Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz

Základní hardwarová diagnostika.

Moderátoři: Rudy, Moderátoři

Zamčeno
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
Rudy
Site Admin
Site Admin
Příspěvky: 118152
Registrován: 30 říj 2003 13:42
Bydliště: Plzeň
Kontaktovat uživatele:

Základní hardwarová diagnostika.

#1 Příspěvek od Rudy »

Bezpečnostní upozornění!

V případě vady napájecího zdroje rozhodně nedoporučuji osobám bez elektrotechnické kvalifikace otevírat jeho kryt!!! Primární část zdroje je spojena s elektrickou nn sítí, což znamená, že se na ní nachází nebezpečné napětí. I při odpojené sítě se může na filtračních kondenzátorech nacházet zbytkové napětí vyšší, než 200 V! Identifikujete-li vadu zdroje, vyměňte jej jako celek. Jeho opravu svěřte odborníkovi, který má kvalifikaci podle vyhl. 50/78 Sb., příp. podobné, platné na Slovensku a podobnými opravami se zabývá. Většinou se ale oprava vadného zdroje nevyplatí. Je dražší, nebo stejně drahá, jako nový zdroj.




Pokud vám vaše PC nebude fungovat podle vašich představ, popř. vůbec a vy si budete jisti, že PC není zavirován, ani nemá poškozený systém, přijde na řadu hardwarová diagnostika. Její základní zásady jsem se zde pokusil shrnout.

Základní diagnostika hardwarových závad.

1. PC nejde zapnout.

Pokud PC nereaguje na start tlačítko na PC skříni, znamená to, že napájecí zdroj je nefunkční, nebo ho nelze zapnout. U soudobých strojů, probíhá zapínání elektronicky (přizeměním zeleného vodiče zdroje přes zákl. desku se zapíná výkonová část zdroje a tím i celé PC). Abychom zjistili, kde je závada, musíme nejprve indikovat (LED zkoušečkou, voltmetrem) na fialovém vodiči zdroje, kde bychom měli naměřit +5 V. Toto napětí ovládá přes startovací tlačítko spínací prvek na zákl. desce. Chybí-li toto napětí i při odpojeném konektoru od zákl. desky, nebo má-li nižší hodnotu, je zdroj vadný. V případě, že nepětí je správné, je možná vada zdroje, i zákl desky. Ověřit je to možné tak, že odpojíme napájecí konektor od zákl. desky a vhodným nástrojem (špičatá pinzeta, kousek vodiče), propojíme zelený vodič s některým z černých (zem). Je-li zdroj v pořádku, rozběhne se. !!POZOR!! Disky a mechaniky nechte připojeny, zdroj musí mít zátěž! V takovém případě tedy zbývá zákl. deska, příp. startovací tlačítko.
Starší typy zdrojů AT se zapínaly na primární straně přímo tlačítkem, nebo kolébkovým spinačem. Tzn. pokud takový PC nešel zapnout, šlo výlučně o závadu zdroje.

Barvy vodičů a jednotlivá napětí:

žlutý +12 V
červený +5 V
oranžový +3,3 V
fialový +5 V StandBy
zelený on/off
modrý -12 V
bílý -5 V
černý zem

Zdroj zajišťuje tato napětí v toleranci +/- 5 %.



2. PC se zapne, ale nejdou úvodní posty.

V takovém případě může být závada na zákl. desce, vložené kartě, HDD, mechanice, CPU, RAM. Diagnostikování takové závady je již složitější. Zpravidla budeme muset "očesat" stroj na tzv. minimální konfiguraci. Tzn. odpojíme vše (napájení i sběrnici), kromě zákl. desky, zdroje, CPU, RAM a gr. karty (máme-li RAM ve více bancích, ponecháme pouze jednu). Tu můžeme při neúspěchu vyměnit za další. V případě, že se nám neobjeví úvodní posty ani v této minimální konfiguraci, znamená to, že je vada v těch komponentách, které jsou zapojeny a další diagnostiku můžeme provádět jen tehdy, máme-li k dispozici jiné, zaručeně funkční komponenty, které jsou kompatibilní s těmi na zákl. desce. Pokud posty naskočí, postupně připojujeme další díly, které jsme před tím odpojili (vždy po jednom a při vypnutém PC) tak dlouho, až závadu vyprovokujeme. Díl, po jehož znovupřipojení zůstane PC nefunkční, je ten, který závadu způsobil a musí být vyměněn.



