Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz

Externí HD se chce formátovat. Proč??

Moderátoři: Rudy, Moderátoři

Pravidla fóra
Jednotlivé thready budou po vyřešení uzamčeny. Stejně tak ty, které budou nečinné déle než 14 dní. Vizte Pravidlo o zamykání témat. Děkujeme za pochopení.
Zpráva
Autor
kovalensue
Návštěvník
Návštěvník

Externí HD se chce formátovat. Proč??

#1 Příspěvek od kovalensue »

Dobrý den,

zdravím forum viry.cz. Mám malý, vlastně docela velký problém. Jelikož jsem se obával ztráty dat, tak jsem si 4.7. 2011 pořídil externí hard disk ADATA CH94 2.5'' 500GB a 5400 ot. No do teď běhal naprosto krásně a já měl radost jak jsem v bezpečí. Ejhle, včera jsem chtěl něco přehodit z notebooku do PC a jelikož to byl poměrně velký soubor, tak jsem se rozhodl použit HDD. Notebook (Asus EEE 1001 PX) ovšem HDD nerozpoznal. V teto počítač se zobrazilo jen písmenko a když jsem chtěl HDD otevřít, tak naskočila hláška, že se musí disk nejdříve na formátovat. Ale to se mi moc nechce, protože na disku není jen záloha, ale i pár filmů a hlavně mích pokusů o střih. To samé ukazuje pevný počítač.

Našel jsem podobný problém v topicu tady u vás. Ale... Testdisk sem nepochopil, udělal jsem error scan pomocí HD Tune - vše zelené => disk je v pořádku. chkdsk mi píše že disk je ve formátu RAW, což mi přijde jako totální úlet a Recuva mi ten disk taky nechce projet, prej "Nelze číst data z boot sektoru".

BTW: Disk jsem vždy odpojoval nejdříve softwarově ve Windows a nebo až po vypnutí celého počítače, nikde mi nespadl a pod., nálepka se zárukou v pořádku (nelezl jsem do toho).

Předem díky za odpoveď.

Vrtule
Přítel fóra
Přítel fóra
Kontaktovat uživatele:

Re: Externí HD se chce formátovat. Proč??

#2 Příspěvek od Vrtule »

Zdravím,

nepamatujete si, jakým souborovým systémem byl disk zformátován předtím než se objevil tento problém? Přiznávám, že nevím, proč se tento problém vyskytl, ale pokud se disk zformátuje (přes rychlé formátování) stejným souborovým systémem, jaký používal předtím, je pak šance pomocí programů jako Recuva (asi při použití jejího hloubkového módu) obnovit většinu ze ztracených dat.

Jinak formát (nebo také souborový systém) RAW znamená, že Windows neví, jakým souborovým systémem je ten disk formátován (souborový systém se nepodařilo úspěšně rozpoznat). To znamená, že operační systém nad takovým diskem nepodporuje standardní souborové operace (otevření, čtení, zápis či zavření souboru), ale jen čtení a zápis jednotlivých sektorů.

Možná by také stále za to vyzkoušet ten disk připojit v nějaké Linuxové distribuci. Je možné, že Linux pro rozpoznávání souborovýc systémů používá trochu jiná kritéria, takže by se mu možná mohlo vést lépe. Ale nejsem si jistý, zda to připojení bude úplně bezbolestné.

Pavuk29
VIP in memoriam
VIP in memoriam
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Pavuk29 »

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
:!: PLS NEPISTE MI SZ, NA ICQ A MAILY S OTAZKAMI, PISTE DO FORA :!: :spam:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
V pripadne akutnych problemov s chodom fora, :207: pripadne s inymi uzivatelmi, :whip: kontaktujte ma na ICQ alebo mailom :31: na pavuk29 zavinac forum.viry.cz. Byvam pri pocitaci casto aj ked nie som online na fore.
http://www.icq.com/people/267560078/
:183: hotline: http://forum.viry.cz/viewtopic.php?f=12&t=116821
:!: pravidla fora: http://forum.viry.cz/viewtopic.php?f=12&t=5601

kovalensue
Návštěvník
Návštěvník

#4 Příspěvek od kovalensue »

Tak zkusím stáhnout Ubuntu a otevřít to tam a zachránit co potřebuji. Ještě jsem slyšel že na Applu bych se to mohlo podařit otevřít.

