Dobrý den,
několik dnů zpět jsem zde řešil určitý jiný problém a při něm následně instalací programu CrystalDisk a kontrolou HDD odhalil jeden parametr programu, kterému nerozumím. Tímto směrem tedy směřuje můj dotaz.
Pro testování HDD a čtení dat z S.M.A.R. tabulky HDD používám program HDD control, Gsmart kontrol, data taktéž identifikuje program Defraggler a nyní i program CrystalDisk.
Při spuštění CrystalDisk a následnému načtení dat o disku hlásí program – Stav disku – hlášení Pozor (okrové zbarvení, což znamená, ještě to není průser, ale blíží se, červené by bylo již problém).
Když jsem analyzoval, tak se ukazuje, že tento stav zapříčiňuje parametr, který program identifikuje jako C5 – počet podezřelých sektorů, u tohoto stavu nejdříve nahlásil 6 sektorů (přede dvěma dny), dneska pouze 4 a jelikož je to jeden ze tří nastavitelných parametrů v programu – viz menu Funce/Nastavení disku a po odklinknutí se ukazují tři možná nastavení a u každého je přednastavená – asi přípustná hodnota – tzv. základní nastavení programu, které ale uživatel může přenastavit:
: počet přemapovaných sektorů – má nastavení 01 – 01 h
: počet podezřelých sektorů – 01 – 01 h
: počet neopravitelných sektorů – 01 – 01 h
Jelikož mám počet podezřelých sektorů nastaveno 1 a skutečnost jsou 4, program hlásí Pozor
Tento parametr jsem dohledal v dalších programech testujících HDD s tímto výsledkem:
: HDD Control (Ashampoo) – program jej ve S.M.A.R. označil číslem 185 a přiřadil k němu hlášení – neznámý atribut, specifický atribut výrobce, tento atribut není důležitý pro vyhodnocení či zdraví disku (hodnota 100, nejhorší 100, hranice 0,
: program Gsmart – označuje jako neznámý atribut – 0x0010, typ Old age – opět v řádku 185
: program Defraggler – jej označuje pod 185 s popisem Head Stability
: program CrystalDisk – C5 – počet podezřelých sektorů
Závěr:
Na disku mám počet přemapovaných souborů – stav 0, počet neopravitelných sektorů – stav 0, počet podezřelých sektorů – stav 4
Dotaz zní, jak toto hlášení interpretovat? Co je podezřelý sektor dle programu a co znamená ono nastavení v Crystaldisku 1 – 01 h – jak dalece mám hlášení Pozor brát vážně (pokud bych parametr nastavil z 01 na 04, pak je disk dle programu OK)
Díky za jakoukoli info

Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz
Interpretace hlášení programu CrystalDisk
Moderátoři: Rudy, Moderátoři
Pravidla fóra
Jednotlivé thready budou po vyřešení uzamčeny. Stejně tak ty, které budou nečinné déle než 14 dní. Vizte Pravidlo o zamykání témat. Děkujeme za pochopení.
Jednotlivé thready budou po vyřešení uzamčeny. Stejně tak ty, které budou nečinné déle než 14 dní. Vizte Pravidlo o zamykání témat. Děkujeme za pochopení.
- Rudy
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: Interpretace hlášení programu CrystalDisk
Podezřelý sektor je takový, který CrystalDiskInfo nedokázal korektně načíst (načetl, ale s chybou/chybami). Proto jej označil jako podezřelý. V případě, že by jej nenačetl vůbec, označil by ho za chybný. Potom záleží na tom, jak se disk chová v provozu. Funguje-li bez problémů, není třeba to řešit minimálně do doby, než problém nastane. Pokud se ale projevují chyby, nastal čas k řešení. někdy pomůže oprava checkdiskem, jindy format, nebo low level format a někdy se disk musí vyměnit.
Dotazy a logy vkládejte pouze do vašich threadů. Soukromé zprávy, icq a e-maily neslouží k řešení vašich problémů.
Podpořte, prosím, naše fórum : https://platba.viry.cz/payment/.
Navštivte:
e-mail: rudy(zavináč)forum.viry.cz
Varování: Před odvirováním PC si udělejte zálohy svých důležitých dat (pošta, kontakty, dokumenty, fotografie, videa, hudba apod.). Virus mimo svých "viditelných" aktivit může poškodit systém!
Po dořešení vašeho problému bude vlákno zamknuto. Stejně tak tehdy, pokud bude nečinné více než 14dnů. Pokud budete chtít vlákno aktivovat, napište mi na mail uvedený výše.
Navštivte:

Varování: Před odvirováním PC si udělejte zálohy svých důležitých dat (pošta, kontakty, dokumenty, fotografie, videa, hudba apod.). Virus mimo svých "viditelných" aktivit může poškodit systém!
Po dořešení vašeho problému bude vlákno zamknuto. Stejně tak tehdy, pokud bude nečinné více než 14dnů. Pokud budete chtít vlákno aktivovat, napište mi na mail uvedený výše.
Dík za vysvětlení, logicky mne napadá, dá-li se nějak určit cluster či oblast disku, které se to týká, popř. co na ní je uloženo či jinak o co se jedná, popř. jedná li se o sektor na datové či systémové části HDD - disk je takto samozřejmě rozdělen.
Pro kontrolu a opravu chyb na disku využívám program TuneUp, při poslední kontrole bylo vše OK. Zkusím přes noc projet a uvidím co program nahlásí a co po kontrole nahlásí CrystDisk.
Dám info, jak to dopadlo.
Zatím dík, LS
PS: určitě by mne zajímalo i vysvětlení nastavení 01 -01 h v programu viz výše - to jsou hodnoty RAW? První číslo je jasné, počet asi povolených souborů s tímto parametrem, ale druhý "chlíveček" 01h to je co? RAW hodnota? Pokud nastavuji vyšší počet, mění se různě.
Kdo to ví?
Dík za případné info předem a čas.
Pro kontrolu a opravu chyb na disku využívám program TuneUp, při poslední kontrole bylo vše OK. Zkusím přes noc projet a uvidím co program nahlásí a co po kontrole nahlásí CrystDisk.
Dám info, jak to dopadlo.
Zatím dík, LS
PS: určitě by mne zajímalo i vysvětlení nastavení 01 -01 h v programu viz výše - to jsou hodnoty RAW? První číslo je jasné, počet asi povolených souborů s tímto parametrem, ale druhý "chlíveček" 01h to je co? RAW hodnota? Pokud nastavuji vyšší počet, mění se různě.
Kdo to ví?
Dík za případné info předem a čas.
- Rudy
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Podle mého názoru tyto programy zřejmě neurčí konkrétní sektor disku. Na to by se muselo s něčím profi, nebo nějakým diskeditorem.
Tento program tu nemáme v přílišné oblibě, neboť se jím dá celkem snadno ublížit systému. Doproučujeme zpravidla systémovou opravu chyb.Pro kontrolu a opravu chyb na disku využívám program TuneUp
Ano. Může je změnit v nastavení na Hex, nebo Dec. Funkce>pokročilá nastavení>hodnoty RAW.určitě by mne zajímalo i vysvětlení nastavení 01 -01 h v programu viz výše - to jsou hodnoty RAW?
Dotazy a logy vkládejte pouze do vašich threadů. Soukromé zprávy, icq a e-maily neslouží k řešení vašich problémů.
Navštivte:
Navštivte:

Díky za vysvětlení i odpovědi, všem přeji hezký den popř. večer či noc, LS
- Rudy
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Rádo se stalo!
Navštivte:
Navštivte:

Jo ještě jsem slíbil výsledek, takže HDD zkontrolován TuneUP, chyby neregistrovány, znovu načten CrystaDisk a stav nemněnný - tzn. 4 podezřelé soubory.
PC se zatím chová korektně, takže dále neřeším.
(Ale je pravdou, že AVG 2012 doplněk na kontrolu mailové pošty má konflikt s Outlookem, co jsem přešel 2011 na 2012, tak se Outlook někdy zasekl a neodpovídal. Systém kvalifikoval, jako problém s kontrolou mailů a přidáváním hlášení do patičky mailu. Vypl jsem a je pokoj. ale je možné, že někde leží něco napůl a tak CrystaDisk nenačte celé, je-li to v souboru Outlooku, už teď je dost velký, tak se asi ani neprojeví, pokud bych zrovna netrefil onen poškozený mail. Přílohy u mailů samozřejmě nemám, ty jsou mazány ihned i u mailů, které archivuji)
Navíc u jiných programů, které čtou SMART se u tohoto parametru neobjevuje žádné zvláštní upozornění na to, že bych měl začít řešit.
Tož tak, pěkný večer, LS
PC se zatím chová korektně, takže dále neřeším.
(Ale je pravdou, že AVG 2012 doplněk na kontrolu mailové pošty má konflikt s Outlookem, co jsem přešel 2011 na 2012, tak se Outlook někdy zasekl a neodpovídal. Systém kvalifikoval, jako problém s kontrolou mailů a přidáváním hlášení do patičky mailu. Vypl jsem a je pokoj. ale je možné, že někde leží něco napůl a tak CrystaDisk nenačte celé, je-li to v souboru Outlooku, už teď je dost velký, tak se asi ani neprojeví, pokud bych zrovna netrefil onen poškozený mail. Přílohy u mailů samozřejmě nemám, ty jsou mazány ihned i u mailů, které archivuji)
Navíc u jiných programů, které čtou SMART se u tohoto parametru neobjevuje žádné zvláštní upozornění na to, že bych měl začít řešit.
Tož tak, pěkný večer, LS
- Rudy
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
OK. Pěkný večer i vám! 

Navštivte:
Navštivte: