Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz

Ročníková práce - Počítačové viry (malware)

To, co se nehodí jinam..

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Šupex
Návštěvník
Návštěvník

Ročníková práce - Počítačové viry (malware)

#1 Příspěvek od Šupex »

Zdravím,
jsem v maturitním ročníku a jelikož jsem technické lyceum, tak namísto praktické zkoušky mám ročníkovou práci s obhajobou. Jak jsem zjistil, tak jsem si vybral docela chytře tohle složité a hodně obsáhlé téma :)

Aktuální problém, na kterém jsem se zasekl, je trojský kůň.

Mám zjištěno, že jsou různé typy trojských koní, které obsahují různé druhy malware, a že to je škodlivý program, tvářící se jako užitečný a se kterým uživatel nesouhlasí. To je tak ve zkratce. Mám to tedy chápat tak, že trojský kůň vždy obsahuje jiný malware a zajišťuje jeho spuštění a běh?

Unlimited_Killer
Přítel fóra
Přítel fóra

Re: Ročníková práce - Počítačové viry (malware)

#2 Příspěvek od Unlimited_Killer »

Jistou inspiraci lze získat od autora stránek viry.cz - Igiho.
Napsal dost obsáhlou publikaci i virech. Ale nekopírovat!
inactive

Šupex
Návštěvník
Návštěvník

#3 Příspěvek od Šupex »

To mám stáhnuté, pročítám a kombinuji s jinými zdroji, nicméně:
cituji
Narozdíl od virů není tento typ škodlivého kódu schopen sebe-replikace a infekce
souborů. Trojský kůň nejčastěji vystupuje pod spustitelným souborem typu EXE, který
neobsahuje nic jiného (užitečného), než samotné „tělo“ trojského koně. Odtud společně
se skutečností, že trojan není připojen k žádnému hostiteli plyne, že jedinou formou
dezinfekce je odmazání dotyčného souboru. Starší definice říkají, že trojan je program,
vizuálně vypadající jako užitečný, ve skutečnosti však škodlivý. V daleké minulosti se tak
několikrát objevil trojský kůň vydávající se za antivirový program McAfee VirusScan, ve
skutečnosti likvidující soubory na pevném disku. Jako jeden z posledních dodržujících
tuto tradici byl trojan Telefoon, který se vydával za komprimační program RAR 3.0 (jehož
oficiální verze 3.0 mimochodem vyšla až za několik let). V současnosti se tak můžeme
setkat nejčastěji s následující formou trojanů:
V tomto sem vyčet akorát to, že se trojan neumí replikovat, nepotřebuje ke svému běhu hostitelský spustitelný soubor, obsahuje škodlivý kód a že kdysi byl koncept trojana takový, že se ještě maskoval za užitečný program. A mě by právě zajímalo jestli existence trojského koně je podmíněna tím, že pouze obstarává stáhnutí, spuštění a běh zbylého malware.

Jinými slovy. Má vůbec trojan nějaký význam, pokud s sebou netahá ostatní malware nebo si ho dodatečně nestáhne?

Unlimited_Killer
Přítel fóra
Přítel fóra

#4 Příspěvek od Unlimited_Killer »

Moc se v tom nevyznám, ale řekl bych asi, že by to musel být Trojan-Downloader.
Ale poptám se kolegů.
inactive

iwqa007
Návštěvník
Návštěvník

#5 Příspěvek od iwqa007 »

Trójske kone spmedzi malwaru môžeme považovať za najdeštruktívnejšie programy. Dokáže vám urobiť v PC riadnu neplechu :?: napr. zneužije vaše osobné údaje, crackne vám účet a pod....

Odpovědět