Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz

Zapojení routeru

To, co se nehodí jinam..

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Stesticek
Návštěvník
Návštěvník

Zapojení routeru

#1 Příspěvek od Stesticek »

Zdravím všechny. Mám na dotaz. Mam doma dva wifi routery a jeden klasický router. Domácí síť mam takto: První místnost osazena wifi routrem č.1 - připojeno: přes wifi 2x ntb, LAN 1 - stolní pc, LAN 2- síťový HDD, LAN 3 - síťová tiskárna, LAN 4 - odchod do klasického routeru do WAN. Z klasického routeru: LAN 1 - připojena TV, LAN 2 - odchod do vzdálené místnosti WAN wifi routeru č.2. Na wifi routeru č.2 je: 2x ntb přes wifi, LAN 1 - stolní pc, LAN 2 - stolní pc, LAN 3 - síťová tiskárna. Otázka zní takto: Jak zviditelnit síťový HDD aby ho viděla TV, která je pověšený na klasickém routeru? Možná to mám moc překombinované, ale pro mě je to takto lepší. Vše taženo kabelem. Notebooky se připojují přes wifinu na obou routrech. Nejsem moc velký znalec do síťování, ale toto mě napadlo a funguje to zatím vše jak má až na ten síťový HDD. Tan potřebuju, aby ho TV viděla. Mohl by mi prosím někdo poradit co s tím? Nevím, nejsem si jist teď, ale když bych HDD dal do klasického routeru kde je i TV, tak TV ho uvidí, ale já asi na síti ne a asi se do něj nedostanu. Jinak komponenty jsou od TP Link. Musel jsem ale změnit IP adresy na 192.168.0.1. + 192.168.1.1 + 192.168.2.1. Prosím někoho o radu jak na to. Předem moc děkuji.

Stesticek
Návštěvník
Návštěvník

Re: Zapojení routeru

#2 Příspěvek od Stesticek »

Zdravím, nemohl by mi prosím někdo pomoct s dotazem???

sossak
Návštěvník
Návštěvník

#3 Příspěvek od sossak »

zkusím se zeptat mého učitele ve škole který má předmět Počítačové sítě... měl by vědět... ozvu se

caRrrnifex.
Přítel fóra
Přítel fóra

#4 Příspěvek od caRrrnifex. »

zdravím,

máte doma přerouterováno :) TV nemůže vidět externí HDD, protože se nachází v jiném subnetu, jedno z možných řešení:

1. wifi router č. 1 (WR1) ponechte beze změny, v jeho administraci ale zkontrolujte, že je povolený DHCP server, nastavená wifi část (což asi bude)
2. na routeru č. 2 (R2) nejdříve v administraci zakažte DHCP server a síťový kabel, který do něj vede z WR1 přehoďte z WAN portu do libovolného portu LAN (teď by měl zafungovat DHCP relay a disk by měl být viditelný i pro TV, která je k tomuto routeru připojena)
3. další síťový kabel strčte do dalšího LAN portu R2 a propojte s ním libovolný LAN port na wifi routeru č. 3 (WR3)
4. na wifi routeru č. 3 znovu zakažte DHCP server, zakažte jeho wifi část (notebooky se jednoduše budou připojovat k prvnímu routeru a všechny zařízení v síti uvidí všechny disky, tiskárny atd.)

sudanec
VIP
VIP
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od sudanec »

Asi by som sa snazil vsetko udrzat v jednej sieti napr. 192.168.1.0/24 a teda DHCP by som nechal iba na jednom routri, jedno ktorom a na ostatnych tuto sluzbu vypol. Nezapajal by som nic do WAN portov hociktoreho routra, to asi urobi NAT a je dost mozne, ze WAN port bude priechodny iba jednym smerom. Pouzivat treba iba LAN porty.

Vlastne asi chce aby kazdy router fungoval ako switch.

Ako pozeram, to co som tu popisal je to iste riesenie ako od caRrrnifex, akurat ja by som asi nevypinal wifi - podla mna to netreba.

A inak za tento tip dakujete mojmu kamaratovi MarceloviD :D
Obrázek

Stesticek
Návštěvník
Návštěvník

#6 Příspěvek od Stesticek »

Moc děkuji všem za radu a podrobný popis zapojení. V nejbližší možné době (bohužel jsem skoro stále v práci) se na to vrhnu. Moc děkuji za rady a ochotu.

caRrrnifex.
Přítel fóra
Přítel fóra

#7 Příspěvek od caRrrnifex. »

není vůbec zač, rádo se stalo ;)

(@sudanec: souhlas, vypínat wifi na WR3 by se nemuselo)

Odpovědět