Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz

linux (ubuntu) a jeho bezpečnost

Moderátoři: james008, JaRon, Moderátoři

Pravidla fóra
Jednotlivé thready budou po vyřešení uzamčeny. Stejně tak ty, které budou nečinné déle než 14 dní. Vizte Pravidlo o zamykání témat. Děkujeme za pochopení.
Zpráva
Autor
f-m
Návštěvník
Návštěvník
Příspěvky: 202
Registrován: 18 čer 2010 10:12

linux (ubuntu) a jeho bezpečnost

#1 Příspěvek od f-m »

Zdravím, celkem škoda že se zde ani trochu nezabývá linuxem a jinými alternativními OS (macOS atd..).

Máte tady někdo zkušenosti s linuxem?

Chystám se přejít na linux. Na nb mám visty, ale chtěl bych vyzkoušet něco jiného a něco nového se naučit.
Jsem začátečník a neznalec. Jelikož i co se týká znalostí, tak i u win to není nic moc, takže bych volil něco pro začátečníky.

Přemýšlím nad ubuntu. Ten je pro začátečníky jako dělaný a hlavně se mi i 10.04 líbí (protože vypadá jako macOS :lol: ).

-> Jak je na tom ale linux (hlavně ubuntu) s bezpečnosti? Mám o toto trochu větší obavy, jelikož jak platí u win, spousty free softů obsahují viry a jiný malware... proto mu (a jeho programům) moc nedůvěřuji...

-> Dále mám obavy z instalace programů z repozitářů, jelikož nevím jak se dá tomuto důvěřovat... přece jen mi to připomíná něco jak stahuj.cz, kde někdo naháže různé programy a třeba některé klidně můžou obsahovat něco nebezpečného nebo nějaké udaje někam odesílat...

Přece jen způsob na win kde stáhnu prověřený a známý program z oficiálních stránek a popřípadě jej prověřím ještě na virustotalu mi přijde tak trochu bezpečnější...

Ono pokud bych stahoval program z oficiálních repozitářů které udržuje třeba výrobce ubuntu, tak tam bych tomu ještě trochu důvěřoval, jenže tam moc programů není a je potřeba stahovat z repozitářu udržovaných komunitou a tam už tomu nevěřím...

-> Ale hlavně je potřeba antivir, firewall nebo něco jiného? Jak je to s malwarem...

Zatím tedy přemýšlím nad ubuntu (ale mám i trochu obavy z funkčnosti bluetooth a wi-fi na mém notebooku, která mi v live cd nejela). Jde mi hlavně o to, že je easy, má dobrou podporu, plno návodu + cz knihu (kterou už mám přečtenou) a dobře vypadá.

-> Je ubuntu dobrá volba (co se týká kvality, jednoduchosti a hlavně bezpečnosti) nebo by jste volily něco jiného?

Celkem rád mám soft ve kterém se můžu hrabat a plno věcí upravit, nevím jak je na tom linux a jak tam jde toto. Jestli je třeba na každou blbost instalovat program nebo stačí editace nějakých konfiguráku atd. (né že bych to teda zatím moc uměl :lol: )

Momentálně mě visty na nb celkem štvou, proto bych tam rád teď hodil linux, jelikož použivám notebook většinou stejně na net (opera), přehrávání hudby a filmů a tyto standardní fce. Časem až budou peníze chci stejně upgradovat na win7, takže se uvidí třeba jestli bude linux OK nebo koupím win7.

P.S.: upozorňuji že jej chci na notebook, kde asi budou větší problémy s kompatibilitou.

Díky za jakýkoliv help.

f-m
Návštěvník
Návštěvník
Příspěvky: 202
Registrován: 18 čer 2010 10:12

Re: linux (ubuntu) a jeho bezpečnost

#2 Příspěvek od f-m »

Nikdo nič? :cry:

Poslední dobou taky přemýšlím nad openSuse (i když ten vzhled se mi moc nelíbí), který taky je mezi lidmi celkem oblíbený. (i zde co jsem prohledal fórům jej pár lidí doporučuje, hlavně james008 - což je člověk kterého tady velice respektuji, jelikož jeho znalosti jsou snad nekonečné a občas si procházím jeho příspěvky zde na fóru, jelikož se tak člověk doví plno zajímavostí a občas mi až zůstává rozum stát co ten člověk ví /snad ani neexistuje nic z oblasti pc co by nevěděl :lol: /)

I když ubuntu mi přijde asi přece jen lepší, jednodušší, ale hlavně (aspoň z live cd) mi většina věci snad jede až nad ten bluetooth a wifi :( (a co se týká bezpečnosti si myslím že asi většina distibucí je na tom stejně a v tomto tam asi nebudou žádné rozdíly)

Díky.

