Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz

Mohou si zdatnější uživatelé řešit logy sami?

Moderátor: Moderátoři

Zamčeno
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
Polda18
Návštěvník
Návštěvník
Příspěvky: 170
Registrován: 21 črc 2014 15:48
Bydliště: Česká republika - sever
Kontaktovat uživatele:

Mohou si zdatnější uživatelé řešit logy sami?

#1 Příspěvek od Polda18 »

Napadla mě jedna, možná tak trošku nekalá věc, nevím, nechť posoudíte sami: řešit si logy sám. Jestli se dá někde sehnat návod, jak tyto logy číst, jak jim porozumět a jak podle nich postupovat, abych věděl, co vlastně s tím počítačem provádím? Většina lidí zde na fóru, co žádají o kontrolu počítače pomocí logů vlastně ani neví, co dělají a spoléhají jen na vás. To si myslím je trochu špatně, vkládat veškeré naděje do cizích rukou, u kterých nemám jinou jistotu, než jeho vlastní slovo. Nechci vás nijak urazit, myslím si, že vykonáváte dobrou práci, a zadarmo. To se cení. Ale jako uživatel, který už několikrát v minulosti kliknul na kdejakou hovadinu (tehdy jsem ani ještě o tomto fóru nevěděl), tak si myslím, že uživatel by měl vědět, co s počítačem doopravdy dělá, ne jen slepě následovat příkazy, které mu moderátoři napíšou. Se vší úctou, ale podobné postupy by mohl napsat kdokoliv a za jakýmkoliv úmyslem. Pokud by někdo někomu takovému svěřil svůj počítač do rukou, tak může kupovat nový počítač. Jinak problém s virem jsem vždycky řešil přeinstalováním Windows na čistý zformátovaný disk. Univerzální a vždy fungující řešení, leč trochu drastické, co se týče dat.

Hledal jsem na Googlu, jestli je někde nějaký návod, jak porozumět logům z RSIT a FRST a jak správně používat programy, které tu používáte, ale nic mi to nenašlo. Opakovaně jsem nacházel odkazy na vaše fórum a jiná fóra zabývající se stejnou problematikou, i zahraniční weby. Ale to, co jsem hledal, vyloženě návody pro samouky, to jsem nenašel. Neví někco, kde a zda vůbec lze takové návody najít?

V minulosti jsem měl problém s tím, že legalita mého systému je zpochybněna (aby ne, když jsem měl verzi Ultimate) - problém byl v jednom souboru - Windows7Launcher.exe - ten sídlil v nějaké složce SCRIPTS po instalaci Windows. Vystřídal jsem verzi Professional, kde to bylo taky. Teď mám Home Premium (tedy už správnou verzi pro domácí počítače) a stejný problém. Instalovalo se to z flešky pomocí OEM instalátoru. Strejda mě ujišťoval, že to je stoprocentně legální, zatímco vy jste mě utvrzovali v opak. To samé, co strejda, si myslí ale další blízcí. Jaká je vlastně pravda o OEM instalátorech? Prý není potřeba vyplňovat licenční klíč, který se vyplní automaticky, systém je pak už od instalace aktivovaný - to jste mi natínili jako nelegální. Ten samý instalátor ale používají v bazaru, kde jsem byl na praxi. Tam ale byl nainstalovaný systém zpočátku neaktivovaný a aktivace proběhla telefonicky nebo pomocí SMS. Abych pravdu řekl, mám v tom maglajs a nevím, čemu mám věřit. Nejsem svatoušek, sám jsem si upirátil něco málo filmů, písniček, hru a grafický editor (asi nemusím zmiňovat, každý ho zná) - řekněte mi, kdo ne :) Pomalu každý, koho znám, si z internetu někdy něco nelegálního stáhnul. Ojediněle. Dělá to každý a každý to přehlíží.

Nicméně po zkušenosti s tímto incidentem jsem se rozhodl řešit si případné problémy sám, protože momentálně nemám chuť ztrácet čas diskusí o legalitě či nelegalitě mých dat, když je v sázce bezpečnost mého stroje a na zavirovaném počítači jaksi nejde moc věcí udělat. A co se týče Linuxu, takovou možnost nechávám jako krajní nouzovku, kdyby veškeré pokusy selhaly. Kdyby bylo nejhůř, pořád mám na disketách zálohu MS-DOS :)

Uživatelský avatar
Pavuk29
VIP in memoriam
VIP in memoriam
Příspěvky: 6954
Registrován: 31 říj 2003 08:26
Bydliště: Banská Bystrica
Kontaktovat uživatele:

Re: Mohou si zdatnější uživatelé řešit logy sami?

