Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz
Délka hesla
Moderátor: Moderátoři
Re: Délka hesla
"Nemusis kazdu vetu davat do noveho prispevku."
pochopitelně, jenže když mě nenapadne hned vše naráz. I když by možná mělo. Však jsme "všehochuť" a vděčnost za to, ne?:)
pochopitelně, jenže když mě nenapadne hned vše naráz. I když by možná mělo. Však jsme "všehochuť" a vděčnost za to, ne?:)
stále jsem se nedozvěděl, kolik znaků nějakého toho hesla, včetně veškerých variací malých a velkých písmen plus nějaké ty číslice, je vzhledem k jeho SHA aj. šifrování pro uživatele ještě zajímavé. (asi na to budu muset přijít sám, ale když mi to mezitím trochu osvětlíš, zlobit se nebudu) 

od kazdeho alespon jedno...
alespon jedno male pismeno,
alespon jedno velke pismeno,
alespon jedna cislice,
alespon jeden specialni znak
a musi to byt v dostatecne dlouhem heslu viz muj predchozi prispevek
protoze matematika (kombinatorika)... pocital jsem to v prvnim prispevku
alespon jedno male pismeno,
alespon jedna cislice,
a musi to byt v dostatecne dlouhem heslu viz muj predchozi prispevek
protoze matematika (kombinatorika)... pocital jsem to v prvnim prispevku
Pokud je cokoliv nejasného, ihned se ptej.
V případě spokojenosti prosím podpořte forum.
Pro dotazy, které se nehodí na forum, je možné využít altrokzavináčforum.viry.cz
Máš-li chuť pomáhat návštěvníkům tohoto fora, přihlas se do naší školičky.
Pro dotazy, které se nehodí na forum, je možné využít altrokzavináčforum.viry.cz
- cernohous13
- VIP in memoriam
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, nevím jakým způsobem kdo z vás obsluhuje IB ale moje banka mi pro přihlášení dala osmimístné identifikační číslo a pětimístný číselný kódaltrok píše:Pro pristup k dulezitym sluzbam (bankovnictvi, ...) bych osobne volil heslo v rozsahu 10-16 znaku (mala, velka pismena, cislice, specialni znaky),
po jehož odeslání mi pošle na můj mobil devítimístnou kombinaci pro přístup k účtu
stejně tak pro každou bankovní operaci - tak se domnívám, že je to dostatečná ochrana

Doporučení:
V průběhu léčení prováděj nové instalace a odinstalace jen na můj pokyn.
Důkladně prostuduj a proveď celou operaci podle mé odpovědi.
V případě nejasností se zeptej - vysvětlím
-------------------------------------------------------------------------------------------------
> Podpora fóra <
V průběhu léčení prováděj nové instalace a odinstalace jen na můj pokyn.
Důkladně prostuduj a proveď celou operaci podle mé odpovědi.
V případě nejasností se zeptej - vysvětlím

-------------------------------------------------------------------------------------------------
> Podpora fóra <
s timto zkusenosti nemam, takze me to ani nenapadlo... ja se totiz do IB prihlasuju jen pomoci loginu a hesla a az potvrzeni transakce je pomoci kodu, ktery zasilaji SMSkou 
zas jsem o neco chytrejsi, diky

