Právě je 27 úno 2020 06:08

Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Pravidla fóra


Jednotlivé thready budou po vyřešení uzamčeny. Stejně tak ty, které budou nečinné déle než 14 dní. Vizte Pravidlo o zamykání témat. Děkujeme za pochopení.



Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 01 srp 2018 15:14 
Offline
Návštěvník
Návštěvník

Registrován: 21 zář 2010 16:37
Příspěvky: 205
Zdravím Vás.
Nějakou dobu jsem neřešil synův PC... jenže když se teď tak snížily ceny SSD, nahlédnul jsem na stav staršího PC.

Kluk má desku http://www.gigabyte.cz/products/page/mb/ga-g33m-s2#sp - a tady možná bude ten problém... Druhý syn má GA-EP35-DS3 s velmi podobnými parametry a vlastně všechny údaje z hodnocení stejné, jenom ten disk... (fotka je jen ilustrační - nejsem na tom PC)...

Ale přesněji. Obě desky mají Q8300, GTX750/2GB, 6GB RAM DDR2 v dual, systém W7 64bit na disku 120GB SSD.
Na desce DS3 vše funguje a rychlost disku v hodnocení je tuším 7,7 - první 4 hodnoty jsou 7,6 a 7,8.

Na desce G33M ale byl k systémovému ssd disku starší HDD, který měl evidentně chyby a vadné sektory. V domnění, že HDD zpomaluje celou sestavu jsem koupil SSD Crucial MX500 250GB. Výměna proběhla bez potíží, jenom ta rychlost se v novém hodnocení vůbec neprojevila. Je možné, že jsem něco vynechal v nastavení BIOSu? Nebo deska prostě nemá schopnost plně využít ani těch 3GB/s přes SATA?
Napadá Vás Rudy, kde můžu mít zakopaného psa?


Přílohy:
vyhodnocení PC.png
vyhodnocení PC.png [ 48.09 KiB | Zobrazeno 697 krát ]
Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
PříspěvekNapsal: 01 srp 2018 16:25 
Offline
Moderátor
Moderátor

Registrován: 30 pro 2013 22:29
Příspěvky: 3549
Bydliště: Bratislava
Ahoj :)

Podla mojho nazoru, toto Windows hodnotenie je uplne irelevantne a bezvyznamne. Otestuj si rychlost SSD napr. cez CrystalDiskMark a uvidis realne rychlosti.

Odkaz na portable verziu (neinstaluje sa): https://osdn.net/projects/crystaldiskma ... 6_0_1.zip/

_________________
Absolvent skoly pre novacikov :)
E-mail: conder (zavinac) forum.viry.cz

Ak nieco nie je jasne, pytaj sa. Odporucam mat vzdy zalohovat dolezite data (dokumenty, fotky a ine).

Fixlisty a ine scripty su pisane len pre konkretny PC. Nepouzivajte ich na inych zariadeniach, inak hrozi poskodenie systemu alebo strata dat.
Ak mate podobny problem ako iny uzivatel, prosim, zalozte si vlastnu temu.

V pripade spokojnosti je mozne podporit forum. Dakujeme!


Naposledy upravil Conder dne 01 srp 2018 16:31, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
PříspěvekNapsal: 01 srp 2018 16:29 
Offline
Návštěvník
Návštěvník

Registrován: 21 zář 2010 16:37
Příspěvky: 205
ok, zkusím - díky za odkaz


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
PříspěvekNapsal: 01 srp 2018 16:32 
Offline
Moderátor
Moderátor

Registrován: 30 pro 2013 22:29
Příspěvky: 3549
Bydliště: Bratislava
Nie je zaco :)

Este upozornim, ze SATA 3 ma maximalnu teoreticku rychlost 6 Gbps (gigbity za sekundu), co je v prepocte 750 MB/s (megabajty za sekundu). Takze nie 3 GB/s ako pises. Pozor na zamenu bit a bajt (1 bajt = 8 bitov). A navyse SSD Crucial MX500 250 GB ma maximalnu rychlost 560 MB/s (citanie) a 510 MB/s (zapis).

_________________
Absolvent skoly pre novacikov :)
E-mail: conder (zavinac) forum.viry.cz

Ak nieco nie je jasne, pytaj sa. Odporucam mat vzdy zalohovat dolezite data (dokumenty, fotky a ine).

Fixlisty a ine scripty su pisane len pre konkretny PC. Nepouzivajte ich na inych zariadeniach, inak hrozi poskodenie systemu alebo strata dat.
Ak mate podobny problem ako iny uzivatel, prosim, zalozte si vlastnu temu.

V pripade spokojnosti je mozne podporit forum. Dakujeme!


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
PříspěvekNapsal: 02 srp 2018 11:15 
Offline
Návštěvník
Návštěvník

Registrován: 21 zář 2010 16:37
Příspěvky: 205
V příloze jsou disky dvou různých desek... parametry mají mít podobné - céčka jsou různých značek s velmi podobnými parametry udávanými prodejci - vše nad 500MB/s . Ten éčko je nový disk zmíněný výše.
Předpokládám, že to bude omezováno deskou. Pokus o úpravu v BIOS na RAID (je to tam ve verzi biosu 9a) a nebo AHCI mi posílá start do modré smrti-restartu před spuštěním Windows.