Hoween
Návštěvník
Návštěvník
Příspěvky: 8
Registrován: 29 led 2008 08:56

Re: linux (ubuntu) a jeho bezpečnost

#3 Příspěvek od Hoween »

f-m píše:-> Jak je na tom ale linux (hlavně ubuntu) s bezpečnosti? Mám o toto trochu větší obavy, jelikož jak platí u win, spousty free softů obsahují viry a jiný malware... proto mu (a jeho programům) moc nedůvěřuji...
Linux je na tom s bezpečností asi nejlépe (pokud pominu BSD systémy). Software se obvykle stahuje z repozitářů, které jsou digitálně podepsané a jejich správci garantují, že jsou čisté a bordeluprosté. Samozřejmě, pokud si nainstaluješ balíček z pochybného zdroje, tak si do počítače bordel zanést můžeš - ale je to jen chyba uživatele. Pokud jde o náchylnost k virům, malwaru a dalšího *waru, je Linux neprůstřelný. Životaschopný vir pro něj neexistuje žádný a pokud instaluješ software jen z důvěryhodných zdrojů, nemáš se jak nakazit.
f-m píše:-> Dále mám obavy z instalace programů z repozitářů, jelikož nevím jak se dá tomuto důvěřovat... přece jen mi to připomíná něco jak stahuj.cz, kde někdo naháže různé programy a třeba některé klidně můžou obsahovat něco nebezpečného nebo nějaké udaje někam odesílat...
Viz výše. Oficiální repozitáře jsou oficiální repozitáře a jejich správci garantují, že tam nic není (a taky zatím nikdy nebylo). Navíc jsou repozitáře digitálně podepsané, aby nebylo možné podvrhnout falešný zdroj. Samozřejmě, pokud si přidáš pochybný zdroj, nakazit se můžeš.
f-m píše:Přece jen způsob na win kde stáhnu prověřený a známý program z oficiálních stránek a popřípadě jej prověřím ještě na virustotalu mi přijde tak trochu bezpečnější...
Viz výše, oficiální repozitář výrobce je stejně bezpečný, jako "oficiální stránky výrobce". Dokonce, pokud oficiální stránka výrobce není chráněná přes DNSSEC, nemáš absolutně garantované, že to jsou opravdu oficiální stránky. Tomuhle digitální podpis repozitáře brání.
f-m píše:Ono pokud bych stahoval program z oficiálních repozitářů které udržuje třeba výrobce ubuntu, tak tam bych tomu ještě trochu důvěřoval, jenže tam moc programů není a je potřeba stahovat z repozitářu udržovaných komunitou a tam už tomu nevěřím...
Sorry, tohle je jen tvá tisíckrát zopakovaná paranoia. Navíc, veškerý software je opensource a pravidelně kontrolovaný. Za těch pár let, co existují desítky a stovky repozitářů různých distribucí, zatím v žádném nikdy nic nebylo. Mimochodem, viděl si oficiální repo Ubuntu? Nebo těch 15 tisíc balíků (aplikací) v oficiálním repozitáři Debianu? To ti přijde jako málo?
f-m píše:-> Ale hlavně je potřeba antivir, firewall nebo něco jiného? Jak je to s malwarem...
Antivir potřeba není, firewall taky ne (v linuxu standardně neběží žádná služba dostupná zvenčí, tak není co by ten firewall chránil). Nicméně firewall mít můžeš - v linuxu je nejkvalitnější firewall na světě - iptables. K němu existuje spousta nástaveb (shorewall, ufw, apparmor). Pokud bys potřeboval aplikační firewall, tak není problém - snort nebo l7. Malware, spyware a další *ware - viz výše. Z oficiálních zdrojů se nakazit nemůžeš, za nákazu z balíčků z pochybných zdrojů si může uživatel sám. Nicméně, za celou tu dobu existence Linuxu si vzpomínám jen na trojana, který byl součástí zdrojových kódu jednoho irc serveru. Zdrojový kód nebyl v repozitáři a nebyl digitálně podepsaný. Takže tak.
f-m píše:Zatím tedy přemýšlím nad ubuntu (ale mám i trochu obavy z funkčnosti bluetooth a wi-fi na mém notebooku, která mi v live cd nejela).
Přijde na to, co je to za bluetooth a wifi. Obecně na live cd nemusí být všechny ovladače (někdy to nemusí dovolovat licenční podmínky výrobce). Je potřeba použít Google.
f-m píše:-> Je ubuntu dobrá volba (co se týká kvality, jednoduchosti a hlavně bezpečnosti) nebo by jste volily něco jiného?
Určitě ano. openSUSE se poslední roky hodně zhoršilo. Za vyzkoušení by ještě stála Mandriva.
f-m píše:Celkem rád mám soft ve kterém se můžu hrabat a plno věcí upravit, nevím jak je na tom linux a jak tam jde toto.
Jistě, k většině aplikací jsou k dispozici i jejich zdrojové kódy.
f-m píše:Jestli je třeba na každou blbost instalovat program nebo stačí editace nějakých konfiguráku atd. (né že bych to teda zatím moc uměl :lol: )
Nechápu dotaz.
Je těžké stát se volem, konkurence je příliš velká.

