Právě je 15 úno 2019 21:13

Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Pravidla fóra


Jednotlivé thready budou po vyřešení uzamčeny. Stejně tak ty, které budou nečinné déle než 14 dní. Vizte Pravidlo o zamykání témat. Děkujeme za pochopení.



Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 01 srp 2018 15:14 
Offline
Návštěvník
Návštěvník

Registrován: 21 zář 2010 16:37
Příspěvky: 182
Zdravím Vás.
Nějakou dobu jsem neřešil synův PC... jenže když se teď tak snížily ceny SSD, nahlédnul jsem na stav staršího PC.

Kluk má desku http://www.gigabyte.cz/products/page/mb/ga-g33m-s2#sp - a tady možná bude ten problém... Druhý syn má GA-EP35-DS3 s velmi podobnými parametry a vlastně všechny údaje z hodnocení stejné, jenom ten disk... (fotka je jen ilustrační - nejsem na tom PC)...

Ale přesněji. Obě desky mají Q8300, GTX750/2GB, 6GB RAM DDR2 v dual, systém W7 64bit na disku 120GB SSD.
Na desce DS3 vše funguje a rychlost disku v hodnocení je tuším 7,7 - první 4 hodnoty jsou 7,6 a 7,8.

Na desce G33M ale byl k systémovému ssd disku starší HDD, který měl evidentně chyby a vadné sektory. V domnění, že HDD zpomaluje celou sestavu jsem koupil SSD Crucial MX500 250GB. Výměna proběhla bez potíží, jenom ta rychlost se v novém hodnocení vůbec neprojevila. Je možné, že jsem něco vynechal v nastavení BIOSu? Nebo deska prostě nemá schopnost plně využít ani těch 3GB/s přes SATA?
Napadá Vás Rudy, kde můžu mít zakopaného psa?


Přílohy:
vyhodnocení PC.png
vyhodnocení PC.png [ 48.09 KiB | Zobrazeno 321 krát ]
Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
PříspěvekNapsal: 01 srp 2018 16:25 
Offline
Rádce
Rádce

Registrován: 30 pro 2013 22:29
Příspěvky: 2121
Bydliště: Bratislava
Ahoj :)

Podla mojho nazoru, toto Windows hodnotenie je uplne irelevantne a bezvyznamne. Otestuj si rychlost SSD napr. cez CrystalDiskMark a uvidis realne rychlosti.

Odkaz na portable verziu (neinstaluje sa): https://osdn.net/projects/crystaldiskma ... 6_0_1.zip/

_________________
Absolvent skoly pre novacikov :)
E-mail: conder (zavinac) forum.viry.cz

Ak nieco nie je jasne, pytaj sa. Odporucam mat vzdy zalohovat dolezite data (dokumenty, fotky a ine).

V pripade spokojnosti je mozne podporit forum. Dakujeme!


Naposledy upravil Conder dne 01 srp 2018 16:31, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
PříspěvekNapsal: 01 srp 2018 16:29 
Offline
Návštěvník
Návštěvník

Registrován: 21 zář 2010 16:37
Příspěvky: 182
ok, zkusím - díky za odkaz


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
PříspěvekNapsal: 01 srp 2018 16:32 
Offline
Rádce
Rádce

Registrován: 30 pro 2013 22:29
Příspěvky: 2121
Bydliště: Bratislava
Nie je zaco :)

Este upozornim, ze SATA 3 ma maximalnu teoreticku rychlost 6 Gbps (gigbity za sekundu), co je v prepocte 750 MB/s (megabajty za sekundu). Takze nie 3 GB/s ako pises. Pozor na zamenu bit a bajt (1 bajt = 8 bitov). A navyse SSD Crucial MX500 250 GB ma maximalnu rychlost 560 MB/s (citanie) a 510 MB/s (zapis).

_________________
Absolvent skoly pre novacikov :)
E-mail: conder (zavinac) forum.viry.cz

Ak nieco nie je jasne, pytaj sa. Odporucam mat vzdy zalohovat dolezite data (dokumenty, fotky a ine).

V pripade spokojnosti je mozne podporit forum. Dakujeme!


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
PříspěvekNapsal: 02 srp 2018 11:15 
Offline
Návštěvník
Návštěvník

Registrován: 21 zář 2010 16:37
Příspěvky: 182
V příloze jsou disky dvou různých desek... parametry mají mít podobné - céčka jsou různých značek s velmi podobnými parametry udávanými prodejci - vše nad 500MB/s . Ten éčko je nový disk zmíněný výše.
Předpokládám, že to bude omezováno deskou. Pokus o úpravu v BIOS na RAID (je to tam ve verzi biosu 9a) a nebo AHCI mi posílá start do modré smrti-restartu před spuštěním Windows.


