Dobrý den.
Zdědil jsem pc s operačním systémem WIN7 32bitový, procesor AMD Athlon(tm) II X2 245 procesor 2.90 GHz, Ram 2,00 GB (použitelné 1,75Gb).
Nemám žádne zkušenosti z dvojjádrem. Hledal jsem dva dny na internetu ale nic jsem nenašel. Mám dotaz. Když spustím Everest tak mi ukazuje zatížení druhého jádra od 3 do 100% podle toho co spustím za aplikaci. První jádro je pořád na nule. Je to chyba nebo to tak má být. Dá se někde ve win nebo biosu nastavit aby obě jádra pracovaly součastně?
Děkuji za případné rady.

Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz
jak na dvojjádro
Moderátor: Moderátoři
Re: jak na dvojjádro
Já mám taky dvoujádro, a k základní desce byli ovladače na CD a nainstaloval se mi Program s názvem catalyst control center kde to jde řídit
Tak CD jsem dostal taky ale nic takového tam není.
-
- Přítel fóra
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím,
vytížení jader procesoru se dobře sleduje ve Správci úloh na záložce Výkon. Pokud chcete testovat, jak moc k vyžěžování dvoujádra dochází, je třeba obvykle spustit více aplikací, protože ne všechny programy jsou stavěny na využití více jader (ne všechny problemy řešené programy lze rozumně paralelizovat).
Na testování zatížení může být například dobré komprimovat nějaké větší soubory programem 7Zip, který dovoluje provádět komprimaci na více jádrech současně.
vytížení jader procesoru se dobře sleduje ve Správci úloh na záložce Výkon. Pokud chcete testovat, jak moc k vyžěžování dvoujádra dochází, je třeba obvykle spustit více aplikací, protože ne všechny programy jsou stavěny na využití více jader (ne všechny problemy řešené programy lze rozumně paralelizovat).
Na testování zatížení může být například dobré komprimovat nějaké větší soubory programem 7Zip, který dovoluje provádět komprimaci na více jádrech současně.
GitHub (https://github.com/MartinDrab)
Viac jadier musi vediet vyuzit aplikacia, t.j. musi byt efektivne naprogramovana, aby to vedela vyuzivat. Doteraz sa vacsina aplikacii pisala len na jednojadro a poslednou dobou sa niektore aplikacie optimalizuju uz aj pre 2 ci 4 jadra.
Je to otazka programu, ako efektivne dokaze medzi nimi prepinat a koordinovat svoju vypoctovu kapacitu.
Neefektivne napisany program bude vytazovat jednojadro kludne na 100 percent, kym dalsie sa budu flakat.
Ako tu bolo pisane, otestovat vytazenie jadier sa da aj programom 7zip, kde je benchmark, ktory podla CPU navrhne pocet testovacich vlakien. Potom cez taskmanager sa da sledovat vyuzitie CPU. To je len demonstracia toho, ze to funguje.
Pre bezne cinnosti je stale drviva vacsina SW neoptiamlizovana na viac jadier. Vo vacsine pripadov je vsak uz HW na takej urovni, ze to staci, tak programatori casto nemaju dovod ani paralelizovat vypocty. Ono ten vyvoj je aj drahsi, ked sa to optimalizuje.
Rada zaverom: tema je trochu divne formulovane. Neni tu co spekuovat. Proste je to dvojjadrove CPU, treba PC len pouzivat... a ked sa da, vyberat si SW, ktory vie vyuzit viac jadier. To je vsetko...
Je to otazka programu, ako efektivne dokaze medzi nimi prepinat a koordinovat svoju vypoctovu kapacitu.
Neefektivne napisany program bude vytazovat jednojadro kludne na 100 percent, kym dalsie sa budu flakat.
Ako tu bolo pisane, otestovat vytazenie jadier sa da aj programom 7zip, kde je benchmark, ktory podla CPU navrhne pocet testovacich vlakien. Potom cez taskmanager sa da sledovat vyuzitie CPU. To je len demonstracia toho, ze to funguje.
Pre bezne cinnosti je stale drviva vacsina SW neoptiamlizovana na viac jadier. Vo vacsine pripadov je vsak uz HW na takej urovni, ze to staci, tak programatori casto nemaju dovod ani paralelizovat vypocty. Ono ten vyvoj je aj drahsi, ked sa to optimalizuje.
Rada zaverom: tema je trochu divne formulovane. Neni tu co spekuovat. Proste je to dvojjadrove CPU, treba PC len pouzivat... a ked sa da, vyberat si SW, ktory vie vyuzit viac jadier. To je vsetko...
Čínske príslovie: Víno pi z pohára, vedomosti z veľkej čaše.---Hebbel: Často je treba väčšej odvahy k tomu, svoj názor zmeniť, než za ním pevne stáť.---Konfucius: Mudrc hľadá všetko v sebe, nerozumný človek všetko v druhom.---Edison: Nie je múdry ten, kto veľa vie, ale ten, kto vie, čo je treba.---Plutarchus: Nepotrebujem priateľa, ktorý prikyvuje na všetko, čo poviem. Môj tieň sa kýve častejšie.---Wang Čchung: Ak sa začneš učiť, poznáš, ako málo vieš. Ak začneš učiť iných, poznáš, aké je to ťažké poslanie.--- Michelangelo: Dokonalosť spočíva v maličkostiach, cez to všetko, nie je dokonalosť maličkosťou.---Seneca: Rozumný je ten, kto skôr premýšľa, než uverí.---O.Wilde: Starci všetkému veria. Muži o všetkom pochybujú. Mladí všetko vedia.---Konfucius: Dobrý liek chutí horko, dobrá rada drása dušu.
- sudanec
- VIP
- Kontaktovat uživatele:
Ano suhlasim, akurat aj aplikacia, ktora vobec nebola pisana na pouzivanie na viacerych jadrach, moze byt operacnym systemom na viac jadier svacnuta, ak pouziva nejak trochu rozumne vlakna (ktore sa pouzivali davno predtym). Co je asi vacsina profesionalnych aplikacii (dufam).KEO píše:Viac jadier musi vediet vyuzit aplikacia, t.j. musi byt efektivne naprogramovana, aby to vedela vyuzivat. Doteraz sa vacsina aplikacii pisala len na jednojadro a poslednou dobou sa niektore aplikacie optimalizuju uz aj pre 2 ci 4 jadra.