zas jsem o neco chytrejsi, diky

Čili taky pěkný důvod, proč používat různá hesla pro různé účely - router admin, heslo pro připojení na wifi, admin systému, uživatel, mail, sociální sítě, bankovnictví nemáte-li od banky nějaký ten pevně daný kód (štěstí, že u bankingu posílají ještě potvrzovací kód na SMS, jak už jste taky zmínili, alespoň co vím já).altrok píše:Zpusob ukladani hesel na serveru...
Nektere servery hesla ukladaji v otevrene podobe, takze v pripade uspesneho utoku jsou hesla plne k dispozici a pokud nekdo totez heslo pouziva i na mail, bankovnictvi, dokazete si dusledky predstavit... verte, ze takovych lidi neni malo!
Teď jak si ta různá hesla pamatovat:
Použití známé fráze mě předtím nenapadlo, možná také nahradit písmena v nějakém smysluplném sousloví číslicemi, které s trochou fantazie znázorňují dané písmeno, například MojePrababička = M0j3Pr46461ck4 - vida, celkem pěkné heslo, teď už ho nepoužiju;)altrok píše:oblibene souveti a z neho vybrat prvni 2 pismena z kadeho slova, idealne nahodne vlozit cislici (ci jiny znak)
Nepotesil jste mne, ale ani ja Vas nepotesim -> NeJsMn6AlAnJaVaNe
...
uvadim priklad zname fraze/vety, ci jine mnemotechnicke pomucky, ktere zapamatovani usnadni
Případně další nápad, prostě si pamatovat dvě tři zcela chaotická hesla, každé např. 8 znaků a různě je kombinovat i dělit třeba v polovině, podle toho jak si to je člověk ještě schopen rozumně zapamatovat.
S tím už jako uživatel myslím nic nenadělám.altrok píše:Stale spolehame na bezpecne ukladani hesla na serveru, absenci Man in the Middle utoku, absenci keyloggeru...
V něčem takovém měl spočívat i ten můj původní dotaz, resp. v tom, že se domnívám, že nejen stejná, ale i rozdílná hesla můžou mít stejný hash ale hlavně, třeba čtyřmístné heslo by teoreticky mohlo mít stejný hash jako heslo šestnáctimístné? Proto jsem se ptal, jestli má délka hesla smysl. Ale protože říkáte, že na hash (říkal jste "na hašovací funkce", snad je tím myšleno to samé) se útočí málokdy, většinou tedy na délce hesla, které někam zadávám, určitě záleží.altrok píše:Pak existuje tzv. hash - jednosmerna funkce (ze "zasifrovaneho" retezce neni mozne dohledat puvodni retezec), kdy je retezec libovolne delky "zasifrovan" na retezec delky konstantni. Na tohle existuji ruzne algoritmy (MD5, SHA-1, ...). Problem je v tom, ze pokud uzivatel1 a uzivatel2 maji stejne heslo, hashe tohoto hesla jsou shodne... existuji databaze jiz "predpocitanych" hashu, takze ani toto neni idealni zpusob.
Jak má vypadat správné heslo:
Ještě jsem si všiml, že někdy nejsou speciální znaky akceptované, ale co se dá dělat.altrok píše:alespon jedno male pismeno,
alespon jedna cislice,
a musi to byt v dostatecne dlouhem heslu viz muj predchozi prispevek: Pro pristup k dulezitym sluzbam (bankovnictvi, ...) bych osobne volil heslo v rozsahu 10-16 znaku
ad. keylogger - odchytávání počtu stisků kláves někde na síti, jestli to chápu. Ze zajímavosti, pokud bych např. osmimístné heslo napsal tak, že bych ho v průběhu zase smazal backspacem a napsal znovu, jevilo by se keyloggeru jako 24-ti místné

Ještě by mě zajímalo a doufám, že nejsem sám: dá se použití password managerů nějak doporučit nebo nedoporučit?
Jinak jsem se dozvěděl hned několik nových věcí, díky za ty informace!
Prvni dve pismena jsou jen jednim z mnoha zpusobu reseni... kamarad chemik si do internet bankingu dal heslo jeho oblibene chemikalie o 36 pismenech a nahodne zmenil velka/mala pismena... tady narazime na problem... opravdu se Vam pri kazdem prihlasovani chce vyplnovat 36 mistne heslo? Je dobre zvolit kompromis. Proti "chaotickym heslum" nemam namitkyandybe píše:Teď jak si ta různá hesla pamatovat:Použití známé fráze mě předtím nenapadlo, možná také nahradit písmena v nějakém smysluplném sousloví číslicemi, které s trochou fantazie znázorňují dané písmeno, například MojePrababička = M0j3Pr46461ck4 - vida, celkem pěkné heslo, teď už ho nepoužiju;)altrok píše:oblibene souveti a z neho vybrat prvni 2 pismena z kadeho slova, idealne nahodne vlozit cislici (ci jiny znak)
Nepotesil jste mne, ale ani ja Vas nepotesim -> NeJsMn6AlAnJaVaNe
...
uvadim priklad zname fraze/vety, ci jine mnemotechnicke pomucky, ktere zapamatovani usnadni
Případně další nápad, prostě si pamatovat dvě tři zcela chaotická hesla, každé např. 8 znaků a různě je kombinovat i dělit třeba v polovině, podle toho jak si to je člověk ještě schopen rozumně zapamatovat.

Presne tak, ale povazuju za dulezite o tom mit alespon povedomi... ja se ridim prevenci a tato informace pro me ma nemalou vahuandybe píše:S tím už jako uživatel myslím nic nenadělám.altrok píše:Stale spolehame na bezpecne ukladani hesla na serveru, absenci Man in the Middle utoku, absenci keyloggeru...