#2 Příspěvek od Pavuk29 »

Polda18 píše:...Většina lidí zde na fóru, co žádají o kontrolu počítače pomocí logů vlastně ani neví, co dělají a spoléhají jen na vás. To si myslím je trochu špatně, vkládat veškeré naděje do cizích rukou, u kterých nemám jinou jistotu, než jeho vlastní slovo...
Keby to bolo "spatne", tak toto forum neexistuje.
Polda18 píše: Nicméně po zkušenosti s tímto incidentem jsem se rozhodl řešit si případné problémy sám, protože momentálně nemám chuť ztrácet čas diskusí o legalitě či nelegalitě mých dat, když je v sázce bezpečnost mého stroje a na zavirovaném počítači jaksi nejde moc věcí udělat.
Vies, ty vlastne chces, aby ti niekto napisal navod, ako sa za 10 minut naucis to, co sa tu ostatni uzivatelia ucia mozno 15 rokov a stale sa ucia, a budu aj v buducnosti, aby nik nemal namietky na tvoj cracknuty system.
Ved si mozes riesit logy sam, ja to robim od zaciatku a ver mi, ze nie raz som si nabural system tak, ze som uz nenabootoval, zaciatky samouka su tazke. Nejedne moje W95 si to kruto odskakali. Ale tato trnista cesta ta nauci viac ako akykolvek manual. A nik sa ti nebude starat aky mas OS.
Roznych navodov na nete najdes kopec, je len na tvojej uvahe posudit, ci je pouzitelny. Uvedom si, ze liecenie nakazeneho pocitaca je komplexna vec, kde treba zvazit vela kombinacii situacie, nie je to len klik, podla manualu najst polozku, zmazat a je vymalovane. Univerzalny navod by zabral niekolko knih :D
Hrubych.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
:!: PLS NEPISTE MI SZ, NA ICQ A MAILY S OTAZKAMI, PISTE DO FORA :!: :spam:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
V pripadne akutnych problemov s chodom fora, :207: pripadne s inymi uzivatelmi, :whip: kontaktujte ma na ICQ alebo mailom :31: na pavuk29 zavinac forum.viry.cz. Byvam pri pocitaci casto aj ked nie som online na fore.
http://www.icq.com/people/267560078/
:183: hotline: http://forum.viry.cz/viewtopic.php?f=12&t=116821
:!: pravidla fora: http://forum.viry.cz/viewtopic.php?f=12&t=5601

Uživatelský avatar
Rudy
Site Admin
Site Admin
Příspěvky: 118199
Registrován: 30 říj 2003 13:42
Bydliště: Plzeň
Kontaktovat uživatele:

Re: Mohou si zdatnější uživatelé řešit logy sami?

#3 Příspěvek od Rudy »

Zdravím!
Je-li někdo natolik erudován, že ví, jak napsat skript k dané mazací utilitě, pak ano a nepotřebuje ani toto fórum. K napsání takového skriptu je třeba znát nejen příkazy, ale hlavně jednotlivé procesy, registry klíče, služby a jiné, které v PC běží. Z nich je pak třeba vytřídit ty regulérní, které tam ponechá a ty ostatní vloží v příslušném formátu do skriptu a mazací utilitu spustí. Ujišťuji vás, že nikdo, ani my, neznáme do posledního vše, co se může v PC vyskytnout (občas proto používáme Google) a všichni, co tu spolupracují, prochází důkladným školením. Podtrženo a sečteno: neexistuje univerzální návod ani na jednu z námi používaných utilit, podle kterého byste se mohli řídit. Pokud se někomu zdá doba, kterou stráví na našem fóru při řešení problému příliš dlouhá, nechť se obrátí na profesionála, který to vyřeší za něj. Má to ovšem tu nevýhodu, že toho profesionála si bude muset zaplatit. Zde, na fóru, to má zdarma. :)
Dotazy a logy vkládejte pouze do vašich threadů. Soukromé zprávy, icq a e-maily neslouží k řešení vašich problémů.

Podpořte, prosím, naše fórum : https://platba.viry.cz/payment/.

Navštivte: Obrázek

e-mail: rudy(zavináč)forum.viry.cz

Varování:
Před odvirováním PC si udělejte zálohy svých důležitých dat (pošta, kontakty, dokumenty, fotografie, videa, hudba apod.). Virus mimo svých "viditelných" aktivit může poškodit systém!


