Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz

Zatížení procesoru

Máte problém s virem? Vložte sem log z FRST nebo RSIT.

Moderátor: Moderátoři

Pravidla fóra
Pokud chcete pomoc, vložte log z FRST [návod zde] nebo RSIT [návod zde]

Jednotlivé thready budou po vyřešení uzamčeny. Stejně tak ty, které budou nečinné déle než 14 dní. Vizte Pravidlo o zamykání témat. Děkujeme za pochopení.

!NOVINKA!
Nově lze využívat služby vzdálené pomoci, kdy se k vašemu počítači připojí odborník a bližší informace o problému si od vás získá telefonicky! Více na www.neslape.cz
Zpráva
Autor
MiliNess
Přítel fóra
Přítel fóra

Re: Zatížení procesoru

#16 Příspěvek od MiliNess »

DPC nehledejte, jsou to rutiny, které běží v režimu jádra (používají je třeba ovladače při dokončování zpracování přerušení). Pokusím se vymyslet nějakou metodu, jak zjistit čí DPC rutina to takto vytěžuje.
Pokud jste s naší pomocí spokojeni, můžete nás podpořit. Informace zde

lkollar
Návštěvník
Návštěvník

#17 Příspěvek od lkollar »

Děkuju moc

MiliNess
Přítel fóra
Přítel fóra

#18 Příspěvek od MiliNess »

Tak jsem vymýšlel pro vás co nejjednodušší řešení a udělejte toto:

Ze stránek MS si stáhněte program RATTV3 http://www.microsoft.com/whdc/DevTools/tools/RATT.mspx
nainstalujte ho a spusťte. (objeví se tray ikona v oznamovací oblasti)
Program začne po startu automaticky shromažďovat potřebné informace.

Nechte ho běžet tak půl hodiny (tak aby se alespoň 10x vyskytl problém s vytížením CPU)

Pak klikněte pravým myšítkem na trayikonu a zvolte "Stop Monitoring".
Při monitorování normálně s počítačem pracujte (jako by se nechumelilo) a spusťte si třeba ProcessExplorer, abyste měl přehled, zda dochází k tomu vytížení procesoru.

Ve složce C:\WINDOWS\system32\LogFiles\RATTV3 se vytvoří log loubor
(<název počítače>.cswa-accumulator-report.txt). Ten mi prosím někde upněte.
Poté RATT můžete ukončit.

Zítra se dostanu k počítači až tak po 22,00.

MiliNess
Přítel fóra
Přítel fóra

#19 Příspěvek od MiliNess »

Ten log si můžete zkusit otevřít ve WordPadu a mrknout se do něho.
Jsou v něm uloženy kumulativní histogramy pro zavedené moduly v režimu jádra, které používají ISR a DPC rutiny (ovladače + jádro operačního systému).
Histogramy obsahují ve sloupci Range rozmezí časů v mikrosekundách, ve sloupci DPC Count počet vykonaných DPC procedur v rozmezí těchto časů. Pokud tam najdete modul, jehož DPC se vykonávaly velmi dlouho oproti ostatním modulům (třeba stovky milisekund až sekundy), máte pravděpodobného původce.
Já se na to večer také mrknu.

lkollar
Návštěvník
Návštěvník

#20 Příspěvek od lkollar »

Zde je ten soubor -> http://www.mediafire.com/download.php?xite5ylzzze

Jinak jsem na to ještě nekoukal, ale podívám se na to. Pouštěl jsem hru, aby to vylezlo na maximum, protože když je notebook v klidu, tak to tolik poznat není, nevyleze to tolik, ale dnes se mi s tím povedlo, že to bylo až na 100%.

