Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz

Linux

Moderátor: Moderátoři

Pravidla fóra
Jednotlivé thready budou po vyřešení uzamčeny. Stejně tak ty, které budou nečinné déle než 14 dní: http://forum.viry.cz/viewtopic.php?f=12&t=123975 . Děkujeme za pochopení.
Odpovědět
Zpráva
Autor
ringov
Návštěvník
Návštěvník

Linux

#1 Příspěvek od ringov »

Dobry den,chcel by som sa opytat ci pre moj slaby pc by nebol lepsi Linux.Neviem kolko zabera linux pameti,A ci by sa dal na moj pc nainstalovat.

chodnik74
Přítel fóra
Přítel fóra
Kontaktovat uživatele:

Re: Linux

#2 Příspěvek od chodnik74 »

Dobrý den :welcome:

neberte to jako nějakou reklamu, pouze odkáži na články, které by vám mohli zajímat :thumbsup:

Výhody operačního systému Linux

Chci si Linux vyzkoušet na svém počítači

Pro začátek snad postačí, kdyby ne, tak se ptejte..
Napiš mi: chodnik74@gmail.com nebo Obrázek

>RSIT<>MBAM<>VirusTotal

Doporučuji:
Obrázek | Obrázek

:!: Postup si raději vícekrát přečtěte a v případě jakýchkoliv nejasností či pochybností se ptejte. ;-) Pokud máte infikovaný počítač nebo se nechová jako obvykle, tak si zálohujte všechny data a pozorně postupujte dle pokynů rádce! :!:

:!: Nepoužívejte utilitu Combofix bez dohledu a doporučení rádce!

:idea: Jste s naší pomocí spokojeni :???: Neváhejte a podpořte forum ZDE.

Pravidla fora: č.1 a č.2

ringov
Návštěvník
Návštěvník

#3 Příspěvek od ringov »

Mam 32b system,islo by to aj mne,zabera viac pamete ako windows xp?Dakujem.Som laik .

chodnik74
Přítel fóra
Přítel fóra
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od chodnik74 »

Musíte si nejprve vybrat distribuci, hodně rozšířená je třeba ubuntu..

Systémové požadavky: 512 MB RAM, 5 GB místa na disku

Zde najdete hodně odpovědí na vaše otázky: Ubuntu WIKI

a další informace také na domovské stránce http://www.ubuntu.cz/

>RSIT<>MBAM<>VirusTotal

Doporučuji:
Obrázek | Obrázek

:!: Postup si raději vícekrát přečtěte a v případě jakýchkoliv nejasností či pochybností se ptejte. ;-) Pokud máte infikovaný počítač nebo se nechová jako obvykle, tak si zálohujte všechny data a pozorně postupujte dle pokynů rádce! :!:

chodnik74
Přítel fóra
Přítel fóra
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od chodnik74 »

Za mě je to fajn systém, ale je třeba si zvyknout, linux není windows a windows není linux :) Takže nehledejte stejné věci, ale hodně věcí je podobných. Každý systém má své plusy a mínusy. Pokud nehrajete hry a zrovna vás HW bude dobře podporován budete spokojený :)

>RSIT<>MBAM<>VirusTotal

Doporučuji:
Obrázek | Obrázek

ringov
Návštěvník
Návštěvník

#6 Příspěvek od ringov »

No este uvidim.Dakujem velmi pekne za rady. :)

chodnik74
Přítel fóra
Přítel fóra
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od chodnik74 »

Pročtěte si návody či otázky a uvidíte sám :) jste mi to tak připomněl, že si ho tam dneska asi nainstaluji do dualbootu :) Jinak přečtěte si instalaci přes wubi, je to jakoby linux ubuntu na zkoušku, jednoduše odinstalujete ;-)

>RSIT<>MBAM<>VirusTotal

Doporučuji:
Obrázek | Obrázek

sudanec
VIP
VIP
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od sudanec »

Ano, a hlavne neinstalujte ubuntu, to nie je linux, to je grc :P
(osobny nazor, neberte ma vazne)
Naozaj, ak budete chciet na linux prejst, vyskusajte si viac distribucii - uvidite, ktora Vam lepsie sadne. Zvycajne to konci u beznych pouzivatelov u OpenSuse.
Obrázek

Vrtule
Přítel fóra
Přítel fóra
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Vrtule »

Zdravím,

osobně mám zkušenosti pouze s Ubuntu. Zatím se mi nikdy nestalo, že bych na něm musel něco opravovat, vždycky běželo, jak mělo.

