mám následující problém: po připojení jednoho HDD navíc k PC s W7 (kterej se používal jen na zálohy předchozího PC s WXP) se během startu spustil nějakej scan souborů toho disku (kterej jsem u W7 předtím nikdy neviděl přestože tam připojuju každou chvíli nějakej HDD navíc).
Potom pár sekund po přihlášení do W7 modrá obrazovka "registry error" a nějaký řeči o tom že os musel bejt ukončen aby se zabránilo poškození HW.
Každej následující start pak končil touto chybou, fungoval jen nouzonej režim. Po několika takových pádech nebo startech do nouzáku se bios sám od sebe zhroutil do defaultního nastavení a pak to normálně nastarotvalo a fungovalo.
Nepamatuju si přesně kolik startů to šlo ale moc asi né. Teď je to v podstatě tak že při restartu (nebo vypnutí a zapnutí) se stane jedna ze 3 možností:
1) PC vytuhne hned po zapnutí (ještě než se objeví bios, nestihne ani pípnout) musí se resetovat a pak startuje s biosem v defaultu (což hned poznám protože maj v defaultu vypnutý řízení ot. ventilátorů takže mi jedou skoro všechny na max a to je fakt rachot

2) PC staruje rovnou s biosem v deafaultním nastavení, pak normálně nastartuje a funguje. Většinou je rozhozený čas a to klidně třeba i o rok.
3) Pokud nenastane ani jedno z výše uvedených a startuje normálně (moc často se to nestává) tak končí chybou "registry error" pár sekund po přihlášení do win.
Další poznatky:
- přišel jsem na provizorní řešení - pokud mezi každým vypnutím a zapnutím vypnu alespoň na pár sekund i vypínač na zdroji (aby PC bylo úplně bez proudu) tak to problém s biosem, časem a chybou "registry error" úplně vyřeší! To už mi tu tak funguje několik měsíců. Jako kdyby tam něco zůstávalo po vypnutí a spouští se to ještě před startem OS a nějak to sabotuje nastavení biosu a hodin.
- Když jsem ten zmíněný disk připojil k jinému PC s W8 na kterým mi tolik nesejde, ze ho tam proskenuju nějakými tooly co tu doporučujete, tooly nic nenašly ale ten čas mi tam začal z toho blbnout taky! Akorát že tam se nerozhodí při restartu ale spožďuje se (nebo předbíhá) postupně při zapnutým PC. Problém se opět úplně vyřeší pokud mezi každým vypnutím a zapnutím vypnu alespoň na pár sekund i vypínač na zdroji!
- Měl jsem tu teď ještě jedno PC s W10 a tam bych řekl že se to nakazilo i z USB flash disku (začal se rozcházet čas) ale to nemohu tvrdit jistě neb jsem to nezkoumal protože byl určen stejně k vymazání.
- odpojit oba zmíněné disky nepomohlo
- zakódovat bios nepomůže
- Avast nic nenajde, ani v tom testu před startem OS s nastavením heuristiky na max a test celých souborů.
- rescue CD bit defenderu našlo nejakej miner na jednom nesystémovým HDD v System Volume Information (smazán) - žádná změna.
- rescue CD kaskerskyho našlo pár dalších jako "generic.trojan" na stejném místě - smazány - žádná změna
- adwcleaner smazal nějakej doplňek na instagram do chromu - žádná změna
- mbar až na jeden planej poplach nic
- tdskiller - nic
Věcy který s tím můžou a nemusej souviset:
- den předtím mě začal blbnout jeden ze 3 HDD (třeba hodinu funguje normálně pak mu začnou jakoby kolísat otáčky a pár minut na to úplně zmizí ze systému jako kdyby tam nikdy nebyl

- nejde vytvořit rescue CD Avastu
- nefungujou body obnovení, teda né že by vždycky fungovaly jak maj ale alespoň obnovování vždy proběhlo do konce bez chyb, teď vrací chybu že se to nemohlo dostat k nějakým souborům.
Prosím případně jen nedestruktivní řešení pokud víte čím by to mohlo být (ještě nemám hotový rezervní PC)