Po dořešení vašeho problému bude vlákno zamknuto. Stejně tak tehdy, pokud bude nečinné více než 14dnů. Pokud budete chtít vlákno aktivovat, napište mi na mail uvedený výše.

altrok
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 7257
Registrován: 15 lis 2012 22:26
Bydliště: Znojmo

Re: Mohou si zdatnější uživatelé řešit logy sami?

#4 Příspěvek od altrok »

Většina lidí zde na fóru, co žádají o kontrolu počítače pomocí logů vlastně ani neví, co dělají a spoléhají jen na vás. Se vší úctou, ale podobné postupy by mohl napsat kdokoliv a za jakýmkoliv úmyslem.
V tomto tymu neni nikdo, kdo by chtel uzivateli uskodit - verte mi. Temata, ve kterych se pomaha, jsou verejna a tedy by se i v pripade pochybeni na vse prislo.
Format v drtive vetsine pripadu pomuze (bootkity). Nekdy je to i rychlejsi zpusob, ktery navic nevyzaduje zadne dalsi znalosti operacniho systemu. Znam hodne lidi, kteri prave z duvodu neznalosti operacniho systemu casto cely PC preinstalovavaji - podobni uzivatele byvaji vseznalci a vsemu rozumi - jsou jich plne diskuze[/sarcasm].

Pro FRST je na g2g castecne verejny navod, ktery praci s nim vysvetluje http://www.geekstogo.com/forum/topic/33 ... scan-tool/
Pro OTL rovnez http://www.geekstogo.com/forum/topic/27 ... er-listit/
Ted uz staci naucit se pohyb v registrech, zaklady operacnich systemu Microsoftu, seznamit se se systemovymi procesy a ruznymi druhy malwaru. Nepreberne mnozstvi informaci je verejne dostupne - staci se jimi probrat a bez problemu si pocitac zvladnete odvirovat sam.

Uzivatel ma moznost zeptat se na cokoliv, co jej v dane problematice zajima. Pokud je zajem, pak vysvetlime. Vetsina uzivatelu prijde a nema zadny zajem porozumet pocitacum o neco vic. Takovym lidem je zbytecne linkovat dokumentace, navody a podobne informace.
Pokud je cokoliv nejasného, ihned se ptej.
V případě spokojenosti prosím podpořte forum.
Pro dotazy, které se nehodí na forum, je možné využít altrokzavináčforum.viry.cz
Máš-li chuť pomáhat návštěvníkům tohoto fora, přihlas se do naší školičky.

Uživatelský avatar
Pavuk29
VIP in memoriam
VIP in memoriam
Příspěvky: 6954
Registrován: 31 říj 2003 08:26
Bydliště: Banská Bystrica
Kontaktovat uživatele:

Re: Mohou si zdatnější uživatelé řešit logy sami?

#5 Příspěvek od Pavuk29 »

mam dojem ze sa len zaoberame urazenym egom.
bez smajlika.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
:!: PLS NEPISTE MI SZ, NA ICQ A MAILY S OTAZKAMI, PISTE DO FORA :!: :spam:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
V pripadne akutnych problemov s chodom fora, :207: pripadne s inymi uzivatelmi, :whip: kontaktujte ma na ICQ alebo mailom :31: na pavuk29 zavinac forum.viry.cz. Byvam pri pocitaci casto aj ked nie som online na fore.
http://www.icq.com/people/267560078/
:183: hotline: http://forum.viry.cz/viewtopic.php?f=12&t=116821
:!: pravidla fora: http://forum.viry.cz/viewtopic.php?f=12&t=5601

caRrrnifex.
Přítel fóra
Přítel fóra
Příspěvky: 236
Registrován: 31 črc 2008 20:21

Re: Mohou si zdatnější uživatelé řešit logy sami?

#6 Příspěvek od caRrrnifex. »

zdravím :)

rád bych doplnil kolegy a vyjádřil se k legálnosti OS, u Vás existují jen dvě možnosti - buď Vám strejda a blízcí lžou nebo prostě nevědí, o čem hovoří; rozhodně to nemyslím jako urážku, v dnešní době je ten problém, že za ajťáka se považuje každý, kdo si přečte dvě čísla Chipu, pc se dneska skládají jako Lego a pak to tak dopadá