Jsem rad, ze nad timto uvazujete... popisoval jsem to nepresne a videt to nekdo, kdo kryptografii rozumi, asi by me na miste ukrizovalandybe píše:V něčem takovém měl spočívat i ten můj původní dotaz, resp. v tom, že se domnívám, že nejen stejná, ale i rozdílná hesla můžou mít stejný hash ale hlavně, třeba čtyřmístné heslo by teoreticky mohlo mít stejný hash jako heslo šestnáctimístné? Proto jsem se ptal, jestli má délka hesla smysl. Ale protože říkáte, že na hash (říkal jste "na hašovací funkce", snad je tím myšleno to samé) se útočí málokdy, většinou tedy na délce hesla, které někam zadávám, určitě záleží.altrok píše:Pak existuje tzv. hash - jednosmerna funkce (ze "zasifrovaneho" retezce neni mozne dohledat puvodni retezec), kdy je retezec libovolne delky "zasifrovan" na retezec delky konstantni. Na tohle existuji ruzne algoritmy (MD5, SHA-1, ...). Problem je v tom, ze pokud uzivatel1 a uzivatel2 maji stejne heslo, hashe tohoto hesla jsou shodne... existuji databaze jiz "predpocitanych" hashu, takze ani toto neni idealni zpusob.

hashovaci funkce mapuji vstup na konstantni delku (MD5 = 128 bitu = "32 znaku", SHA-1 = 160 bitu = "40 znaku", ...), takze logicky lze dva ruzne vstupy namapovat na stejnou hodnotu. Jednou z vlastnosti hashovacich funkci je ta, ze je obtizne najit tzv. kolize neboli:
1) obecne 2 ruzne vstupy, ktere se mapuji na stejnou hodnotu (2 vstupy, ktere maji stejny hash)
2) pro jeden konkretni vstup (ktery da urcity hash) najit jinou vstupni hodnotu, ktera se mapuje na stejny hash
pro absolutni pochopeni je dobre vedet, co se vubec pri konkretnim vypoctu hashovaci funkce dela, ale to by bylo na dalsich par desitek radku (komplikovane algoritmy)... pokud bude zajem, muzeme to probrat

konkretni odpoved na Vasi otazku "třeba čtyřmístné heslo by teoreticky mohlo mít stejný hash jako heslo šestnáctimístné?"
u takto kratkych retezcu je to nemozne... hashe (hasovaci funkce) se casto pouzivaji pri stahovani souboru - hash je vypocitany pro soubor, ktery Vam server poskytuje a kdyz si po ulozeni souboru na disk spocitate hash tohoto souboru a porovnate s hashem na strankach, jde urcit, zda pri prenosu az ukladani doslo k chybe (ztrata paketu, uprava souboru virem, chyba pri zapisu na disk, apod.)... zminuju to z duvodu poctu bitu souboru (bavili jsme se o heslu, ktere je radove v desitkach bitu a soubory jsou o nekolik radu jinde, ale i tak se zde hashe pouzivaji)... spravne se tomuto rika kontrola integrity
Na toto uz jsem odpovidal - pozor... muze byt limitovano ze strany serveru (jedna cislice, minimalni delka 6 znaku a maximalni 14) atd.andybe píše:Jak má vypadat správné heslo:Ještě jsem si všiml, že někdy nejsou speciální znaky akceptované, ale co se dá dělat.altrok píše:alespon jedno male pismeno,
alespon jedna cislice,
a musi to byt v dostatecne dlouhem heslu viz muj predchozi prispevek: Pro pristup k dulezitym sluzbam (bankovnictvi, ...) bych osobne volil heslo v rozsahu 10-16 znaku
a nezbyva mi nez souhlasit s Vami... "co se da delat"
Tady mam pro Vas spatnou zpravu... keylogger stisk kazde klavesy okamzite zaznamenava do textoveho dokumentu a nasledne (v pravidelnem intervalu) toto odesila utocnikovi... tento report muze vypadat napr. takto https://www.keelog.com/images/kusb_inst1v.gifandybe píše:ad. keylogger - odchytávání počtu stisků kláves někde na síti, jestli to chápu. Ze zajímavosti, pokud bych např. osmimístné heslo napsal tak, že bych ho v průběhu zase smazal backspacem a napsal znovu, jevilo by se keyloggeru jako 24-ti místné
keylogger je casto nakaza pritomna ve Vasem pocitaci a v nasich podminkach (diakritika) ho pozna i laik, protoze (vetsinou) nezvlada diakritiku a uzivatele si stezuji, ze jim nejde psat Ž apod, ale pocitac jim pise ˇˇZ nebo Zˇˇ... vetsinou. Takze Vase uvaha neni spravna

s password managery zkusenosti nemam, protoze si vetsinu hesel pamatuju a na zbytek pouzivam TrueCrypt 7.1a, coz zrovna neni puvodne password manager. Tady bych byl rad, kdyby se vyjadril nekdo, kdo s temito nastroji ma zkusenosti.andybe píše:Ještě by mě zajímalo a doufám, že nejsem sám: dá se použití password managerů nějak doporučit nebo nedoporučit?
Nemate zacandybe píše:Jinak jsem se dozvěděl hned několik nových věcí, díky za ty informace!

