Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz

Dotaz ohledně koupi OS

Moderátor: Moderátoři

Pravidla fóra
Jednotlivé thready budou po vyřešení uzamčeny. Stejně tak ty, které budou nečinné déle než 14 dní: http://forum.viry.cz/viewtopic.php?f=12&t=123975 . Děkujeme za pochopení.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Filip_CZE
2. Stupeň Varování

Dotaz ohledně koupi OS

#1 Příspěvek od Filip_CZE »

Zdravím,
po delší době se chystám na upgrade (tedy spíše novostavbu) svého PC, a první věc kterou si chci ujasnit je použitý OS. Proto bych se na vás rád obrátil s několika dotazy, jelikož jsem zde dříve dostal několik užitečných rad ohledně AV ochrany PC. Jedná se mi o dotazy na téma výběru OS a jeho koupi (typ, verze)

1, - Po dlouhých úvahách a testech OS na jiných PC jsem se rozhodl, že zůstanu u Windows 7. Jednak mi novější systémy přijdou nepřehledné a nelíbí se mi vzhledově, a jednak se zde vyrojila hromada různých teorií ohledně odesílání soukromých dat o uživateli (hlavně u Windows 10), u kterých nevím zda jsou pravdivé, a na kolik jsou závažné, a taky jsem na sedmičky zvyklý a vyznám se v nich. Nejsem ale IT, takže zde je můj první dotaz. Je mé rozhodnutí správné? Instalovat na zbrusu nový PC 6 let starý OS, který už má 2 další následovníky? Podle toho co jsem četl by měl být podporován do roku 2020, takže co se týče aktualizací, tak by zde asi neměl být problém. Jak je to s ovládači na HW? Bude mi nový PC na tomto systému fungovat bez problémů? Nebo by zde mohly nastat nějaké komplikace? Přesnou sestavu HW vám bohužel nejsem teď schopen dát, jelikož ještě neexistuje. Zatím je vše teprve ve fázi plánování.

2, - Mám aktuálně (nelegální) kopii Windows 7 Ultimate x64, a jsem s ní spokojený. Proto jsem se poohlížel po tom samém, ale zde jsem narazil na problém. Má verze OS se už neprodává, a Windows 7 ke k dispozici už jen ve verzích Pro a HB, a to ještě jen ve verzích OEM a GGK (k tomu se dostanu později). No což, nemusím mít vždy to nejlepší, a když jsem se koukal na porovnání jednotlivých verzi a jejich funkcí, verze Ultimate má navrch jen funkce, které bych pravděpodobně stejně nikdy nevyužil. Jediná věc, u které jsem se zastavil je Aero glass remoting, funkce dostupná pouze u Windows 7 Ultimate. Zde bych se chtěl teda zeptat o co se jedná, a co mi případně bude ve verzi Pro "scházet".

3, - Verze OS Windows 7 Pro. Před měsícem jsem se koukal na ceny, a tuto verzi OS šlo pořídit na Alze zhruba za 1 600,- Kč, z nějakého nejasného důvodu se cena u tohoto starého systému za ten měsíc zdvojnásobila. Proč, to mi vrtá hlavou, a možná mi to bude někdo schopen objasnit, ale to na co se chci zeptat je hlavně to, jakou verzi mám pořizovat. Našel jsem verze OEM a GGK. Na některých e-shopech je napsáno, že verze OEM nelze zakoupit bez dalších několika komponentů, na jiných webech nic takového není. Na některých webech je zase psáno, že OEM licence přenosná je, na dalším, že není. Zjednodušeně řečeno, mám v tom guláš, a chtěl bych požádat o radu někoho, kdo se v tom orientuje. Shrnu to asi takto:
- Nový PC, HW bude koupen samostatně a PC ručně sestaven. Jakou verzi mám zvolit? OEM / GGK?
- Případná přeinstalace, systému, řekněme že zformátuji disk. Lze ten systém z toho DVD nainstalovat opakovaně, nebo se po první instalaci daná licence uzamkne?
- Případná změna HW. Nastane zde nějaký problém, když třeba změním disk, nebo grafickou kartu? Je systém z těchto verzí vázán na HW?

Chystám se svůj nový PC mít pokud možno 100% legální, od samotného systému, přes programy až po hry. Do jisté míry už se mi to povedlo nyní, ale stále běžím na nelegálním OS. Pokud bych vás tedy mohl poprosit na zodpovězení mých dotazů, případně i nějaké další rady okolo, byl bych moc rád. Děkuji

Ohledně stupně varování, kdyby někoho zajímalo za co ho mám:

Kdysi dávno jsem zde umístil RSIT log, ve kterém byly vypsány cesty k různým souborům, mimo jiné k souborům ze složky Users. Protože název mého uživatelského účtu obsahoval v té době jak mé jméno, tak i mé příjmení, a toto forum je přístupné i bez přihlášení, byl můj log vyhledatelný přes mé jméno pomocí google. Dávat tyto údaje do názvu účtu je sice blbost, kterou jsem následně napravil, ale nepředpokládal jsem, že se takovéto údaje objeví někde na internetu.
Nejsem IT a nevím, do jaké míry se dají údaje z RSIT logu zneužít, a proto jsem tento několik let starý RSIT log preventivně smazal. Jistý moderátor si toho pak všiml, nepochopil můj záměr, a vyložil si to tak, že se snažím zakrýt stopy, protože mám nelegální OS a udělil mi varování. Nepopírám, že mám aktuálně nelegální kopii Windows, ale to se každý mohl dočíst v následné diskusi pod RSIT logem. Důvod jsem následně objasnil skrz příspěvek v sekci stížnosti, který, budiž, mohl být řešený přes e-mail, a možná nemusel být tak agresivní (nicméně nebyl vulgární), ale přesto nestačil na to, aby se toto nedorozumění nějak objasnilo. Varování se následně bůhvíproč přehouplo ze stupně 1 na stupeň 2 během té doby, co jsem zde na fóru nebyl, nicméně doufám, že varování časem zmizí, jelikož jsem nic až tak závažného neprovedl (zejména ne úmyslně), a moc rád toho forum navštěvoval častěji, obzvlášť poté, co budu mít legální OS. Mít pod nickem takovéto varování mě staví do jakési role "padoucha", což se mi zrovna dvakrát nelíbí.

Rudy
Site Admin
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Dotaz ohledně koupi OS

#2 Příspěvek od Rudy »

Zdravím!
OEM verze jsou opravdu vázány na hardware (zejména na základní desku), takže je lze koupit pouze s hardwarem. Koukněte sem: http://www.vyhodny-software.cz/windows- ... wwodguAMqg .
Dotazy a logy vkládejte pouze do vašich threadů. Soukromé zprávy, icq a e-maily neslouží k řešení vašich problémů.

Podpořte, prosím, naše fórum : https://platba.viry.cz/payment/.

Navštivte: Obrázek

e-mail: rudy(zavináč)forum.viry.cz

Varování:
Před odvirováním PC si udělejte zálohy svých důležitých dat (pošta, kontakty, dokumenty, fotografie, videa, hudba apod.). Virus mimo svých "viditelných" aktivit může poškodit systém!

Po dořešení vašeho problému bude vlákno zamknuto. Stejně tak tehdy, pokud bude nečinné více než 14dnů. Pokud budete chtít vlákno aktivovat, napište mi na mail uvedený výše.

Pavuk29
VIP in memoriam
VIP in memoriam
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Pavuk29 »

fantazia v pohybe. lock?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
:!: PLS NEPISTE MI SZ, NA ICQ A MAILY S OTAZKAMI, PISTE DO FORA :!: :spam:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
V pripadne akutnych problemov s chodom fora, :207: pripadne s inymi uzivatelmi, :whip: kontaktujte ma na ICQ alebo mailom :31: na pavuk29 zavinac forum.viry.cz. Byvam pri pocitaci casto aj ked nie som online na fore.
http://www.icq.com/people/267560078/
:183: hotline: http://forum.viry.cz/viewtopic.php?f=12&t=116821
:!: pravidla fora: http://forum.viry.cz/viewtopic.php?f=12&t=5601

Filip_CZE
2. Stupeň Varování

#4 Příspěvek od Filip_CZE »

Rudy píše:Zdravím!
OEM verze jsou opravdu vázány na hardware (zejména na základní desku), takže je lze koupit pouze s hardwarem. Koukněte sem: http://www.vyhodny-software.cz/windows- ... wwodguAMqg .
Děkuji za reakci, e-shopů jsem našel spousty. Jde mi ale o rozdílnost OEM a GGK a rozdílnost tvrzení některých e-shopů. Některé umožňují OEM bez kupování HW, některé s HW, a rozdílné ceny mě taky zaráží.
Pavuk29 píše:fantazia v pohybe. lock?
Mohu se zeptat proč lock? Napsal jsem několik dotazů, a chtěl bych na ně jen odpověď, je to snad špatně?

Rudy
Site Admin
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Rudy »

OEM je obecně levnější, je vázaná na hw a na jiný PC ji nenainstalujete (legálně). Druhá verze není na nic vázaná a je dražší, neboť ji lze instalovat na jakýkoli PC (jejich počet se řídí počtem zakoupených licencí), který nesmí být překročen.
Dotazy a logy vkládejte pouze do vašich threadů. Soukromé zprávy, icq a e-maily neslouží k řešení vašich problémů.

Podpořte, prosím, naše fórum : https://platba.viry.cz/payment/.

Navštivte: Obrázek

e-mail: rudy(zavináč)forum.viry.cz

Varování:
Před odvirováním PC si udělejte zálohy svých důležitých dat (pošta, kontakty, dokumenty, fotografie, videa, hudba apod.). Virus mimo svých "viditelných" aktivit může poškodit systém!

Po dořešení vašeho problému bude vlákno zamknuto. Stejně tak tehdy, pokud bude nečinné více než 14dnů. Pokud budete chtít vlákno aktivovat, napište mi na mail uvedený výše.

Odpovědět