Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz

Ntb - hybridní grafika

Moderátor: Moderátoři

Pravidla fóra
Jednotlivé thready budou po vyřešení uzamčeny. Stejně tak ty, které budou nečinné déle než 14 dní: http://forum.viry.cz/viewtopic.php?f=12&t=123975 . Děkujeme za pochopení.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Tomiket
Návštěvník
Návštěvník

Ntb - hybridní grafika

#1 Příspěvek od Tomiket »

Pěkně zdravím.
Nevím, zda-li píšu do správného vlákna, či zda-li se zde na toto vůbec mohu ptát. Ale nevím kam jinam pro radu.
Abych popsal situaci od počátku:
Jedná se o notebook : MSI Katana 17 B13VGK-885CZ
(následující odstavec se problému netýká, ale hraje svou roli)
Jelikož jsem doposud (7let) fungoval na MSI Ge72-7Re, bylo vhledem k vydání KCDII rozhodnuto ke koupi notebooku MSI Katana 17 B13VGK-1099CZ - tento notebook jsem však po 2 dnech vrátil, kvůli katastrofálnímu displayi, který pokrývá pouhých 65%RGB. A místo něj koupil tedy MSI Katana 17 B13VGK-885CZ s displayem QHD.
Nicméně po 7 letech jsem byl zvyklí na display od MSI Ge72-Re a zkušenostech s B13VGK-1099CZ jsem ani zde nebyl zcela spokojen s barvami a snažil se to dohnat kalibrací.
Což mě vedlo na různé stránky s testováním gamutu. Doladit barvy se podařilo, avšak na jedné stránce, když jsem odcházel mě vyskočila tabulka, že jestliže stránku opustím, tak se provedené změny nemusí uložit.

A nyní k problému. Povětšinou kupuji nový notebook v souvislosti s vydáním nějaké náročnější hry. V tomto případě KCDII.
Na tomto notebooku fungoval parádně, na ultra detaily přes hybridní grafiku, na 60FPS (ve hře) bez zasekávání, lagů, bez pádů.
Až do předvčerejšího dne.
Po odladění barev monitoru a opuštění oné stránky, o pár hodin později, když jsem hru zapl, všiml jsem si záseků obrazu - nikoliv zvuku, a současně jakýmsi lagům - kdy při kratičkém stisknutí klávesy např dopředu má postava udělat jeden krok, ale postava se rozešla po dobu přibližně 2 vteřin. Nebylo to pořád, ale párkát do minuty, obraz se však sekal jen ve filmových scénách

K žádné aktualizaci softwaru nedošlo a nebyl důvod k tomu, aby se něco takového a náhle dělo.
Jelikož jsem pojal podezření na nějaký virus - s ohledem na ono stránku a protože většina toho co bylo na ntb bylo přehráno přes externí disk z původního ntb, a především antivirus (norton) nic nenašel, rozhodl jsem, že obnovím systém do továrního nastavení (vždy u nového ntb, než tam na cokoliv kliknu vytvořím disk pro obnovení).
A tak jsem i učinil.
Po tomto kroku a nainstalování všech aktualizací (win mě dovolil jen 2H22) se situace drasticky zhoršila. K zasekávání nejen obrazu ale už i zvuku dokázelo každých pár vteřin v délce od 0,5s-5s, přičemž a to mě mátlo nejvíce bylo, že stejně jako předtím kliknutí na klávesu bylo následováno chůzí postavy v daném směru po dobu několika vteřin, tentokrát již při všech pohybech, a trefil-li jsem se do záseku, tak postava ve směru chodila permanentně - ale co víc, pokud jsem klikl v sledu na několik kláves pro různé strany a dal ruce pryč z klávesnice, tak postava ve hře se po dalších až 20s pohybovala v přesném sledu, v jakék jsem zmáčkl klávesy.

Zjistil jsem, že když přes mux switch přepnu na grafický čip, tak hra běží naprosto plynule, jak jsem byl zvyklí, na hybridní režim dělá tuto neplechu, ale co více, tak u hry nenáročné na grafiku, kdy se dle očekávání v hybridním režimu nepřepla grafika z integrované na grafický čip, dělala postavička ve hře tu samou neplechu - kliknutí na klávesu bylo místo jednoho kroku následováno dlouhou chůzí a opět stisknutím různých kláves pro pohyb v těsném sledu bylo následováno pohyby postavičky po dalších 10s v přesném sledu kláves.
Na základě toho jsem usoudil, že virus to být nemůže, neboť by obnovou do továrního nastavení - tedy kompletní smazání všeho na disku a nahrání z disku pro obnovení - neměl mít šanci přežít, a došel jsem k závěru, že patrně odchází intergrovaná grafika.

Nevím proč, ale z nějakého důvodu jsem ještě jednou udělal obnovu systému - třeba došlo při aktualizaci win k nějaké chybě v ovladačích, přec jen si tam win po instalaci stahuje a aktualizuje asi 20 programů.
Po druhém obnovení a aktualizaci mě tentokrát win dovolil stáhnou aktualizaci 23H22.
Nicméně problém se stále nevyřešil - nezlepšil se, ani nezhoršil.
Po aktualizaci 23H22 mě tentokrát a poprvé win dovolil i aktualizaci na 24h22 - tudíš jsem nechal udělat i ji.
Po této aktualizaci se však situace změnila.
Zmizelo to zařazování příkazů (kláves) do fronty - postava ve hře a to jak v KCDII tak i v nenáročné hře konala pohyby dle kláves správně, tak jak má a to v režimu hybridní grafiky, avšak v případě KCDII zůstalo ono zamrzání na 0,5-5s - někdy každých pár vteřin, jindy po například 10 sekundách. A to jak ve hře, tak i v menu.

Moc to nedávalo smysl, neboť hra byla hrána do oné doby (před 2 dny - od vydání) bez jakýchkoliv potíží na verzi win 23H22.

Uvědomil jsem si však, že podobné záseky (zamrzání) jsem již párkrát viděl a to vždy ve spojitosti s steam překrytím - kdykoliv si nějaký kamarád pustil hru, dostal jsem achievment, nebo udělal obrázek, kdy vyskočila malá tabulka překrytí, tak hra na okamžik zamrzla - kvůli tomu jsem tehdá v steam překrytí povypínal většinu funkcí.

Vypl jsem tedy steam překrytí zcela a pustil hru. Ta již naběhla a běží zcela plynule, bez lagů, záseků (zamrzání).

A já bych Vás v tomto rád požádal, zda-li by mě někdo dokázal vysvětlit, co se to dělo. Klidně rozepsat, i teorie, času mám dost a rád si počtu, pokud se něčemu přiučím.
V každém případě Vám za jakoukoliv odpověď děkuji a rovněž se omlouvám, pokud toto dávám do špatné sekce, či to sem vůbec psát nemám.

Rudy
Site Admin
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Ntb - hybridní grafika

#2 Příspěvek od Rudy »

Zdravím!
Naše fórum neposkytuje rady v oblasti herní problematiky, viz: https://forum.viry.cz/viewtopic.php?t=5601 . Jednoduše proto, že nejsme pařani. Obraťte se spíše na některé herní fórum.
Dotazy a logy vkládejte pouze do vašich threadů. Soukromé zprávy, icq a e-maily neslouží k řešení vašich problémů.

Podpořte, prosím, naše fórum : https://platba.viry.cz/payment/.

Navštivte: Obrázek

e-mail: rudy(zavináč)forum.viry.cz

Varování:
Před odvirováním PC si udělejte zálohy svých důležitých dat (pošta, kontakty, dokumenty, fotografie, videa, hudba apod.). Virus mimo svých "viditelných" aktivit může poškodit systém!

Po dořešení vašeho problému bude vlákno zamknuto. Stejně tak tehdy, pokud bude nečinné více než 14dnů. Pokud budete chtít vlákno aktivovat, napište mi na mail uvedený výše.

Tomiket
Návštěvník
Návštěvník

#3 Příspěvek od Tomiket »

Pěkně zdravím.
Zde se nejedná o herní problematiku. Bylo to vypsáno tak, aby se v tom dalo zorientovat. Tedy hra byla uvedena jako referenční bod.
Vypíšu to tedy ve zkratce.
Notebook při velkém zatížení fungoval zcela v pořádku na hybridní grafiku.
Po navštívení uvedené stránky, kdy při jejím opouštění hlásil prohlížeč, že jestliže stránku opustím, tak že se provedené změny nemusí uložit - (nic na ní nebylo děláno, jen přečtena)
Po tomto nastal problém s hybridní grafikou, kdy při zpracování příkazů docházelo k mírné latenci a frontování příkazů. Pro podezření na virus a skutečnosti, že antivir nic nenašel bylo rozhodnuto k obnovení.
Po obnovení ntb do továrního nastavení přes MSI recovery. se situace výrazně zhoršila.
Pro podezření z chyby při instalaci aktualizací přes win byl notebook reinstalován znovu.
Situace se nijak nezlepšila. A za stejných podmínek (Win 23H22 + steam překrytí) docházelo k vysoké latenci a frontování příkazů.
Po aktualizaci na Win11 24H22 se pak situace výrazně zlepšila, přestalo frontování příkazů a zmizela latence, ale začlo docházet k zamrzání obrazu i zvuku v nepravidelných intervalech a v nepravidelné délce, každých pár vteřin.
Po vypnutí steam překrytí pak toto zamrzání přestalo.
To nač se snažím najít odpověď je to, co se stalo a proč.
Proč ntb měsíc na win11 23H22 se steam překrytím fungoval zcela v pořádku a po navštívení oné zmíněné stránky o kalibraci barev displeye se náhle zvýšila latence zpracování a k opravě bylo třeba win11 24H22 a vypnutí steam překrytí.

Jelikož buďto 2x došlo k chybě při instalaci aktualizací po obnovení, nebo to co to bylo tam i přes obnovení do továrního nastavení bylo stále, a bylo z velké části opraveno až tím co bylo obsahem win11 24H22, případně se to co tam bylo obešlo tím co je ve win11 24H22 a pak to tam stále je.

Rudy
Site Admin
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Rudy »

OK, pokusím se tedy odpovědět. Zkuste přeinstalovat ovladač grafiky. Nelze také vyloučit nějakou hardwarovou chybu. Něco o této problematice najdete třeba zde: https://support.microsoft.com/cs-cz/top ... 7b4aa21922
Dotazy a logy vkládejte pouze do vašich threadů. Soukromé zprávy, icq a e-maily neslouží k řešení vašich problémů.

Varování:
Před odvirováním PC si udělejte zálohy svých důležitých dat (pošta, kontakty, dokumenty, fotografie, videa, hudba apod.). Virus mimo svých "viditelných" aktivit může poškodit systém!

Po dořešení vašeho problému bude vlákno zamknuto. Stejně tak tehdy, pokud bude nečinné více než 14dnů. Pokud budete chtít vlákno aktivovat, napište mi na mail uvedený výše.

Tomiket
Návštěvník
Návštěvník

#5 Příspěvek od Tomiket »

Děkuji Vám pane, omrknu to.

Rudy
Site Admin
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Rudy »

Zatím není zač!

Varování:

Odpovědět