OEM instalátor je VŽDY spojený s produktovým klíčem Windows, který obdržíte při zakoupení licence Windows, tuto verzi Windows jste mohl zakoupit pouze spolu s hardwarem, to že ho nemusíte ve Vašem případě v průběhu instalace zadávat svědčí o tom, že používáte upravený instalátor Windows (ať už jen s možností přeskočení vložení klíče při instalaci nebo "předaktivovaný" typ instalace), po dokončení instalace je třeba provést VŽDY aktivaci Windows, při které se ověří zadaný klíč (pokud jste doposud žádný nezadával, musíte ho zadat v tomto kroku), provede se kontrola, zda klíč souhlasí s nainstalovanou verzí, udělá se hw otisk pc na aktivačních serverech Microsoftu a pokud projdete všemi ověřovacími kroky, aktivace se zdaří; pokud jste nezadával v průběhu instalace žádný klíč a Windows se po prvním spuštění hlásí jako aktivovaný, použil jste předaktivovanou verzi instalátoru = instalátor obsahuje aktivátor = nelegální

v bazaru jste dělal aktivaci po telefonu, protože je možné v aktivačním procesu lhát a produkt aktivovat i případě, kdy by nebyla tato aktivace po Internetu možná, verze Windows 7 Ultimate byla kolegům podezřelá z toho důvodu, že malokterý domácí uživatel investuje zhruba 6000,-- do Ultimate verze (oproti 2500,-- za Home Premium), když stejně většinu funkcí, které nabízí tato verze oproti nižším, uživatel doma nevyužije

Windows7Launcher a jiné aktivátory využívají dvou možností - buď nechají na pozadí Windows běžet ve zkušební době a v pravidelných intervalech toto období samy prodlužují nebo nainstalují do pc certifikát, odpovídající produktový klíč a zavaděč, díky kterému se Windows nesnaží o ověření vůči aktivačním serverům Microsoftu, funguje to podobným způsobem jako u notebooků - ty mají upravený BIOS/UEFI se SLIC tabulkou, odpovídajícím licenčním klíčem a certifikátem, při splnění těchto podmínek se Windows prohlásí za aktivovaný bez toho, aby se pokoušel o aktivaci vůči aktivačnímu serveru Microsoftu

aktivátory Windows představují významný zásah do instalace, často modifikují systémové soubory, o kterých uživatel neví/nestará se, to vše pak ztěžuje práci při odvirování a je to jeden z důvodů, proč kolegové nechtějí řešit odvirování pc s nelegálním OS

na závěr ještě poznámka - často slyším, že někdo má multilicenci Windows bez nutnosti zadávání klíče nebo bez nutnosti aktivování produktu, tato možnost ale NEEXISTUJE, i korporátní verze Windows, které se prodávají v multilicencích vyžadují aktivaci vůči Microsoftu nebo vůči vlastnímu KMS serveru

Uživatelský avatar
Pavuk29
VIP in memoriam
VIP in memoriam
Příspěvky: 6954
Registrován: 31 říj 2003 08:26
Bydliště: Banská Bystrica
Kontaktovat uživatele:

Re: Mohou si zdatnější uživatelé řešit logy sami?

#7 Příspěvek od Pavuk29 »

4 caRrrnifex.
pekne napisane. :|
Ma este niekto nieco k teme? ci :closed:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
:!: PLS NEPISTE MI SZ, NA ICQ A MAILY S OTAZKAMI, PISTE DO FORA :!: :spam:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
V pripadne akutnych problemov s chodom fora, :207: pripadne s inymi uzivatelmi, :whip: kontaktujte ma na ICQ alebo mailom :31: na pavuk29 zavinac forum.viry.cz. Byvam pri pocitaci casto aj ked nie som online na fore.
http://www.icq.com/people/267560078/
:183: hotline: http://forum.viry.cz/viewtopic.php?f=12&t=116821
:!: pravidla fora: http://forum.viry.cz/viewtopic.php?f=12&t=5601

Uživatelský avatar
Polda18
Návštěvník
Návštěvník
Příspěvky: 170
Registrován: 21 črc 2014 15:48
Bydliště: Česká republika - sever
Kontaktovat uživatele:

Re: Mohou si zdatnější uživatelé řešit logy sami?

#8 Příspěvek od Polda18 »

Já už žádné otázky nemám. To, co jsem chtěl vědět, jsem se dozvěděl. Jen na jedno se zeptám: Jestliže nelze zakoupit samostatný instalační disk systému Windows, jakto, že je prodáván jako oficiální produkt (CD)?

Co se týče úprav instalátoru - je nutný zásah do binárního kódu, jinak není možné takový instalátor vytvořit.

Co se týče prodeje Windows 7, obávám se, že ten už nikde neseženu, neboť snad veškeré starší verze Windows (do verze 8.1) nahradily nejnovější "desítky", ke kterým mám své osobní výhrady a na svůj počítač je instalovat nechci. Nezbývá, než tiše čekat na soudný den "sedmiček" a přesedlat na Linux, nebo si nainstalovat starší Windows (například XP) společně se softwarem zvyšující bezpečnost tohoto systému.

