som zase aj TuneUP, uvidím zajtra, ako sa to bude správať, prípadne skúsim aj tú 7600 GS.

rousini
Vzorný návštěvník
Vzorný návštěvník

#8 Příspěvek od rousini »

Jj dej vědět...

MaofKO
Návštěvník
Návštěvník

#9 Příspěvek od MaofKO »

takže, hral som Mafiu II a skoro po celý čas niektoré textúry ako keby blikali :(

rousini
Vzorný návštěvník
Vzorný návštěvník

#10 Příspěvek od rousini »

Napiš mi def. frekvence VGA (core/shader/memory), ev. postni odkaz na kartu vč. speciifikací a mezitím nainstaluj MSI Afterburner.
Klidně si omrkni settings je to userfriendly.

MaofKO
Návštěvník
Návštěvník

#11 Příspěvek od MaofKO »

tak, teraz som hral tú istú pasáž po reštarte a už to neblikalo.
takže, defaultné hodnoty:
vtedy, keď mi padal ten driver, tak tam bolo pre 2D toto:
core: 135MHz
memore: 135MHz
shader: 293MHz

takže som to prenastavil na také isté hodnoty, aké má defaultné 3D:
core: 650
memory: 900
shader: 1414

a low power 2D som cez GPUTool zistil, že sú takéto:
core: 405
memory: 270
shader: 810

btw, dnes mi po dlhej dobe padol zase ovládač drivera, keď som si pustil video na youtube (toto mi robilo, keď som mal tie nízke frekvencie pre 2D), lenže teraz to mám nastavené OK, tak nechápem

rousini
Vzorný návštěvník
Vzorný návštěvník

#12 Příspěvek od rousini »

Automatické podtaktování karty na 2D, lowpower, 3D je normální reakce na zátěž a snaha o úsporu energie a ztrátového tepla. Do toho nezasahuj. Jen je možné tyto takty dále upravit => OC (v případě dostatečného chlazení, návrhu napájecí kaskády a schopnosti HW se stím vypořádat. Nikde nestojí, že dvě stejné karty dosáhnou stejné OC...).
Může taky dojít k tomu, že HW vlivem návrhu vč. osazení součástek, stáří, driverů v některých situacích neustojí ani def... Bohužel Gainward coby pojem v oblasti VGA vyprchal jako pára nad hrncem. Orientuje se na cenovou politiku, jeho chladiče bývají skokově regulovatelné uřvané kriply. Prosím neber si to osobně. Nicméně karta by fungovat měla, záruka je poslední instance...
Měl by ses pokusit definovat, kdy karta funguje a za jakých okolností (net trafic...) zlobí - v této oblasti to z mé strany bude pokus - omyl...
Každopádně pokud karta ustojí hodinu bezproblémového hraní je to možné považovat za akceptovatelné chování a měla by být HW OK. Pokud se napodruhé chová jinak bude problém v ???

V okně MSIaft u položky core/shader clock zmáčkni GOclock (Zeleně se to orámuje) a bude docházet k proporcionální změně obou veličin. Tam nastav core clock na 550 MHz a memory na 750MHz.
Dole Apply + Profile1 + Apply at OS startup.
Záložka Settings/Profiles/3Dprof/550,750 ... OK
Záložka Monitoring zvol Core, Mem, Temp, Fan, Framerate a Vcore

Pak pusť hru (nejlépe nainstalovat i Kombustor - součást MSIaft) a nechat jet. Pokud v nastavení monitoringu MSIaft povolíš OSD, budou hodnoty na obrazovce. Teploty chipu se bát nemusíš automaticky by se odpojil. Pokud to karta nevydrží můžeš reklamovat (předpokládám). Po nějaké době se vrať do MSI aft a zkontroluj jestli karta držela zvolené takty, jestli držela voltáž, otáčky fanu rostly s teplotou.

Tyto hodnoty 3D by měly jednoznačně ulevit VGA a pokud bude obraz OK, je chyba v kartě (HW, driver...), že neustojí výpočtové hodnoty a zátěž. Pokud bude nadále zlobit může se přidat jako problém cokoliv mezi "nebem a zemí". Dále je možno vyzkoušet poslední nebo některý z posledních driverů. Ten na instCD by měl být 100%.

Touto zkouškou uděláš víc než běžný PCuser a reklamace je na místě.

PS karta je nová nebo z druhé ruky, nemá přehraný BIOS?

EDIT: youtube - flashplayer povol/zakaž HW akceleraci jestli dojde ke změně.

MaofKO
Návštěvník
Návštěvník

#13 Příspěvek od MaofKO »

no tak všetko som ponastavoval, ako si napísal, ale teraz mi zase občas padá ten ovládač aj vo windowse, hocikedy, keď niečo robím, nie len pri flashi - čiže pri 2D. tam som nechal tých 650MHz, tak neviem, čo s tým teraz. výsledok po hraní sem dám neskôr, teraz nemám čas

karta je to čisto nová, kupovaná v júli (červenec)

pri vypnutí hw akcelerácie sa nestalo nič, momentálne to funguje aj pri zapnutej :)

Odpovědět