Přílohy:
Desktop.7z [892 bajtů]
38 krát
Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
PříspěvekNapsal: 02 srp 2018 19:28 
Offline
Moderátor
Moderátor

Registrován: 30 pro 2013 22:29
Příspěvky: 3549
Bydliště: Bratislava
Pozrel som tie zakladne dosky a bohuzial obidve maju len starsiu verziu SATA 2, ktore ma teoreticku maximalku 3 Gbps = 375 MB/s.

Ak chces zmenit SATA mode z IDE na AHCI, je potrebne najprv drobna uprava v registroch. Nasledujuci navod je urceny len pre Windows 7.

Odporucam najprv vytvorit bod obnovenia.

Otvor prikazovy riadok ako spravca a spusti prikaz:
Kód:
reg add "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\msahci" /t REG_DWORD /v Start /d 0 /f


Nasledne po zmene SATA modu na AHCI v BIOSe by sa mal Windows normalne spustit.

RAID mod nepouzivaj, to sa pouziva na vytvorenie diskoveho pola z viacerych diskov.

_________________
Absolvent skoly pre novacikov :)
E-mail: conder (zavinac) forum.viry.cz

Ak nieco nie je jasne, pytaj sa. Odporucam mat vzdy zalohovat dolezite data (dokumenty, fotky a ine).

Fixlisty a ine scripty su pisane len pre konkretny PC. Nepouzivajte ich na inych zariadeniach, inak hrozi poskodenie systemu alebo strata dat.
Ak mate podobny problem ako iny uzivatel, prosim, zalozte si vlastnu temu.

V pripade spokojnosti je mozne podporit forum. Dakujeme!


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
PříspěvekNapsal: 04 srp 2018 12:47 
Offline
Návštěvník
Návštěvník

Registrován: 21 zář 2010 16:37
Příspěvky: 205
:happy:
Supééér!!
Díky moc - AHCI v provozu, evidentně to pomohlo:
původně
Sequential Read (Q= 32,T= 1) : 218.350 MB/s
Sequential Write (Q= 32,T= 1) : 243.107 MB/s
Random Read 4KiB (Q= 8,T= 8) : 43.432 MB/s [ 10603.5 IOPS]
Random Write 4KiB (Q= 8,T= 8) : 77.943 MB/s [ 19029.1 IOPS]
Random Read 4KiB (Q= 32,T= 1) : 41.273 MB/s [ 10076.4 IOPS]
Random Write 4KiB (Q= 32,T= 1) : 82.168 MB/s [ 20060.5 IOPS]
Random Read 4KiB (Q= 1,T= 1) : 34.518 MB/s [ 8427.2 IOPS]
Random Write 4KiB (Q= 1,T= 1) : 56.739 MB/s [ 13852.3 IOPS]

Test : 1024 MiB [C: 39.6% (44.3/111.8 GiB)] (x5)
nyní
Sequential Read (Q= 32,T= 1) : 277.978 MB/s
Sequential Write (Q= 32,T= 1) : 265.797 MB/s
Random Read 4KiB (Q= 8,T= 8) : 187.868 MB/s [ 45866.2 IOPS]
Random Write 4KiB (Q= 8,T= 8) : 92.669 MB/s [ 22624.3 IOPS]
Random Read 4KiB (Q= 32,T= 1) : 180.161 MB/s [ 43984.6 IOPS]
Random Write 4KiB (Q= 32,T= 1) : 95.873 MB/s [ 23406.5 IOPS]
Random Read 4KiB (Q= 1,T= 1) : 31.676 MB/s [ 7733.4 IOPS]
Random Write 4KiB (Q= 1,T= 1) : 59.766 MB/s [ 14591.3 IOPS]

Test : 1024 MiB [C: 41.3% (46.2/111.8 GiB)] (x5)


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
PříspěvekNapsal: 05 srp 2018 01:38 
Offline
Moderátor
Moderátor

Registrován: 30 pro 2013 22:29
Příspěvky: 3549
Bydliště: Bratislava
Nie je zaco, rad som pomohol :)

_________________
Absolvent skoly pre novacikov :)
E-mail: conder (zavinac) forum.viry.cz

Ak nieco nie je jasne, pytaj sa. Odporucam mat vzdy zalohovat dolezite data (dokumenty, fotky a ine).

Fixlisty a ine scripty su pisane len pre konkretny PC. Nepouzivajte ich na inych zariadeniach, inak hrozi poskodenie systemu alebo strata dat.
Ak mate podobny problem ako iny uzivatel, prosim, zalozte si vlastnu temu.

V pripade spokojnosti je mozne podporit forum. Dakujeme!


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz
Přispějete na provoz fóra?