Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz

Malware kontrola OS z jiného disku.

To, co se nehodí jinam..

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
m1lhaus
Návštěvník
Návštěvník

Malware kontrola OS z jiného disku.

#1 Příspěvek od m1lhaus »

Zdravím. Chtěl bych se zeptat na jednu věc. Antivirový program už nějakou dobu nepoužívám. Na internetu si počínám opatrně, na vše neklikám, přílohy neotevírám atd. To teď ale stranou. Jednou za týden či dva ale počítače proskenuji (ještě se mi nestalo že bych něco našel ale jen tak pro jistotu). V počítači mám dva disky, na každém vlastní OS (Win7, Win XP -> testování SW). Chtěl jsem se zeptat, jak účinná je malwarová kontrola z XPéček, když chci zkontrolovat disk kde běží sedmičky (jestli na něm něco není). Je kvalita kontroly srovnatelná, jako kdyby antivir kontroloval přímo na běžících Win 7 (kontroloval RAM, atd)? Možná jsem to formuloval hodně krkolomně, snad mě ale pochopíte :)

Děkuji, s pozdravem Milhaus

branda
Přítel fóra
Přítel fóra

Re: Malware kontrola OS z jiného disku.

#2 Příspěvek od branda »

Dobrý den, podle mého názoru je účinnost Defenderu jako takového stejná. To že nic nenašel může být důsledkem kvality onoho programu, nebo ve vašem případě neskutečného štěstí :)
Doporučuji pročíst http://www.viry.cz/forum/viewtopic.php?f=29&t=6152

m1lhaus
Návštěvník
Návštěvník

#3 Příspěvek od m1lhaus »

Štestí ani tak ne. Myslím si, že riziko nakažení se příliš medializuje. Samozřejmě, měsíčně se mi dostane do ruky minimálně jeden zavirovaný či zbořený počítač, ale když už člověk má nějaké ty zkušenosti, není problém se těmto hrozbám vyhnout (jsou i výjimky :) ). Antivirový program pokud kontroluje daný spuštěný OS kontroluje rovněž jeho spuštěné procesy, obsah RAM, rootkity apod., zda-li se nepletu, jenomže pokud je kontrolovaný oddíl (operační systém) neaktivní, tudíž kontrola daného oddílu probíhá z jiného disku (či oddílu => jiného spuštěného OS), antimalware nemůže tyto umístění zkontrolovat (RAM,....). Proto mě zajímalo, zda je to velký problém.

branda
Přítel fóra
Přítel fóra

#4 Příspěvek od branda »

Pokud jsou na dvou discích dva různé operační systémy, každý by měl mít vlastní antivirový program s rezidentní ochranou.
Samozřejmě, měsíčně se mi dostane do ruky minimálně jeden zavirovaný či zbořený počítač
:???:

j3šť3r
Přítel fóra
Přítel fóra

#5 Příspěvek od j3šť3r »

souhlasim s branda, co se tyka aktivni ochrany.

Test jednoho systemu pomoci AV ze druheho se povazuje za kvalitnejsi, protoze se tim znemozni funkce rootkitu. Proto vetsina vyznamejsich AV firem nabizi stahnout/vytvorit/koupit live cd(usb) s antivirem. Ale ma to i urcita omezeni, napriklad nemusi objevit smejdy pouzivajici runtime packery - neco na zpusob napr. themidy (i kdyz zrovna ta byva detekovana preventivne), ale existuji i jednodussi a v tomhle pripade stejne ucine metody.

Ovsem ve vasem pripade se muze stat, ze jeden system infikuje i ten druhy, pak muzete mit po vyhodach ......

Co se tyka neklikani na cokoliv, nespousteni priloh apd., tak to chce doplnit vypnutim java scriptu, javy, doplnku typu flash, pdf reader .... a modlit se, aby se treba nenarazilo na exploit pro prohlizec - takze bez aktivniho AV stitu a kvalitniho firewallu bych neriskoval.

Odpovědět