3. PC se zapne, ale vypne se, či restartuje během startu OS, nebo během práce na PC.

V průběhu startovacího procesu postupně roste zatížení zdroje. Je-li zdroj již staršího data výroby, nemusí poskytovat štítkové hodnoty napětí a proudů, díky vyschlým filtračním elektrolytickým kondenzátorům dává na výstupu větší zvlnění a tudíž svým výkonem nepostačuje spotřebě energie daného stroje. Důsledkem toho se vypne, příp. restartuje. V takovém případě se doporučuje na zkoušku vyměnit napájecí zdroj (měl by být dimenzován na stejný, nebo vyšší výkon). Stejný efekt nastane, jsou-li vyschlé elektrolytické kondenzátory na zákl. desce, kde jsou další zdroje napětí, které pak napájí CPU, chipset a další integrované periferie. Zručný elektronik dokáže kondenzátory vyměnit. Další příčinou vypínání může být přehřátí některé komponenty. Moderní biosy dokáží v takové situaci PC vypnout, mají přednastavenu teplotu, při které odpojí zdroj (někdy lze tuto teplotu softwarově měnit). Je-li podezření na přehřívání některé komponenty, lze použít jako kontrolní software Speedfan: http://www.stahuj.centrum.cz/utility_a_ ... /speedfan/ , nebo Everest home: http://www.stahuj.centrum.cz/utility_a_ ... y/everest/ . Obecně se považují teploty za normální, jestliže trvale nepřekračují 65 °C.



4. OS během chodu PC "spadne" do BSOD (modrá obrazovka smrti).

Téměř vždy tento problém způsobuje RAM. Máme-li jen jeden bank, lze otestovat pomocí utility Memtest86: http://www.viry.cz/forum/viewtopic.php?f=53&t=106788 (v odkazu je návod na vytvoření bootovatelného CD, z něhož test spustíme). Je žádoucí nechat test běžet delší dobu (nejméně 1hod), Memtest projde paměti v několika cyklech a zvýší se tak pravděpodobnost objevení chyby. Máme-li RAM ve více bancích, lze je vyzkoušet tak, že je otestujeme postupně po jedné (PC sice poběží pomaleji, ale lze tak zjistit, který bank způsobuje problém) v běžném provozu. Vadný bank pak musíme vyměnit za stejný typ. Někdy ale může stejný problém způsobovat harddisk, nebo jeho řadič, příp. datový kabel k disku. Modrá obrazovka vypíše kód poruchy. Pokud si ho následně zadáte do vyhledávače na internetu, dá se k ni i dohledat všelijaká podrobnost.



5. Pomalý chod PC.

I hardware může způsobit zpomalení chodu PC. V tomto případě hledejte problém v disku, kabelu, nebo řadiči (ten je součástí zákl. desky. Disk samotný můžeme zkontrolovat pomocí systémového checkdisku: Tento počítač>pravým myšítkem na příslušný disk>vlastnosti>nástroje>kontrola chyb. Na závěr kontroly vypíše log, kde popíše nalezené chyby. Pokud děláme úplnou kontrolu s aut. opravou chyb, je dobré provést zálohu důležitých dat jako prevenci před pádem disku. Může se stát, že v závislosti na rozsahu poškození, stane disk nepřístupný. Datové kabely (a nejen ty diskové) mohou být rovněž příčinou špatné funkce PC. V případě poškození datového kabelu, dochází zpravidla k pádům do BSOD, příp. bios vůbec disk nedetekuje. Jednotliví výrobci disků mají k dispozici softwarové utility speciálně vytvořené pro své výrobky, jimiž lze provést kontrolu. Obvykle jsou k dispozici na jejich webech.



