Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz

Zakodované soubory na síti - decode@india.com

Máte problém s virem? Vložte sem log z FRST nebo RSIT.

Moderátor: Moderátoři

Pravidla fóra
Pokud chcete pomoc, vložte log z FRST [návod zde] nebo RSIT [návod zde]

Jednotlivé thready budou po vyřešení uzamčeny. Stejně tak ty, které budou nečinné déle než 14 dní. Vizte Pravidlo o zamykání témat. Děkujeme za pochopení.

!NOVINKA!
Nově lze využívat služby vzdálené pomoci, kdy se k vašemu počítači připojí odborník a bližší informace o problému si od vás získá telefonicky! Více na www.neslape.cz
Odpovědět
Zpráva
Autor
Logi76
Návštěvník
Návštěvník

Zakodované soubory na síti - decode@india.com

#1 Příspěvek od Logi76 »

Zdravím

na síti mi nějaký PC který ma nazdílenou sítovou složku zakodoval všechny soubory zip,doc,xls apod do tvaru, kdy soubor ma nazev - puvodní_nazev-ID_nejaký_číslo_decode@india.com soubory sou zakodovány pouhé přejmenování je nezachrání..

o soubory mi tak nejak nejde ale jak zjistim utočníka jaký tobylo PC v síti když jich tam je cca 100 všude je ESET smart SEC popřípadě ENDPOINT, snažime se to vše postupně dát na RA konzoli... ale je to jak hledat jechlu v kupce sena.. zvlašt když ten PC neni zaplej pořád... nehledě na to v tom časovém useku kdy zakodoval soubory na zdíleném disku, taky z domeny odešlo tuna spamu... = blacklist... ale zas jen v určitem časovém useku.. kdyby to spamovalo furt tak se to dá najít ale takhle :(

vý někdo jak se ta havět menuje ? jak se rozšiřuje a jak de zabít ?

předem děkuji.

motji
VIP
VIP

Re: Zakodované soubory na síti - decode@india.com

#2 Příspěvek od motji »

Dobrý den,
zkuste zjistit, zda někdo neotevřel nějaký email s přílohou. V cizině to byl email z Telecomu, zde nevím, dizkuze k tomu je zde
http://www.bleepingcomputer.com/forums/ ... eindiacom/

Soubory zatím nejdou dekodovat.

Vzhledem k množství počítačů budete muset udělat nějaký systém, jak ho najít, bud se poptat pracovníků, zda neotevřeli podezdřelý email s přílohou, nebo vysledovat, kdy odchází spam a v tu chvíli jaké pc byli zapnuty.
Pokud někdo takový email otevřel a stahnul přílohu, měl by mít na pc tabulku s výzvou k uhrazení výkupného za dekodování souborů, takže zaměstnanci by si mohli něčeho všimnout.
Nepoužívejte COMBOFIX bez doporučení rádce, může dojít k poškození systému!
Vždy před odvirováním počítače zazálohujte důležitá data :!:
Chcete podpořit naše forum? Informace zde

Obrázek

K zastižení jsem spíše v noci, mezi 21.-23. hodinou
Pokud máte nějaké dotazy, můžete mi napsat na email Motji(zavináč)forum.viry.cz.

Logi76
Návštěvník
Návštěvník

Re: Zakodované soubory na síti - decode@india.com

#3 Příspěvek od Logi76 »

dik za info, zatim prohledavame všechny PC v síti.. nikdo z uživatelu si prave nestežoval že by mel na ploše nebo někde nejakouhlášku nebo že by měl dekodovany soubory... nebo sme ten pravej zatim nenašli ale pocitam že se snad uživatele ozvou pokud se ten PC zapíná jen občas...

Odpovědět