Přílohy:
Desktop.7z [892 bajtů]
18 krát
Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
PříspěvekNapsal: 02 srp 2018 19:28 
Offline
Rádce
Rádce

Registrován: 30 pro 2013 22:29
Příspěvky: 2121
Bydliště: Bratislava
Pozrel som tie zakladne dosky a bohuzial obidve maju len starsiu verziu SATA 2, ktore ma teoreticku maximalku 3 Gbps = 375 MB/s.

Ak chces zmenit SATA mode z IDE na AHCI, je potrebne najprv drobna uprava v registroch. Nasledujuci navod je urceny len pre Windows 7.

Odporucam najprv vytvorit bod obnovenia.

Otvor prikazovy riadok ako spravca a spusti prikaz:
Kód:
reg add "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\msahci" /t REG_DWORD /v Start /d 0 /f


Nasledne po zmene SATA modu na AHCI v BIOSe by sa mal Windows normalne spustit.

RAID mod nepouzivaj, to sa pouziva na vytvorenie diskoveho pola z viacerych diskov.

_________________
Absolvent skoly pre novacikov :)
E-mail: conder (zavinac) forum.viry.cz

Ak nieco nie je jasne, pytaj sa. Odporucam mat vzdy zalohovat dolezite data (dokumenty, fotky a ine).

V pripade spokojnosti je mozne podporit forum. Dakujeme!


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
PříspěvekNapsal: 04 srp 2018 12:47 
Offline
Návštěvník
Návštěvník

Registrován: 21 zář 2010 16:37
Příspěvky: 182
:happy:
Supééér!!
Díky moc - AHCI v provozu, evidentně to pomohlo:
původně
Sequential Read (Q= 32,T= 1) : 218.350 MB/s
Sequential Write (Q= 32,T= 1) : 243.107 MB/s
Random Read 4KiB (Q= 8,T= 8) : 43.432 MB/s [ 10603.5 IOPS]
Random Write 4KiB (Q= 8,T= 8) : 77.943 MB/s [ 19029.1 IOPS]
Random Read 4KiB (Q= 32,T= 1) : 41.273 MB/s [ 10076.4 IOPS]
Random Write 4KiB (Q= 32,T= 1) : 82.168 MB/s [ 20060.5 IOPS]
Random Read 4KiB (Q= 1,T= 1) : 34.518 MB/s [ 8427.2 IOPS]
Random Write 4KiB (Q= 1,T= 1) : 56.739 MB/s [ 13852.3 IOPS]

Test : 1024 MiB [C: 39.6% (44.3/111.8 GiB)] (x5)
nyní
Sequential Read (Q= 32,T= 1) : 277.978 MB/s
Sequential Write (Q= 32,T= 1) : 265.797 MB/s
Random Read 4KiB (Q= 8,T= 8) : 187.868 MB/s [ 45866.2 IOPS]
Random Write 4KiB (Q= 8,T= 8) : 92.669 MB/s [ 22624.3 IOPS]
Random Read 4KiB (Q= 32,T= 1) : 180.161 MB/s [ 43984.6 IOPS]
Random Write 4KiB (Q= 32,T= 1) : 95.873 MB/s [ 23406.5 IOPS]
Random Read 4KiB (Q= 1,T= 1) : 31.676 MB/s [ 7733.4 IOPS]
Random Write 4KiB (Q= 1,T= 1) : 59.766 MB/s [ 14591.3 IOPS]

Test : 1024 MiB [C: 41.3% (46.2/111.8 GiB)] (x5)


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
PříspěvekNapsal: 05 srp 2018 01:38 
Offline
Rádce
Rádce

Registrován: 30 pro 2013 22:29
Příspěvky: 2121
Bydliště: Bratislava
Nie je zaco, rad som pomohol :)

_________________
Absolvent skoly pre novacikov :)
E-mail: conder (zavinac) forum.viry.cz

Ak nieco nie je jasne, pytaj sa. Odporucam mat vzdy zalohovat dolezite data (dokumenty, fotky a ine).

V pripade spokojnosti je mozne podporit forum. Dakujeme!


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz
Přispějete na provoz fóra?
>