Nikdy jsem nebyl nakažený žádným virem - nekradu software, používám hlavu a Linux.

Budovi
Vzorný návštěvník
Vzorný návštěvník
Příspěvky: 252
Registrován: 08 črc 2010 19:36

Re: linux (ubuntu) a jeho bezpečnost

#4 Příspěvek od Budovi »

Ja dodam len tolko... Ak niekto hovori, ze ubuntu je linux pre debilov ma pravdu - driver som nehladal ziaden, bluetooth funguje, len pre grafiku som odklikol ze chcem ovladac od nvidie aby sla 3D akceleracia :D

Win zapinam len z nutnosti,... pre niektore programy, emulatory moc "neuznavam" (ale exituje, "wine")

Skoro vsetko je open-source a freeware (plateny soft som nenasiel)

Obavat sa viru je momentalne paranoia, aj ked existuju antiviry dnes nie ej "pouzitelny vir" na linuxe. Ide o to, ze je to m"mensinovy system" (co je v tomto pripade velka vyhoda) a ze je open-source tak vychytavat chyby moze kazdy :)

Stabilny a rychly aj na slabsich PC, instalacia pod 20 minut, zabera pod 1GB (zakladna instalacka) a programy su kvalitne

Jedine co je horsie, ze ak hravas hry alebo pouzivas specificke softy budes musiet emulovat...

Som maximalne spokojny, dualboot cez GRUB je genialny, nie je problem co by sa nedal riesit...

Hoween
Návštěvník
Návštěvník
Příspěvky: 8
Registrován: 29 led 2008 08:56

Re: linux (ubuntu) a jeho bezpečnost

#5 Příspěvek od Hoween »

Budovi píše:plateny soft som nenasiel
Existuje jich spousta. Třeba Pixel Studio (alternativa Photoshopu), nebo Cedega (zavaděč windowsovských her).
Budovi píše:Ide o to, ze je to m"mensinovy system" (co je v tomto pripade velka vyhoda) a ze je open-source tak vychytavat chyby moze kazdy :)
Důvodem neexistence životaschopných virů není menšinový podíl na trhu (mezi servery je těžce většinový), ale celková bezpečnostní koncepce systému a otevřený kód systému i aplikací.
Je těžké stát se volem, konkurence je příliš velká.

Nikdy jsem nebyl nakažený žádným virem - nekradu software, používám hlavu a Linux.

f-m
Návštěvník
Návštěvník
Příspěvky: 202
Registrován: 18 čer 2010 10:12

Re: linux (ubuntu) a jeho bezpečnost

#6 Příspěvek od f-m »

Jedine co je horsie, ze ak hravas hry alebo pouzivas specificke softy budes musiet emulovat...
Žádný speciální soft nepotřebuji jedině co bude horší je nějaký program na hudbu (na win používám fl-studio a reaper - zatím to tedy nepotřebuji, ale časem bych se rád k hudbě vrátil) a střih videa a nějaký kvalitnější vypalovací soft. Zde nevím moc jak na tom linux je.

A hlavně jak to bude stabilní, jelikož co jsem od známých slyšel, tak není ten systém moc stabilní a dost často něco padá...(neprověřeno !)
Mimochodem, viděl si oficiální repo Ubuntu? Nebo těch 15 tisíc balíků (aplikací) v oficiálním repozitáři Debianu? To ti přijde jako málo?
Tady jsme se trošku nepochopily, nebo se zase tak moc v tomto nevyznám... Zkusím se k tomu vrátit později až budu mít čas a popřípadě popsat co jsem měl na mysli + hodím screeny z live cd ubuntu.

K tomu antiviru. Zase pokud na linuxu není antivir, tak v pc člověk něco mít může a nic ho na to neupozorní.
A taky zase nejde vědět dopředu co se objeví za pět minut, týden, měsíc, rok, nebo před 10 minutama.
Naposledy upravil(a) f-m dne 21 črc 2010 09:45, celkem upraveno 2 x.

