Ahoj,
tak mne Jéžišek donutil nainstalovat pro moje děti na PC World of Tanks. Všechno šlapalo bez problémů až do této neděle, když jsem sám tuhle hru do půlnoci pařil a najednou cvak a PC se celé vyplo. Když se to pak druhý den opakovalo po pár vteřinách hraní, myslel jsem, že je to nějaký vir.
Projel jsem to Avastem po restartu a ten nic nenašel. Neříkám, že to je pro mě modla, ale začal jsem shánět další informace z netu ohledně stejném problému s touto hrou. Sice tam nějaké byly, ale neřekl bych, že by to komplet odpovídalo tomuhle.
Nakonec jsem skutečně přišel na to, co jsem si myslel na začátku,a to že prostě "nestartuje letadlo" (větrák) při větším zatížení grafiky. Sice se stále točí, ale pořád na stejných základních otáčkách. Když to zkusím zvednout ručně MSI Afterburnerem, nebo Catalystem, v grafice Afterburneru se sice okamžitě zvedne linka na požadované otáčky, ale větráček si jede svoje. Pokud tedy pak zkusím jakkoliv grafiku zatížit teplota stoupá k nebeským výšinám (100°C) a větrák furt ve stejném režimu. Raději jsem to tedy nezkoušel výš, aby se s tou grafikou nic nestalo.
Kartu jsem sundal z desky, sundal horní kryt, pročistil, zkontroloval kontakty a drátky ventilátoru - nic viditelně neporušeno. Větráček ale své otáčky po zatížení nezvedá.
Rád bych Vás poprosil, zda se dá nějak jinak diagnostikovat, jak na tom to železo ve skutečnosti je, případně to nějak opravit?
Mám MSI R7970 (2PMD3GD5) OC edition. Nemám ji však nijak přetaktovanou. Je s původním chladičem a větráčkem, který když se rozjel, řval na celé kolo.
Hrál jsem na tom Crysis 3, COD5, Skyrim, vše na plné detaily a větrák tedy někdy jel na plný výkon, ale nehraju denně. Hraju tak jednou týdně.
jo, ještě jsem zapomněl dodat, že jsem samozřejmě stáhnul poslední ovladače - bohužel to nepomohlo:-(
Předem díky za jakékoliv info.
M.

Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz
vent. na GK jede na stejných otáčkách i po zahřátí
Moderátoři: Rudy, Moderátoři
Pravidla fóra
Jednotlivé thready budou po vyřešení uzamčeny. Stejně tak ty, které budou nečinné déle než 14 dní. Vizte Pravidlo o zamykání témat. Děkujeme za pochopení.
Jednotlivé thready budou po vyřešení uzamčeny. Stejně tak ty, které budou nečinné déle než 14 dní. Vizte Pravidlo o zamykání témat. Děkujeme za pochopení.
- Rudy
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: vent. na GK jede na stejných otáčkách i po zahřátí
Zdravím!
Nainstalujte a spusťte Speedfan: http://www.stahuj.centrum.cz/utility_a_ ... /speedfan/ . V průběhu chodu PC sledujte teploty CPU a GPU. Neměla by trvale překračovat hodnotu 65°C (u NB 75°C)
Nainstalujte a spusťte Speedfan: http://www.stahuj.centrum.cz/utility_a_ ... /speedfan/ . V průběhu chodu PC sledujte teploty CPU a GPU. Neměla by trvale překračovat hodnotu 65°C (u NB 75°C)
Dotazy a logy vkládejte pouze do vašich threadů. Soukromé zprávy, icq a e-maily neslouží k řešení vašich problémů.
Podpořte, prosím, naše fórum : https://platba.viry.cz/payment/.
Navštivte:
e-mail: rudy(zavináč)forum.viry.cz
Varování: Před odvirováním PC si udělejte zálohy svých důležitých dat (pošta, kontakty, dokumenty, fotografie, videa, hudba apod.). Virus mimo svých "viditelných" aktivit může poškodit systém!
Po dořešení vašeho problému bude vlákno zamknuto. Stejně tak tehdy, pokud bude nečinné více než 14dnů. Pokud budete chtít vlákno aktivovat, napište mi na mail uvedený výše.
Navštivte:

