Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz

(Nová) grafická karta

Moderátoři: Rudy, Moderátoři

Pravidla fóra
Jednotlivé thready budou po vyřešení uzamčeny. Stejně tak ty, které budou nečinné déle než 14 dní. Vizte Pravidlo o zamykání témat. Děkujeme za pochopení.
Zpráva
Autor
zdenak
Návštěvník
Návštěvník

(Nová) grafická karta

#1 Příspěvek od zdenak »

Ahoj, věc se má takhle. Rozbil se mi harddisk u starého počítače (1GB RAM atd.), doma jsme měli novější co měl otec z kanceláře, kde už se nepoužívá. Tak jsme si řekli, proč zbytečně kupovat nový harddisk když můžeme používat novější PC žejo :). Tenhle má 2 GB RAM, 2.0GHz 1.9GHz Dual CPU Intel (tomu fakt nerozumím :D). No, já hraji na týmové úrovni hru League of Legends, na stránce Can i run it jsem si pomocí Javy otestoval PC a vyhodilo mi to, že hru nerozjedu kvuli grafické kartě, konkrétně kvůli Vertex Pixel shader, který je požadovaný min. 2.0 a já mám 0.0 a Hardware TL. Na starším PC jsem tu hru rozjel v pohodě, i když s FPS 20-40. Na tomhle pc je vestavěná Intel 82945G Chipset family karta se 128MB pamětí. Teď momentálně hru stahuju, takže ještě nevím jestli pojede, nebo se bude sekat, ale díval jsem se už po jiné graf. kartě, jelikož je v PC PCI slot (nejsem si jistý, ale myslím že je to PCI) tak jsem našel tuto:

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=90409

Co na ni říkáte? Nepotřebuji aby byla super výkonná, stačí mi to opravdu na League of Legends + TeamSpeak. Je možné dát do PC grafiku ze starého PC? Nevím totálně jaká to je, nebudou s tím nějaké problémy? Nemůžu to nějak "podrbat", graf. kartu jsem ještě sám neměnil a nevím co to obnaší. Předem díky za odpovědi :)

j3šť3r
Přítel fóra
Přítel fóra

Re: (Nová) grafická karta

#2 Příspěvek od j3šť3r »

Starsi PCI-express karta by nemela delat problem (pokud se jedna o pocitac se stejnym systemem, opravdu stare karty nemaji drivery pro novejsi windows). Jen mam strach, aby to ta kancelarska masina utahla - grafika je jedna z nejnenazranejsich komponent a kancelarska PC nebyvaji vybaveny moc silnym zdrojem.

Pokud chcete zjistit vice informaci o zakladni desce v pocitaci, muzete si nainstalovat everest (nebo nastupce aida64, jedna se o trial), nebo alespon cpu-z a pod polozkou mainboard dat info v manufacturer a model do googlu (preferuju tuhle moznost), pripadne to opsat sem.

zdenak
Návštěvník
Návštěvník

#3 Příspěvek od zdenak »

Tak jsem vytáhl grafiku ze starého PC, bohužel ta základní deska co je v tomhle nemá slot na tu kartu, pouze jakési dva menší, bílé bez zaklapovačky (Možná je to to PCI-E). Každopádně, to už bude nějaký starý port ne? Má cenu takovou grafickou kartu na to kupovat?

EDIT: Tak jak se dívám na ty PCI-E karty, mají stejný spodek jako ta moje stará a na tu port na desce není. Jestli to utáhně zdroj nevím, ale chlazení to má tak 4 násobně větší než můj starý PC :D

j3šť3r
Přítel fóra
Přítel fóra

#4 Příspěvek od j3šť3r »

Tak to vypada, ze je to deska bez PCI-e; ty sloty budou pravdepodobne klasicke PCI. Co se vetraku tyka, tak jich bude vic nebo bude jeden vetsi, protoze maji mensi otacky = nizsi hlucnost.
Zatim varim z vody, kdyztak sem hodte vyrobce a model desky (popsano u cpu-z).

zdenak
Návštěvník
Návštěvník

#5 Příspěvek od zdenak »

http://postimage.org/image/sw7z9fo6p/

http://postimage.org/image/j992dgkkx/

Zřejmě to bude to PCI, takže budu muset koupit novou graf. kartu, protože takhle mám 19 FPS při částech kdy jsem měl 40 a to se fakt nedá.

j3šť3r
Přítel fóra
Přítel fóra

#6 Příspěvek od j3šť3r »

Tak jsem se podival do dokumentace, kde se o PCI-e vubec nezminuji; deska je orezana prakticky az na kost. Jeste jsem hledal nejake foto, kde ten slot opravdu neni (a ty bile PCI jsem trefil).

