mal.vir píše:Napište mi na to své názory, nebo blábolím???
Jistěže ne, v duchu fóra a v duchu onoho postu z linku jde o značný názorový pokrok
Avira nemá mailshield, má excelentní detekci, není v češtině. Avast má detekci oněco (málo) horší, má mailshield. Záleží teda na tvých prioritách. Oba jsou jistě omnoho lepší volba, než ClamAV
U FW jsme se interně předběžně dohodli, že Comodo zatím z doporučení vynecháme, z toho důvodu, že s nástupem nové verze 4 se u něj údajné projevily jisté "nedostatky". Navíc jako mé osobní doporučení - Comodo bylo vždy známé značným počtem pro (nejen) laika nesrozumitelných technických dotazů. Je možné, že se to redukovalo, ovšem nedůvěra zůstává.
ZA se zdá být dobrá volba. Ten integrovaný v XP je +/- o ničem, navíc naprostá většina uživatelů ani jeho nastavení nekontroluje a winy si do něj vesele navrtávají vlastními silami další a další díry. Možná by byla dobrá volba i PCTools firewall - funkčně vypadá velice slušně, bohužel nemáme zatím reference z provozu u uživatelů a proto není veřejně doporučovaný. Ale mně se na první pohled celkem líbí.
U obou ale platí: v základním nastavení se nedotazují na známé a ověřené aplikace. U PCTools je počet těchto aplikací podle mne značně vyšší.
Pro provoz u rodiču není podle mne nic jednoduššího než udělat toto (vycházím z předpokladu, že neinstalují obden stále nové a další programy): po nainstalování FW spustit z jejich účtu všechny aplikace, které používají, případné alerty zodpovědět, prubnout u těchto aplikací případné updaty, aktualizace, ať se pro ně taky vytvoří pravidla. Pak si tyto aplikační pravidla v nastavení projet, zakázat u všech příchozí komunikaci z veřejné sítě (public, non-trusted, internet či jak se to všechno jmenuje) a zkusit restart a znova spustit aplikace, jestli vše funguje. Rodiče pak poučit asi v tomhle smyslu:
- jestli vyskočí alert, ať zkusí dát zakázat bez zapamatování
- jestli se ihned zopakuje, ať zkusí dát povolit bez zapamatování
- a jestli se to zopakuje znova, tak ať jej dají povolit se zapamatováním. Tato poslední rada principiálně správná není, ale jestli se chovají rozumně a jsou jen "obyčejnými" uživateli, a počítač není už nějak nakažený, tak pravděpodobnost nákazy není až tak velká. A určitě je menší, než pouze s tím integrovaným ve win. No a pokud k té mašině přijedeš, tak uděláš revizi pravidel. V podstatě jen kontrolovat, jestli u něčeho není zbytečně povolena příchozí komunikace, resp. jestli se tam nenacházejí podezřelé položky.
No a co se týče nerezidentních skenerů - pokud jde o známou aplikaci, která má jisté pozitivní reference, není obecně žádný pádný důvod proti tomu, aby jej člověk nepoužíval. Jen my tvrdíme, že něco jiného se nám líbí více, něco je objektivně lepší. Jediným negativem je to, že si některé tyto aplikace instalují své ovladače, přip. možná i služby (mám dojem, že SAS zrovna ano) a tím se malinko redukuje paměť. No a pokud se někdo spoléhá jen na "horší" aplikace a ty lepší nepoužívá, tak je vhodné jej upozornit na negativa a možné důsledky - podle výčtu tvých aplikací ty tenhle případ nejseš.