Hoween
Návštěvník
Návštěvník
Příspěvky: 8
Registrován: 29 led 2008 08:56

Re: linux (ubuntu) a jeho bezpečnost

#7 Příspěvek od Hoween »

f-m píše:Co bude horší je nějaký program na hudbu (na win používám fl-studio a reaper - zatím to tedy nepotřebuji, ale časem bych se rád k hudbě vrátil) a střih videa a nějaký kvalitnější vypalovací soft. Zde nevím moc jak na tom linux je.
Na hudbu Audacity, na video třeba Pitivi.
f-m píše:A hlavně jak to bude stabilní, jelikož co jsem od známých slyšel, tak není ten systém moc stabilní a dost často něco padá...(neprověřeno !)
Bláboly. Obvykle to šíří experti, co si to půl hodiny zkoušeli a buď něco totálně rozvrtali, nebo to museli pomluvit, protože oni to taky od známého slyšeli... Spadnutý desktop do kernel panic (obdoba BSoD), to jsou tak čtyři roky, po mé vlastní chybě. Fileserver mi spadnul včera, po 385 dnech nepřetržitého provozu. Sekl se démon pro poskytování Windowsích služeb...
f-m píše:Tady jsme se trošku nepochopily, nebo se zase tak moc v tomto nevyznám... Zkusím se k tomu vrátit později až budu mít čas a popřípadě popsat co jsem měl na mysli + hodím screeny z live cd ubuntu.
Přesně tak. Screeny z live Ubuntu, na kterém je:
1) Systém, jádro a ovladače
2) Desktopové prostředí
3) Nejběžnější programy
4) Vše potřebné k instalaci

To vše na 700MB CD. Nic ti nebrání si po instalaci systému doinstalovat libovolnou z tísícovek aplikací v repozitářích.
f-m píše:Ale zase pokud na linuxu není antivir, tak v pc člověk něco mít může a nic ho na to neupozorní.
A?
f-m píše:A taky zase nejde vědět dopředu co se objeví za pět minut, týden, měsíc, rok, nebo před 10 minutama.
99.9% zranitelností je opraveno dřív, než někdo vyrobí exploit. Za dobu existence Linuxu (19 let) bylo 30, slovy TŘICET virů. Většina z nich nebyla samostatně životaschopná. Kolik jich je na Windows? Ostatně, pokud se tvá pokročilá paranoia ještě zhorší, nic ti nebrání zabetonovat systém SELinuxem.
Je těžké stát se volem, konkurence je příliš velká.

Nikdy jsem nebyl nakažený žádným virem - nekradu software, používám hlavu a Linux.

f-m
Návštěvník
Návštěvník
Příspěvky: 202
Registrován: 18 čer 2010 10:12

Re: linux (ubuntu) a jeho bezpečnost

#8 Příspěvek od f-m »

Na hudbu Audacity, na video třeba Pitivi.
No tak audacity zrovna není to pravé a pitivi, na ten jsem se jen tak trochu díval a připadá mi to tak slabé jako např. windows movie maker ne li horší (ani žádné přechody, efekty atd.). Ale to už si pak nějak progooglim a prohledám.
Mimochodem, viděl si oficiální repo Ubuntu? Nebo těch 15 tisíc balíků (aplikací) v oficiálním repozitáři Debianu? To ti přijde jako málo?
Tady jsme se trošku nepochopily, nebo se zase tak moc v tomto nevyznám... Zkusím se k tomu vrátit později až budu mít čas a popřípadě popsat co jsem měl na mysli + hodím screeny z live cd ubuntu.
Myslel jsem to trochu jinak. Možná vám to teď přijde jako nějaká paranoia, ale nerad bych si nastavil nějaké "nebezpečné" repozitáře nebo stahoval nevědomě soft z nějakého pochybného zdroje, když tomu zatím nerozumím.
Jde mi o toto.

Když si povolím pouze oficiální repozitáže tzn. pouze "Otevřený software podporovaný společnosti Canonical (main)"
http://img5.imgup.eu/Screenshot-Software_Sources1.png
tak tomu bych celkem důvěřoval, jelikož to udržuje asi výrobce ubuntu. Jenže tam pak toho softwaru moc není a třeba programy jako audacity, gufw atd. tam nejsou dostupný
http://img6.imgup.eu/Screenshot-Ubuntu_ ... er-1-2.png

V takovém případě pak musím povolit repozitáře "Otevřený software udržovaný komunitou (universe)"
http://img7.imgup.eu/Screenshot-Software_Sources-2.png
pak už je možné nainstalovat i ten a další soft.
http://img8.imgup.eu/Screenshot-Ubuntu_ ... er-2-2.png

Jenže toto už není oficiální a je udržován nějakou komunitou (tzn. asi nějací uživatelé ubuntu a další lidi kolem toho, takže tam může dát kdokoliv cokoliv). Toto mě právě zajímalo, jak se dá tomuto zdroji věřit.

Pak je tam ještě nějaký repozitář "Uzavřené ovladače zařízení (restricted)"
http://img9.imgup.eu/ddddd.png
Což asi budou ovladače, tak předpokládám že je to důvěryhodné.

-> Totiž právě nevím které zdroje tam nastavit a kterým se dá důvěřovat, abych nepovolil něco špatného a něco si pak omylem nestáhl.

-> + Pak je ještě další soft který v těch repozitářích vůbec není jako je např. Opera, plug-in flash player, skype, (nebo např Conky) atd.
Co v takovém případě dělat? Tam už je třeba stahovat někde z jiných zdrojů než oficiálních...

Hoween
Návštěvník
Návštěvník
Příspěvky: 8
Registrován: 29 led 2008 08:56

Re: linux (ubuntu) a jeho bezpečnost

#9 Příspěvek od Hoween »

f-m píše:Jenže toto už není oficiální a je udržován nějakou komunitou (tzn. asi nějací uživatelé ubuntu a další lidi kolem toho, takže tam může dát kdokoliv cokoliv). Toto mě právě zajímalo, jak se dá tomuto zdroji věřit.

Pak je tam ještě nějaký repozitář "Uzavřené ovladače zařízení (restricted)"

Což asi budou ovladače, tak předpokládám že je to důvěryhodné.
Ty jsi docela vtipný... Komunitní repozitář s opensource programy je pro tebe nedůvěryhodný, zatímco repozitář s binárním softwarem (bez zdrojových kódů) je pro tebe důvěryhodný? To je naprosto zcestné uvažování. Víš, že největší bezpečností problém ve světe Linuxu způsobila nVidia, protože měla ve svých binárních ovladačích díru jako vrata? A přišlo se na ni čistě náhodou, právě proto, že díky absenci zdrojových kódů je nebylo možné auditovat.
f-m píše:Totiž právě nevím které zdroje tam nastavit a kterým se dá důvěřovat, abych nepovolil něco špatného a něco si pak omylem nestáhl.
Po milion prvé (možná milion druhé). Všechny běžně používané repozitáře (Universe, Multiverse, Medibuntu) jsou pravidelně kontrolované, zdrojové kódy aplikací procházejí automatizovanými audity a následně jsou i se svou binární podobou digitálně podepsané.

Problém nVidie byl v roce 2006. Další vážnější bezpečnostní problém nastal teprve nedávno, v UnrealIRC démonovi na serveru vývojářů (poslouchej dobře, na serveru vývojářů, mimo jakékoli repozitáře) byl nalezen trojan, někdo tam podhodil upravenou verzi. Autoři zareagovali zavedením digitálního podpisu. Za dobu existence repozitářů (a že jich jsou desítky pro každou distribuci zvlášť) nebyla v žádném z nich nalezena žádná exploitovaná aplikace.
f-m píše:Pak je ještě další soft který v těch repozitářích vůbec není jako je např. Opera, plug-in flash player, skype, (nebo např Conky) atd.
Co v takovém případě dělat? Tam už je třeba stahovat někde z jiných zdrojů než oficiálních...
Opera, Flash player i Skype jsou v oficiálních repozitářích. Opera už pár let, Flash player je myslím v Restricted a Skype je v repozitářích od verze 10.04. Jinak platí to samé, co na Windows. Stáhnout software z oficiálních stránek výrobce. Je na tobě, jestli budeš výrobci důvěřovat, nebo ne.

Na další otázky související s bezpečností repozitářů a softwaru v nich nebudu už odpovídat, po několikáté opakovat to samé je pro mě ztráta času.
Je těžké stát se volem, konkurence je příliš velká.

Nikdy jsem nebyl nakažený žádným virem - nekradu software, používám hlavu a Linux.

j3šť3r
Přítel fóra
Přítel fóra
Příspěvky: 451
Registrován: 25 čer 2007 01:15
Bydliště: M. Boleslav