6. Chyby v zobrazování.

Problém způsobuje gr. karta, monitor, nebo datový kabel k monitoru. Závadu lze lokalizovat pouze výměnou příslušné komponenty. Pokud se monitor nerozsvítí vůbec, můžete zahýbat kabelem u jeho koncovek. Pokud je nalomený, bývá to nejčastěji tam. Jinak lokalizace těchto závad předpokládá mít k dispozici funkční komponenty pro zkoušení, neboť hw chybu gr. karty spolehlivě identifikujeme pouze její výměnou. Též je možné monitor vyzkoušet s jiným strojem a tím vylučovací metodou dojít k závěru. Problém obvykle nastane u integrované gr. karty na zákl desce, které navíc nemá gr. slot. Tam je nutné ověřit monitor a datový kabel na jiném PC. V případě vadné integrované grafické karty, je třeba vyměnit celou zákl. desku. Moderní gr. karty většinou umožňují i připojení dalších zobrazovacích zařízení (např. televizoru). Výstupy pro tento účel jsou přdevším HDMI a S-video. K úspěšnému přiojení je nutné, aby TV měl vstupy stejného standardu. HDMI vstupy se v TV nekonfigurují. Vstup S-video může mít TV jak v provedení P/S2, tak v provedení EURO SCART. Má-li TV vstup S-video v provedení EURO SCART, bývá tento zpravidla v TV konfigurovatelný, neboť SCART konektor umožňuje připojit i jiné standardy video (CVBS, RGB, komponent). Konektor se konfiguruje v menu TV a způsob je třeba zjistit z návodu k obsluze k TV. Způsobů je v zásadě tolik, co výrobců.



7. Nejde, nebo vypadává zvuk.

Nejde-li zvuk, přestože jsou nainstalovány korketní ovladače, zkontrolujeme, zda máme správně připojeny reproduktory. Pokud ano a jsou zapnuté (prakticky všechny reproduktory jsou aktivní, tzn. mají zabudovaný nf zesilovač, který úroveň nf signálu ze zv. karty uvede na reprodukovatelnou úroveň), může být vada v přívodním nf kabelu. Stává se, že se překlesá nejčastěji poblíž konektoru, nebo poblíž průchodky do reproskříně. Také se může poškodit konektor (ulomit). Ulomený konektor lze koupit nový v radiotechnických potřebách a každý radiotechnik je schopen ho vyměnit. Používá se typ Jack, průměr 3,5mm. Stejná závada se může projevit i u mikrofonu. Poškodí-li se zesilovač, zvuk rovněž nefunguje, nebo je zkreslen. Zesilovač opraví každá radiodílna, jde o analogové rařízení, které se používá i v jiných elektronických přístrojích. Samozřejmě musíme vzít v úvahu i ekonomickou stránku věci. Nejde-li zvuk i přesto, že jsme zjistili, že reprodukční zařízení je v pořádku, může být problém také v konfiguraci výstupů zv. karty. Moderní zvukové karty, které umožňují připojení reprosoustav 5.1 a vyšších (poznáme je podle toho, že mají 6 a více vstupních/výstupních konektorů), musí mít vstupy a výstupy konfigurovatelné. Konfigurační sw je zpravidla součástí ovladačů karty. V něm nastavíme konektory pro účel, k nimž je chceme použít (výstupy pro reprosoustavu, vstupy pro mikrofon, příp. další vstup pro jiná zařízení). Jsou-li zdířky správně nakonfigurovány a přesto není zvuk v pořádku, je zv. karta vadná. Opravu řešíme buď vložením externí karty do PCI slotu a insatalací jejich ovladačů, nebo výměnou zákl. desky. Většina zv. karet je dnes integrována na zákl. desku. Původní integrovanou zv. kartu, která je nefunkční, pak musíme v biosu zakázat.



