Zdravím. Nevím, kam to zařadit, tak to píšu sem... Minule (je to už docela dlouho), jsem zde řešil pomalý počítač, tehdy jsem měl nainstalované Windows 7 Ultimate (na domácím počítači, nutno podotknout). Nevím, zda to nebylo tím, že Ultimate zkrátka nestačil na můj hardware nebo k tomu přispěly viry, nicméně jsem následoval Vaše kroky. Počínaje RSIT logem jsme se dopracovali až k logu z MBAM, načež reakcí bylo upozornění na nelegální kopii Windows. Nejsem tak blbej, abych si to nespojil s nálezem trojského koně (soubor Windows7Launcher.exe). Ovšem ten samý soubor jsem nalezl i po přeinstalaci Windows na nižší verzi (Professional), takže jsme provedli záhy další, tentokrát na konečnou instalaci Home Premium. I zde se ale nachází ten samý soubor. Strejda mě přitom ubezpečoval, že se jedná o legální instalaci Windows OEM, byl jsem i u přeinstalace - provedli jsme formátování disku a nainstalovali čistou instalaci Windows. Ptal jsem se na aktivační číslo - prý není potřeba, instalátor si jej zařídí sám (což se taky stalo).
Jak ale vlastně OEM instalátor funguje? Opravdu sám od sebe aktivuje Windows, aniž bych musel hnout prstem? Pokud jo, kdy dojde k aktivaci Windows? Při přeskočení aktivačního okénka nebo až při novém spuštění Windows? Nezajišťuje aktivaci Windows právě již zmíněný soubor? Co se stane, pokud ho odstraním? Trochu jsem pátral a zjistil, že tento soubor se skutečně spojuje s nelegální kopií Windows, prý se jedná o okliku při aktivaci a tudíž je jeho přítomnost známkou nelegální kopie. Ovšem, strejda by mi nelhal. Buď neví, co má za instalátor, nebo se může jednat o falešnou detekci. Nebyl by to první případ falešného poplachu od antimalwaru. Soubor byl zkontrolován na virustotal.com - jen MBAM jej označil jako trojského koně, zbytek jej přiřadil buď k méně závažným hrozbám (červi, atd.) nebo jej označili jako čistý. Ikonkou je šedě vyplněné kolečko s modře napsaným číslem 7 uvnitř. Soubor jsem se neodvážil spouštět. OEM instalace se dnes již nesmí pro nové počítače používat. Proč? Souvisí to nějak s oním souborem?
Byl bych rád za rychlou reakci, ale pokud to vyžaduje čas, poskytnu Vám ho. Nikam nepospíchám. Toto je jen dotaz, neřeším žádný problém, jen si chci udělat jasno. Vy totiž umíte z pouhých logů říci lidem, zda mají legální či nelegální Windows (spíše to druhé). Jak to poznáte? Je možné, že se jedná o omyl? Víte, i ti největší profesionálové dělají chyby, vědci, nejlepší odborníci, také se za čas zmýlí. Říká se I mistr tesař se jednou utne. A ono to platí. Strejda nemá důvod mi lhát. Rozumí počítačům lépe, než já, a to jsem na škole, na oboru, kde se zrovna učíme o tom, jak počítač vůbec funguje. Strejda teda není žádnej odborník, ale nemám důvod ho nějak podezřívat. Jako státní úředník by si nemohl dovolit provozovat nelegální praktiky, jako je distribuce nelegálních Windows, například. To mi nejde do hlavy...

Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz
[DOTAZ] OEM instalace Windows - jak funguje?
Moderátor: Moderátoři
Re: [DOTAZ] OEM instalace Windows - jak funguje?
Zdravicko,
predaktivovana instalacka => nelegalni.
Co takhle si ty Windows koupit?
OEM NTB licence W7 pouzivaji SLIC.
predaktivovana instalacka => nelegalni.
Co takhle si ty Windows koupit?

