Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz

Zamrzání PC - zhoršující se stav

Moderátoři: Rudy, Moderátoři

Pravidla fóra
Jednotlivé thready budou po vyřešení uzamčeny. Stejně tak ty, které budou nečinné déle než 14 dní. Vizte Pravidlo o zamykání témat. Děkujeme za pochopení.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Jorssk
Návštěvník
Návštěvník

Zamrzání PC - zhoršující se stav

#1 Příspěvek od Jorssk »

Zdravím,
Mám celkem závažný problém s PC. Začnu pěkně od začátku, aby jste si mohli přečíst všechny příznaky a vyhodnotit situaci.

První příznaky
Poprvé to začalo když jsem se vrátil domů (když jsem odcházel, pc jsem nechal zaplé a bylo v pohodě ve win) a monitor byl bílý a nic se nedělo, tak jsem restartoval PC. Počítač šel v pohodě asi 2,5 hodiny, když tu najednou při surfování na netu buch, modrá obrazovka - ne modrá smrt, jen celá modrá obrazovka (pro změnu) a PC kouslé. Restartoval jsem znovu, tentokrát mi naskočila ještě při načítání biosu hnědá obrazovka a zamrzlo to. Pak se situace několikrát opakovala, když se mi podařilo dostat do win, po chvíli to zamrzlo modrou nebo bílou obrazovkou.

Druhá fáze
Radil jsem se s několika lidmi a shodli jsme se že by to mohla být grafická karta. Vzhledem k tomu že mám v PC dvě propojené (SLI) rozhodl jsem se to otestovat stylem "nechám tam vždy jednu a uvidím která je vadná". První samotná grafika běžela bez problémů asi hodinu, tak jsem tam dal druhou a to samé, taky ok. Když sem je dal ale do druhého spodního fochu, nešli ani jedna a ani už nefungovali když jsem je znovu propojil. Usoudil jsem tedy že je mrtví spodní foch na motherboardu. Avšak bohužel PC mi šlo tak půl dne a problémy začali znovu. Tentokrát jsem převáděl video a najednou se to opět hryzlo - jakoby problikl obraz a vytuhlo to (občas se tam prosvítí na pár sekund modrá či bílá obrazovka). Pak se to zhoršovalo PC začalo opět zamrzat čím dál tím častěji. Nepomohlo ani prohození grafických karet. Mezitím jsem ještě otestoval teplotu PC a ta byla v pořádku, takže se nepřehřívá.

Třetí fáze - RAM
Další radou co jsem dostal bylo vyzkoušet jestli nejsou vadné RAMky. V PC mám dvě. Takže jsem tam nechal jednu a pustil program Memtest počítač se při testování kousnul na 26%. Vyměnil jsem teda RAM a u druhé už zamrzl rovnou při načítání v BIOsu. Vrátil jsem tam tedy obě RAMky, PC jsem zapnul v pohodě, vypnul a chtěl zapnout znovu, už se to nepovedlo (pc sice běželo, ale byla jen černá obrazovka, nenačetlo se dál).

Moje postřehy:
- PC mi fungovalo několik let v pořádku. Tohle se začalo projevovat prakticky ze dne na den.
- Po několika hodinovém odpočinku PC dovedu zpustit v pořádku. Čím déle je ale puštěné tím se situace se zamrzáním zhoršuje, až do stavu nemožnosti pustit počítač (stylem zapne se, ale je jen černá obrazovka).
- Vypadá to, že zamrznutí urychlím tak, když používám programy které pc hodně zatěžují (převod videa, scan antiviru, testování RAM). Pak už ale k dalšímu zamrznutí stačí málo (zapnout jednoduchý program či puštění pc).
- Grafickou kartou to být nemůže, leda že by byli obě dvě vadné.
- RAM jsou také v pořádku.
- PC se nepřehřívá.
- Vše je docvaklé a dotažené.
- PC zamrzá stylem že buď problikne obraz a zamrzne a nebo to hodí jednu ze tří barev (modrá, bílá, hnědá - jiná zatím nebyla) a zamrzne.
- Grafiku už rozchodím jen jednu, PC už neutáhne obě propojené. (prostě se nepustí, jenom běží ale obraz chybí)

Rudy
Site Admin
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Zamrzání PC - zhoršující se stav

#2 Příspěvek od Rudy »

Také zdravím!
Začal bych tím, že bych na zkoušku vyměnil napájecí zdroj. Před tím bych prohlédl MB, zda na něm není něco zjevně poškozeno (třeba nafouklé elektrolytické filtrační kondenzátory). Je-li tom tak, je skoro jisté, že budou nafouklé i ve zdroji. Tím pádem není filtrováno usměrněné napětí a nemá ani správnou hodnotu. Sám tvrdíte:

PC mi fungovalo několik let.........
Některé výrobky (zejména ty čínské) se takto mohou chovat již po 3 letech provozu.

V případě viditelně vadných elytů na MB, bych je zkusil vyměnit (nebo požádal některého elektronika). Lepší je ale někdy vyměnit celý MB.
Dotazy a logy vkládejte pouze do vašich threadů. Soukromé zprávy, icq a e-maily neslouží k řešení vašich problémů.

Podpořte, prosím, naše fórum : https://platba.viry.cz/payment/.

Navštivte: Obrázek

e-mail: rudy(zavináč)forum.viry.cz

Varování:
Před odvirováním PC si udělejte zálohy svých důležitých dat (pošta, kontakty, dokumenty, fotografie, videa, hudba apod.). Virus mimo svých "viditelných" aktivit může poškodit systém!

Po dořešení vašeho problému bude vlákno zamknuto. Stejně tak tehdy, pokud bude nečinné více než 14dnů. Pokud budete chtít vlákno aktivovat, napište mi na mail uvedený výše.

Jorssk
Návštěvník
Návštěvník

#3 Příspěvek od Jorssk »

Dík za radu! Omrknu kondenzátory se zdrojem a dám vědět jak pokračuje řešení potíží.

Rudy
Site Admin
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Rudy »

Zatím nemáte zač!
Dotazy a logy vkládejte pouze do vašich threadů. Soukromé zprávy, icq a e-maily neslouží k řešení vašich problémů.

Varování:
Před odvirováním PC si udělejte zálohy svých důležitých dat (pošta, kontakty, dokumenty, fotografie, videa, hudba apod.). Virus mimo svých "viditelných" aktivit může poškodit systém!

Po dořešení vašeho problému bude vlákno zamknuto. Stejně tak tehdy, pokud bude nečinné více než 14dnů. Pokud budete chtít vlákno aktivovat, napište mi na mail uvedený výše.

Jorssk
Návštěvník
Návštěvník

#5 Příspěvek od Jorssk »

Rudy
Site Admin
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Rudy »

Ani na jednom obrázku není žádný nafouklý. Jen poznamenám, že to poznáte jednoduše. Horní plocha kondenzátoru (tam, kde je ta křížová drážka) musí být rovná. Pokud je vypouklá, kondenzátor je vadný. Zbývá tedy napájecí zdroj. Doporučuji si někde vypůjčit jiný a vyměnit. Osobě bez elektrotechnické kvalifikace nedoporučuji dovnitř jakkoli zasahovat.

Varování:

Zamčeno