Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz

BSOD - DPC_WATCHDOG_VIOLATION po upgradu na Win8.1

V tomto fóru se řeší problematika modré smrti - BSOD

Moderátor: Moderátoři

Pravidla fóra
Jednotlivé thready budou po vyřešení uzamčeny. Stejně tak ty, které budou nečinné déle než 14 dní. Vizte Pravidlo o zamykání témat. Děkujeme za pochopení.
Zpráva
Autor
JenTak343
Návštěvník
Návštěvník

Re: BSOD - DPC_WATCHDOG_VIOLATION po upgradu na Win8.1

#16 Příspěvek od JenTak343 »

Zde jsou poslední tři MiniDumpy, už bez Avastu a dalších odinstalovaných programů

http://leteckaposta.cz/832024828

MiliNess
Přítel fóra
Přítel fóra

#17 Příspěvek od MiliNess »

Každopádně to vypadá to na chybu v diskovém subsystému. K těm prodlevám zřejmě dochází v ataport.sys.
Nevím, co by to mohlo dělat. Možná to bude způsobovat disk, i když SMART atributy vypadají dobře.
Pokud jste s naší pomocí spokojeni, můžete nás podpořit. Informace zde

JenTak343
Návštěvník
Návštěvník

#18 Příspěvek od JenTak343 »

MiliNess píše:Každopádně to vypadá to na chybu v diskovém subsystému. K těm prodlevám zřejmě dochází v ataport.sys.
Nevím, co by to mohlo dělat. Možná to bude způsobovat disk, i když SMART atributy vypadají dobře.
Ano, to mohu jedině potvrdit, protože ke stejnému jsem došel i já. Použil jsem na prohlídku MiniDumpu BlueScreenView od Nirsoftu

Obrázek

Mimochodem, co používáte k prohlížení Minidump souborů?

Jen jsem doufal, že mi poradíte nějaký postup jak si s tím poradit. Zkoušel jsem stahovat nejposlednější drivery snad ke všem komponentám v počítači. U některých to šlo, u jiných se mi to zatím nepodařilo (příliš starý počítač).

Ještě přemýšlím, jestli nemůže být poškozený disk na místě, kde je uložen soubor s obsahem paměti při uspání. Že bych ho zkusil někam přesunout. Nebo vyrobit nový atd.

Momentálně jsem přešel na úplné vypínání počítače místo usínání, ale to je dost zdržující, takže bych se rád zase vrátil k usínání...

Vzhledem k tomu, že se mi tato chyba objevila po přechodu na 8.1, tak taky doufám, že některý s Windows updatů to zase opraví, ale toto nemám moc pod kontrolou, takže je to spíše jen zbožné přání... A návrat k verzi 8 je opravdu to poslední co bych chtěl dělat...

Takže hledám dál...

Uvítám jakýkoliv příspěvek do diskuze :roll:
Přílohy
BlueScreenView.png
BlueScreenView.png (7.24 KiB) Zobrazeno 3340 x

MiliNess
Přítel fóra
Přítel fóra

#19 Příspěvek od MiliNess »

Používám Windows debugger. Ve výpisech paměti je uložena spousta informací, které vytáhneš pouze příkazy debuggeru.
Je opravdu možné, že je to nějaký bug ve Windows 8.1.
Také je možné, že problém bude v kompatibilitě. Tento ntb již nepodporuje Win 8.
Ze stránek Intel zkus nainstalovat Intel Rapid Storage. Pokud to nepůjde, zkus Intel Matrix Storage Manager.
Také aktualizuj BIOS. Máš tam verzi F.18, dostupná je verze F20.

JenTak343
Návštěvník
Návštěvník

#20 Příspěvek od JenTak343 »

Zdravím,

Děkuji za další návrhy. BIOS jsem updatoval na F20, ale BSOD se objevila opět po prvním uspání/probuzení.

Kód: Vybrat vše

BIOS
	Brand	Hewlett-Packard
	Version	68DDU Ver. F.20
	Date	1.12.2011
Přikládám MiniDump jen tak ze setrvačnosti ;-)

http://leteckaposta.cz/249557395

Intel Rapid Storage Manager jsem zkoušel, ale hlásí něco ve smyslu, že daná platforma není podporována. Poté jsem zkoušel Intel Matrix Storage Manager (nejdříve Multilingual, pak English verze), ale opět platforma nepodporována. Vše staženo z Intel stránek. Nakonec jsem ten Matrix stáhl přímo z HP 6510 stránek a i tam mi to hlásilo to samé...

Takže s tímto jsem nepochodil.

Asi budu muset začít přemýšlet o návratu k Win8 :-( Které fungovaly v tomto ohledu bez problémů.

MiliNess
Přítel fóra
Přítel fóra

#21 Příspěvek od MiliNess »

Asi bych to taky zkusil. Pokud to bude dělat problémy i ve Win8, bude to asi ten disk či diskový hostitelský řadič.
Podívej se, jaký tam máš jižní můstek. Asi tam bude ICH8M (zjistíš třeba v Everestu)
Zkusím upravit IRS tak, aby se to dalo nainstalovat.

JenTak343
Návštěvník
Návštěvník

#22 Příspěvek od JenTak343 »

MiliNess píše: Asi bych to taky zkusil. Pokud to bude dělat problémy i ve Win8, bude to asi ten disk či diskový hostitelský řadič.
Ve Win8 mi tento NB nedělal problémy. S návratem na Win8 to bude trochu problém, protože mám jen .iso instalačky, kterou jsem používal při přechodu z WinVista na Win8. Tak tajně doufám, že to půjde použít i při přeinstalování zpět na Win8 ;-). Každopádně to ještě nechá vyhnít a třeba se ještě časem něco objeví, než se pokusím to přeinstalovat.

Nicméně při upgradu na Win8.1 mi to žádný kompatibilitní problém nehlásilo. Ale chápu, že asi nejsou schopni zachytit všechny možné problémy.
MiliNess píše: Podívej se, jaký tam máš jižní můstek. Asi tam bude ICH8M (zjistíš třeba v Everestu)

Kód: Vybrat vše

Motherboard
	Manufacturer	Hewlett-Packard
	Model	30C0 (U10)
	Version	F.20
	Chipset Vendor	Intel
	Chipset Model	GM965
	Chipset Revision	C0
	Southbridge Vendor	Intel
	Southbridge Model	82801HBM (ICH8-ME)
	Southbridge Revision	B1

MiliNess píše: Zkusím upravit IRS tak, aby se to dalo nainstalovat.
Netuším co je to IRS a jak by to mohlo pomoci.

MiliNess
Přítel fóra
Přítel fóra

#23 Příspěvek od MiliNess »

Upravil jsem to pro ICH8 ME. Zkus to nainstalovat.
http://uloz.to/xVBqSGTd/intel-rapid-sto ... r-ich9-rar

JenTak343
Návštěvník
Návštěvník

#24 Příspěvek od JenTak343 »

Tak tato upravená verze se mi podařila nainstalovat bez problémů. Bohužel BSOD se objevuje pořád, zkoušel jsem opět dvakrát uspat/probudit a v obou případech to skončilo na BSOD. Proto zůstávám u pomalého úplného vypínaní místo usínání.

Přikládám opět MiniDumpy, ale vypadá to, že problém zůstává stále v ataport.SYS

http://leteckaposta.cz/368886649

Ověřoval jsem, zda se něco nainstalovalo a vidím novou aplikaci Intel -- Úložná technologie Intel Rapid. Jestli se nainstaloval nějaký nový Intel driver to si nejsem jistý, ale ve správci zařízení mi to v ATA řadičích ukazuje toto
SpravceZarizeniATA.png
SpravceZarizeniATA.png (7.54 KiB) Zobrazeno 3301 x
Těžko říct, jestli je to správně...

MiliNess
Přítel fóra
Přítel fóra

#25 Příspěvek od MiliNess »

Jsem si téměř jistý, že to bude hardwarová chyba. Hostitelský diskový řadič nebo pevný disk.
K té prodlevě při vysokém IRQL dochází v ISR rutině (kde se zpracovává přerušení), při čtení z portu disku.
Pokud to není nějaká vada ve Windows 8, bude to hw.

