Len upozornenie: toto nie je verzia Windows, ktoru by si mal ktokolvek z vas instalovat na svoj pocitac ako operacny system. Ide o testovaciu verziu pre odbornu komunitu (a aj menej odbornych testerov). Urcite nepremyslajte, ze si nove osmicky stiahnete a zacnete pouzivat, nedajboze nieco viac.
Dorazne odporucam nepouzivat ich inak ako na testovacom PC alebo vo virtualnej masine.
Tohle už není Developer Preview, takže bych se nějakého těžkého "kiksu" tolik nebál. Samozřejmě přecházet cele na tento systém může být rizikové. A na x86/x64 moc nevidím důvod, proč tak činit. Řekl bych ale, že v MS budou rádi, když jim to otestuje co nejvíce obyčejných uživatelů.
Já jsem si s tím systémem včera chvíli hrál a možná z toho bude dost zajímavý mix prostředí pro tablety a klasického uživatelského rozhraní. Mně osobně na tom systému vadí toto:
1) Nutí vás to přihlašovat se přes LiveID a ukládat data do cloudu (na vzdálené soubory). Ne že by se nedalo přihlásit i lokálně, ale jsem zvědavý, co se bude dít, až servery SkyDrive někdy nebudou dostupné... podle mě prostě představa, že každý desktop/notebook je vždy připojen k internetu, je i v dnešní době stále dosti lichá.
2) Mizí podpora nižších rozlišení. To ale snad půjde nějak spravit.
3) Upřednostňování Metra před klasickým uživatelským rozhraním. Byl bych mnohem radši, kdyby obě prostředí byla dána na roveň. Na druhou stranu pár kliknutí navíc (aby se člověk dostal do klasického GUI) se dá přežít.
Pozitivní samozřejmě je, že se stále dá dívat do jádra přes kernel debugger(y). A asi půjde i instalovat vlastní ovladače stejnou cestou jako v případě Windows Vista/7. ale chápu, že toto většina uživatelů neocení.