Tak zatim, ozvu se jak to dopadlo s Linuxem.

kovalensue
Návštěvník
Návštěvník

#5 Příspěvek od kovalensue »

Tak pisu z nabootovaneho Ubuntu...disk sem napojil, pustil jsem i tu Disk Utillity....disk tam je, ale SMART status: not supported a proste ho to nerozpozna. Tak ted opravdu nevim co delat jineho krome se smirit s tim formatem a ztratou dat. Nebo vas napada jeste neco??

Vrtule
Přítel fóra
Přítel fóra
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Vrtule »

Dokazal byste (třeba z toho Ubuntu) získat obsah prvních sektorů toho disku a někam jej nahrát? Stačilo by prvních 512 bajtů, ideální by bylo tak prvních 64 KB.

kovalensue
Návštěvník
Návštěvník

#7 Příspěvek od kovalensue »

To opravdu nevím jestli bych to dokázal. Protože ten disk v nabídce Places zobrazen není. Takže nevím jak bych mohl z něho něco zkopírovat. Ještě se zkusím poprat s tim TestDiskem, prý umí zázraky. Akorát fakt pořádně nechápu jak to funguje.

Vrtule
Přítel fóra
Přítel fóra
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Vrtule »

Z prvního sektoru disku (a hlavně z prvního sektoru diskového oddílu, který podle mého názoru bude začínat někde na začátku) by se dalo vyčíst, co se s tím diskem přesně stalo (stačil by mi asi i výpis hodnot jednotlivých bajtů).

Ale je pravda, že moc nevím, jak ten první sektor (prvních pár sektorů) získat jinak než z konzole, což by mělo jít pomocí příkazu dd. Je ale třeba znát název zařízení toho disku.

Ale prozatím to vypadá, že ten souborový systém na disku je opravdu poškozen, což je divné. Ale na flashkách se mi to také několikrát stalo. A nedalo se s tím nic udělat.

Vrtule
Přítel fóra
Přítel fóra
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Vrtule »

Ještě mě napadá, že jestli vidíte ten disk ve Windows pod nějakým písmenem, mohl bych naprogramovat utilitu, která by mi dovolila ty jeho první sektory získat.

Vrtule
Přítel fóra
Přítel fóra
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Vrtule »

Zdravím,

tak jsem naprogramoval jednoduchou aplikaci, která by měla být schoponá přečíst zadané sektory z toho poškozeného disku (v případě, že jej vidíte pod nějakým písmenem v složce Tento počítač).

Aplikace předpokládá, že velikost sektoru disku je 512 bajtů, což dnes obvykle platí pro magnetické pevné disky. CD/DVD mají sektory obvykle větší a se SSD disky zkušenost nemám. Ale předpokládám, že váš externí disk je klasický plotnový (magnetický). Tudíž by vše mělo fungovat.

Po spuštění aplikace je třeba vyplnit následující položky:

Písmeno disku Vyberte ze seznamu písmeno, pod kterým máte externí disk.

První sektor Číslo počátečního sektoru, který má být načten. Nechte na 0 (jedná se o první sektor).
Počet sektorů Počet sektorů, které mají být načteny. Můžete nechat na 256.
Cílový soubor Toto pole vyplňte cestou a názvem souboru, kam chcete data uložit. tento soubor potom zkomprimujte a někam uploadněte, abych(om) se na něj mohl(i) podívat. Pokud kliknete na tlačítko Procházet, zobrazí se klasický dialog Uložit, který vám se jménem souboru pomůže.

Doufám, že vše poběží, jak má (pokud samozřejmě tento postup chcece zkusit či máte možnost jej zkusit).

P. S. Program neobsahuje žádný škodlivý kód.

P. P. S. Program je třeba spouštět jako administrátor (tedy na Windows Vista/7 projít přes dotaz Kontroly uživatelských účtů, máte-li ji zapnutou).
Přílohy
DiskReader.zip
Program na čtení sektorů z disku
(487.23 KiB) Staženo 516 x

kovalensue
Návštěvník
Návštěvník

#11 Příspěvek od kovalensue »

Použil jsme tu utilitku a posílám vám texťák s výsledkem. Ale to co se tam objevilo dobře nechápu:D
Přílohy
diskReader.zip
(39.34 KiB) Staženo 340 x

Vrtule
Přítel fóra
Přítel fóra
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Vrtule »

Zdravím,

vypadá to, že se vám nějakou záhadou poškodil první sektor toho externího disku. Důvod neznám. A první sektor obsahuje důležité informace o souborovém systému, takže bez něj by byla možná leda obnova na základě hledání signatur souborů určitých typů, což není proces moc spolehlivý u velkých souborů.

Ale jelikož byl váš disk formátován souborovým systémem FAT32, existuje na disku ještě záložní kopie tohoto boot. sektoru. Tudíž pokud se nám ho podaří přepsat na místo prvního sektoru, vše by mohlo začít fungovat. Zkusím na to napsat program. Potřebuju ale vědět verzi vašeho operačního systému.

Vrtule
Přítel fóra
Přítel fóra
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Vrtule »

Použil jsme tu utilitku a posílám vám texťák s výsledkem. Ale to co se tam objevilo dobře nechápu:D
Pokud ten soubor otevřete jako texťák, tak tam uvidíte jenom nesmysly. Někdo tomu říká "rozsypaný čaj", ale slyšel jsem i názvy jako "čínská poezie".

Pokud se na to podíváte v hexadecimálním editoru (Lister od Total Commanderu to umí zobrazit v tomto režimu), tak uvidíte hodnoty jednotlivých bajtů. Nyní se dá podle dokumentů (ať již veřejných ,nebo tajnějších, záleží na souborovém systému) zjistit, co se děje. Ve vašem případě jsem použil toto:
http://www.jadro-windows.cz/materialy/fat
(nevím, kde je tento dokument na ofic. stránkách MS, ale nedávno jsem ho z disku uploadoval na různá místa).

Vrtule
Přítel fóra
Přítel fóra
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Vrtule »

Zdravím opět,

vypadá to, že na verzi operačního systému ta moje nová opravná utilitka asi závislá nebude. Její binárku přikládám v příloze. Postup použití je následující:
1) Rozbalte někam
2) Spusťte jako správce (administrátor)
3) Program po vás bude chtít písmeno, pod kterým máte připojen ten externí disk. Zadejte mu jej (např. G).
4) Program by pak měl vypisovat, co dělá. V případě, že se něco nepodaří, měl by vypsat chybovou hlášku.
5) Pokud se žádná chybová hláška nevypíše, odpojde (zkuste softwarově) ten externí disk a zase jej připojte. (teoreticky by nemělo být třeba odpojovat softwarově, ale stačilo by prostě natvrdo vytáhnout ten jej z USB)
6) Pokud bod 5) nezabere, opět použijte utilitku DiskReader jako minule a někam mi dejde obsah toho, co přečetla.

P. S. Ani utilitka FATRescue neobsahuje žádné viry.

P. P. S. !!! Zkontrolujte si, že písmeno, které zadáváte, je opravdu písmeno, pod kterým máte připojen ten externí disk !!! Jinak si poškodíte příslušný diskový oddíl. Utilita nic nekontroluje, tzn. je třeba s ní zacházet opatrně. Zkoušel jsem ji na své flashce a vypadá to, že funguje dobře (flashka neztratila svůj obsah).

To by snad mělo být všechno. Nechť je Bůh s námi a vše bude fungovat.
Přílohy
FATRescue.zip
Pokus o záchranu disku s FAT32 FS
(41.77 KiB) Staženo 501 x

kovalensue
Návštěvník
Návštěvník

#15 Příspěvek od kovalensue »

Predem se omlouvam ze pisu bez diakritiky a mozna bude pomichane y a z - pisu z Ubuntu, ktere je v anglictine.

Pouzil jsme vasi utilitku - vse probehlo jak ma bez chybovych hlasek. Bohuzel tleskat jsem zacit nemohl. Po napojeni zacne disk vehementne pracovat - blika a vrci jak das, ale nenacita se. Kdyz jsem spustil tento pocitac, tak tam byl opet jen disk G a navic se zacal cely explorer kousat a musel jsem ho ukoncit. Kdyz jsem se ho snazil softwarove odpojit, tak mi bylo hlaseno ze je disk pouzivan.

Rozhodl jsem se opet nabootovat linux. Zde disk po napojeni hned vyhodi hlasku viz. screeny.
Přílohy
screeny.zip
screeny z linuxu
screenshot2 - po napojeni disku
screenshot - kliknuti na 'mount volume' v disk utility
(449.91 KiB) Staženo 364 x

Zamčeno