JenTak343
Návštěvník
Návštěvník

#26 Příspěvek od JenTak343 »

MiliNess píše:Jsem si téměř jistý, že to bude hardwarová chyba. Hostitelský diskový řadič nebo pevný disk.
K té prodlevě při vysokém IRQL dochází v ISR rutině (kde se zpracovává přerušení), při čtení z portu disku.
Pokud to není nějaká vada ve Windows 8, bude to hw.
Tedy pokud je to HW chyba, tak by mi nezbývalo nic jiného než vyměnit HW. I diskového řadiče je to nemožné (vyměňovat MB u NB je trochu na pováženou a mimo mé možnosti). Výměna HDD by sice teoreticky byla možnější, ale myslím, že se do toho zatím pouštět nebudu...

Doufal jsem, že to vyřešíme pomocí nějakého vhodného ovladače...

Navíc stále mi ještě vrtá hlavou proč to s Win8 nedělalo. Uspával jsem a probouzel bez problémů. Nyní musím misto toho vypínat. Dá se to přežít, ale je to otrava. :(

Každopádně díky za všechny rady...

Mimochodem, co je to to ISR, které jste upravoval u toho instalačního programu?

MiliNess
Přítel fóra
Přítel fóra

#27 Příspěvek od MiliNess »

Mimochodem, co je to to ISR, které jste upravoval u toho instalačního programu?
IRS - Intel Rapid Storage. (ISR je Interrupt Service Routine - je rutina, ve které je odbavováno přerušení)
Je to software od Intelu, sloužící ke správě úložišť. Obsahuje také ovladač iaStor.sys, který nahrazuje standardní ovladač portu disku Atapi.sys (také např. Storahci.sys)
Trochu jsem to prozkoumal na jednom svém počítači a po instalaci iaStor.sys, atapi.sys sice zůstává zavedený a spuštěný, k přístupu k disku už podle mě není využíván. Pomocný ovladač Ataport.sys asi tedy využívá i iaStor.sys (i když se mi to moc nezdá)
Může to být ale i nějaký bug ve Windows 8.1, ještě to není dopilované.

JenTak343
Návštěvník
Návštěvník

#28 Příspěvek od JenTak343 »

Ano, chtěl jsem napsat IRS a vzniklo z toho ISR :roll:

Takže předpokládám, že jste nějak upravil instalák IRS, že jde nyní nainstalovat také na Win8.1. Mám pravdu?

Ještě přemýšlím, jestli to nemůže způsobovat dual-boot, který mám nainstalovaný pomocí wubi instalátoru Ubuntu. Asi se toho zkusím nějak zbavit a Ubuntu budu muset zkoušet jinak :(

Pavuk29
VIP in memoriam
VIP in memoriam
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Pavuk29 »

JenTak343 píše:...a Ubuntu budu muset zkoušet jinak :(
Virtualbox?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
:!: PLS NEPISTE MI SZ, NA ICQ A MAILY S OTAZKAMI, PISTE DO FORA :!: :spam:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
V pripadne akutnych problemov s chodom fora, :207: pripadne s inymi uzivatelmi, :whip: kontaktujte ma na ICQ alebo mailom :31: na pavuk29 zavinac forum.viry.cz. Byvam pri pocitaci casto aj ked nie som online na fore.
http://www.icq.com/people/267560078/
:183: hotline: http://forum.viry.cz/viewtopic.php?f=12&t=116821
:!: pravidla fora: http://forum.viry.cz/viewtopic.php?f=12&t=5601

MiliNess
Přítel fóra
Přítel fóra

#30 Příspěvek od MiliNess »

Takže předpokládám, že jste nějak upravil instalák IRS, že jde nyní nainstalovat také na Win8.1. Mám pravdu?
Tahle verze už pro Windows 8/8.1 je. Přidával jsem pouze hardwarové ID SATA řadiče v ICH8 ME.
Dual bootem to určitě nebude.

Odpovědět