Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz

Domácí skupina

Máte problém s virem? Vložte sem log z FRST nebo RSIT.

Moderátor: Moderátoři

Pravidla fóra
Pokud chcete pomoc, vložte log z FRST [návod zde] nebo RSIT [návod zde]

Jednotlivé thready budou po vyřešení uzamčeny. Stejně tak ty, které budou nečinné déle než 14 dní. Vizte Pravidlo o zamykání témat. Děkujeme za pochopení.

!NOVINKA!
Nově lze využívat služby vzdálené pomoci, kdy se k vašemu počítači připojí odborník a bližší informace o problému si od vás získá telefonicky! Více na www.neslape.cz
Odpovědět
Zpráva
Autor
Gropp
Návštěvník
Návštěvník

Domácí skupina

#1 Příspěvek od Gropp »

Zdravím,

nevím tak úplně kde začít. Dnes ráno jsem otevřel /Počítač/ a pod jednotkami pevných disků jsem měl sdílenou síť, (nebo něco na to téma) která se jmenovala "Jara (ferrari)". Nikdy jsem nic přes domácí skupinu nesdílel (což možná teď už ano, proti své vůli) ani s tiskárnou, jiným počítačem a pod. Ikonka domácí skupiny se mi jednou za čas objevovala na ploše po spuštění počítače. Myslel jsem si že je prostě zapnutá defaultně (ano či ne?). Psalo to že sdílím /dokumenty/, otevřel jsem si nabídku co všechno mám puštěné na sdílení a dokumenty byly jediné nastaveny na nesdílet. Narozdíl od Hudby, Obrázků a Videa. Všechno jsem povypínal a domácí skupinu uzavřel.

Tak měsíc zpátky mi počítač běžel zpomaleně, po rychlém nakouknutí do task manageru jsem zjistil že jde o "Hostitel služby: Místní systém". Udělal jsem si v té době screenshoty (přikládám)
Všechno jsem projel Avast testem, nic se nenašlo..

S ohledem zpátky mě na screenshotech nejvíc znepokojuje "Naslouchací proces domácí skupiny" googloval jsem, nic jsem nenašel.
Jeden jsem udělal aktuální, tak před 30 minutami. (první položka na tomhlee screenshotu je "Služba WMI" pro srovnání teď a tehdy, taky se screenshot jmenuje "aktualni")

Je možné aby vir vytvořil domácí skupinu přes kterou by pak sdílel informace? Nebo jsem jenom paranoidní?
(Nešlo mi přidat víc než jeden obrázek současně, zararoval jsem je)

EDIT: Pravděpodobně jsem téma špatně zařadil, omlouvám se
Přílohy
Disk.rar
(162.79 KiB) Staženo 70 x

Eldan
Návštěvník
Návštěvník

Re: Domácí skupina

#2 Příspěvek od Eldan »

Zdravím,

Pod jednotkami pevných disků je seznam zařízení viditelných v síti. Pokud tam bylo zařížení s názvem "Jara (ferrari)", znamená to, že zařízení s tímto názvem bylo připojené k Vaší lokální síti - neznamená to nutně žádné bezpečnostní riziko, pouze že ho Váš PC "viděl".

Ikona domácí skupiny je defaultně zapnutá pouze pokud jste členem domácí skupiny - návod na její odstranění najdete zde (http://sux.cz/f5ad). Je-li domácí skupina zapnutá, běží služba sdílení (a s ní několik podpůrných služeb), ty by ale neměly být nijak výkonově náročné. "Naslouchací proces domácí skupiny" je součást služby sdílení, nic co by Vás mělo znepokojovat.

Domácí skupina sama nepředstavuje žádné větší bezpečnostní riziko - soubory v ní jsou sdíleny jen v rámci lokální sítě, takže i kdyby byla z nějakého důvodu využívána virem, přes ní žádné informace na internet nedostane.

Každopádně pokud domácí skupinu nevyužíváte, doporučuji jí vypnout (http://windows.microsoft.com/cs-cz/wind ... -homegroup).
Upozorňuji že toto je jen můj osobní názor a nijak nezaručuji jeho správnost. Věřte mi na vlastní nebezpečí.

Odpovědět