Takze bych se po nove grafice nedival a sel po tom disku. Bohuzel se ceny brutalne zvedly, tak jestli nebude otec nic namitat, tak bych z toho kancelarskeho compu vyndal disk a dal ho docasne misto toho nefunkcniho (kompletni reinstal je bohuzel samozrejmosti).

edit: mensi upresneni
PCI neni PCI-e. PCI-e slouzi hlavne pro pripojeni graficke karty, kdezto PCI pro to ostatni (sitovky, zvukovky, radice disku ... kdysi jsem videl i par grafik, ale nepocitejte, ze by vyrazne rychlejsi nez ta integrovana - specifikace standartniho PCI by to stejne neumoznila)

zdenak
Návštěvník
Návštěvník

#7 Příspěvek od zdenak »

Noo harddisk radši předělávat nechci. Ale jak jsem psal v prvním postu, tohle je PCI http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=90409 a měla by být lepší ne?

j3šť3r
Přítel fóra
Přítel fóra

#8 Příspěvek od j3šť3r »

V porovnani s tim Intel chipsetem rozhodne vykonejsi bude, ale s PCI grafikama zkusenosti nemam, tak nevim, jestli ji ten slot nebude moc pribrzdovat (i kdyz se nejedna o nejak extra vykonnou kartu). A jak jsem koukal, tahle karta ani moc nezere, tak by nemel byt problem ani se zdrojem.

zdenak
Návštěvník
Návštěvník

#9 Příspěvek od zdenak »

OK, díky za radu, objednám ji.

zdenak
Návštěvník
Návštěvník

#10 Příspěvek od zdenak »

No tak jsem se dozvěděl, že na těch FPS dost záleží i na CPU, má to cenu tu graf. kartu kupovat, zlepší se to?
EDIT: Otázka je tedy taková, dá se nějak předělat CPU ze starého PC?

j3šť3r
Přítel fóra
Přítel fóra

#11 Příspěvek od j3šť3r »

Otazkou je, co bylo v tom starsim pocitaci (i kdyz je bez harddisku, tak zjistit by se to dalo pres nejake to live cd, pripadne pro informace o procesoru se podivat do biosu).

Podle me to ten procesor zvladat bude, zvlast kdyz to obstojne bezelo na necem, co melo 1gb ram (nepocitam, ze se jednalo o neco lepsiho nez prvni dvoujadra).
Kouknul jsem na pozadavky hry a bojim se jen te grafiky, prece jen ati 5450 (pripadne 6450) je na tom s vykonem porad mizerne (odhadem pojede asi jako mainstream pred 5ti lety, ale porad to bude lepsi nez na intel chipsetu, uz jen kvuli tem shaderum a pameti).

zdenak
Návštěvník
Návštěvník

#12 Příspěvek od zdenak »

No právě ten můj procesor v tomhle splňuje minimální požadavky hry. V tom starém byl určitě lepší, myslím že 2,6 GHz dvoujádro, můžu to zkontrolovat přes Live CD Ubuntu, ale myslím že není potřeba. takže 2 otázky, zlepší se to když dám tu lepší graf. kartu, nebo musím vyměnit i procesor? Zvládnu ten procesor vyměnit a jde to vůbec?

j3šť3r
Přítel fóra
Přítel fóra

#13 Příspěvek od j3šť3r »

Zlepsit by se to melo i jen s tou grafikou. V podstate na procesoru uz tolik nezalezi. Kdyz se podivam na pozadavky hry, tak mi pripada, ze byly delany jeste na jednojadro.

Minimum System Requirements
2 GHz processor
1 GB RAM
750 MB available hard disk space
Shader version 2.0 capable video card
DirectX 9.0 capable video card

Recommended System Requirements
3 GHz processor
1 GB RAM
750 MB available hard disk space
GeForce 8800 or equivalent video card (tady bych videl nejvetsi problem, tahle babicka je na tom s vykonem porad vyrazne lepe nez dnesni mainstream)

Idealni by bylo se treba pres to ubuntu live cd mrknout, co v tom starsim bylo za grafiku. Jestli se jednalo o gf 7600 nebo ati 1600, pak se pravdepodobne dostanete na podobne hodnoty i s tim ati 5(6)450.
Problem s intel chipsetem je i v tom, ze ty shadery nahrazuje procesorem - tim se vic vytezuje a navic vykonu grafiky nema stejne sance dosahnout.

Vymena procesoru mozna je (nekoukal jsem se, co by se do te patice dalo nacpat) a zvladnout se da, jen je to podle me zbytecnost (uz jen proto, ze te desce chybi zrovna pci-expres slot a navic ma jen 2 sloty pro ram DDR2 s moznosti 2gb na slot).

zdenak
Návštěvník
Návštěvník

#14 Příspěvek od zdenak »

OK, díky za odborný posudek, kartu objednávám. Cením lidi jako vy, že tak radíte ve volným čase. Můžete to locknout.

j3šť3r
Přítel fóra
Přítel fóra

#15 Příspěvek od j3šť3r »

Kdyztak sem napiste, jak ta karta pojede. Urcite nebudu zvedavy sam (par podobnych desek se mezi lidma najde, navic to muze byt i reseni pro desky s PCI-e 1.0 v kombinaci s VIA chipsetem).

Zamčeno