Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz

Zone Alarm Nastavení

Moderátor: Moderátoři

Pravidla fóra
Jednotlivé thready budou po vyřešení uzamčeny. Stejně tak ty, které budou nečinné déle než 14 dní. Vizte Pravidlo o zamykání témat. Děkujeme za pochopení.
Zamčeno
Zpráva
Autor
ketez67
Návštěvník
Návštěvník
Příspěvky: 95
Registrován: 08 čer 2008 17:46

Zone Alarm Nastavení

#1 Příspěvek od ketez67 »

Dobrý den.
Od Vaší kolegyně jsem dostal radu , abych si nainstaloval Zone alarm. Toto jem udělal a taky jsem se podíval na nastavení zde ve fóru,ale mám v Zone alarmu úplně jiná okna. Pro překlad používám překladač od googlu. Jsem z nastavení v pasti můžete mi prosím poradit abych měl Zone alarm dobře nastavený.
Děkuji.

PetrTl
Vzorný návštěvník
Vzorný návštěvník
Příspěvky: 188
Registrován: 27 úno 2008 11:47

Re: Zone Alarm Nastavení

#2 Příspěvek od PetrTl »

Dobrý den. Rád bych se vás zeptal, v jaké situaci se momentálně nacházíte a jak vidíte nejbližší budoucnost s tím ZoneAlarmem. Přece jen od vaší žádosti už nějaký čas uplynul....

Zkusím připravit pro vás mezitím nějaké doporučení na základní nastavení parametrů. Nebude to ale okamžitě, dejme tomu v rámci hodiny. Předpokládám, že asi máte nainstalovanou verzi 9.
Ostatně soudím, že Kartágo musí být zničeno.

PetrTl
Vzorný návštěvník
Vzorný návštěvník
Příspěvky: 188
Registrován: 27 úno 2008 11:47

Re: Zone Alarm Nastavení

#3 Příspěvek od PetrTl »

Zde je to doporučení. Vycházím z předpokladu, že jste provedl instalaci a prošel nějak úvodními dotazy. V dalším se budu odvolávat na návod uvedený v http://viry.cz/forum/viewtopic.php?f=41&t=5704, je dobrý, obecně platný, a neliší se podstatně od verze 9

- První věc. Zkontrolujte v sekci Firewall-Zones nastavení hodnot pro váš síťový adapter. Ve sloupci Zone by měl mít hodnotu Internet. Jesli tam je náhodou Trusted, klepněte levým tlačítkem na tuto hodnotu a změňte ji na Internet. Poté proveďte (některé kroky dle situace a potřeby) pokyny uvedené mezi oběma obrázky. Po nastavení nových zón to potvrďte tlačítkem Apply.

- První obrázek návodu použijte celý v sekci Firewall-Main, tlačítko Advanced. Dole nechte zaškrtlé obě poslední volby (v obrázku nejsou).

- Druhý obrázek aplikujte v sekci Overview-Preferences. Rozdíl je jen v tom, že u verze 9 není sekce Online Fraud Protection

Ve třetím kroku budeme věnovat pozornost sekci Program Control-Programs. Zde je určeno, jaká práva mají jednotlivé programy pro aktivní přístup do každé zóny (sloupce Access) a zda a jak je umožněno jiným počítačům "zvenku" uskutečnit spojení do vašeho počítače. Navrhuji nastavení pro dvě oblasti programů a to pro aplikace operačního systému (je možné je identifikovat dle názvu a často nemají specifickou ikonu) a pro jiné programy. Značky v nastavení jsou snad jasné - otazník znamená, že se vás bude ZoneAlarm ptát, jestli požadovanou činnost povolíte, nebo ne.

Navrhnu vám dvě varianty nastavení.

První a z bezpečnostního hlediska správná varianta je ta, že ponecháte původní nastavení, tj. povětšinou otazníky v prvních třech sloupcích a ve sloupci Server-Internet změníte vše na Zakázáno, Block. Ťuknete myší na značku a vyberete si volbu. Pro aplikaci Generic Host Process.... by mělo být přednastaveno Ano-Ano-Ano-Ne, toto nechte beze změny. Ano znamená zelené zaškrtnítko, Ne je červený křížek. Proč je to správná varianta, vysvětlím ke konci.