OEM NTB licence W7 pouzivaji SLIC.
-
- Návštěvník
Legalní OEM licence se prodává s product klíčem... Ten je u nových počítačů většinou nalepený na skříni... Po nainstalování windows musíš klíč zadat a tak Win aktivuješ... OEM licence se zruší, pokud vyměníš základní desku, jinak ti zůstane při výměně jakéhokoliv HW...
Přes tohle http://www.microsoft.com/genuine/valida ... bae0ff5221 si můžeš ověřit, jestli máš opravdu legální windows a pokud ne, můžeš si ho zlegalizovat pomocí GGK...
Přes tohle http://www.microsoft.com/genuine/valida ... bae0ff5221 si můžeš ověřit, jestli máš opravdu legální windows a pokud ne, můžeš si ho zlegalizovat pomocí GGK...
- Polda18
- Návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Jistý čas jsem byl na praxi v bazaru počítačové techniky, kde se prováděl i běžný servis - instalace nového HW, přeinstalace OS (tedy Windows). Student tam používal vlastně identický instalátor (bootovatelná USB klíčenka s instalačním programem Windows), jenže s tím rozdílem, že aktivaci prováděl poté dotatečně pomocí telefonu. Přes aktivační okénko již nainstalovaných, ale ještě neaktivovaných Windows si zobrazil vygenerované identifikační číslo kokrétní kopie OS, které pomocí klávesnice telefonu předával aktivačnímu automatu Microsoftu. Ten mu poté obratem poslal aktivační kód pomocí SMS. Zadal jej do aktivačního okénka Windows a OS byl aktivován 
Tedy se nejednalo o zcela identický instalátor, ale funkčně byl velmi podobný. Jestli je možné nějak upravit již zkompilovaný univerzální instalátor Windows, aby sám od sebe zadával aktivační klíč...
Ona je hlavně důležitá cena. Při současné ceně OS se řada lidí uchyluje k té stinnější variantě získání OS. Zdarma. Většina to řeší pomocí kamarádů, kteří mají kontakty nebo znalosti k tomu, aby mohli přeinstalovat OS na ten, který si daný člověk zvolí. V mém případě ty znalosti má strejda. Strejda nám instaloval Windows, pochopitelně my mu za to neplatíme a ani to od nás nevyžaduje. Pokud si to koupil a jedná se o nelegálně upravený instalátor, pak spíš bych řekl, že se stal obětí podvodu. Vzhledem k tomu, že USB klíčenku s instalátorem má už ale dost dlouho, tak podvodník se už asi vystopovat nedá. Jemu to ale nevadí a abych pravdu řekl, mě je to jedno. Dokud to funguje jak má, nemám s tím problém. Jen jsem se chtěl informovat a případně si nějak ověřit i jiné možnosti. Co se týče vyměňování základní desky, pak jsme měli nelegálně i následně znovu nainstalované Windows XP Home Edition 32bit (ještě před ukončením oficiální podpory). S tím také související následné aktualizace systému včetně servicepacků. Bohužel základní desku bylo nutno vyměnit, protože stará přestala správně fungovat. Od té doby jsme měnili pak další HW (grafická karta, zvuková karta). Poslední změna je upgrade CPU na dvoujádro (dříve Pentium 4, dnes Core 2 Duo), více jader deska nepodporuje.
Pokud je skutečně pravda, co říkáte, a stránka, kterou jste mi nabídli k ověření legality pozná, že něco není v pořádku, může se stát, že dojde k zablokování aktualizací (protože není zaplaceno, nemáte nárok), tudíž k ohrožení bezpečnosti systému. Raději nebudu takový krok podnikat, počítač vlastně není můj, ale táty. Kdyby bylo na mě, dal bych tam Linux, ale protože táta tomu nevěří, od tohoto se raději distancuju. To samé platí i pro ntb, ten je sice můj, ale používá ho spíše táta (paradoxně), takže i zde bych spíše volil řešení Windows.

