Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz
Disk je třeba naformátovat
Moderátor: Moderátoři
Disk je třeba naformátovat
Ahoj. mám exterí HDD, kteerý mi až do miulého týdne jel uplně v pořádku. Pak se něco stalo, a od té doby mně to píše že disk musí být naformátován. Nevíte, co s ním. Vím že to asi není vir, ale byl bych moc rád, kdybyste poradili třeba nějakou fintu, nebo program, jak získat ty data z toho. Zkoušel sem program na kontrolu disků, a ukázalo mně to hned na začátku disku chybu. možná je to tím, ale ten program, ani žádej podobnej neumí tu chybu opravit, jen najít. Dokonce ani chkdsk od Windows. prosím poradte
edit: Někde na internetu sem četl, že si to Vista překousne, opraví v tom základním programu od Windows a předělá disk do jiného formátu, pak si to jen zkopírujete do PC, zformátujete zpátky na FAT32 a vrátíte data. Tak sem to napojil na Visty, a píše to že nelze provést kontrolu, bo W nemá přístup
edit: Někde na internetu sem četl, že si to Vista překousne, opraví v tom základním programu od Windows a předělá disk do jiného formátu, pak si to jen zkopírujete do PC, zformátujete zpátky na FAT32 a vrátíte data. Tak sem to napojil na Visty, a píše to že nelze provést kontrolu, bo W nemá přístup
Re: Disk je třeba naformátovat
Těžko říct, co se s diskem stalo, každopádně zkusil bych vypálit Live CD od nějaké linuxové distribuce, nastartovat ji a pokusit se disk připojit odtud a ZAZÁLOHOVAT CO JDE!
Ani nemusíte lézt do příkazové řádky, v případě Ubuntu stačí menu Místa (Places) -> Souborový svazek xGB (nebo rovnou jmenovka).
Existuje totiž takový paradox, že Linux si s poškozenými NTFS disky a oddíly poradí lépe než Windows. Zkuste to, možná to pomůže.

Existuje totiž takový paradox, že Linux si s poškozenými NTFS disky a oddíly poradí lépe než Windows. Zkuste to, možná to pomůže.
ten první příspěvěk sem moc nepochopil....asi moc složité na mně....ten testdisk vypadá solidně, že by to šlo...zkusím to
vysvetlim(me totiz s diskem pomohlo to samy) : existujou i jiny operacni systemy nez windows,a ty se nemusej instalovat primo na disk,staci jim CD (ono LiveCD),tady si muzes vybrat http://proc.linux.cz/chci-vyzkouset.html (me pomohlo ubuntu,kamosovi mandriva)...stahnes to,vyplis to na CD,v biosu nastavis: first boot deivce: CD a ono se to samo spusti,potom tam najdes menu podobny windowsackymu "Tento počítač" a tam ten disk najdes a pokusis se z nej zachranit co pujdeteplil píše:ten první příspěvěk sem moc nepochopil....asi moc složité na mně....ten testdisk vypadá solidně, že by to šlo...zkusím to
ahoj...sorry že jsem nenapsal dřív, ale nebyl čas....všecko se za pomocí testdisku povedlo a většinu dat jsem zachránil...(zbytek byl poškozený)...projel jsem to antivirem-všecko v pohodě...naformátoval jsem HDD na FAT32 přes program na formát od Windowsů a začal tam dávat data...měl jsem tam asi 20 GB dat a chtěl jsem tam dát další a znovu mně vyskočila tabulka, že mám naformátovat...nevíte co by s tím mohlo být, popř. nějaký program, kterým bych to měl naformátovat???předem dík
Naposledy upravil(a) teplil dne 21 lis 2010 11:24, celkem upraveno 1 x.
myslim si,ze to zpusobuje prave ten FAT32,naformatuj to jako NTFS
nj...ale jakej je rozdíl mezi fat32 a ntfs...pojede mi to pak všude???třeba na dvbt???
Omlouvám se za vstup
Rozhodně NTFS je lepší nez FAT32.
Ale podle toho co píšeš, řekla bych, že Ti odchází disk.
Zkus ho prověřit programem HD tune
Stahněte HD tune http://www.slunecnice.cz/sw/hd-tune/
-zvolete poslední záložku Error scan
-dejte skenovat, trvá to kolem hodiny.
-pak napište jestli jste měl nějaká políčka červená
Rozhodně NTFS je lepší nez FAT32.
Ale podle toho co píšeš, řekla bych, že Ti odchází disk.
Zkus ho prověřit programem HD tune

-zvolete poslední záložku Error scan
-dejte skenovat, trvá to kolem hodiny.
-pak napište jestli jste měl nějaká políčka červená
Nepoužívejte COMBOFIX bez doporučení rádce, může dojít k poškození systému!
Vždy před odvirováním počítače zazálohujte důležitá data
Chcete podpořit naše forum? Informace zde

K zastižení jsem spíše v noci, mezi 21.-23. hodinou
Pokud máte nějaké dotazy, můžete mi napsat na email Motji(zavináč)forum.viry.cz.