Varování: Před odvirováním PC si udělejte zálohy svých důležitých dat (pošta, kontakty, dokumenty, fotografie, videa, hudba apod.). Virus mimo svých "viditelných" aktivit může poškodit systém!
Po dořešení vašeho problému bude vlákno zamknuto. Stejně tak tehdy, pokud bude nečinné více než 14dnů. Pokud budete chtít vlákno aktivovat, napište mi na mail uvedený výše.
Díky za info. Teplota GPU je 73°C v klidu - větráček si jede podle SpeedFanu v klídku na cca 1095 RPM. Když ho nastavím přímo na Speed Fanu na 100%, nemá to žádný účinek.
Problém je, že i kdybych na to chtěl nějaký nový chladič - už se na to prostě nedá sehnat. Arctic na to dělal Accelero Xtrem 7970/7950, ale už ho nikde nemůžu sehnat i kdybych chtěl. A na jiný chladič (tedy kromě vodníka) jsem na mou kartu prostě nenarazil.
Problém je, že i kdybych na to chtěl nějaký nový chladič - už se na to prostě nedá sehnat. Arctic na to dělal Accelero Xtrem 7970/7950, ale už ho nikde nemůžu sehnat i kdybych chtěl. A na jiný chladič (tedy kromě vodníka) jsem na mou kartu prostě nenarazil.
MáraXX
- Rudy
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
73°C je opravdu hodně. Nedivte se potom, že větrák jede naplno. Chladič je čistý? Problém lze řešit přídavným větrákem ve skříni. Obvykle je pro něj místo na zadní stěně. Teplota CPU je v pořádku?
Dotazy a logy vkládejte pouze do vašich threadů. Soukromé zprávy, icq a e-maily neslouží k řešení vašich problémů.
Navštivte:
Navštivte:

ne, Vy mi nerozumíte. Ta teplota je takhle vysoká právě proto, že ten větrák prostě jede stále na nízkých otáčkách. Je tam přece nějaká samokontrola, takže při vyšší teplotě se prostě zvednou otáčky toho větráčku, ale tady se buď v lepším případě podělal větrák (který se sice točí, ale pouze "pomalu"), nebo ještě v lepším případě to mám někde softwarově bloklý (akorát jsem nepřišel kde), nebo se něco stalo na kartě, a to by bylo slušně řečeno nemilé.
Každopádně jsem včera objednal nový chladič a větráčky, tak uvidíme, jestli to rozchodím.
Vše ostatní jede v normálu, CPU je sice na základním chladiči, ale tam je teplota v mezích a ve skříni mám 1x 120 vepředu a 1x 140 vzadu. Pravidelně luxuju filtr na předku (kde foukám vzduch dovnitř) a snažím se i opatrně čistit všechny chladiče. Mám ve skříni i jakžtakž upravený kabely. Jinak ji mám zavřenou, aby bylo co nejlepší proudění vzduchu.
Každopádně jsem včera objednal nový chladič a větráčky, tak uvidíme, jestli to rozchodím.
Vše ostatní jede v normálu, CPU je sice na základním chladiči, ale tam je teplota v mezích a ve skříni mám 1x 120 vepředu a 1x 140 vzadu. Pravidelně luxuju filtr na předku (kde foukám vzduch dovnitř) a snažím se i opatrně čistit všechny chladiče. Mám ve skříni i jakžtakž upravený kabely. Jinak ji mám zavřenou, aby bylo co nejlepší proudění vzduchu.
MáraXX
- Rudy
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
OK. Je možné, že je chyba v regulaci. Zkuste nový větrák a pokud to bude stejné, je chyba v regulaci, čili v kartě samotné.
Navštivte:
Navštivte: