Dobrý den,
mám tento záložní zdroj již několik let(cca 4 a více), ale nedávno vypadl proud a nefungoval, dočetl jsem se jinde, že už to muže opotřebovaný(baterie KO) i když jsem ho moc nevyužival, mockrát ten proud nevypadl. Teď mě teda hlavně zajímá zda ho mužu používat i nadále, alespoň na tu jeho druhou funkci - stabilizaci napětí? (a když na něj sáhnu je dost horký)

Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz
FSP fortron ep 1000 dotaz
Moderátoři: Rudy, Moderátoři
Pravidla fóra
Jednotlivé thready budou po vyřešení uzamčeny. Stejně tak ty, které budou nečinné déle než 14 dní. Vizte Pravidlo o zamykání témat. Děkujeme za pochopení.
Jednotlivé thready budou po vyřešení uzamčeny. Stejně tak ty, které budou nečinné déle než 14 dní. Vizte Pravidlo o zamykání témat. Děkujeme za pochopení.
- Rudy
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: FSP fortron ep 1000 dotaz
Zdravím!
Z vlastní zkušenosti vím, že UPS, pokud síť nevypadává a akumulátor se pouze dobijí, nemá dlouhou životnost (4 roky je až dost). Takže vada baterie je dost pravděpodobná. Přesná diagnostika takového zařízení na dálku je ovšem vyloučena.
Z vlastní zkušenosti vím, že UPS, pokud síť nevypadává a akumulátor se pouze dobijí, nemá dlouhou životnost (4 roky je až dost). Takže vada baterie je dost pravděpodobná. Přesná diagnostika takového zařízení na dálku je ovšem vyloučena.
Dotazy a logy vkládejte pouze do vašich threadů. Soukromé zprávy, icq a e-maily neslouží k řešení vašich problémů.
Podpořte, prosím, naše fórum : https://platba.viry.cz/payment/.
Navštivte:
e-mail: rudy(zavináč)forum.viry.cz
Varování: Před odvirováním PC si udělejte zálohy svých důležitých dat (pošta, kontakty, dokumenty, fotografie, videa, hudba apod.). Virus mimo svých "viditelných" aktivit může poškodit systém!
Po dořešení vašeho problému bude vlákno zamknuto. Stejně tak tehdy, pokud bude nečinné více než 14dnů. Pokud budete chtít vlákno aktivovat, napište mi na mail uvedený výše.
Podpořte, prosím, naše fórum : https://platba.viry.cz/payment/.
Navštivte:

e-mail: rudy(zavináč)forum.viry.cz
Varování: Před odvirováním PC si udělejte zálohy svých důležitých dat (pošta, kontakty, dokumenty, fotografie, videa, hudba apod.). Virus mimo svých "viditelných" aktivit může poškodit systém!
Po dořešení vašeho problému bude vlákno zamknuto. Stejně tak tehdy, pokud bude nečinné více než 14dnů. Pokud budete chtít vlákno aktivovat, napište mi na mail uvedený výše.
a je možno ho i přes tu vadu používat ? (ta vada je zcela evidentní - i monitorovací program to potvrdil)
Tento model je lacna varianta line interactive zdroja, ktory vydrzi cca 2 roky. Cize zhruba po ukonceni zaruky uz baterie su natolko opotrebovane, ze pre dalsiu prevadzku je NUTNE baterie vymenit.
Su tam 2ks 12V 7Ah baterii. Zdroj sa da rozobrat, baterie /vlastne akumulatory/ vymenit.
Tento zdroj sa prehrieva a mam dojem, ze si ziada od baterie vyssi prud, alebo pre nabijanie je pouzivany vyssi prud, nez je dovolene v specifikacii baterie.
Zdroj sa prehrieva pri napajani vyssim prudom a v 99 percentach sa v nom aj nafukne 1 kondenzator. Niekedy sa nafuknu aj baterie, alebo mozu prasknut.
Po vymene to vacsinou este ako tak funguje. Tam, kde bola v miestnosti klimatizacia, tak ten 1 kondenzator nenafuklo.
