chtěl bych se optat jestli má smysl instalovat sw firewall pokud je v síti router. Dnes již prakticky i ten nejlevnější obsahuje jednoduchý HW firewall, který se dá libovolně nakonfigurovat (packet filter/port check etc.). Byl jsem na také na x stránkách které testují propustnost havěti a vždy to hlásilo vše v pořádku.
P.S. X měsíců jsem používal sw firewally, ale ať byl jakýkoli po nějaké době došlo k problému (internet/firewall/OS se totálně rozsypal atd.). Někdy to bylo konfiktem s jiným SW jindy zase když jsem něco(co nemělo s firewallem nic společného) přenastavil na administrátorské urovni. Veskrze můžu říci, že mají Sw firewally tuhý kořínek a dokáží mnohdy napáchat více škody než ta potenciální havěť(nemožnost se ho zbavit). Proto jsem na ně zanevřel. Pokud někdo bude tvrdit, že to bylo špatnou konfigurací nebo nesprávným zacházením a zásahy do systému, můžu jen říci, že od dobrého SW očekávám i jistou míru blbuvzdornost. To by totiž u vývojářů měla být po funkčnosti priorita číslo 2