Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz

Externí HD se chce formátovat. Proč??

Moderátoři: Rudy, Moderátoři

Pravidla fóra
Jednotlivé thready budou po vyřešení uzamčeny. Stejně tak ty, které budou nečinné déle než 14 dní. Vizte Pravidlo o zamykání témat. Děkujeme za pochopení.
Zpráva
Autor
kovalensue
Návštěvník
Návštěvník

Re: Externí HD se chce formátovat. Proč??

#16 Příspěvek od kovalensue »

ještě přihazuji nový výsledek z DiskReaderu
Přílohy
diskReader2.zip
(39.19 KiB) Staženo 189 x

Vrtule
Přítel fóra
Přítel fóra
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Vrtule »

Zdravím,

hm, to nejsou dobré zprávy.

Ten Explorer se začne kousat, pokud se pokusíte ten disk otevřít, nebo stčí, když ten disk jen připojíte a necháte si vypsat seznam disků v Tento počítač (tzn. nevlezete do toho disku)?

Přemýšlím, jestli by nepomohlo nechat ten disk takhle chvíli vrčet. Nevím, jestli se tam systém nesnaží provádět nějaké opravy. Ono v podstatě ty moje utlitky byly schopné opravit boot. sektor, ale pokud došlo nějakým způsobem k poškození obsahu i dalších sektorů, nepomůže to.

Jinak ta hláška v Linuxu mi připadá, jako že Ubuntu předpokládá, že disk je formátován systémem EXT2/3/4, což samozřejmě není pravda. Ale těžkko říct.

kovalensue
Návštěvník
Návštěvník

#18 Příspěvek od kovalensue »

no tak já to zkusím něchat vrčet...taky mě to napadlo jestli se widle nesnaží to nějak dát do kupy....ale tak podstatné je že vše důležité mám a ten eventuelní formát mě nebude tak bolet....jinak disk opravdu otevřít nejde....nebo se mi to zatím ještě nepovedlo.....ale na druhou stranu už se chytla recuva....

kovalensue
Návštěvník
Návštěvník

#19 Příspěvek od kovalensue »

tak děkuji mockrát za pomoc....Recuva už dokáže ten disk otevří o prozkoumat a podařilo se mi teď úspěšně obnovit jeden díl TBBT....takže po kompletním scanu bych mohl většinu zachránit a pak mi nebrání nic v tom to znovu naformátovat...ještě jeden dotaz je lepší mít FAT32 a nebo NTFS??

Vrtule
Přítel fóra
Přítel fóra
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Vrtule »

Jenom ještě dotaz k té Recuvě: použil jste ji ve stejném natavení jako minule, kdy nic nenašla? Jestli ano, tak by znamenalo, že ty moje opravy přece jen trochu pomohly... ale stejně si je zkusím na své flashce (rozbít si boot. sektor a pak ho pomocí těch mých prográmků opravit).

FAT32 vs. NTFS
Ono má každé své výhody a nevýhody. FAT32 je relativně jednoduchý souborový systém, takže jsem s ním schopen dělat to, co jsem tady předvedl (což bohužel nebylo přesně to, v co jsem doufal). Nejsem si moc jistý, zba bych byl schopný něčeho podobného u NTFS. Ale asi ano. Nevýhodou FAT32 je menší výkon na větších prostorech (a váš 500 GB disk lze považovat za "velký prostor") a také to, že pokud vám třeba během zápisu se ten disk nějak náhodně odpojí, nebo vám spadne systém, může dojít k slušnému poškození struktur souborového systému a bude třeba použít program Recuva.

Naproti tomu NTFS je hodně složitý souborový systém. Jeho výhodou je větší rychlost na velkých prostorech a schopnost zotavit se z pádů (když vám při zápisu spadne systém, NTFS to pozná a přežije to). Nevýhoda spočívá v tom, že soubory a adresáře na tom disku mají definováno, jaký uživatel k nim může a jaký ne. Když byste pak ten disk prohlížel bez administrátorských práv (na počítači, kde admin. práva prostě nemáte), může se vám stát, že nebude schopen ty soubory třeba smazat.

Ale i tak bych vám doporučil NTFS. Ani nevím, zda vám Windows dovolí formátovat ten disk pomocí FAT32. Bývala tam kdysi implementována nějaká omezení. Ale možná na WIndows 7 se jich již vzdali.

cernohous13
VIP in memoriam
VIP in memoriam
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od cernohous13 »

Pokud se nepletu, tak FAT32 neumí pracovat se soubory nad 3GB.
Pak je nutné formátovat nejprve na systém exFAT a následně na NTFS.
Mé zkušenosti z XP - Win7 bohužel nevím :oops:
Doporučení:
V průběhu léčení prováděj nové instalace a odinstalace jen na můj pokyn.
Důkladně prostuduj a proveď celou operaci podle mé odpovědi.
V případě nejasností se zeptej - vysvětlím Obrázek

-------------------------------------------------------------------------------------------------
> Podpora fóra <

Vrtule
Přítel fóra
Přítel fóra
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Vrtule »

Ano, na ten 4 GB limit na velikost souborů jsem u FAT32 nějak pozapomněl.

Zamčeno