Re: linux (ubuntu) a jeho bezpečnost

#10 Příspěvek od j3šť3r »

edit 2: smazano, v odpovedi vis je to same, jen jeste podrobneji, pekna prace

celkove koncepce unix like systemu zarucuje nesrovnatelne vetsi bezpecnost, nez jakou nabizeji windows
====
Jeste dodam, ze znam par lidi, co se prechodu na linux (prevazne prave na Ubuntu) bali, ale ted si to pochvaluji (napriklad repozitare zvysuji konfort neskutecne). Obycejne pouzivaji dual boot a ve windows jedou prevazne s vypnutou sitovkou ;) Bohuzel windows ma prakticky monopol pres hry, cad systemy + nejake specialky v prumyslu, Photoshop na tucnaka taky neni (nahrada v podobe gimpa normalnimu smrtelnikovi bohate staci, ale profikum v oboru porad neco vadi, pzn.: ja do grafiky nedelam a i gimp je pro me zbytecne nabusenej funkcema) - nicmene vetsinu je mozne provozovat pres wine, i kdyz bych doporucil prave ten dual, uz z duvodu obycejne lepsi spolehlivosti (i kdyz napriklad nektere starsi hry, co maji problem s vicejadrem, jedou pod wine perfekne) a lepsiho vykonu

----
edit: ja si to tu sepisuju, a nekdo uz odpovedel :lol:

Hoween
Návštěvník
Návštěvník
Příspěvky: 8
Registrován: 29 led 2008 08:56

Re: linux (ubuntu) a jeho bezpečnost

#11 Příspěvek od Hoween »

j3šť3r píše:Bohuzel windows ma prakticky monopol pres hry
To zdaleka není pravda. Taková Cedega za nějaký roční poplatek umožňuje a garantuje hraní i nejnovějších her.
j3šť3r píše:Photoshop na tucnaka taky neni
Ale je, Google zaplatil vývojářům Wine aby zapracovali kompatibilitu s Photoshopem, zatím do verze CS2. Kdo nechce Photoshop, může si zaplatit třeba za linuxové Pixel Studio, nebo používat Gimp.
j3šť3r píše:nicmene vetsinu je mozne provozovat pres wine, i kdyz bych doporucil prave ten dual, uz z duvodu obycejne lepsi spolehlivosti (i kdyz napriklad nektere starsi hry, co maji problem s vicejadrem, jedou pod wine perfekne) a lepsiho vykonu
Dualboot je dobrý jen na hry, všechno ostatní se dá provozovat v nějakém API (Wine / Cedega / Crossover), nebo ve virtualizovaných Widlích (VMware, VirtualBox).
Je těžké stát se volem, konkurence je příliš velká.

Nikdy jsem nebyl nakažený žádným virem - nekradu software, používám hlavu a Linux.

f-m
Návštěvník
Návštěvník
Příspěvky: 202
Registrován: 18 čer 2010 10:12

Re: linux (ubuntu) a jeho bezpečnost

#12 Příspěvek od f-m »

No mám strach o bezpečnost, jelikož ze začátku, než pochopím a zjistím co a jak, se nechystám používat firewall.
A na linuxu to bude celkem podstatná věc pro bezpečnost.

Jde totiž o to, že firewall je věc která mi dělá problémy i na woknech.
Tam to ale tak neřeším jelikož mám antivir a používám defaultní firewall ve vistách. Nijak extra jsem ho nenastavoval. Windows firewally mají totiž tu výhodu že mají tzv. učící mód (nebo jak se to nazývá), takže když nějaký program potřebuje přístup k netu, tak se mě firewall dotáže zda ho povolím nebo ne. Toto myslím v linuxu není.

Jenže v linuxu se to nastavuje v terminálu nebo pomocí nějakého grafického klikátka (což je stejně skoro to samé). A to je to co mi bude a dělá problémy jelikož věcem týkající se sítí atd. nerozumím.
(a to ještě doufám že to bude např. v opensuse stejné jako v ubuntu /včetně příkazů pro terminál/, jelikož nevím kde bych našel nějaký návod v češtině pro opensuse.)

---

Jinak včera jsem zkoušel opensuse z live cd a líbí se mi více než ubuntu. Dokonce to snad i lépe šlape. Např. bluetooth vypadá že by mohl snad fungovat, což u ubuntu nebylo. Wifi tam ale taky nejede, ale to se snad nějak rozchodí.
Ale co se týká grafiky (ATi), tak tam hned po instalaci fungovaly ty efekty (3D kostka, animace při manipulaci oken atd.). Né že bych to nějak potřeboval (až na tu 3D kostku), ale možná to svědčí o lepší kompatibilitě a funkčnosti grafiky. Nebo ne?

Co mi ale dělá starosti je moje hp tiskárna se scannerem. Ta narozdíl od ubuntu kde to bylo vše bez problému (jak tiskárna tak scanner) v opensuse nejede. Snad se toto nějak podaří rozchodit. (jasně pod linuxem jde spoustu věcí rozchodit, jenže pokud člověk začíná a neví co a jak, tak je to celkem problém...).