MiliNess
Přítel fóra
Přítel fóra

#21 Příspěvek od MiliNess »

Večer na to ještě pořádně mrknu, ale nic moc tragického jsem tam zatím neviděl.
Ještě mi prosím udělejte jeden test.
Vymažte ze složky C:\WINDOWS\system32\LogFiles\RATTV3 ten TXT soubor, spusťte opět RATT. Udělejte to tak, aby běžel co nejkratší dobu, ale zahnoval jedno vytížení procesoru.
Podle toho zjistíme, kolik DPC který modul za krátkou dobu vykonal. (ideální by bylo monitorovat 10-20sec před tím vytížením procesoru a hned jak vytížení poleví, ukončit monitoring)
Pak mi zase upněte ten log.

lkollar
Návštěvník
Návštěvník

#22 Příspěvek od lkollar »

Tady je ten soubor -> http://www.mediafire.com/download.php?nwiz5z2mqzx
Nejlépe se mi to povedlo chytit asi tak 30 - 50 vteřin před tím, co se stalo. A po tom, co to přestalo, tak jsem monitoring zastavil. Kdyby to nestačilo, tak zkusím udělat lepší výpis.

Edit: Dnes se tu už pravděpodobně neukážu a zítra nevím, jak budu moct odepisoovat, protože nám budou dělat plastová okna. Snad nevadí a když tak se omlouvám.

MiliNess
Přítel fóra
Přítel fóra

#23 Příspěvek od MiliNess »

Ještě než se pokusím udělat nějaké závěry, poprosím vás o toto:

Ovládací panely->Nástroje pro správu->Výkon(maximalizujte ho, ať máme přehled)->1.ikona-Nová množina čítačů->ikona-Přidat->Objekt sledování výkonu=Proces->zvolte Všechny instance->zvolte čítač %privilegovaného času->Přidat->zvolte čítač %uživatelského času->Přidat.
Můžete přidat i %času DPC a %času přerušení.

Počkejte než dojde k tomu vytížení procesoru a až bude po, stiskněte červenou ikonu neaktualizovat zobrazení a sejměte screen. Zajímalo by mě, jak jsou na tom v té době procesy.

Pokud křivka grafu u některých procesů vylítne při tom problému nahoru, klikněte na ni a dole se vám zobrazí, kterému procesu patří.

A ještě bych vás poprosil o zopakování toho posledního testu.

Představoval bych si to asi takto:
Vymažte ze složky C:\WINDOWS\system32\LogFiles\RATTV3 jak soubor ACER-0CD67B2DBF.cswa-accumulator-report.txt, tak soubor ACER-0CD67B2DBF.cswa-accumulator-data.
Ukončete spuštěné aplikace (nechte si spuštěný třeba jen ProcessExplorer, abyste mohl hlídat zatížení CPU)
Co nejkratší dobu před zvýšením vytížení CPU (do jedné minuty jako minule je to v pohodě) spustíte RATT a těsně po poklesu vytížení ukončete monitoring a pak ukončete i RATT.
Ze složky C:\WINDOWS\system32\LogFiles\RATTV3
si někam přesuňte soubor ACER-0CD67B2DBF.cswa-accumulator-report.txt a smažte soubor ACER-0CD67B2DBF.cswa-accumulator-data.
Počkejte na další vytížení CPU a hned jak odezní, znovu spusťte RATT. Nechte ho běžet přibližně stejnou dobu jako před tím, s tím že monitoring ukončíte dříve než se opět zvedne vytížení CPU.
Pak si někam překopírujte i ten druhý log ACER-0CD67B2DBF.cswa-accumulator-report.txt a oba je upněte. Jestli se to opakuje v nějakých pravidelnějších periodách, mělo by se to nechat provést.

Zatím jsem to zhruba srovnával s logem vytvořeným za stejnou dobu na mém PC a například ovladač NDIS.sys, který zapouzdřuje ovladač síťové karty zpracoval na mém PC
110 přerušení od síťové karty a stejně tak DPC, na vašem PC to bylo 211189 přerušení. To znamená docela silnou síťovou komunikaci. Stejně tak byla dost aktivní zvukovka a některé IDE/ATA zařízení (HDD, CD/DVD)
Prostě to vypadá, že jste během testu poslouchal CD Elvise a pařil Medal Of Honor na netu :)
Uvidíme, co ukážou ty nové logy.

lkollar
Návštěvník
Návštěvník

#24 Příspěvek od lkollar »

