Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz

Spatny zdroj?

To, co se nehodí jinam..

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
miroo
Návštěvník
Návštěvník

Spatny zdroj?

#1 Příspěvek od miroo »

Uz asi pred tydnem mi zacal u pocitace piskat zdroj (Fortron). Teda aspon myslim, ze ten zvuk jde ze zdroje. Je to slyset hlavne kdyz vypnu PC a netoci se vetraky, pak musim zdroj na noc vypinat, protoze to vazne hodne rusi. Bohuzel dneska jsem zjistil, ze uz mi rano po zapnuti zdroje nechtel nastartovat PC :( Tak jsem zdroj zase vypnul a zapnul a uz se PC spustil, ale se znacnou prodlevou (macknul jsem tlacitko na PC a asi tak za 2 vteriny se PC spustil). Docela nedavno jsem ale kupoval novou grafiku Radeon HD 5870, hraju take vic narocnych her, takze urcite je zdroj od te doby vice vytizenej. Zdroj je uz starsi, ma tak kolem 3,5 roku a je to 500W. Vypada to, ze se asi budu muset poohlidnout po jinem zdroji? Hlavne bych se chtel zeptat - nemuze to byt nebezpecne pro ostatni komponenty v PC?

PetrTl
Vzorný návštěvník
Vzorný návštěvník

Re: Spatny zdroj?

#2 Příspěvek od PetrTl »

Jestli píská jen samotný zdroj, můžeš odzkoušet sám. Nebude to 100%-ní ověření, ale většinou to stačí. Vytáhni ze základní desky hlavní napájecí kabel (označený třeba 20/24 ATX) a jen připni elektriku do zdroje. Když bude pískat, je to jednoznačně stoprocentně on. Když pískat ale nebude, není jisté, že to je jinde v PC, je to jen hodně pravděpodobné.

Co se týká nebezpečí, můžu odpovědět pouze stylem co kdyby. Kdyby ten zdroj odcházel dále postupně, tak se dostane do definitivního stadia, kdy se už nespustí PC ani na několik pokusů. V tomto stadiu to ještě nebezpečné nemusí být, ono tam zabírají kontrolní obvody i ve zdroji i na základní desce a nedovolí mu najet. Pak je ale už špatné se ho pokoušet znovu a znovu spouštět. To už nedoporučuju.

Je ale teoretická možnost, že zdroj bouchne při zapnutí nebo v provozu. Pak by to mohlo něco vzít sebou.

Musím ale podotknout, že mi prošlo rukama nemálo vadných zdrojů. Ale s tím, že by to vzalo sebou i něco jiného, jsem se během posledních 7 let setkal asi tak jednou za dva roky - a i to není jisté, že byla vina na straně zdroje.
Ostatně soudím, že Kartágo musí být zničeno.

miroo
Návštěvník
Návštěvník

#3 Příspěvek od miroo »

Moc dekuji za jasnou odpoved :)

PetrTl
Vzorný návštěvník
Vzorný návštěvník

#4 Příspěvek od PetrTl »

Není zač :)
Ostatně soudím, že Kartágo musí být zničeno.

Čarls
Přítel fóra
Přítel fóra

#5 Příspěvek od Čarls »

Jen si dovolím doplnit pískání u fortronu je poměrně dost časté.
Osobně bych doporučil přepěťovou ochranu na zásuvce s 220 může se stát že nastane přepětí a to už zdroj nemusí ustát.
Navíc počítač bych nenechával pokud nestahujete přes noc a pod. vypnout z 220 vypinač je přímo na prodlužce :idea:
Doporučil bych tuto http://www.ecoprint.cz/pocitace/prislus ... -s12109198
Nikdo není dobrý náhodně,ctnosti je třeba se učit.
SENECA

Odpovědět