Zatím se mi spíše zamlouvá opensuse (i když až na tu tiskárnu).
I když nevím jak je na tom dobře, trochu mě od něj odradilo toto:
Hoween píše: openSUSE se poslední roky hodně zhoršilo.
Co mi ale bude dělat asi u něj problém je jeho podpora. Návodů v češtině člověk moc nenajde (aspoň ne tak dokonalé jako ubuntu wiki a kniha) a nějaká podpora (fórum) nebo něco kde by se člověk obrátil když mu něco nejede nebo potřebuje helpnout taky nebude nic extra. V tomto je celkem ubuntu lepší.


Chtěl bych se zeptat ještě někoho kdo má zkušenosti nebo používá opensuse, jak je to s češtinou. Z live cd byl ten systém takový polo český a hodně věcí bylo anglicky. V ubuntu je to ale z live cd stejné, ale tam se to pak po instalaci asi zlepší.
Jak je na tom opensuse?
Angličtina mi totiž dělá trochu problémy. Tedy něčemu rozumím a makám na ní každý den, ale není to nic extra. Většině věcí není problém rozumět, ale mám strach až mi tam vyskočí nějaká hláška v aj...

Vao02
Vzorný návštěvník
Vzorný návštěvník
Příspěvky: 149
Registrován: 21 srp 2007 20:30

Re: linux (ubuntu) a jeho bezpečnost

#13 Příspěvek od Vao02 »

zdravim
Co mi ale bude dělat asi u něj problém je jeho podpora. Návodů v češtině člověk moc nenajde (aspoň ne tak dokonalé jako ubuntu wiki a kniha) a nějaká podpora (fórum) nebo něco kde by se člověk obrátil když mu něco nejede nebo potřebuje helpnout taky nebude nic extra. V tomto je celkem ubuntu lepší.
http://www.opensuse.cz http://forum.opensuse.cz/ :wink:

počítejte s tím, že linuxová komunita je obecně technicky zdatnější a dotazy tipu "tak jsem tu a tohle mě nejde a teď raďte" nejsou moc dobře přijímány ( ve srovnání např. s komfortem zde na foru ) musíte prokázat alespoň snahu řešit daný problém, potom většinou je to již ok. Myslím, že to je tak dobře, z řady důvodů.

Ano ubuntu a Mandriva mají skělou nápovědu v češtině a skvělou wikipedii, na opensuse to chce trochu vice hledat, ale jde o zvyk.
jak je to s češtinou. Z live cd byl ten systém takový polo český a hodně věcí bylo anglicky. V ubuntu je to ale z live cd stejné, ale tam se to pak po instalaci asi zlepší.
s ČJ není problém, pokud je instalováno z dvd je již od začátku, když z liveCD - se nastaví po aktualizaci a nastavení repozitářů :wink:
Jenže v linuxu se to nastavuje v terminálu
ano, to je obrovská výhoda linuxu. Pokud umíte pracovat v teminále ( umíte bash ), může vám být úplně jedno co máte za distribuci. Já to neumím, takže jsem odkázaný na GUI. Distra pro běžné uživatale jsou na to ale dělána ( opensuse mezi ně patří ), takže do terminálu vůbec nemusím. Pěkně všechno "klik na ikonku"
No mám strach o bezpečnost...
Ach jo, komu není rady tomu není pomoci. Kolikrát by vám to sem měl ještě Hoween napsat, aby jse už konečně akceptoval, že je operační systém GNU/Linux bezpečnější než WIN!!!!! A to zejména z pohledu běžného uživatele, který pc nerozumí!!

konkrétně
...jelikož ze začátku, než pochopím a zjistím co a jak, se nechystám používat firewall.
On se totiž bude používat sám hned od začátku a ani o tom nebudete vědět :wink: Ve srovnání s odklikáváním a povolováním všeho, aniž by uživatel věděl co dělá, ve win fw ( jak je to běžné u většiny uživatelů win ) je to srovnávání zděného domečku nejstaršího prasátka se slaměným domečkem nejmladšího prasátka - z pohádky O třech prasátkách :)
A na linuxu to bude celkem podstatná věc pro bezpečnost.
Všude je firewall podstatná věc. Na opensuse ho ale nemusíte řešit, tam je nastavený už z podstaty dobře! Což o win nelze říci ani v nejmenším.

proti linuxu:
Co mi ale dělá starosti je moje hp tiskárna se scannerem
hw je největší bolestí tohoto skvělého systému. Mám skener, který prostě na linuxu nejde! Není problém si najít specializované weby, kde člověk zjistí, zdali konkrétní hw je podporován linuxem.... stačí jen zadat tip hw zařízení a máte jasno... s komunitní podporou se dá opravdu rozchodit hodně věcí, pokud nemáte smůlu jako já. Až příště budu kupovat skener ( či jakýkoliv jiný hw ), už budu vybírat dle kompatibility s linuxem.