Druhá, z bezpečnostního hlediska varianta ne úplně správná je ta, že pro vám známé programy (opět identifikace názvem a případně ikonou) nastavíte hodnoty v pořadí na Ano-Ano-otazník-Ne. V tomto případě a tímto svým apriorním rozhodnutím povolíte všem těmto programům, aby mohly začít komunikaci a komunikovaly směrem ven z vašeho počítače. Bez dotazů, zda je to správné a zda to chcete povolit či zakázat. V tom je to riziko. Pokud by počítač napadla nějaká nákaza, nebudete mít plnou možnost vysledovat, že se děje něco nekalého. Pro aplikace operačního systému nechte zatím nastavené původní hodnoty, kromě sloupce Server-Internet, ty změňte na Ne.

V obou případech poslední křížek znamená to, že nebude mít nikdo z "internetu" možnost se napojit pouze svou vlastní aktivitou do vašeho počítače. Otazníky v předposledním sloupci znamenají, že pokud se někdo pokusí připojit tímto způsobem na váš počítač z důvěryhodných zón (Trusted), při prvním takovémto pokusu se ZoneAlarm zeptá, jestli chcete tuto činnost povolit nebo zakázat. Opět se odkazuji na souhrné vysvětlení ke konci. Rozhodnutí o tom, jestli tuto komunikaci povolíte, nebo ne, je vždy a plně v kompetenci vás jako uživatele. Nelze dát obecné rady. Musíte zjistit, oč se jedná a podle toho se řídit. Informace jsou obsaženy v alertu (výzvě), která na vás vyskočí.

Ohledně bezpečnosti: jsou aplikace, u kterých je jasné, že budou komunikovat s internetem. Typicky internetový prohlížeč. V tomto případě není chybou, pokud budou mít v obou prvních sloupích Ano. Pak můžou být aplikace, u kterých není, nebo nemusí být zřejmé, jestli mají s internetem komunikovat. Správný příklad mne teď nenapadá, ale třeba v situaci, kdy neděláte na internetu nic a takové hlášení se zdá být podezřelé. V tomto případě je možné použít tento postup - při prvním alertu dáte Deny (zakázat) a políčko u Remember this setting (zapamatovat si tuto volbu) necháte prázdné. Pokud se nestane nic, co není neobvyklé a tato situace se nebude v krátké době opakovat, zůstane pouze podezření. Pokud by se to mělo v krátké době opakovat, vyžadovalo by to podrobnější rozbor situace. Když ale při tomto jednorázovém zákazu nastane situace, že počítač neprovede něco, co by provést měl (třeba první pokus o aktualizaci antiviru), je možné při dalším výskytu tuto komunikaci povolit - volba Allow. Pokud si budete už jistý, že jde o korektní chování, můžete i označit Zapamatovat si tuto volbu. Pokud tato jistota nebude, je možná vhodné s tím vyčkat až na další alerty. Může taky nastat situace, že se rozhodnete zakázat tuto komunikaci se zapamatováním ihned. Třeba program, který nemusí komunikovat s internetem, anebo nedejbože zjistíte, že onen program je záškodník. Pak ovšem nastupuje likvidace nákazy.
Při rozhodování vám můžou pomoct informace uvedené v alertu, hlavně název programu, který se pokouší o komunikaci.

V případech, kdy určíte, že se má volba zapamatovat, se změní nastavení pro aplikaci, místo otazníku budete mít buď Ano (při povolení) anebo Ne (při zakázání). Tato volba je "navždy", dále se vás ZoneAlarm už ptát nebude a bude se řídit tímto pravidlem. Můžete to samozřejmě ale ručně měnit, v seznamu v daném řádku a sloupci.

Na závěr doporučuji, abyste si občas prošel seznam programů, a dle svého uvážení pozměnil ručně nastavené hodnoty. Máte taky možnost takto například zakázat některým programům komunikaci s internetem, pokud je pro vás zbytečná.
Ostatně soudím, že Kartágo musí být zničeno.

ketez67
Návštěvník
Návštěvník
Příspěvky: 95
Registrován: 08 čer 2008 17:46

Re: Zone Alarm Nastavení

#4 Příspěvek od ketez67 »