Takze by to chcelo otvorit, pozriet ci neni nafuknuty kondenzator, ale urcite vymenit baterie. Ak by bol kondenzator uz vyteceny, nie nafuknuty, bolo by treba vymenit aj kondenzator. Alebo rovno kupit novu UPSku.
Je zaujimave, ze aj ked je to Fortron UPSka, uz sa mi par krat stalo, ze len tak som nasiel odpalene aj Fortron ATX zdroje v PC. Podla mna, to jeho filtrovanie zodpoveda jeho nizkej cene. A po 2 rokoch, ked na 99 percent bude poskodeny aj ten kondenzator, je otazne, ci to vobec filtruje ako ma.
Ale na zfunkcnenie staci aj vymena tych baterii. Ked zistim, ze zdroj je nefunkcny, lebo baterie to neudrzia, su opotrebovane, NEODPORUCAM HO POUZIVAT DALEJ. Ako som pisal, prebijanim sa baterie naduva, az praskne. Podobne situaciu som zazil z Trust zdrojmi. Ked bateria praskne, obsah kyseliny zacne vytekat. Kolegovi to naleptalo a zafarbilo plavajucu podlahu. Mne zase ked som to niesol prec prepalila kvapka kyseliny novo kupeny sveter
Takze bude nepouzivat, alebo vymenit baterie, ci kupit novy zdroj.
Su tam 2ks 12V 7Ah baterii. Zdroj sa da rozobrat, baterie /vlastne akumulatory/ vymenit.
Tento zdroj sa prehrieva a mam dojem, ze si ziada od baterie vyssi prud, alebo pre nabijanie je pouzivany vyssi prud, nez je dovolene v specifikacii baterie.
Zdroj sa prehrieva pri napajani vyssim prudom a v 99 percentach sa v nom aj nafukne 1 kondenzator. Niekedy sa nafuknu aj baterie, alebo mozu prasknut.
Po vymene to vacsinou este ako tak funguje. Tam, kde bola v miestnosti klimatizacia, tak ten 1 kondenzator nenafuklo.
Takze by to chcelo otvorit, pozriet ci neni nafuknuty kondenzator, ale urcite vymenit baterie. Ak by bol kondenzator uz vyteceny, nie nafuknuty, bolo by treba vymenit aj kondenzator. Alebo rovno kupit novu UPSku.
Je zaujimave, ze aj ked je to Fortron UPSka, uz sa mi par krat stalo, ze len tak som nasiel odpalene aj Fortron ATX zdroje v PC. Podla mna, to jeho filtrovanie zodpoveda jeho nizkej cene. A po 2 rokoch, ked na 99 percent bude poskodeny aj ten kondenzator, je otazne, ci to vobec filtruje ako ma.
Ale na zfunkcnenie staci aj vymena tych baterii. Ked zistim, ze zdroj je nefunkcny, lebo baterie to neudrzia, su opotrebovane, NEODPORUCAM HO POUZIVAT DALEJ. Ako som pisal, prebijanim sa baterie naduva, az praskne. Podobne situaciu som zazil z Trust zdrojmi. Ked bateria praskne, obsah kyseliny zacne vytekat. Kolegovi to naleptalo a zafarbilo plavajucu podlahu. Mne zase ked som to niesol prec prepalila kvapka kyseliny novo kupeny sveter

Takze bude nepouzivat, alebo vymenit baterie, ci kupit novy zdroj.
Čínske príslovie: Víno pi z pohára, vedomosti z veľkej čaše.---Hebbel: Často je treba väčšej odvahy k tomu, svoj názor zmeniť, než za ním pevne stáť.---Konfucius: Mudrc hľadá všetko v sebe, nerozumný človek všetko v druhom.---Edison: Nie je múdry ten, kto veľa vie, ale ten, kto vie, čo je treba.---Plutarchus: Nepotrebujem priateľa, ktorý prikyvuje na všetko, čo poviem. Môj tieň sa kýve častejšie.---Wang Čchung: Ak sa začneš učiť, poznáš, ako málo vieš. Ak začneš učiť iných, poznáš, aké je to ťažké poslanie.--- Michelangelo: Dokonalosť spočíva v maličkostiach, cez to všetko, nie je dokonalosť maličkosťou.---Seneca: Rozumný je ten, kto skôr premýšľa, než uverí.---O.Wilde: Starci všetkému veria. Muži o všetkom pochybujú. Mladí všetko vedia.---Konfucius: Dobrý liek chutí horko, dobrá rada drása dušu.