V tom nejhorším případě mám, jak už jsem říkal, zálohu MS-DOS na disketách. Stačí nainstalovat síťové ovladače, nainstalovat si webový prohlížeč (například Arachne) a ve své podstatě mám plnohodnotný fungující počítač. To, že je něco staré, ještě neznamená, že to nemůže fungovat, a proto se ani MS-DOS nebudu zbavovat a budu jej schovávat, dokud nebude jiná možnost, než využít příkazového řádku, který tento operák nabízí.

caRrrnifex.
Přítel fóra
Přítel fóra
Příspěvky: 236
Registrován: 31 črc 2008 20:21

Re: Mohou si zdatnější uživatelé řešit logy sami?

#9 Příspěvek od caRrrnifex. »

Polda18 píše:Jestliže nelze zakoupit samostatný instalační disk systému Windows, jakto, že je prodáván jako oficiální produkt (CD)?
lze ho zakoupit spolu s komponenty, které tvoří funkční pc, pokud Vám nějaký obchod prodá samostatné dvd, je to porušení licenčních podmínek, Vám to fungovat bude, aktivace taky proběhne v pořádku, ale třeba firmy si podobný nákup nemohou dovolit, v případě sw auditu by to bylo stejné, jako kdyby používali nelegální systém
Alza.cz píše: Upozornění:
Tato OEM licence je určena pro "Sestavovatele systémů" a po instalaci se stává součástí počítače, přičemž nemůže být převedena na jiný počítač. V případě nákupu musíte splňovat podmínky programu Microsoft OEM System Builder, která je vytištěna na obalu produktu. Tyto podmínky přijímáte otevřením balení. Produkt dále můžete zakoupit společně s novým počítačem nebo s následujícími komponenty, které tvoří funkční počítač (základní deska, procesor, operační paměť, pevný disk a skříň počítače včetně zdroje napájení). OEM produkt a počítač nebo komponenty musí být uvedeny na společném nákupním dokladu.)
Polda18 píše:Co se týče úprav instalátoru - je nutný zásah do binárního kódu, jinak není možné takový instalátor vytvořit.
nic takového není třeba, přizpůsobit si instalátor Windows není problém
Polda18 píše:Co se týče prodeje Windows 7, obávám se, že ten už nikde neseženu, ...
seženete, toto je typ licence, který potřebujete:
Microsoft Windows 7 Home Premium CZ SP1, Legalizační sada (GGK)

pokud hledáte levnější řešení, znám několik lidí, kteří licenci koupili tady (jestli je to legální, když nemají licenci na společném dokladu s dalším hw, netuším, každopádně to funguje, pro firmy bych to nedoporučil)
Polda18 píše:V tom nejhorším případě mám, jak už jsem říkal, zálohu MS-DOS na disketách....
gl :) své výhody to má, Prehistorika nebudete muset spouštět v DOSBoxu :D

Uživatelský avatar
Pavuk29
VIP in memoriam
VIP in memoriam
Příspěvky: 6954
Registrován: 31 říj 2003 08:26
Bydliště: Banská Bystrica
Kontaktovat uživatele:

Re: Mohou si zdatnější uživatelé řešit logy sami?

#10 Příspěvek od Pavuk29 »

caRrrnifex. píše: gl :) své výhody to má, Prehistorika nebudete muset spouštět v DOSBoxu :D
OMG :lol:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
:!: PLS NEPISTE MI SZ, NA ICQ A MAILY S OTAZKAMI, PISTE DO FORA :!: :spam:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
V pripadne akutnych problemov s chodom fora, :207: pripadne s inymi uzivatelmi, :whip: kontaktujte ma na ICQ alebo mailom :31: na pavuk29 zavinac forum.viry.cz. Byvam pri pocitaci casto aj ked nie som online na fore.
http://www.icq.com/people/267560078/
:183: hotline: http://forum.viry.cz/viewtopic.php?f=12&t=116821
:!: pravidla fora: http://forum.viry.cz/viewtopic.php?f=12&t=5601

Uživatelský avatar
Polda18
Návštěvník
Návštěvník
Příspěvky: 170
Registrován: 21 črc 2014 15:48
Bydliště: Česká republika - sever
Kontaktovat uživatele:

Re: Mohou si zdatnější uživatelé řešit logy sami?

#11 Příspěvek od Polda18 »

:lol: Chápu :D Myslím, že je možné téma uzavřít, vše potřebné už vím :D

:closed:

Zamčeno