Mockrát děkuji za vyčerpávající informace určitě tento návod použijete i pro jiné uživatele méně zdatné jak jsem já. Při instalaci se mi nepodařilo objevit první tabulku takže dnešní den byla tabulka nastavena tak jak ji program sám nastavil. Doufám, že se nemohlo za tu dobu něco zvrtnout. Taky tabulku s otazníky jsem nechal nastavenou tak jak ji program nastavil. To znamená samé otazníky kromě Generic Host Process. Dle vašeho návodu jsem chtěl změnit poslední volbu na „x“, ale nejde mi to.Okno s volbou se ukáže ,ale po kliknutí na „x“ zůstává nastaven pořád otazník . Nejde to změnit ani na jedné položce a nejde zadat žádná volba. :(

Doplňuji ,že po provedeném nastavení se přestala stahovat pošta a Thunderbird hlásí : Vyskytla se chyba při přístupu na pop3 server.

PetrTl
Vzorný návštěvník
Vzorný návštěvník
Příspěvky: 188
Registrován: 27 úno 2008 11:47

Re: Zone Alarm Nastavení

#5 Příspěvek od PetrTl »

Je to mírně nepříjemné, ale nechte to zatím tak. Zkusím se na to ještě mrknout, ale nemůžu vám slíbit rychlou odpověď. Je možné, že by to bylo až večer. Mně to zatím funguje, nevím, co by mohlo být za problém.

Ty tabulky nastavení - jedna je v Overview-Preferences přímo. Druhá v Firewall-Main a vpravo dole je tlačítko Advanced. Po kliknutí na něj by se měla zobrazit.

Teď jsem si přečetl ten TB - to už je nepříjemné dost. Bohužel, můžu až zase večer.
Ostatně soudím, že Kartágo musí být zničeno.

ketez67
Návštěvník
Návštěvník
Příspěvky: 95
Registrován: 08 čer 2008 17:46

Re: Zone Alarm Nastavení

#6 Příspěvek od ketez67 »

Právě to byla jediná úprava kterou jsem udělal po vaší radě a to, že jsem nastavil tu první tabulku dle návodu.

PetrTl
Vzorný návštěvník
Vzorný návštěvník
Příspěvky: 188
Registrován: 27 úno 2008 11:47

Re: Zone Alarm Nastavení

#7 Příspěvek od PetrTl »

Tak jsem si to doma pořádně odzkoušel, ale nedokázal jsem navodit stav, aby nebylo možné změnit možnost přístupu, tj. ten otazník/křížek/fajfka. Měl jsem podezření na omezená práva uživatele. Zkoušel jsem to s účtem ve skupině pouze guests, fungovalo mi to i tam.

Nedokážu říct, kde může být problém. Můžu vás požádat o vzájemné porovnání některých záležitostí, jeslti se někde nelišíme. Verzi programu, kterou zkouším, mám 9.1.007.002. Ikona vpravo dole v oznamovací oblasti je stylizované tmavě modré Z na světlém pozadí. Pokud na ni kliknu pravým tlačitkem myši, v kontextovém menu, které vyskočí, není žádný řádek zatržený.

Prosím ještě o popis k problému Thunderbirda. V sekci Program Control-Programs máte řádek s jeho označením a jeho ikonou? Pokud ano, jaké má nastavení ve všech čtyřech případech? Předpokládám, že po vás chtít změnu některého nastavení ručně je nesmysl, když to nejde jinde a vůbec. Při prvním spuštění Thunderbirda (jakéhokoliv programu, minimálně každého, který se pokouší o přístup na internet) se musí za normálních podmínek tento řádek vytvořit. Jesliže jej nemáte, zkuste to ještě párkrát.
Když jej máte, zkuste jej smazat. Klikněte na jeho řádek pravým tlačítkem, dejte Remove a potvrďte OK. Pak zkuste TB spustit znova a dát stáhnout poštu. Za normálních podmínek na vás musí vyskočit vpravo alert, že se TB pokouší o přístup k internetu. Pokud vyskočí, zaškrtněte Remember a dejte Allow. Pak mi popište výzor jeho řádku a výsledek TB - jestli funguje nebo ne.

Když nebude tento pokus s vymazáním a znovuspuštěním fungovat, už si nebudu vědět rady a pak bych už jen mohl navrhnout odinstalaci ZA, vyčištění PC s CCleanerem včetně registrů a opětovnou instalaci.
Ostatně soudím, že Kartágo musí být zničeno.

Zamčeno