Pokud máte nějaké dotazy, můžete mi napsat na email Motji(zavináč)forum.viry.cz.
jestli nevadí, že sem to dělal před formátováním, tak toto ž sem dělal...byly tuším 3 nebo 4 políčka červená, jedno z toho bylo hned to první, proto sem si myslel že tam háže chybu, i když data tam zůstaly...každopádně červená políčka tam byly, ale nevěděl jsem jak to vrátit na zelená...
EDIT:hledám na internetu a ten rozdíl pořád nevidím....jen samé čísla, z kterých sem už jelen, ale nechápu je...
EDIT:hledám na internetu a ten rozdíl pořád nevidím....jen samé čísla, z kterých sem už jelen, ale nechápu je...
Na zelená to pravděpodobně nevrátíte. Disk je poškozený, a může se stát, že to bude čím dál horší, červených políček bude přibývat.
Měla jsme podobný problém, nemohla jsem se na disku dostat k jedné složce a HD tune také házel chyby. Po zformátování disku červená políčka nezmizela, a za měsíc mi disk odešel uplně, ani data se z něj nepodařilo dostat. Ale tím Vás nechci strašit. Každopádně disk není v pořádku a už bych na něj nezpoléhala. Ale třeba mě někdo opraví/doplní
Po zformátování také udělejte kontrolu disku - chkdsk a sautomatickou opravou chyb, ale pokud máte ten externí disk na zálohy, nespoléhala bych už na něj.
Kolega Vrtule mi tenkrát napsal
Měla jsme podobný problém, nemohla jsem se na disku dostat k jedné složce a HD tune také házel chyby. Po zformátování disku červená políčka nezmizela, a za měsíc mi disk odešel uplně, ani data se z něj nepodařilo dostat. Ale tím Vás nechci strašit. Každopádně disk není v pořádku a už bych na něj nezpoléhala. Ale třeba mě někdo opraví/doplní

Po zformátování také udělejte kontrolu disku - chkdsk a sautomatickou opravou chyb, ale pokud máte ten externí disk na zálohy, nespoléhala bych už na něj.
Kolega Vrtule mi tenkrát napsal
Chybný blok znamená, že daný úsek na disku je poškozen a nelze s ním provádět standardní operace (čtení a zápis). Pokud se na místě, kde je chybný blok, nachází data nějakého souboru, tento soubor se může jevit jako nečitelný. Souborový systém NTFS má výhodu v tom, že umí přesunout data souboru z chybného bloku na místo, kde k chybám nedochází. Je však velmi pravděpodobné, že data budou poškozena. Na disku se nenachází jenom soubory a adresáře... souborový systém má i další datové struktury, které mu umožňují efektivní provádění úkonů, ke kterým je určen (rychle vyhledávání adresářů, vytváření souborů atd...).
Nepoužívejte COMBOFIX bez doporučení rádce, může dojít k poškození systému!

