Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz

Nefunkční mechanika u ntb a problém s grafickou kartou

Moderátoři: Rudy, Moderátoři

Pravidla fóra
Jednotlivé thready budou po vyřešení uzamčeny. Stejně tak ty, které budou nečinné déle než 14 dní. Vizte Pravidlo o zamykání témat. Děkujeme za pochopení.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Šmíďák
Návštěvník
Návštěvník

Nefunkční mechanika u ntb a problém s grafickou kartou

#1 Příspěvek od Šmíďák »

Dobrý den,

mám hned dva problémy které mě tíží.
První se týká DVD mechaniky. Již dříve se stávalo, že nechtěla přehrát nějaká CDčka či DVDčka, převážně vypálené, nebo již staré a celkem poškozené. Počítač mi většinou napsal, že není žádný disk v mechanice a ochotně mi ji otevřel, aby jsem médium mohl vložit. Občas se mi ji podořilo přemluvit profouknutím a několikerým opakovaným vložením média. Nicméně dnes se mi tento postup již nepovedl a to u zcela nového DVD. Mechaniku používám tak možná 2 - 3x za rok a poslední dobou vyhrává mechanika než já. Vím, že problém může být v zanešení čočky, a proto se ptám jestli mám kupovat čistící DVD, či jen čočku očistit ušátkem a alkoholem?
Druhý problém se točí kolem grafické karty (asi). Začalo se mi stávat, že se při hrách počítač vypl. Myslel jsem, že je to zanesením prachem a následným přehřátím, proto jsem ho nechal několikrát vyčistit od prachu. Většinou to nepomohlo a minimálně do dvou dnů se vypnutí u hraní nějaké novější hry(Blur) opakovalo (cca do 10 - 30 min). Postupem času (a nejspíše stupněm zanešenosti prachem) se to stávalo i u starších her(Carmageddon). Pomohlo mi, když jsem k odvodu tepla přistavil stolní větráček a při hraní ho spustil. Počítač se nevypne. Jenže ne všude lze sebou tahat větráček a po dvou hodinách hraní už taky pěkně mrzne ruka. Moje domněnka je, že přestal funguvat větráček na grafické kartě. Je to možné? Nebo je to blbina? A popřípadně, co se s tím dá dělat?
A dále se mi stává, že sem tam počítač na chvilku zamrzne(1-2 sec) a pak jakoby najednou poskočí o tu chvilku dopředu(většinou při posunutí slidu u prezentace, či posunutí stránky). Nevím jestli to s tím souvisí, ale jsem si skoro jistý, že se to dřív nestávalo. A taky to dost štve.
Počítač je Acer aspire 5745G, mechanika DVD-SUper Multi DL Drive a grafická karta NVIDIA GeForce GT 330M

Předem děkuji za odpověď,
Šmíďák

Rudy
Site Admin
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Nefunkční mechanika u ntb a problém s grafickou kartou

#2 Příspěvek od Rudy »

Zdravím!
Čočku laseru vyčistěte pomocí lihu a kosmetického tamponu. Pokud toto nepomůže, máte smůlu, laser dostatečně neostří a budete ho muset vyměnit.
Co se týká pádů PC, nainstalujte Speedfan: http://www.stahuj.centrum.cz/utility_a_ ... /speedfan/ a v průběhu chodu PC sledujte teploty komponent. U NB by neměly překarčovat trvale 70°C.
Dotazy a logy vkládejte pouze do vašich threadů. Soukromé zprávy, icq a e-maily neslouží k řešení vašich problémů.

Podpořte, prosím, naše fórum : https://platba.viry.cz/payment/.

Navštivte: Obrázek

e-mail: rudy(zavináč)forum.viry.cz

Varování:
Před odvirováním PC si udělejte zálohy svých důležitých dat (pošta, kontakty, dokumenty, fotografie, videa, hudba apod.). Virus mimo svých "viditelných" aktivit může poškodit systém!

Po dořešení vašeho problému bude vlákno zamknuto. Stejně tak tehdy, pokud bude nečinné více než 14dnů. Pokud budete chtít vlákno aktivovat, napište mi na mail uvedený výše.

Šmíďák
Návštěvník
Návštěvník

#3 Příspěvek od Šmíďák »

Tak u laseru to vypadá, že se bude muset vyměnit, líh nepomohl. Teploty jader se pohybují v rozmezí 50 - 60°C když je počítač v klidu. Při hraní jdou hodnoty nad 90°C a GPU je na 75 - 80°C.

Rudy
Site Admin
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Rudy »

90°C už je hodně a nemělo by být ani krátkodobé. Při této teplotě už hrozí poškození hardwaru. 80°C, pokud je to hodnota trvalá, je také dost vysoká. Budete muset vyčistit chladič a větrák. což bývá většinou spojeno s kompletní demontáží. Pokud si na to sám netroufáte, svěřte servisu.
Dotazy a logy vkládejte pouze do vašich threadů. Soukromé zprávy, icq a e-maily neslouží k řešení vašich problémů.

Varování:
Před odvirováním PC si udělejte zálohy svých důležitých dat (pošta, kontakty, dokumenty, fotografie, videa, hudba apod.). Virus mimo svých "viditelných" aktivit může poškodit systém!

Po dořešení vašeho problému bude vlákno zamknuto. Stejně tak tehdy, pokud bude nečinné více než 14dnů. Pokud budete chtít vlákno aktivovat, napište mi na mail uvedený výše.

Šmíďák
Návštěvník
Návštěvník

#5 Příspěvek od Šmíďák »

Hodnota GPU je v klidu 45 - 50, HDD kolem 30ti a jádra jsou na cca 50°C. Počítač hřál vždycky hodně, ale nepadal. Teď dlouho čistěn nebyl (cca 3/4 roku), ale i po čištění byl schopen i den na to spadnout po třeba dvou hodinách hraní. Nečistím ho já, znám se, už bych ho do kupy nesložil :)

Rudy
Site Admin
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Rudy »

90°C je i krátkodobě příliš. PC vám nejspíše shodí bios, v němž je nastavena teplota vypnutí. Je to ochrana před poškozením elektroniky.

Varování:

Zamčeno