Tedy se nejednalo o zcela identický instalátor, ale funkčně byl velmi podobný. Jestli je možné nějak upravit již zkompilovaný univerzální instalátor Windows, aby sám od sebe zadával aktivační klíč...
Ona je hlavně důležitá cena. Při současné ceně OS se řada lidí uchyluje k té stinnější variantě získání OS. Zdarma. Většina to řeší pomocí kamarádů, kteří mají kontakty nebo znalosti k tomu, aby mohli přeinstalovat OS na ten, který si daný člověk zvolí. V mém případě ty znalosti má strejda. Strejda nám instaloval Windows, pochopitelně my mu za to neplatíme a ani to od nás nevyžaduje. Pokud si to koupil a jedná se o nelegálně upravený instalátor, pak spíš bych řekl, že se stal obětí podvodu. Vzhledem k tomu, že USB klíčenku s instalátorem má už ale dost dlouho, tak podvodník se už asi vystopovat nedá. Jemu to ale nevadí a abych pravdu řekl, mě je to jedno. Dokud to funguje jak má, nemám s tím problém. Jen jsem se chtěl informovat a případně si nějak ověřit i jiné možnosti. Co se týče vyměňování základní desky, pak jsme měli nelegálně i následně znovu nainstalované Windows XP Home Edition 32bit (ještě před ukončením oficiální podpory). S tím také související následné aktualizace systému včetně servicepacků. Bohužel základní desku bylo nutno vyměnit, protože stará přestala správně fungovat. Od té doby jsme měnili pak další HW (grafická karta, zvuková karta). Poslední změna je upgrade CPU na dvoujádro (dříve Pentium 4, dnes Core 2 Duo), více jader deska nepodporuje.
Pokud je skutečně pravda, co říkáte, a stránka, kterou jste mi nabídli k ověření legality pozná, že něco není v pořádku, může se stát, že dojde k zablokování aktualizací (protože není zaplaceno, nemáte nárok), tudíž k ohrožení bezpečnosti systému. Raději nebudu takový krok podnikat, počítač vlastně není můj, ale táty. Kdyby bylo na mě, dal bych tam Linux, ale protože táta tomu nevěří, od tohoto se raději distancuju. To samé platí i pro ntb, ten je sice můj, ale používá ho spíše táta (paradoxně), takže i zde bych spíše volil řešení Windows.
Ahoj,
pokud nemáte někde na boku NTB štítek s licenčním kodem, bude opravdu nelegální, případně pokud strejda někde licenční číslo nemá. Sami se opravdu neaktivují.
Já bych se linuxu nebála
pokud nemáte někde na boku NTB štítek s licenčním kodem, bude opravdu nelegální, případně pokud strejda někde licenční číslo nemá. Sami se opravdu neaktivují.
Já bych se linuxu nebála

Nepoužívejte COMBOFIX bez doporučení rádce, může dojít k poškození systému!
Vždy před odvirováním počítače zazálohujte důležitá data
Chcete podpořit naše forum? Informace zde

K zastižení jsem spíše v noci, mezi 21.-23. hodinou
Pokud máte nějaké dotazy, můžete mi napsat na email Motji(zavináč)forum.viry.cz.
Vždy před odvirováním počítače zazálohujte důležitá data

Chcete podpořit naše forum? Informace zde

K zastižení jsem spíše v noci, mezi 21.-23. hodinou
Pokud máte nějaké dotazy, můžete mi napsat na email Motji(zavináč)forum.viry.cz.
Já bych řekl, že ve srovnání s cenou PC je cena OS pakatýlek - navíc většina PC i ntb se již prodává s předinstalovaným OS, tedy je to zahrnuto v ceně.
Albert Einstein: Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist.
Tak ale kdyz uz chces warez, tak bys mel mit znalosti, aby sis to udelal/debuggoval sam a ciste (tvuj pripad neni)...
V opacnem pripade bud malware, nebo legalni licence.
V opacnem pripade bud malware, nebo legalni licence.

- cernohous13
- VIP in memoriam
- Kontaktovat uživatele:
Jelikož jsou tu přijata pravidla fóra a podobná debata a návody
včetně přítomnosti Launcheru a následně obavy z ověření legality
mě vedou k přesvědčení o nelegálním OS - takže končíme
včetně přítomnosti Launcheru a následně obavy z ověření legality
mě vedou k přesvědčení o nelegálním OS - takže končíme

Doporučení:
V průběhu léčení prováděj nové instalace a odinstalace jen na můj pokyn.
Důkladně prostuduj a proveď celou operaci podle mé odpovědi.
V případě nejasností se zeptej - vysvětlím
-------------------------------------------------------------------------------------------------
> Podpora fóra <
V průběhu léčení prováděj nové instalace a odinstalace jen na můj pokyn.
Důkladně prostuduj a proveď celou operaci podle mé odpovědi.
V případě nejasností se zeptej - vysvětlím

-------------------------------------------------------------------------------------------------
> Podpora fóra <