Dobry den, ako dlho by trvalo rozsifrovanie mojho 30 miestneho hesla, tvoreneho len z malych pismen. Ďakujem
Dobry den,
toto zalezi na nekolika faktorech...
- vi utocnik, ze mam 30 mistne heslo slozene jen z malych pismen (tj. z mnoziny 26 znaku)? Je rozdil utocit hrubou silou na vsechny kombinace hesel od jednomistnych po tricetimistna nebo jen na tricetimistna.
- ma utocnik k zaheslovanemu archivu (napr. TrueCrypt) primy pristup nebo je heslo bezpecne ulozene na serveru, ktery disponuje dodatecnou ochranu, ze muzete 5x zadat spatne heslo, pak 15 vterin pauza?
- ikdyby mel utocnik k souboru primy pristup, rozhodujici roli hraje vypocetni vykon jeho stroje/stroju, coz je v pripade 30 mistneho hesla relativne jedno (26^30 je proste moc kombinaci). Takze pokud se jedna o neco, co ma pro utocniky takovou cenu (cileny utok), bylo by snazsi utocit jinak nez brute-forcem na 30 mistne heslo.
btw existuji jakesi nastroje, ktere aspon naznaci, jak silne heslo mate
https://howsecureismypassword.net/
http://www.passwordmeter.com/
- vi utocnik, ze mam 30 mistne heslo slozene jen z malych pismen (tj. z mnoziny 26 znaku)? Je rozdil utocit hrubou silou na vsechny kombinace hesel od jednomistnych po tricetimistna nebo jen na tricetimistna.
- ma utocnik k zaheslovanemu archivu (napr. TrueCrypt) primy pristup nebo je heslo bezpecne ulozene na serveru, ktery disponuje dodatecnou ochranu, ze muzete 5x zadat spatne heslo, pak 15 vterin pauza?
- ikdyby mel utocnik k souboru primy pristup, rozhodujici roli hraje vypocetni vykon jeho stroje/stroju, coz je v pripade 30 mistneho hesla relativne jedno (26^30 je proste moc kombinaci). Takze pokud se jedna o neco, co ma pro utocniky takovou cenu (cileny utok), bylo by snazsi utocit jinak nez brute-forcem na 30 mistne heslo.
Chtěl bych se zeptat. V internetovem bankovnictvi zadávám klientské číslo pomocí té klávesnice myší. Heslo už klasicky bouchám, ale žiji v domnění, že je to bezpečnější proti keyloggeru. Je to celkově bezpečnější způsob nebo je to pouze má iluze?
Pouziti virtualni klavesnice proti keyloggerum opravdu pomaha.
Tatry03 dal do jine sekce odkaz na trojdilny clanek, ktery se utoky na internet banking (IB) zabyva. Zajimave pocteni http://forum.viry.cz/viewtopic.php?p=1373403#p1373403
Tatry03 dal do jine sekce odkaz na trojdilny clanek, ktery se utoky na internet banking (IB) zabyva. Zajimave pocteni http://forum.viry.cz/viewtopic.php?p=1373403#p1373403
- Pavuk29
- VIP in memoriam
- Kontaktovat uživatele:
Altrok na danu otazku je podla mna odpoved nemozna.altrok píše:Dobry den,
Tam je tolko faktorov, ktore neboli zadane, ze sa da odpovedat od nuly do nekonecna

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PLS NEPISTE MI SZ, NA ICQ A MAILY S OTAZKAMI, PISTE DO FORA

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
V pripadne akutnych problemov s chodom fora,
pripadne s inymi uzivatelmi,
kontaktujte ma na ICQ alebo mailom
na pavuk29 zavinac forum.viry.cz. Byvam pri pocitaci casto aj ked nie som online na fore.
http://www.icq.com/people/267560078/
hotline: http://forum.viry.cz/viewtopic.php?f=12&t=116821
pravidla fora: http://forum.viry.cz/viewtopic.php?f=12&t=5601

V pripadne akutnych problemov s chodom fora,

http://www.icq.com/people/267560078/

zajimavy clanek (anglicky), ktery zpochybnuje ucinnost techto nastroju a na samem konci clanku je dvouminutove video, ktere dava navod, jak vytvorit bezpecne hesloaltrok píše:btw existuji jakesi nastroje, ktere aspon naznaci, jak silne heslo mate
https://nakedsecurity.sophos.com/2015/0 ... +Sophos%29
samotne video https://www.youtube.com/watch?v=pMPhBEoVulQ
ve videu je ukazane, proc je heslo o delce 8 znaku slozene jen z malych pismen malo bezpecne,
pri tvorbe silneho hesla jsou pouzity mnemotechnicke pomucky,
password managery