K tomu, abych to vytížení poznal, musím hrát hru, pouštím BF Heroes, protože tam můžu hrát v okně a pozorovat, co se děje. Tak jestli by nevadilo mít spuštěné jen toto.

lkollar
Návštěvník
Návštěvník

#25 Příspěvek od lkollar »

Zde je log 1 (s vytížením) -> http://www.mediafire.com/download.php?nwdmjdmndwz
log 2 (bez vytížení) -> http://www.mediafire.com/download.php?tkz04qwnj2n

Screen z pozorování (hraní BF Heroes) -> Obrázek
z pozorování (hraní Richard Burns Rally) -> Obrázek
Vytížení bylo v tom prázdném místě.

MiliNess
Přítel fóra
Přítel fóra

#26 Příspěvek od MiliNess »

Asi vás zklamu. Porovnával jsem histogramy z těch dvou logů a nic nenaznačuje, že by tam byly nějaké problémy. Počet zpracovaných přerušení a požadavků na DPC je v normálu, stejně tak doby zpracování jsou vcelku v pohodě. Spíše mi to připadá, že se sníží takt CPU a ten prostě nestíhá zpracovávat.

Vyzkoušejte ještě vyřadit MemCheck.exe, který by měl v pravidelných intervalech uvolňovat obsazenou paměť, tam by mohl být problém. Čištění spouští v nějakých intervalech a může způsobit velký počet výpadků stránek v paměti a zpomalit systém.(spustit->services.msc->zastavit službu AcerMemUsageCheckService)
Jinak co jsem koukal, tak u NB od Aceru je to celkem častý problém. Údajně pomáhá i snížení napětí jádra CPU.
http://www.6920.wgz.cz/oprava-procesoru ... nejsi.html

A ještě by mě zajímalo, kterým procesům z obr.1 patřilo těch pět nejvyšších křivek.
Předpokládám že žlutá patřila DPC, ale zajímá mě ta zelená, tenká hnědá, azurová, silná hnědá a fialová.

lkollar
Návštěvník
Návštěvník

#27 Příspěvek od lkollar »

Vím, že ta azurová byla Punkbuster. Zbytek si teď nepamatuji, navíc když jsem klikl na graf, tak mi to neukázalo, co to je za proces, ale něco s časem. Jestli chcete, tak to můžu zkusit znova. :)

Jinak jsem teď vypnul ten memcheck.exe, zkoušel jsem to ve hře a zatím asi 4 minuty bez jediného problému. Ještě to zkusím vyzkoušet delší dobu.

Edit: Problém stále přetrvává.

Edit2: Teď jsem zkoušel ten RMclock, zde mi nejdou nastavit větši hodnoty než 1,250 a nevím, kde sehnat hodnoty pro můj procesor. Zkusil jsem něco nastavit, tak uvidím.

MiliNess
Přítel fóra
Přítel fóra

#28 Příspěvek od MiliNess »

Zkuste a uvidíme. Mohlo by pomoci i vyčištění chladiče a ventilátoru.
Na ty aktivnější procesy můžete mrknout. Pokud uděláte dvojklik myší na té určité křivce, dole by se vám mělo ukázat, který to je proces. Co máte konkrétně za NB?

lkollar
Návštěvník
Návštěvník

#29 Příspěvek od lkollar »

Teď jsem ještě pomocí jiného návodu na RMclock to nastavoval, dal jsem ještě menší napětí a zatím to jde bez problémů.
Právě že, když jsem klikl na ty procesy, tak se neukázal jejich název.

Mám notebook Acer Aspire 5102WLMi
Procesor: AMD Turion 64 X2 TL-50
Windows XP Media Center
Mohu napsat zbytek, jestli j potřeba.

MiliNess
Přítel fóra
Přítel fóra

#30 Příspěvek od MiliNess »

Dejte vědět, jak se to chová s nižším napětím CPU. Možná, že to bude opravdu ta příčina.
CPU se pak zbytečně přehřívá, což může vést k těmto problémům.

Odpovědět