8. Problémy s LAN.

I LAN (síťové) karty jsou dnes převážně integrovány na zákl. desku. Vadu LAN karty poznáme tak, že nebudeme schopni zprovoznit síť vůbec, nebo bude tato vykazovat různé anomálie v chodu (pomalý přenos, výpadky apod.). Nepodaří-li se nám zprovoznit síť přeinstalací síťových driverů, příp. opravou TCP/IP protokolu (WinSockFix, nebo resetovací příkaz), lze tvrdit, že síť. karta je vadná. Opravuje se opět vložením jiné karty do PCI slotu, příp. použitím externí karty USB, nebo výměnou zákl. desky. Rovněž zde je nutné v případě vložení jiné karty původní integrovanou LAN kartu zakázat v biosu.




9. USB porty.

Vady USB portů jsou poměrně obsáhlým tématem. Abychom mohli s jistotou tvrdit, že je integrovaný USB řadič vadný, je někdy nutné i přeinstalovat operační systém. Existuje zde celá škála vad, od té, při níž systém USB porty nemusí vůbec detekovat až k té, kdy porty jsou korektně detekovány a přitom nefungují. Bezpodmínečně je třeba zde dbát, aby nebyl USB konektor zasunován násilím. V takovém případě se snažíte o obrácené připojení konektoru, které neskončí jinak, než destrukcí konektoru a v horším případě, kdy vlivem destrukce dojde v konektoru ke zkratu, také zničnením USB řadiče. Jistou pomůckou v mnoha případech je PCI USB karta, která má vlastní řadič. Pokud tuto kartu připojíme a budou USB porty na kartě funkční, lze asi z 80 % usuzovat na hardwarovou závadu integrovaných USB na zákl. desce. Některé tyto karty mají i piny k připojení kabelu předních USB konektorů. Tam je pouze nutné dodržet zapojení vodičů podle barev. Při prohození vodičů napájení (červený, černý) dojde vždy k poškození karty, externího zařízení, příp. obou kusů hw! Pro úplnost zde uvedu i barvy vodičů a jejich význam:

černý zem
bílý data -
zelený data +
čevený napájení +5 V

Poslední dobou se objevují různá doplňková zařízení, která vcelku s IT nesouvisí (různé lampičky, nebo reklamní předměty), napájené z USB konektoru. Rád bych při této příležitosti upozornil, že dovolená proudová zatížitelnost zdroje +5 V v USB je 500 mA. Je tedy třeba se přesvědčit o tom, že dané zařízení nemá příkon vyšší, než 2,5 W.




10. P/S2, sériový a paralelní port.

Tyto porty se dosud užívají k připojení periferií, jako jsou klávesnice, myš, starší tiskárny, starší mobilní telefony, měřicí přístroje apod. Ovladače pro ně mají všechny současné oper. systémy již zabudovány. Je-li takový port při instalaci systému detekován, instaluje se zároveň i jeho ovladač. Přesvědčit se lze o tom ve správci zařízení. Nesmí být u žádného ze zařízení černožlutý vykřičník. Ten signalizuje chybu daného zařízení. U těchto portů je v případě nefunkčnosti třeba přesvědčit opravou systému, zda není chyba v jeho ovladači. Není-li tomu tak, je port vadný fyzicky. V tom případě je vždy nutné zákl. desku vyměnit, neboť vložené karty s těmito porty se nevyrábí. Porty jsou základním hardware.
Dotazy a logy vkládejte pouze do vašich threadů. Soukromé zprávy, icq a e-maily neslouží k řešení vašich problémů.

Podpořte, prosím, naše fórum : https://platba.viry.cz/payment/.

Navštivte: Obrázek

e-mail: rudy(zavináč)forum.viry.cz

Varování:
Před odvirováním PC si udělejte zálohy svých důležitých dat (pošta, kontakty, dokumenty, fotografie, videa, hudba apod.). Virus mimo svých "viditelných" aktivit může poškodit systém!


Po dořešení vašeho problému bude vlákno zamknuto. Stejně tak tehdy, pokud bude nečinné více než 14dnů. Pokud budete chtít vlákno aktivovat, napište mi na mail uvedený výše.

Zamčeno