Jinak..... malýmu jsem koupil ntb, na netu hw kompatibilita yes, ale nikdo s tímto konkrétním tipem. No a výsledek, nejde bezdrát - to je dost blbý u ntb :?: A já nemám čas to dohledávat a řešit, snažil jsem se pár základních věcí co jsem vygooglil, něco málo poradili lidi na foru. Ale prostě není čas to zprovoznit ( ale budu muset, končím mě lhůta N360, která s tím byla :D ) To se vám s win nestane a když ano, máte placený produkt = reklamace. Takže malej má 7 a pořád se rozčiluje, že mu ten ntb beru, že mu internet funguje, tak proč to chci předělat na tučnáka!

Prostě když jedete bez problému je to super, ale když něco hw nejede.... potom je to problém, který si musíte vyřešit. V tom vidím výhodu win. ( viz vyse... novy ntb s win7 fungoval ve všech směrech )

obecně:

je to jiný operační systém, se kterým se budete muset seznámit a naučit pracovat!! ( stejně, jako jste musel tehdy s windows... aniž si to teď už asi uvědomujete ) A každá distribuce je trochu jiná na obsluhu!! Budete si muset vybrat adekvátní programy ( multimedia, fotky, grafika atd. ), jde o zvyk ... o nic jiného. FF a MT vám samozřejmě jede v linuxu = multiplatformní aplikace! ( pro editaci fotek = gimp )

Čili, je třeba si položit otázku: proč chci operační systém GNU/Linux? A podle toho se rozhodnout a investovat čas do učení se s novým systémem. Nad vlastní zkušenost není!! Ale chce to nevzdat hned při prvním nezdaru ( a buďte si jist, že se dříve či později nějaký objeví....nejpravděpodobněji hw problém )
ObrázekObrázekObrázek

f-m
Návštěvník
Návštěvník
Příspěvky: 202
Registrován: 18 čer 2010 10:12

Re: linux (ubuntu) a jeho bezpečnost

#14 Příspěvek od f-m »

Zajímalo by mě, zda mi můžou ublížit na linuxu takový ty javascriptové nebezpečné kódy na stránkách, protože to je celkem svinstvo a už častokrát jsem se s tím setkal i na důvěryhodných stránkách...

Pod win mě na to vždycky upozorní avast nebo nějaký AV, ale pod linuxem ne, takže mám obavy...
To je asi ten nejhlavnější způsob jak bych se mohl nakazit, protože jinak by být problém neměl pokud si člověk dává pozor.

f-m
Návštěvník
Návštěvník
Příspěvky: 202
Registrován: 18 čer 2010 10:12

Re: linux (ubuntu) a jeho bezpečnost

#15 Příspěvek od f-m »

Co je ale problém, je že do něj tak nějak nevidím. Na win mě na nějaký ten malware může upozornit AV, nebo pomocí nějakých logů, rsit atd. můžu zjistit, že tam běží něco, co běžet nemá. Toto ale pod linuxem/ubuntu tak nějak nejde. Většina AV pod linuxem se zaměřuje na hledání windows malwaru a nějaké odbornější program moc nejsou... Takže jen tak nezjistím, že náhodou není něco v pořádku.

Ano pokud je software stahován z repozitářů, tak se dejme tomu není možné nakazit. Ale vše z tama člověk nestáhne. Z jiných webů stahuji třeba mp3, nějaké brushe a jiné doplňky do gimpu/inkscape, vzhledy a ikonky z gnomelook atd. a odtud už by se mohlo něco do pc dostat...
Všude je firewall podstatná věc. Na opensuse ho ale nemusíte řešit, tam je nastavený už z podstaty dobře! Což o win nelze říci ani v nejmenším.
No pokud vím, tak pod ubuntu je v základu vypnutý...

Přemýšlím nad volbou raději ubuntu, jelikož nové 10.10 se mi líbí a co jsem z live cd zkoušel, tak vše funguje, což je do začátku příjemné...
Zajímalo by mě, zda mi můžou ublížit na linuxu takový ty javascriptové nebezpečné kódy na stránkách, protože to je celkem svinstvo a už častokrát jsem se s tím setkal i na důvěryhodných stránkách...

Pod win mě na to vždycky upozorní avast nebo nějaký AV, ale pod linuxem ne, takže mám obavy...
To je asi ten nejhlavnější způsob jak bych se mohl nakazit, protože jinak by být problém neměl pokud si člověk dává pozor.
P.S.: máte někdo zkušenosti s bezpečností MAC OS? Je na tom s bezpečností lépe? Přece jen je postaven na freeBSD ne?

Odpovědět