Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz

Mnoho složek "Windows" a "Program files" po reinstalaci OS

Moderátor: Moderátoři

Pravidla fóra
Jednotlivé thready budou po vyřešení uzamčeny. Stejně tak ty, které budou nečinné déle než 14 dní: http://forum.viry.cz/viewtopic.php?f=12&t=123975 . Děkujeme za pochopení.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Kedarek
Návštěvník
Návštěvník

Mnoho složek "Windows" a "Program files" po reinstalaci OS

#1 Příspěvek od Kedarek »

Ahoj. Potřebuji poradit s kompem od známého. Dostal se mi pod ruce ve stavu, kdy nešel spustit OS (WIN7 Home Premium, 64-bit). Prý: "Včera to ještě šlo..." Klasika. Nejsem sice odborník, ale zkusil jsem mu pomoct. Nejdřív jsem vybral z nabídky "Pokusit se opravit chybu" - to komp nedokázal. Pak jsem se zkusil "Vrátit do bodu, kdy bylo ještě vše OK" - to taky nešlo. Do třetice jsem se to pokusil opravit pomocí instalačního CD, ale takhle nešlo nic jiného, než znovu nainstalovat OS. To se tedy nakonec povedlo, vše se nainstalovalo OK a vytvořilo mi to složku "Windows.old". Dokonce na C: zůstaly i složky s fotkama, QIP atd...
V tuto chvíli mi komp běží dobře, ale při startu mi dává nabídku ze dvou OS - oba WIN7. Ten nově nainstalovaný a ten původní - poškozený.
Taky mám nějak moc složek "Windows" a "Program files" na HDD C: i D: - tak to vypadá, že některé programy mám v "Program files" na C:, některé na D:... Některé tam i tam... I vté složce "Windows.old" je "Program files (x86)...
Rád bych to s vaší pomocí nějak učesal, uspořádal.
Taky bych rád ze systému dostal ten poškozený WIN7.
A ještě otázečka - jaký je rozdíl mezi "Program files" a "Program files (x86)?
Pomůže někdo?

MiliNess
Přítel fóra
Přítel fóra

Re: Mnoho složek "Windows" a "Program files" po reinstalaci

#2 Příspěvek od MiliNess »

Do složky Program files se instalují 64bitové aplikace, Program files (x86) se instalují 32bitové.
Nejprve si musíte upřesnit, které složky patří k nové instalaci Windows.
To najdete třeba v registru, v klíči HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion
ProgramFilesDir
ProgramFilesDir (x86)

nebo jednoduše napíšete do řádku s cestou průzkumníka
%windir% nebo %SystemRoot% pro adresář Windows
%programfiles% pro Program Files
%programfiles(x86)% pro Program Files (x86)

Ty ostatní, včetně složky Windows původní instalace můžete vymazat.
Jestli se nepletu, tak budete mít v jednom svazku(např. C:) složky patřící k první instalaci W7, ve svazku D: složky patřící současné instalaci W7 a navíc ve svazku C: složku Windows.old, která pochází z upgradu Windows XP nebo Windows Vista na W7. (slouží k návratu k původnímu staršímu operačnímu systému)
Zřejmě budete potřebovat převzít vlastnictví těchto složek a souborů a nastavit si k nim přístupová práva.
K některým souborům ve složce Windows má totiž přístup pouze účet system nebo TrustedInstaller a nepůjdou vám smazat ani ze správcovského účtu.
http://support.microsoft.com/kb/308421/cs
Na záložce vlastník musíte zatrhnout "nahradit vlastníka v podřízených kontejnerech a objektech".
Stejně tak musíte mít zatrženo "přepsat všechna oprávnění podřízených objektů zděditelnými oprávněními tohoto objektu" na záložce "oprávnění", až si budete nastavovat přístup.
Tím převezmete vlastnictví a následně si nastavíte přístup ke všem souborům a podsložkám.
Položku staré instalace v boot menu odstraníte např. pomocí programu VistaBootPro nebo EasyBCD.

Pokud budete mít např. složku Program Files nové instalace Windows ve svazku d:, nepřesouvejte ji na c:
Taktéž nepřesouvejte složku Windows z D: na C:. Nespustil byste ani nové Windows. (ono vám to při spuštěném systému stejně nepůjde udělat)
Musel byste změnit všechny odkazy na ně v registru, u složky Windows byste navíc musel pozměnit BCD konfigurační soubor.
Pokud jste s naší pomocí spokojeni, můžete nás podpořit. Informace zde

Kedarek
Návštěvník
Návštěvník

#3 Příspěvek od Kedarek »

Ahoj.
Díky za pomoc - vše jsem zvládl podle tvého návodu a je to OK :worship:

Můžu ještě jednu podotázku? :wink:
Jak píšeš, že do složky "Program files" se instalují 64bitové aplikace a do "Program files (x86)" ty 32bitové - to znamená, že i když je v PC WIN7 64bit verze, je možno instalovat a používat i 32bit aplikace? A to systém při instalaci sám rozpozná o kolika bitovou aplikaci se jedná a nabídne tu správnou složku "Program files" nebo to musím udělat já?

MiliNess
Přítel fóra
Přítel fóra

#4 Příspěvek od MiliNess »

Ano, 32 bitové aplikace můžeš používat. Windows 64bit používá tzv. Wow64, který pro 32bitovky emuluje 32bitové prostředí.
Aplikace si pak připadá, jako by běžela ve 32bitovém operačním systému.
Systém 32bitovku pozná sám a implicitně ji bude instalovat do Program files (x86). Netřeba se starat.
Pokud jste s naší pomocí spokojeni, můžete nás podpořit. Informace zde

Kedarek
Návštěvník
Návštěvník

#5 Příspěvek od Kedarek »

Ještě jednou moc děkuju za pomoc a info. Ahoj

MiliNess
Přítel fóra
Přítel fóra

#6 Příspěvek od MiliNess »