Kamarád na něj již přešel úplně. Jelikož od počítače nepotřebuje nic jiného než vyřizování emailů, internet, přehrávání hudby, psaní dokumentů či nějaké jiné malé grafické tvoření, Ubuntu mu plně vyhovuje. Pokud tedy máte stejné potřeby, tak byste mohl být spokojený.

Pravda ale je, že byste pro tyto potřeby asi našel i distribuce, které mají ještě nižší nároky na hardware.

Linux se dá používat dobře, pokud máte hardware, na který existují ovladače. A dokud se tam něco nerozbije.

krtek01
Návštěvník
Návštěvník

#10 Příspěvek od krtek01 »

Mám tu pár distribucí Linuxů a Windows na virtuálce, tak můžu napsat jakou tam mají spotřebu RAM:
Linux: 150 MB - 250 MB podle distribuce
XP: 150 MB (včetně VMware tools)

Co se týče spotřeby RAM, tak např. bez grafického rozhraní na vserveru u pipni mám Linux (Debian), spuštěný na něm mám apache s podporou sqlite, dá se tam připojit do systému přes ssh a též se dá připojit přes ftp, no a sportřebu RAM tam mám 80 MB.

Pokud jsi zvyklý na XP (windows), tak bude pro tebe trošku nezvyk pracovat na Linuxu. Pokud to chceš jen kvůli spotřebe RAM, tak přechod nejspíš nemá smysl, na druhou stranu XP je 10 let starý OS ... Takže min. za vyzkoušení Linux určitě stojí.

Distrubucí Linuxů je poměrně hodně, vybírat můžeš třeba tu:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... c/Gldt.svg
... podle jména :-)

Též můžeš googlit: "Linux best"
např. tu: http://www.techradar.com/news/software/ ... 011-704584
je přehled distribucí nejlepších podle konkrétní použití.

Na výber toho je opravdu hodně, z těch známějších bych doporučil nejspíš Mint (je ve verzi vycházející z Ubuntu a druhá je z Debianu), Ubuntu, Fedoru, a dál jsem se ke zkoušení nedostal, jednak distra jsou na jedno kopyto a jednak mi tydle k mému testování stačila :-), takže jich víc nedoporučím.
Co se týče serveru, tam jsem zkoušel Debian a CentOS a též spokojenost.

Je dobré vědět, že každá distibuce má různé obrazy a ty se instalují různě, klasicky se dnes instalují distribuce tak, že se distribuce nejdřív spustí z instalačního media a teprve ze spuštěné distribuce se instaluje. Z těch menších obrazů se zas instaluje přímo.
Každopádně vždy je dobré si přečíst k dané distribuci informace k instalaci.

Nevím jak máš silný počítač, ale pokud máš něco jako jednojádro na 1.5 GHz a 1.5 GB RAM (tak silný PC dnes koupíš doslova za pár korun např. na aukru) a to s XP, tak pokud chceš Linux, můžeš jej vyzkoušet nejen např. spuštěný z media, ale můžeš ho vyzkoušet ve virtuálce (Vmware, popř. použít jinou).

tosed
Návštěvník
Návštěvník

#11 Příspěvek od tosed »

Zdravím, ak sa môžem zapojiť, tak je naozaj nesmierne množstvo distribúcií Linuxu, treba si len nájsť tú svoju, ktorá vám bude najviac vyhovovať. Celkom zaujímavá stránka venovaná linuxu je http://distrowatch.com/ kde máte prehľad o rôznych distribúciách. Ja dlhé roky používam WIN XP a raz som sa rozhodol skúsiť Linux. Mne sa celkom dobre osvedčilo Ubuntu, ale mám pocit, že posledné vydanie je dosť ,,prekomplikované". Treba vyskúšať a vybrať si to svoje. Je pravda, že v linuxe sa pracuje trochu inak ako vo windows, ale všetko sa dá naučiť. Teraz mám na mojom noťase Xubuntu, je to distribúcia založená na ubuntu, len prostredie je nenáročnejšie. A ešte jedna vec, ubuntu má podľa mňa veľmi dobre prepracované wiki návody, takže mne sa s touto distribúciou pracovalo dobre. Ako tu už bolo povedané, sem tam sa vyskytne problém s ovládačmi, napr. podpora grafiky a podobne.

Odpovědět