děkuji za odpověd, no pravděpodobně budu investovat do nového zdroje ale už ne od FSP ale od APC, ten jsem kdysi měl a výdrž byla podstatně lepší, zároveň bych se chtěl zeptat jaký model od APC je dobrou alternativou toho fortronu ep 1000 ? mimochodem mohu nějak přes pc zjistit kolik spotřebovává celkem wattů?
wegel píše:děkuji za odpověd, no pravděpodobně budu investovat do nového zdroje ale už ne od FSP ale od APC, ten jsem kdysi měl a výdrž byla podstatně lepší, zároveň bych se chtěl zeptat jaký model od APC je dobrou alternativou toho fortronu ep 1000 ? mimochodem mohu nějak přes pc zjistit kolik spotřebovává celkem wattů?
K tomu Fortronu je dodavany na CD software. Prepojuje sa cez USB port a potom sa da pozerat cez web prehliadac. Tusim, ze instaluje aj Javu. Tam vidno aktualnu spotrebu, zataz, co je na nom.
Ak chces vsak vidiet celkovu zataz, treba merat pred UPSkou, lebo ona sama bude mat tiez nejaku spotrebu.
--------------------
Alternativa, aspon cenova k tomuto fortronu boli APC Back UPS rada RS. Tie boli offline plastove UPSky. Ale taktiez sa ich tykalo prehrievanie a 99 z nich z nejakeho dovodu neprezilo vymenu baterie, co bolo divne, pretoze po vymene za akukolvek novu bateriu, prestali ju nabijat. Pravdepodobne schvalnost vyrobcu. Rada RS bola totiz line interactive, ostatne APC Back boli len offline upsky, ktore nevykryvaju podpatie. Rada RS bola plastova lacna varianta pre domacnosti, ktora sa prehrievala. Po case bol na jednom mieste biely bakelit slusne zhnednuty, prepeceny

Od APC-cka su dobre APC Smart, line interactive UPSky. Pre nenarocne PC postaci aj 420VA - napr. Smart-UPS SC420I. Treba si pozriet parametre spotreby, ta 420VA utiahne iba 240W. Pre obycajne PC boli dobre 620VA verzie /utiahne tusim 380W, ak sa nemylim/, ktore stacili. Dnes je to napr. Smart-UPS SC620I. Avsak 750VA a vyssie uz maju este lepsie filtrovany vystup. Su to vsetko UPSky s kovovym obalom. Na rozdiel od ostatnych plastakov, ten kovovy obal je uzemneny a nevyzaruju do okolia elektromagneticke ziarenie. Zaroven to lepsie chladi. Tusim od 1000VA, ale od 1500VA urcite, uz maju aktivne chladenie ventilatorom.
Čínske príslovie: Víno pi z pohára, vedomosti z veľkej čaše.---Hebbel: Často je treba väčšej odvahy k tomu, svoj názor zmeniť, než za ním pevne stáť.---Konfucius: Mudrc hľadá všetko v sebe, nerozumný človek všetko v druhom.---Edison: Nie je múdry ten, kto veľa vie, ale ten, kto vie, čo je treba.---Plutarchus: Nepotrebujem priateľa, ktorý prikyvuje na všetko, čo poviem. Môj tieň sa kýve častejšie.---Wang Čchung: Ak sa začneš učiť, poznáš, ako málo vieš. Ak začneš učiť iných, poznáš, aké je to ťažké poslanie.--- Michelangelo: Dokonalosť spočíva v maličkostiach, cez to všetko, nie je dokonalosť maličkosťou.---Seneca: Rozumný je ten, kto skôr premýšľa, než uverí.---O.Wilde: Starci všetkému veria. Muži o všetkom pochybujú. Mladí všetko vedia.---Konfucius: Dobrý liek chutí horko, dobrá rada drása dušu.
tak dá se něco vyvovit z
Output information
voltage 231
frequency 50.1 Hz
Load level 9%
Input
voltage 231
Output information
voltage 231
frequency 50.1 Hz
Load level 9%