Dobrý den, Motji mě požádala, abych Vám k té závadě disku eventuelně něco sdělil, vše podstatné už vám ale stejně řekla:
Vrátit to na zelená políčka prostě nelze. Toho by se dalo dosáhnout pouze při nízkoúrovňovém formátování (LLF) kdy se na plotnách pevného disku urovnají magnetické částečky a pak se magneticky označkují sektory. To je schopen udělat pouze výrobce při výrobě disku. (a to předpokládám, že se jedná o závadu plotny a ne třeba čtecí hlavy)
Klasické formátování spočívá pouze ve vytvoření nových metasouborů (NTFS) nebo čisté alokační tabulky (FAT) + pár dalších dat. Pomalý formát jako bonus vymaže všechna data ze sektorů. To je vše, nic tedy neopraví.
Sice existují utility typu HDD Low Level Format Tool, jestli se tato utilita o něco podobného pokouší, nemůže to dopadnout dobře. (i kdyby se něco podařilo opravit, je to jen na chvilku) Hlavy disku podle mě nemohou nic opravit, jelikož na to nejsou stavěny a nedisponují patřičným výkonem. Navíc firmware disku toto s největší pravděpodobností nebude podporovat.
U dnešních disků to funguje tak, že mají v rezervě nějaké sektory, které normálně nepoužívvají. Pokud je detekován poškozený sektor, elektronika ho vyřadí a místo něho začne používat jiný sektor z té zálohy. Když záložní sektory dojdou, disk se stává krajně nespolehlivým a patří na smetiště. (pokud si ceníte osobních dat)
To, že se vám zobrazuje zpráva "disk není naformátován" svědčí o poškození některého sektoru oddílu, kde jsou umístěna data souborového systému (počínaje tuším 63 nebo 64 sektorem od začátku oddílu a začínají zde struktury či metasoubory FS) nebo přímo partitiční tabulky. Je úplně jedno, jaký souborový systém bude na tom disku, nakonec stejně přijdete o data. (NTFS by mohl vydržet o pár hodin déle
)
Jak se píše v citaci od Vrtule, NTFS má sice schopnost nahrazovat vadné clustery, pokud ale dojde ke ztrátě dat v sektoru, kde jsou uloženy některé z metasouborů (alokační tabulka MTF, bitová mapa alokace clusterů Bitmap, protokolový soubor atd.) neporadí si s tím ani tento souborový systém.
FAT systém je zde ještě zranitelnější.
Pokud se chybné sektory nacházejí jen na začátku disku a nezasahují první sektor, lze to dočasně opravit tak, že se na začátku disku vytvoří malý oddíl, který se nebude používat a který obsáhne vadné sektory (nemusí se ani formátovat) a teprve za ním se vytvoří použitelný oddíl. Otázka je, kdy se vymrší další sektory i v tomto oddílu.
teplil píše:jestli nevadí, že sem to dělal před formátováním, tak toto ž sem dělal...byly tuším 3 nebo 4 políčka červená, jedno z toho bylo hned to první, proto sem si myslel že tam háže chybu, i když data tam zůstaly...každopádně červená políčka tam byly, ale nevěděl jsem jak to vrátit na zelená...
Vrátit to na zelená políčka prostě nelze. Toho by se dalo dosáhnout pouze při nízkoúrovňovém formátování (LLF) kdy se na plotnách pevného disku urovnají magnetické částečky a pak se magneticky označkují sektory. To je schopen udělat pouze výrobce při výrobě disku. (a to předpokládám, že se jedná o závadu plotny a ne třeba čtecí hlavy)
Klasické formátování spočívá pouze ve vytvoření nových metasouborů (NTFS) nebo čisté alokační tabulky (FAT) + pár dalších dat. Pomalý formát jako bonus vymaže všechna data ze sektorů. To je vše, nic tedy neopraví.
Sice existují utility typu HDD Low Level Format Tool, jestli se tato utilita o něco podobného pokouší, nemůže to dopadnout dobře. (i kdyby se něco podařilo opravit, je to jen na chvilku) Hlavy disku podle mě nemohou nic opravit, jelikož na to nejsou stavěny a nedisponují patřičným výkonem. Navíc firmware disku toto s největší pravděpodobností nebude podporovat.
U dnešních disků to funguje tak, že mají v rezervě nějaké sektory, které normálně nepoužívvají. Pokud je detekován poškozený sektor, elektronika ho vyřadí a místo něho začne používat jiný sektor z té zálohy. Když záložní sektory dojdou, disk se stává krajně nespolehlivým a patří na smetiště. (pokud si ceníte osobních dat)
To, že se vám zobrazuje zpráva "disk není naformátován" svědčí o poškození některého sektoru oddílu, kde jsou umístěna data souborového systému (počínaje tuším 63 nebo 64 sektorem od začátku oddílu a začínají zde struktury či metasoubory FS) nebo přímo partitiční tabulky. Je úplně jedno, jaký souborový systém bude na tom disku, nakonec stejně přijdete o data. (NTFS by mohl vydržet o pár hodin déle

Jak se píše v citaci od Vrtule, NTFS má sice schopnost nahrazovat vadné clustery, pokud ale dojde ke ztrátě dat v sektoru, kde jsou uloženy některé z metasouborů (alokační tabulka MTF, bitová mapa alokace clusterů Bitmap, protokolový soubor atd.) neporadí si s tím ani tento souborový systém.
FAT systém je zde ještě zranitelnější.
Pokud se chybné sektory nacházejí jen na začátku disku a nezasahují první sektor, lze to dočasně opravit tak, že se na začátku disku vytvoří malý oddíl, který se nebude používat a který obsáhne vadné sektory (nemusí se ani formátovat) a teprve za ním se vytvoří použitelný oddíl. Otázka je, kdy se vymrší další sektory i v tomto oddílu.
Pokud jste s naší pomocí spokojeni, můžete nás podpořit. Informace zde
mám tam víc těch červených...no a co s tím???zpravit???reklamovat????co udat jako důvod reklamace???
Jako důvod reklamace uvést "výskyt vadných sektorů" Víc s tím asi nenaděláte. Pokud vám ten disk za chodu nespadl ze stolu a není viditelně poškozen, mělo by to klapnout.
disk nikde nespadl, navíc je zatažen gumou, která ho chrání před pádem(první HDD nám spadl) a má atest pro americkou armádu http://www.alza.cz/transcend-storejet-2 ... 145059.htm ...
takže to zkusím reklamovat...a čím se to stalo ty vadné sektory??
takže to zkusím reklamovat...a čím se to stalo ty vadné sektory??
Težko říci. Při pádu za chodu by mu nepomohla ani guma. Hlavičky prostě vletí do roztočené plotny. Když jsou hlavičky navíc na nultém cylindru, kde jsou ty docela důležité sektory a nejvyšší obvodová rychlost, to je panečku pecka. Pokaždé to ale disk nemusí poškodit. Tohle může být třeba výrobní vada.